Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panie:-) Zaraz zmykam po mojego drugoklasiste i licealistkę.Córa pokłócona z tatą...atmosfera ,że siekiere można powiesić.Młoda zapoznała w wakacje szemrane towarzystwo ,stała się opryskliwa,buńczuczna i kłamie...nie mam słów.Małe dziecko mały kłopot,święta prawda.
Chyba zacznę czytać poradniki jak podejść do nastolatki.
Zjadłam kawalątek brzoskwini i strasznie po pół godziny swędzi mnie twarz ,szyja ,uszy.Popędze po wapno/

http://www.suwaczki.com/tickers/relgmg7yn0fw410c.png

Ja na Tuzycka do medicersu chodze.Jesli chodzi o polozna to ja nie wykupuje duzo moich znajomych ktore rodzily w przeciagu 2lat mowia,ze to zbedne...na Zelaznej podobno sa b.fajne polozne..no i warunki,opieka nie ukrywam,ze chcialabym tam rodzic,ale bedzie co ma byc;) kto wie czy danego dnia nie bedzie oblezenia i to takich pacjentek ktore musialy za cos zaplacic,bo wiem tez ze jak ktos tam chodzi na szkole rodzenia to tez ma pierwszenstwo..

Ok to zdasz mi relacje co i jak;) a masz planowane cc z jakiegos powodu czy narazie jestes nastawiona na porod sn?

osłona
Witam Panie:-) Zaraz zmykam po mojego drugoklasiste i licealistkę.Córa pokłócona z tatą...atmosfera ,że siekiere można powiesić.Młoda zapoznała w wakacje szemrane towarzystwo ,stała się opryskliwa,buńczuczna i kłamie...nie mam słów.Małe dziecko mały kłopot,święta prawda.
Chyba zacznę czytać poradniki jak podejść do nastolatki.
Zjadłam kawalątek brzoskwini i strasznie po pół godziny swędzi mnie twarz ,szyja ,uszy.Popędze po wapno/

Jakbym o sobie, ale w gimnazjum czytała :D Z perspektywy czasu dziwie się, że mnie mamuśka nie zatłukła przez ten czas. Ona zastosowała metodę "przeczekać" i na mnie to dobrze zadziałało. Wyszumiałam się co miałam wyszumieć, a że mi nie zabraniała to nie nakręcałam się dodatkowo. Z czasem samo się wszystko wyciszyło :)

Ja się dzisiaj takiego stresa najadłam, że prawie urodziłam (w przenośni choć brzuch boli). Jeździłam po urzędach za papierami co trzeba na becikowe, u mnie jeszcze fundusz alimentacyjny i na socjala na uczelnie, także trochę tego jest. No i po tym tourne na sam koniec w skarbówce skapnęłam się, że nie mam portfela. Panika jak nie wiem zjeździłam wszędzie gdzie byłam i nic. Już becz bezradności po czym mnie olśniło i zajrzałam do reklamówki z zakupami, że tam go wrzuciłam. No na mózg mi ta ciąża siadła strasznie....

A w temacie. Jak będziecie składać o becikowe to: wniosek złożony w październiku dotyczy dochodów z 2013, złożony w listopadzie dochodów 2014. Taki mały niuans, a może którejś się taka informacja przydać :)

Dziewczyny skoro padł temat becikowego to może podpowiecie...jeśli nie mam ślubu z moim to rozumiem, że wniosek skladam na siebie i dziecko, wówczas moje dochody są tylko brane pod uwagę i dzielone na mnie oraz malucha? Jeśli tak jest to się załapiemy.

I przy okazji jak wygląda sprawa rejestrowania dziecka jeśli nie jesteśmy małżeństwem? Mamy razem jechać do urzędu? Nie wyobrażam sobie jazdy z maleństwem (nie mamy go z kim zostawić plus karmienie) zaraz po porodzie po urzędach.

dags
Dziewczyny skoro padł temat becikowego to może podpowiecie...jeśli nie mam ślubu z moim to rozumiem, że wniosek skladam na siebie i dziecko, wówczas moje dochody są tylko brane pod uwagę i dzielone na mnie oraz malucha? Jeśli tak jest to się załapiemy.

I przy okazji jak wygląda sprawa rejestrowania dziecka jeśli nie jesteśmy małżeństwem? Mamy razem jechać do urzędu? Nie wyobrażam sobie jazdy z maleństwem (nie mamy go z kim zostawić plus karmienie) zaraz po porodzie po urzędach.

