Skocz do zawartości
Forum

Wrześniówki 2015

Gość chuda

Rekomendowane odpowiedzi

Blaneczka ja tak szybko Ci napisze,bo musze sie szykowac. A mam chwile bo usypiam Kajke na kolanach.
Jak jeszcze karmilam to dwa razy mialam tak. Raz bolalo kolo pachy jak Ciebie. A raz blisko otoczki sutkowej. I wiesz ze mialam to od nowego stanika,bo zaszalalam kupilam z fiszbinami w esotiq. Potem nosilam zwykly szmaciany ze tak powiem. I nigdy juz nic nie mialam. Mi pomagalo jak małą przystawialam. Wtedy czesciej z tej jednej piersi. Masowalam,ale bolalo mnie jak by byly siniaki. W jeden dzien sie z tym uporalam. Dziecie mi wyssalo ten zastój czy co to bylo!? Do tej pory nie wiem. Ale wiem ze od stanika ;(
Sorry ze tak haotycznie pisze. Pozdrawiam :*

szusterka

łączę sie z Tobą w bólu dzisiaj. jedziemy do mojej mamy gdzie w jednym pokoju bedzie 17 osób w tym trojka dzieci plus nastolatek i 2 psy. i e dodatku na 17 czyli najtrudniejszy moment dnia dla Janka:( ehhh nawet wódki sie nie napije żeby to przetrwać:D musze ja uprzedzic ze o 19 sie ewakuujemy bo Janek do spania a moj jutro na 6 do pracy.ehhhhhh

http://www.suwaczek.pl/cache/a750bf96c6.png

Blanka tak jak piszą dziewczyny ) masować (też pod ciepłym prysznicem) i dostawiać malucha.
A rodzinka ekstra, jesteście bardzo reprezentacyjni - w sam raz do reklamy :)

U nas już na spokojnie. Wczoraj od teściów pojechaliśmy do mojej babci. Teraz jesteśmy u moich rodziców. Ja z Jankiem i psami zostaję do 10 stycznia :) Mąż Na chwilę wraca do Warszawy.

U nas też był skok rozwojowy. Mały wreszcie dotyka i łapie przedmioty. Zaczął się frygać, przekręcił się z brzuszka na plecy (w dniu w którym skończył 4 miesiące).

Janek ur. 23.08 o 23.55, 3000 g, 54 cm
http://www.suwaczki.com/tickers/relg20mm726v858n.png

Chani brawa dla Janka, fajnie tak obserwować jak dzieciaczki coraz bardziej zwinne i kumate:-)

A u Szymka chyba pojawił się ząbek....a przynajmniej mam nadzieję że to ząb a nie coś innego. Młody trochę marudny i co jakiś czas piąstki w buzi i straszne żalenie ale bez płaczxu.
Zaraz też jedziemy w gości, u nas dziś trochę mniej ludzi...10+ 3 dzieci. Trzymajcie się dzielnie na tych imprezach:-)

Blanka mam nadzieję że trochę już lepiej. U mnie też na takie guzki pomagał masaż pod prysznicem i przystawianie małego.

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5e2al7gjj6.png

My się ewakuowaliśmy z chrzcin, a dziadkowie pewnie jeszcze siedzą :) chrzest był przed ołtarzem, byliśmy sami. Mały był grzeczniutki, nawet "odpowiadał " księdzu. To samo na obiedzie-tylko noszony lub wożony, wytrzymał dość długo w dobrym nastroju. Mam nadzieję, że dziś długo pośpi :)
W lokalu był drugi obiad i była dziewczynka 10 mies., ale do niej Wituś wyciągał rączki i ćwierkał słodko :) dziewczynka też nie pozostawała dłużna. Fajnie dzieci na siebie reagują. :)

Witek
17.09 g. 4.20

Dzieki dziewczyny. Za wasza rada robie oklady a mlody wysysa ile moze. Z drugiej odciagam zeby laktacja mi sie utrzymala. Ta czesc ktora boli nie jest juz twarda ale bolesna nadal. Wszystko przez nowy stanik.

Sebus dzis duzo placze. Wydaje mi sie ze to przez moje jedzenie swiateczne tak sie meczy. A jak nie brzuszek to dziasla i w kolko placz i stekanie.

kolczykm fajnie ze chrzciny sie udaly:)

joanna korzystaj z tego czasu ktory ci zostal. Faktycznie kiepsko ze nie masz roku dla Laury.

joasiaG gratuluje zabka!

chani fajnie ze i u was skok juz sie skonczyl i pojawily sie nowe umiejetnosci:)

gosiaM daj znac czy przezyliscie dzisiejszy dzien.
..

