Skocz do zawartości
Forum

Wrześniówki 2015

Gość chuda

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MarAla 86

aaaa....jupiiii....zasnęła. Po 40 minutach. Przez 30 minut szalała w łóżeczku, a to na brzuchu a to nogi na szczebelkach itd. Już prawie się złamałam i chciałam wyciągnąć cycka i dać aby się nie męczyła i zasnęła. Dałam radę - jestem dumna ze swojej asertywnośći:) a i dzisiejsze usg przezciemiączkowe wyszło analogicznie jak dwa miesiące temu więc wszystko w porządku :D

O której kąpiecie szkraby, i o której zasypiają?

Miłego wieczoru. Idę spać bo noc jeszcze długa.....

Gość MarAla 86

Szczęśliwa 84 - jutro się dowiem ile dokładnie Ala waży i ile przybrała. Od 23 grudnia nie ważona była. (właśnie do 23 grudnia przybierała ok 24-26 g/doba). Jutro o 10 mamy szczepienie więc po nim napiszę co i jak waga pokazała.

Gość justynaola

U nas tez pojawił sie ząbek - lewa dolna 1. Juz w grudniu lekarka nam mówiła, ze cos próbuje wyjść, wiec czekaliśmy prawie 2miesiace. Zobaczymy jak będzie dalej szło.

Marala kąpiel Oli o 19, potem jedzonko i mala zasypia, zwykle śp do rana lub z jedna pobudka.

Karolaa baw sie dobrze, będę musiała wkrótce męża tez wyciągnąć na jakąś randkę :) mnie to strasznie odmładza!:)

Obiadki Oli musza być gęste, inaczej nie chce jeść:( po ponad połowie szklanki nadal glodna i mysi być cyc. Troche boje się juz dawać mięsko, chyba poczekam aż skończy pól roku i może to pomoże jej zaspokoić głód. Żarłok po tatusiu!

Cześć dziewczyny.:) Troche poćwiczyłam to teraz coś napisze :) Ale u mnie zwariowana pogoda. Wczoraj ładne słońce i wiatr, dzisiaj do południa deszcz a od południa śnieg i nasypało już dużo i sypie dalej. Także dzień spędziliśmy w domu.
Ja ząbków nie wypatruje choć wydaje mi się że coś się szykuje, ale może się myle. Starszej córce wyszły 4 zęby praktycznie dzień po dniu gdy miała dopiero 9 miesięcy.
Stasia kąpie ok 18, potem starszą córkę (choć zdarza się że Paulinke myję pierwszą) potem kolacja, czytam bajki na dobranoc i do 20 zwykle już dzieci śpią i każde zasypia w swoim łóżku (śpimy na razie jeszcze wszyscy w jednym pokoju).
A co do walentynek to u nas pewnie nic specjalnego nie będzie, tak jak zwykle jakieś winko potem poprzytulamy się :D

Natalka 18.11.2016r. 3100g i 54cm
Staś 18.09.2015r. 4050g i 58cm
Paulinka 11.04.2013r. 4300g i 57 cm

Mała śpi, więc mam chwilkę żeby napisać. Nie wiem, czy to zęby, czy jakiś skok, ale od dwóch dni jest bardzo marudna. Nie da się jej niczym zając na dłużej, cały czas jęczy. Ratowały nas spacery, ale teraz nawet pogoda się popsuła
MarAla my kąpiemy po 19, później karmienie i przeważnie o 20 już śpi. Pierwsza pobudka o 23.
Mycha ja też po paru dniach bez słodyczy gryzę ;) Trzymam kciuki żebyś wytrwała
Karolaaa super, że wychodzicie:) Zrelaksuj się !
Spokojnej nocy :)

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9zbmh1xzq48fw.png

Noce zamiast coraz lepsze sa coraz gorsze. Poszedl spac dopiero po 23 i wtedy tez jadl, a juz po 1 wolal cyca i nic innego nie moglo go uspokoic, potem o 5 i o 7 pobudka. Mam wrazenie
ze spi coraz mniej:(
karolaa opowiadaj jak sie udala randka?:)
marika gratuluje zabkow:)
MarAla brawo za wytrwalosc!!!
szczesliwa to ja tak nie zasuwam na orbitreku! Ja sobie lajtowo biegne w tempie 4,5 km/h.