Ha mogę wypowiedzieć, bo już wszystko to wiem :D

Najpierw rejestracja. Można po porodzie, ale dziecko dostaje Twoje nazwisko, potem trzeba korekty aktu urodzenia robić. Najprościej zgłosić się już teraz do Urzędu Stanu Cywilnego i zrobić uznanie dziecka nienarodzonego. Zajmuje to 10min, musicie być oboje i mieć kartę ciąży. Dostaniecie taki papierek, a potem dziecko od razu będzie mieć takie nazwisko jak zadeklarujecie i od razu ojca wpisanego :)

Co do becikowego, to też tak myślałam, ale nie. Dochody muszą być wasze obojga, ponieważ ojciec dziecka jest znany. Także składacie i Twoje i jego, z tym co pisałam, że chcą różne dochody w rożnych miesiącach. Możesz za wczasu podejść do mopsu i kompletować dokumenty, żeby z dzieckiem nie latać :D

Bylam dzis na uczelni i w dziekanacie pozalatwiac kilka spraw. I co? I nic nie zalatwilam. U promotorki tylko klamke pocalowalam... Autobus przed nosem mi przejechal (a nast mialam dopiero za 1,5h) wiec podbieglam kawalek.. Po nocy brzuch mnie bolal, wzielam nospe i przeszlo. Jak wrocilam z miasta to znowu brzuch zaczal bolec + dodatkowo spojenie (chodze jak kaczka i krzywie sie z bolu :( ), wzielam kolejna nospe i leze juz jakas godzine i nie pomaga... Antek ruchliwy jak ostatnio, wypycha sie na wszystkie strony. Poczekam jeszcze z godzine, jak bedzie dalej bolal wezme kolejna nospe... Moze pomoze...

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5e8l9cwgv2.png

sheViolet dzięki za info. Jedno co mnie zastanawia w tym becikowym to to, że ojciec może być znany, ale to nie oznacza, że poczuwa się do tego finansowo. I co wówczas? My łącznie przekraczamy ten próg 1992 zł - jeśli złożyłabym sama swoje dochody to mieszczę się na styk.

dags
sheViolet dzięki za info. Jedno co mnie zastanawia w tym becikowym to to, że ojciec może być znany, ale to nie oznacza, że poczuwa się do tego finansowo. I co wówczas? My łącznie przekraczamy ten próg 1992 zł - jeśli złożyłabym sama swoje dochody to mieszczę się na styk.

Ale ten próg to jest 1922zł to masz netto na osobę, czyli wychodzi w sumie prawie 6 tys na rękę na gospodarstwo. A jest to chore, bo mogę wcale nie być z ojcem dziecka i co? Zmusi mnie ktoś?

Dags ja mam tą samą sytuację co Ty w sensie że nie jesteśmy z moim małżenstwem i też się pojechaliśmy dopytać jak jest z formalnościami więc:jeśli w akcie urodzenia podajesz dane ojca tzn że on uznaje dziecko i stanowicie rodzinę w świetle prawa,nie musicie mieć papierka w związku z czym podajesz i jego dochody,jak składasz wniosek do końca października to dochody z 2013 r jak w listopadzie to z 2014r(też miałam wątpliwości bo mój w 2013 r nawet ze mna nie mieszkał tylko u siebie 300 km dalej ale tak jest i już).Druga sprawa my byliśmy i w urzędzie stanu cywilnego dowiedzieć się o te uznanie ojcostwa przed porodem bo też mówię wyjdę ze szpitala i latać będę i załatwiać z małym dzieckiem bo mój sam nic nie wskóra ale przemiłe panie tylko nas zbyły i powiedziały że nie ma takiej potrzeby robić tego przed porodem chyba że tatuś dziecka wyjeżdza i nie wróci do porodu to tak a jeśli nie to przyjśc z wypisem ze szpitala i że po porodzie się wszystko załatwi za jednym razem,z jednej strony to logiczne a z 2 te uznanie ojcostwa wcześniej wiele by ułatwiło ale staneliśmy z tym narazie w martwym punkcie i tyle,nie wiem jak na to zapatrują się u Ciebie.

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzwn156xau4f0r.png

amadeo3
Dags ja mam tą samą sytuację co Ty w sensie że nie jesteśmy z moim małżenstwem i też się pojechaliśmy dopytać jak jest z formalnościami więc:jeśli w akcie urodzenia podajesz dane ojca tzn że on uznaje dziecko i stanowicie rodzinę w świetle prawa,nie musicie mieć papierka w związku z czym podajesz i jego dochody,jak składasz wniosek do końca października to dochody z 2013 r jak w listopadzie to z 2014r(też miałam wątpliwości bo mój w 2013 r nawet ze mna nie mieszkał tylko u siebie 300 km dalej ale tak jest i już).Druga sprawa my byliśmy i w urzędzie stanu cywilnego dowiedzieć się o te uznanie ojcostwa przed porodem bo też mówię wyjdę ze szpitala i latać będę i załatwiać z małym dzieckiem bo mój sam nic nie wskóra ale przemiłe panie tylko nas zbyły i powiedziały że nie ma takiej potrzeby robić tego przed porodem chyba że tatuś dziecka wyjeżdza i nie wróci do porodu to tak a jeśli nie to przyjśc z wypisem ze szpitala i że po porodzie się wszystko załatwi za jednym razem,z jednej strony to logiczne a z 2 te uznanie ojcostwa wcześniej wiele by ułatwiło ale staneliśmy z tym narazie w martwym punkcie i tyle,nie wiem jak na to zapatrują się u Ciebie.

