Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

~Niuśka32
Dziewczyny,

a czy jak Wam robią usg to podają długość dzieciaków?
moja dr twierdzi, że po 22 tc nie mierzy się dlougości, bo jej aparat nie ogarnia:):):) i że od tego czasu podaje się wagę, a wzrost zobaczę na koniec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Też usłyszałam, że podaje się wagę, bo dzidzia jest już zwinięta i pomiar byłby nieprawdziwy

łupinka87
Ania777
Piszecie ekspresem, nie nadążam czytać :)

Mała dziś ćwiczy moją cierpliwość, leniwa jest i muszę ją mobilizować do kopniaków, a dobrze wie, że ma mamę panikarę :) Tzn. chyba wie :P

Mamy przeboje z męża kolanem, na początku czerwca miał kontuzję, po miesiącu doczekał się rezonansu na którym wyszło całkowicie uszkodzone więzadło krzyżowe, dostał skierowanie na artroskopię i co? Terminy najbliższe na za pół roku... A to ma być tylko artroskopia poglądowa, żeby ocenić uszkodzenie i zadecydować czy można to więzadło zszyć czy trzeba je całkiem zastąpić.
I teraz co - młody, aktywny człowiek ma siedzieć pół roku na L4 z niesprawnym kolanem, bo nie może na nie w ogóle stawać, żeby dowiedzieć się, że czeka go kolejny zabieg, może jeszcze za kolejne pół roku?? A potem rehabilitacja, która też trwa kilka mcy...
Nasza służba zdrowia jest tak nieludzka i tak oderwana od rzeczywistości, że w głowie się to nie mieści...
Niestety prywatnie nas nie stać, bo koszt artroskopii to ok. 10 - 15 tysięcy...
Nic, tylko iść się pochlastać.

Mąż ma jutro urodzinki, wiec ja od rana w kuchni - pichcę, pieczę ciasta, a akurat dziś musiały do nas wrócić upały - mogły do jutra choć poczekać, co bym się nie skwarzyła nad garami :D

Czy na skierowaniu na artroskopie jest napisane pilne? Jeśli jest to z tego co pamiętam nie można czekać dłużej niż miesiąc. Nie wszyscy o tym wiedzą ale taki jest przepis. Chyba, że coś się zmieniło bo od stycznia mnie nie ma w pracy ;) Zadzwoń do NFZ powiedz jaka jest sytuacja i co masz zrobić. Powinni podać adresy placówek gdzie możecie się udać.

Nie ma chyba takiego przepisu albo się go nie trzymają, bo jak na skierowaniu na rezonans miał pilne to też proponowali odległe terminy typu wrzesień/październik.
Dostał się wcześniej (po 2 tygodniach) dzięki książeczce ZHDK, która uprawnia do świadczeń poza kolejnością, ale szpitale nie chcą jej honorować.
Do nfz-tu już dzwoniliśmy, możemy pisać skargi, a oni mają czas na rozpatrzenie po czym udzielają "upomnienia" szpitalowi... Więcej nie pomogą.

http://fajnamama.pl/suwaczki/7dr3e5c.png

Niuska32 nic kompletnie nie powiedzieli u nas podobno jest taki zwyczaj ze ciezarne od razu kieruja na oddzial do obserwacji o.Zrobili mi ktg,zbadali i wzieli mocz i krew maja zrobic pytam lekarza czy to konieczne zebym zostala to powiedziala ze musza badania porobic zeby wiedziec co sie dzieje i to tyle a teraz weekend idzie to wiele latac beda i sie przejmowa2

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzwn156xau4f0r.png

Ania777
łupinka87
Ania777
Piszecie ekspresem, nie nadążam czytać :)

Mała dziś ćwiczy moją cierpliwość, leniwa jest i muszę ją mobilizować do kopniaków, a dobrze wie, że ma mamę panikarę :) Tzn. chyba wie :P