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3p07wr09wc777.png

Witajcie
Wczoraj szczepienie przelizyli nam na nastepny tydzien a dlatego, ze w niedziele byli u nas PIERWSZY RAZ I BEZ ZAPOWIEDZI sasiedzi dalsza rodzina mojego meza z dwiem corkami, okazalo sie ze jedna niedawni miala ospe ale juz dawno wyzdrowiala. Powiedzielismy o tym p.doktor i po nazwisku poznala (bo maja takie samo co my) i tez leczy ta mala, ze tak wcale nie dawno wyzdrowiala tylko 3tyg temu zachorowala! I dopiero wyzdrowiala. Bylam taka wsciekla ze lepiej nie mowic. Nie dosc ze vez zapowiedzi to jeszcze z zarazajacym dzieckiem przy czym byla to ich pierwsza wizyta i jeszcze te kilka tyg mogli sobie darowac. I mamy przyjsc za tydzien jezeli bedzie wdzystko dobrze i ta druga dziewczynka nie zachowuje( bo nie zarazila sie od razu od siostry). Masakra jakas

Stas ma 65cm i wazy 7.610:) glowka 45

Blanka znowu Sebcio pokazuje rozki, ale moze Sebki tak maja, moj szwagier ma na imie Sebastian i jest niegrzeczny:)
JoasiaG a Twoj Szymko pewnie w ciagu dnia za malo sie wychichral i w nocy musial nadrobic;)
Ollika a dzisala napuchniete? Moj syn to nawet zajrzyc mi nie da bo jezyk wypina i muszs sie nameczyc zeby zrobic mu przeglad dziasel
U nas pada snieg chlapa i znowu w domu bedziemy siedziec...
MarAla u nas karmienie przed 19 potem kapiel i spanie a spanie roznie raz zasnie po 8 raz kreci sie do 9
Mycha ja biegac nie lubie, tym bardziej na dworze:) a zreszta bieglyby pewnie za mna wdzystkie psy ze wsi a po drugie musialabym Stasia zarzucic na plecy bo nie mam go z kim zostawic. A tak myslalam ze na orbitreku w domu przed tv przyjemniej :)
Karolaaa ja chyba w tych dzisiejszych czasach nie zdecydowalabym sie isc na prawo jazdy.. kiedys bylo latwiej. Ale ciagle siostre namawiam:)
jak randka przedwalentynkowa?:)
kasiaaa89 u mojego Stasia tez zabkow nie widac
Gratuluje zabkow wszystkim bobaskom:)

Moj syn dzisiaj wstal pogadal z miskami pobawil sie ze mna ale jeszcze chyba dosypia bo kreci sie w lozeczku z zamknietymi oczami. Sniadanko o 10 to jeszcze ma chwile na leniuchowanie:)

Milego dnia:)

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvze6ydg7w61lsu.png Szczesliwa :)

Cześć mamusie :) U nas zawitała zima, więc pewnie dzisiaj w domu posiedzimy.
KingaM nie rozumiem takich ludzi. Jak można przyjść do małego dziecka, jak nie jest się pewnym, że się nie zaraża! Oby Staś nic nie złapał.
Olcia noc miała lepszą, ale od rana stękanie. Chyba to jednak zęby, bo rączki cały czas w buzi. Dziąsła na dole ma troszkę opuchnięte, więc czekamy aż się coś pojawi :)
JoasiaG zawsze to lepiej, jak pobudka z uśmiechem, niż z płaczem ;)
Blanka też czekam, aż mała zacznie przesypiać noce.

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9zbmh1xzq48fw.png

ppaolaa jak doszliscie do tego ze to skaza? My już prawie miesiąc profilaktycznie pijemy ten bebilon bo miał takie plamki, no i teraz nie wiem co bd dalej, bo doktorka nie skierowała nas do alergologa. Jakoś tak przestaliśmy się udzielać bo nic się nie dzieje u nas ciekawego :) ani ząbki nie idą ani nie wprowadzamy nowych pokarmów, śpi na razie ładnie, jedna pobudka koło 5-6 potem dosypia do około 9, ostatnio miał szczepienie i waży 7,200 i chyba bo nie zapisała ma 67 cm. Paluszki cały czas w buzi, slini się dużo, ćwiczymy sobie przewroty, a i byłabym zapomniała pani doktor kazała pieluszkowac Tomka, i nosić na zabke, ale zdziwiło mnie to ponieważ szeroko rozkłada niż kim A i na bioderka dopiero teraz kazała iść. Masakra. Teraz się bawimy na całego ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/relg9vvjid6oxral.png
https://www.suwaczki.com/tickers/k0kdi09kagkbb6i2.png