Niepotrzebnie dałaś się zbyć. My jak byliśmy usłyszeliśmy to samo, ale powiedziałam, że mam takie prawo i chcę z niego skorzystać i chcemy to zrobić teraz. Pani była bardzo niezadowolona i z wielkim fochem, ale wypisała dokumenty. Powiedziałam, że chce mieć pewność, że w razie gdyby coś się nie daj boże stało, to nie będzie problemów z udzieleniem informacji mojemu itd. Bo bez tej karteczki przy dzisiejszej ochronie danych osobowych (myślałby kto...) mogą, a nawet muszą nie udzielać informacji o stanie zdrowie dziecka, bo w świetle prawa, taka osoba jest "nikim". Zależy jak się w szpitalu trafi

Zadzwoniłam do urzędu i miła babeczka powiedziała, że bez problemu możemy to zrobić przed narodzinami tylko mamy się umówić na konkretny dzień i godzinę, bo wymagana jest obecność kierownika USC. Kazała mi zabrać zaświadczenie od lekarza o zaawansowaniu ciąży. Załatwimy to teraz, bo nie wyobrażam sobiebiegania po uurzędach z naszą kruszyną - wrażeń i tak będzie pod dostatkiem :)

A czyli wystarczy karta ciąży bo mi w urzędzie powiedziała że jakieś zaświadczenie od ginekologa muszę mieć... Jasne że lepiej zrobić uznanie przed porodem przynajmniej później tylko ojciec dziecka wszystko załatwi a my mamy czas na regenerację i opiekę nad dzieckiem.
A co do sklerozy postępującej to mojemu P się udzieliła ;) chyba nawet ma gorszą niż ja bo w weekend zgubił portfel i teraz wyrabia dokumenty od nowa ;P

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdgejk704zuf.png

Mi powiedzieli praktycznie to samo co Wam :)
A mam pytanie, co do rodzinnego.. Czy to prawda, żeby je dostać oboje rodziców musi mieć taki sam adres zamieszkania? Bo mieszkam u narzeczonego, ale jeszcze się uczę więc ubezpieczona jestem na mamę swoją = zameldowanie i zamieszkanie mam tam. Chcieliśmy małego zameldować na adres mojego ale Pani w gops poinformowała mnie, ze musze wtedy zmienić adres zamieszkania.. Jak zmienię adres to automatycznie nie jestem ubezpieczona.. Takie to za przeproszeniem popierdo**one... ;/

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5euxfrmqfx.png

Daga to przykre że Madzia aż tak źle to znosi ale Ty nie możesz aż tak się przejmować i denerwować bo zaszkodzi to maleństwu. Trzymaj się:) U nas Zuza dużo lepiej znosiła zostanie w zerówce szkolnej jak odprowadzał ją tata może spróbujcie i u Was też się to sprawdzi.

Ania777 i myszka123 fajne fury
PS. Ania kącik cudo gratuluje pomysłu:)

A co do sklerozy ciążowej to ja tak gdzieś zakamuflowałam strój na wf że dziś musiałam iść kupić nowy :)

http://s6.suwaczek.com/201510101762.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pqegjmni5.png

Daga moja córka też tak miała i trzy pierwsze tyg były straszne ale ona generalnie bardzo źle znosi zmiany, po tem jak to się wszystko uspokoiło biegła pierwsza do szkoły i tak jej zostało.
Ja już po wizycie mała 1800 i ma bardzo długie ręce i nogi :-) na razie szpital jest oddalony nadal leżymy i odpoczywamy. Szyjka długa i mocno trzyma, jestem bardzo szczęśliwa :-) że to moje leżenie przyniosło aż takie wyniki

http://www.suwaczek.pl/cache/88aa68158b.png

Ania777
Odebraliśmy dziś wózek dla naszej córeczki :)
Chwalę się też kącikiem Anusi w naszej sypialni, dziś udało nam się go prawie skończyć :)

Ania777 tez zamowilam ten wozek bebetto holland kolor W8 :) Nie moge sie go doczekac. Mam nadzieje ze nam sie sprawdzi. :) Kupilam tylko wersje 2w1. Jeszcze fotelik chce kupic Maxi cosi city lub cybex aton basic.
Kacik dla malutkiej sliczny i taki przestronny u mnie to bedzie wszystko na kupie bo nie mam tyle miejsca.

hej mamusie:) nie wiem jak wy ale dziś pomimo chłodniejszej aury jestem kompletnie wypompowana:) jutro 34 tydzień więc jeszcze trochę przed nami:) Nie mogę znaleźć miejsca dla siebie i brzuszka:)(on żyje już własnym życiem codziennie przed lustrem zastanawiam się jak bardzo jeszcze urośnie) na leżąco bolą żebra na siedząco podobnie przy chodzeniu boli spojenie stać cały dzień się nie da:) haha czekam na męża aż wróci z pracy w dwójkę zawsze raźniej:) miłego dnia. Przepiękne wózeczki :) mój też już oczekuje na pasażera:)

http://s2.suwaczek.com/201510097146.png