Mamy przeboje z męża kolanem, na początku czerwca miał kontuzję, po miesiącu doczekał się rezonansu na którym wyszło całkowicie uszkodzone więzadło krzyżowe, dostał skierowanie na artroskopię i co? Terminy najbliższe na za pół roku... A to ma być tylko artroskopia poglądowa, żeby ocenić uszkodzenie i zadecydować czy można to więzadło zszyć czy trzeba je całkiem zastąpić.
I teraz co - młody, aktywny człowiek ma siedzieć pół roku na L4 z niesprawnym kolanem, bo nie może na nie w ogóle stawać, żeby dowiedzieć się, że czeka go kolejny zabieg, może jeszcze za kolejne pół roku?? A potem rehabilitacja, która też trwa kilka mcy...
Nasza służba zdrowia jest tak nieludzka i tak oderwana od rzeczywistości, że w głowie się to nie mieści...
Niestety prywatnie nas nie stać, bo koszt artroskopii to ok. 10 - 15 tysięcy...
Nic, tylko iść się pochlastać.

Mąż ma jutro urodzinki, wiec ja od rana w kuchni - pichcę, pieczę ciasta, a akurat dziś musiały do nas wrócić upały - mogły do jutra choć poczekać, co bym się nie skwarzyła nad garami :D

Czy na skierowaniu na artroskopie jest napisane pilne? Jeśli jest to z tego co pamiętam nie można czekać dłużej niż miesiąc. Nie wszyscy o tym wiedzą ale taki jest przepis. Chyba, że coś się zmieniło bo od stycznia mnie nie ma w pracy ;) Zadzwoń do NFZ powiedz jaka jest sytuacja i co masz zrobić. Powinni podać adresy placówek gdzie możecie się udać.

Nie ma chyba takiego przepisu albo się go nie trzymają, bo jak na skierowaniu na rezonans miał pilne to też proponowali odległe terminy typu wrzesień/październik.
Dostał się wcześniej (po 2 tygodniach) dzięki książeczce ZHDK, która uprawnia do świadczeń poza kolejnością, ale szpitale nie chcą jej honorować.
Do nfz-tu już dzwoniliśmy, możemy pisać skargi, a oni mają czas na rozpatrzenie po czym udzielają "upomnienia" szpitalowi... Więcej nie pomogą.

Przepis taki był, tylko ogólnie jak placówki nie mają miejsca to nikt na to nie patrzy a mało kto o tym wie. Może spróbuj isc do jakiegoś ortopedy, który pracuje w mniejszym szpitalu i może weźmie Was wcześniej. Albo niech mąż idzie na IP i niech naściemnia, że się przewrócił bardzo boli itp. Wtedy po badanich powinni go zostawić i zrobić od razu artroskopię. Musicie coś myśleć bo pół roku to jakaś masakra. Pół roku to max z rehabilitacją się goi. Chociaż jakiś stabilizator dostał na kolano czy też nic nie wypisali?

http://s7.suwaczek.com/201510277445.png

rolsi
Dziewczyny szybka sonda jakie wybieracie materace do łóżeczka. Ja liczyłam na średnią półk kokos gryka albo kokos z czymś innym, mój się uparł na kokos lateksowe janpol eos najtaniej znalazłam za 313 ale słabo z opiniami. Co sądzicie?

W łóżeczku w sypialni mam gryka-kokos jeszcze po synku, bo On raczej w łóżeczku nie sypiał.
W turystyku na parterze mam piankowy. Ono i tak będzie rzadko używane, więc nie inwestowałam, to jedno, a drugie zależało mi, zeby móc ten materacyk zabierać do rodziców, a piankę wystarczy zrolować i wrzucić do auta.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3k6ia03ztj.png]Tekst linka[/url]

kasia34
Ja przy pierwszej córce (14 lat temu) używałam plastikowych butelek ale jakiej firmy to nie pamiętam. Karmiłam piersią do 10 miesiąca. Też ząbki wyrosły w 4 miesiącu i wtedy świetnie sprawdziły się silikonowe nakładki na sutki :D Córka nigdy nie miała żadnego smoczka i teraz też chcę to powtórzyć :)

U nas to oszustwo nie przeszło mimo wielu prób :P

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3k6ia03ztj.png]Tekst linka[/url]

Niuśka32 mnie też lekarka już od dawna nie podaje długości bo już na tym etapie tego się nie robi, zadowalam się tylko wagą :) A jak Ty dziewczyno radzisz sobie? Ty musisz leżeć, prawda? Oby ten czas szybciutko Ci zleciał :)

Amadeo trzymaj się w tym szpitalu. Szpital jaki jest taki jest ale zawsze jesteś pod obserwacją i, mam nadzieję, w dobrych rękach. Tylko w jedzenie niech Cię zaopatrzą ;) Buziaki

A ja wreszcie czuję się lepiej. Mogę wstać, chodzić normalnie a nie jak staruszka i zmieniać pozycje. Obym tylko nie zapeszyła...