karolaaa przypomnialas mi jak to było chodzić na prawo jazdy, pierwsza jazda, i ten dreszczyk emocji przy egzaminach :) miło to wspominam mimo towarzyszącego stresu, super instruktor to klucz do sukcesu. Współczuję wam dziewczyny tych nieprzespanych nocek, i tego ciągłego wstawiania, ale na sto procent bd to miło kiedyś wspominać,mi położna uświadomiła ze teraz dzieciaki są najfajniejsze, nie pyskuja można się przytulać do woli, i codziennie nas czymś zaskakuje robiąc duze postępy. Jak to mówią małe dzieci mały kłopot duze dzieci duży kłopot ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/relg9vvjid6oxral.png
https://www.suwaczki.com/tickers/k0kdi09kagkbb6i2.png

KingaM my też dzisiaj przełożyliśmy szczepienie, tylko że aż o miesiąc. Antek jest zdrowy, ale pół rodziny przeziębiona. Co niedzielę jemy razem obiad u teściów. Szkoda że nam wcześniej nie mówią że chorują, bo bym nie przychodziła z dzieckiem.

Nic się ciekawego nie dowiedziałam od lekarza. Pytałam o ten płacz przez sen. Usłyszałam że pewnie coś mu się śni. Zapomniałam zapytać o rozszerzanie diety.
W końcu mi zmierzyli Antka. Ma 67 cm i waży 7480 gram.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09k4zs4lxbh.png

Dziękuję za wsparcie :* co do słodyczy to nie jem ich od wczoraj i już mnie skręca.....

czy drożdżówka to słodycz??? :D :D :D

Co do problemów prywatnych to mam nadzieję że się jakoś rozwiążą choć na razie tego nie widzę. Ale zobaczymy.

mamajasia15 ja dawałam małemu gluten w ten sposób - pierwsze 3 dni marchewka, później 2 dni marchewka z ziemniakiem i później zaczęłam do tego dosypywać po mniej niż pół łyżeczki glutenu. Teraz wprowadzam nowe warzywa (wczoraj groszek na przykład) i za każdym razem daję ok pół łyżeczki glutenu do papki.
MarAla86 super! to teraz trzymaj się ostro postanowienia i nie dawaj cyca na uspokojenie, dasz radę! Ja przeważnie karmię małego ok 19-tej, chwilę po karmieniu kąpię i od razu do łóżeczka. Staram sie nie karmić bezpośrednio przed snem.
KingaM to może basen? A jak nie to kup sobie skakankę - koszt kilkanaście złotych, możesz w domku przed tv o ile nie zrobisz tą skakanką przemeblowania a jakie korzyści, chyba dużo lepsze niż na orbitreku. Ja mam w planach kupić dobrą skakankę no ale wiecie jak to u mnie z planami kategorii sport :) ooo i hula hopem też bym sobie pokręciła na ten mój pociążowy brzuchol
A rodzinka męża to jakaś nieogarnięta ;/

U nas wieczór był atak płaczu, dopiero jak palcem owiniętym w pieluchę zaczęłam mu jeździć po dziąsełkach to aż zaczął się śmiać po chwili, później posmarowałam maścią i zasnął...więc chyba ząbki jednak. Ale nie widzę żeby dziąsełka były rozpulchnione, czy takie zawsze są zanim coś się przebije?
Gratuluję nowych ząbków!

31.08.2015 Kubuś 56cm 3270g :* sn :)

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpiqvwbf940su.png

Gość Justynaola

KingaM Karolina my tez mieliśmy styczność z nieogarnięta rodzina, w odwiedziny przyszedl zdrowy kuzyn z zona, ale u nich w domu panuje grypa... Mam nadzieje, ze nic nie przynieśli. Czasem ma sie ochotę udusić takich...

Kiti MarAla dzieki za motywacje, udalo mi się wreszcie i Ola zasnela sama w łóżeczku. Pierwsze koty za płoty, oby dalej tak szlo. Bylo troche placzu i pól godziny usypiania zamiast 5 min, ale liczę, ze będzie lepiej

Mycha88 ze sklepików szkolnych drożdżówki wycofano :p ale to jakas pomylka :) dla mnie drożdżówka nie jest slodyczem:) więcej tam maki niz słodyczy:) a hula hop to super pomysl, chyba sie skusze! Potem będzie super zabawka dla malej

Mamajasia ja wprowadzilam ziemniaka i marchewkę i dawalam przez tydzien, a w kolejnym dodawalam juz kasze mannę zwykla do jarzynek, później kleik ryzowy

KingaM ręce opadają do takich ludzi...nie wiem jak można przyjść chorym w odwiedziny do niemowlaka. U nas też chlapa, topi się cały śnieg który w nocy napadał:-(

Muminkaa ale jak to , pierwszy raz bioderka czy kontrola?

Mycha Ty to jesteś dobra:-)
A u nas zanim pierwsza biała kropka pokazała się na dziąśle to nie były napuchnięte. Dopiero teraz przy drugim ząbku lekko rozpulchnione.

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5e2al7gjj6.png

Gość MarAla 86

Witajcie czwartkowo:)
Marika88 - masz rację, Alicje to łobuziaki:)

Justynaola - zazdroszczę przesypiania nocy...u nas tak kolorowo nie jest. Brawo za wytrwałość i usypianie w łóżeczku:) Moja Ala jeszcze mnie testuje i krzyczy zanim zaśnie, no ale to początek nauki zasypiania w łóżeczku bez wspomagaczy :)

mycha88 - też już chce mi się słodkiego, jakiejś drożdżóweczki...mmm :) Zauważyłam, że Ty i b]KingaM karmicie przed kąpielą. Może to jest sposób jakiś aby maluch nie tęsknił w łóżeczku za cycem, w trakcie kąpieli już zapomni szybciej o nim aniżeli gdyby jadło bezpośrednio przed włożeniem do łóżeczka.

Blanka1212 - jednoczę się z Tobą, u mnie też mam wrażenie że coraz mniej śpi i w dzień i w nocy.
joasiaG - znam się na nocnych pobudkach, ostatnio córeczka kilka razy urządziła sobie półtoragodzinne harce w środku nocy.
Ollika - napisałaś, że pierwsza pobudka o 23, a ile razy sie budzi i je w nocy? Pytam bo moja Ala to od 3-10
razy :(

No a my dzisiaj ju ż po szczepieniu. Ala waży 6660g i mierzy 66,5 cm (chociaż pielęgniarka nie chciała przytrzymywać Ali bo ona jest baardzo ruchliwa. Myślę, że ma więcej ~ 2 cm.
Szczęśliwa84 - Ala ma prawie tyle co Twój Antoś. MA 4 miesiące i 5 dni (ur. 6 października). 50 dni temu ważyła 5542g. Dzisiaj lekarka wytłumaczyła mi, że liczy się przyrost masy od wagi wyjścia ze szpitala, nie od urodzeniowej. W trakcie pierwszego kwartału dziecko powinno przybierać ok 700g/miesiąc, w kolejnym kwartale trochę mniej. Przeliczyła, iż Ala od początku przybierała w normie i wg niej nie było nic złego w jej wadze, w przeciwieństwie do tego co mówili inni pediatrzy wcześniej.
A i jeszcze jedno...wyczytałam w różnych książkach/internecie, że dziecko 4miesięczne powinno zjadać podczas jednego karmienia min 210ml lub obie piersi...i lekarka zaprzeczyła. Powiedziała, że mało które dziecko będzie w stanie tyle zjeść i jedna pierś wystarczy, chyba, że dziecko ewidentnie się domaga więcej, ale jeśli nie chce więcej to nie ma co wciskać na siłę.

Uffff....naprodukowałam się. Ala po 40 minutach kolejny raz zasnęła sama w łóżeczku :)

Miłego dnia!

Gość MarAla 86

kiti nie zazdrość bo jeszcze nie ma czego. To dopiero kilka razy. Niestety jak budzi się w nocy to usypia przy cytuj bo tak szybciej a ja padnieta jestem po licznych pobudkaCh.
U nas mamy podobne wzory na materiałach, i słonie szare z ochraniacza i serduszka z pieluszki też mamy☺ widzę, że dużo masz w łóżeczku. Moja Ala musi mieć puste łóżeczko, tylko kocyk, pieluszka i ona. Każdy zbędny koc albo coś przewiezione przez łóżeczko ją denerwuje. Wszystko skopiuj i wściekła się