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/22089

Gość Niuśka32

AGATKA83
na tą chwilę, nie wychodzę z domu,poza lekarzem/czyli 1 x 2 tyg/, krzątam się po domu, tzn.wc+kąpiel+szybki obiad itp.,staram się nie stać dłużej niż 30 min., moja intensywność ustalana jest co wizyta,jak szyjka się skraca mój ruch powyżej opisany skracam do wc+kąpieli+zrobienia kanapek.Jak szyjka jest w miarę, pozwalam Sobie na *SZALEŃSTWO* np. wyjdę na balkon, rozwieszę pranie, po 1 sztuce , np. wyjdę po pieczywo 50 m/1 x tydzień;))))))))))))))))))))))))))))) więc potrafię TEŻ ZASZALEĆ JAK WIDZISZ:)))))))))))))))))))))
Ja dziękuję Bogu, że mogę do wc+kąpiel.....resztę przetrwam:))))))))))))))))))))))))

U mnie też tylko waga ale tak się podaje; )

Butelki kupuje plastikowe bo dla mnie bezpieczniejsze. Ciągle mi coś leci i nie chce małemu gonga zasadzic z flachy :)

Materac najgorszy to pianka bo się ugniata reszta fajnie funkcjonuje;) ja mam 2 x Gryka kokos.

Mój w nocy tak kopał ze wogole nie spałam mam wrażenie ze nogami juz wychodzi pomiędzy moimi nogami. ..

Mało walą dziś półki i szlifowalam a na noc zostawiam sobie bloga do zrobienia. Mąż maluję przedpokój czyli nieśmiało powiem ze w końcu zaczął remont. Ale zwykle tak jest ze szewc bez butów chodzi :)

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)

a propo altroskopi kolana (czy jak to tam), moja mama chodzila prywatnie do ortopedy i dla niej miejsce znalazl tez za pol roku bo u nas to nawet poltora sie czeka, ale ze traf chcial i mokro bylo i moja mama jak wychodzila z samochodu to dodatkowo sie obemska noga i naderwala sciegna, zadzwonila do swojego lekarza i kazal jej przyjechac do szpitala. Polezala dzien i na drugi dzien miala zrobione.

A tak do konca oklamac ich na IP nie mozna bo wkoncu oni wsio w EWUs maja i jak jest wpisane ze leczenie to dupa za przeproszeniem. Ale zawsze mozna sprobowac. Powiedziec ze sie przewrocil, poslizgnal pod prysznicem i chyba cos naderwal. Musza przyjac i sprawdzic. Tylko radze nie dzisiaj bo zostawia na weekend i nic nie beda robic.

CHcialam sie pozegnac bo rano wyjezdzamy na weekend wiec juz nie bede zagladala.
Życzcie nam szerokiej drogi i zdrowka :)
Pozdrawiam Was i juz sobie wyobrazam ile bede miala stron w poniedzialek do nadrobienia :D

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

kasiek81
Adonis_25 ja mam podobnie w nocy nie śpię wcale,i aż mnie trafia jak mój R obok smacznie chrapie,a rozpychanie od niedawna też się pojawiło,normalnie jakby miało zaraz na zewnątrz wyjść,czasami aż mi ciarki przechodzą...brzuchol coraz większy i coraz trudniej wykonać niektóre czynności.

Wszystko byłoby ok ale szlag mnie trafia jak chce się przewrócić z boku na bok i czuje ból jakby pękła mi miednica. Spojenie daje mi tak popalić ze masakra.

Zajrzyj do nas! Www.milkii.pl :)