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3p07wr09wc777.png

Wiamy sie po świętach i my :)
Czuje sie jakaś taka wzdeta i objedzona, na szczęście moje maleństwo wszystko przerabia nawet bigos i nic mu nie jest.
Całe święta był grzeczniutki, spał a jak ne yo siedział w foteliku ustawiony w miejscu zeby mieć widok na wszystkich i tak patrzył i bawił sie kochany rączkami.
Wigilie spędziliśmy razem w domu, sami z mężem i Antosie. Az sie popłakałam bo jak juz mieliśmy siadać do stołu to maz wziął opłatek stanął nad małym i włożył mu w rączkę. Antoś trzymał i maz do niego "czego życzysz tatusiowi na te święta", a Antoś tak skromnie "aguuuu" i znow "i co jeszcze tatusiowi życzysz","aguuu,aguu,aguu", " a mamuni co życzysz", "aguuu" i tak sie słodko sie uśmiechał :))) widok nkezapomniany:) kocham !!!
Niezapomniany tez pierwszy dzien swiat, bylismy u teściowej i oprócz tego, ze sie dowiedziałam ze nawet jak daje pierś to mały jest głodny bo wkłada rączki, i ze złe trzymamy główkę małego i zaraz go przełamiemy to teściowa postanowiła rozszerzać dietę Antosia. Truflem!!!! A jak zaczęłam ja, teściu, moi rodzice zeby mu nir dawała bo bedzie brzuszek bolał to przyznała nam racje i zacząłem dawać galaretkę w zakołacze bo sa "delikatniejsze". Maz zareagował, walnął jej w reke az cukierek wypadł bo krzyk wszystkich zeby nie dawała nie skutkował. O losie ale sie zagotowałam. Dobrze, ze maz nie twierdzi, ze "przesadzam". A potem wyszła na dwór zapalić i cos jej sie przypomniało i wpadła z tym papierosem do domu, ale prababcia ja pogoniła, ze gdzie przy malym dziecku do domu z papierosem. Jak czytam o waszych teściowych to dziękuje za swoją (chyba dlatego ze mieszka daleko) ale wczoraj ja troszkę poniosło ;)!

http://suwaczki.maluchy.pl/li-71694.png

blanka u mnie przy takim bolu pierś najpierw właśnie sie rozluźniła, nie było wyczuwalnego twardego miejsca a za natepnej dobie przestała bolec. Mam nadzieje, ze Ciebie tez szybciutko minie.

Szczęśliwa a Twojemu maleństwu ten czas jakos sie tak sukcesywnie ten czas snu wydłużał czy nagle taki prezent na święta :)? Czekam tego momentu z utęsknieniem od 3,5 miesiaca. U nas wciąż pobudki co 2,5-3 godziny, podanie mm prze snem nie pomaga.

Chani
U nas 15 tygodni jutro i niestety Antoś nie umie jeszcze czytać, przekręcać sie itd ale mam nadzieje, ze pójdzie w ślady Janka i niedługo jak tez będę mogła sie pochwalić osiągnięciami.

Joanna89a nie będę pytała zy nie masz możliwości jednak zostać z Laura pełnego roku bo jakbyś miała taka możliwość to napewno byś wykorzystała. Ja sobe nie wyobrażam zostawić teraz tej mojej Kruszynki. Co zrobisz z Laura jak wrócisz do pracy? Opiekunka? Czy masz tam jakaś rodzine? ( z tego co kojarzę to nie). Wyobrażam sobie jak Ci ciezko na sercu.

Jutro ostatni dzien obżarstwa bo jedziemy jesZze do moich rodziców. Ale ja juz na bigos i smażone mięsa nie mogę patrzeć. Śledziki cos mi podchodzą w każdej postaci :)))

Joanna89 oj tak przy dzieciach to czas biegnie jak oszalały...kurcze pamiętam jak we wrześniu pisałaś o tym półrocznym macierzyńskim i to było takie odległe a tu jeszcze tylko dwa miesiące eh. A nie masz kogoś kto mógłby Ci polecić zaufaną opiekunkę? Może któraś ze znajomych ma swoje dziecko i jest z nim w domu.

Kolczyk no to super że Wituś taki grzeczny. zrobiłaś pamiątkowe fotki dla ciotek?

Karolinek niezłe pomysły ma Twoja teściowa, strach z taką dziecko zoastawić. Hmm śledziki mówisz? Brzmi prawie jak ciążowa zachcianka:-)

Właśnie śledziki, i o zawsze wyciągałam śledziki z cebulki a teraz jem i cebulkę :) ale yo chyba nie to. Okresu brak, zabezpieczamy sie. Ale jakby los sam zadecydował to bym nie płakała bo mamy straszny dylemat z rodzeństwem dla Antosia. Czy isc za ciosem i za jakies pol roku próbować czy moze zrobić przerwę z 4-5 lat. A wali chodzi o dzieci to planowanie jest niewskazane. My byśmy sie pewnie nie zdecyeali jeszcze mimo ze mamy dom, samochód, dość dobre prace, 5 lat po ślubie i nic jie stało na przeszkodzie a jednak "to nie był dobry czas". A jak juz sie Antoś pojawił to sie okazało ze to był idealny czas!!!

Ja do pracy wracam za rok, właśnie w styczniu po świętach. Macierzyński kończy mi sir we wrześniu ale z urlopu wyjdzie mi dodatkowe ponad 11 tygodni i mam wybrać od razu po macierzyńskim.

Tez nie wiem co zrobię z maluszkiem, do żłobka nie chce. Babciom (jedna rozszerza dietę truflami a druga mieszka na wsi w wielkim gospodarstwie gdzie pełno Zwierząt i maszyn) nie zostawię ze względu na bezpieczeństwo. Poza tum mieszkają daleko i nir ma możliwości. Chyba opiekunka zostaje, ale ja nie zarabiam kokosów i nie wiem czy uda mi sie znaleść kogoś w takiej kwocie zeby z połowa pensji mi została. Zreszta znaleść kogoś odpowiedniego i odpowiedzialnego to bedzie wyzwanie.

Mam nadzieje Joasiu, ze znajdziesz jakies rozwiazanie. W sumie juz musisz zacząć szukać bo dwa miesiace mina w mgnieniu oka, a Laura musi zostawać w dobrych rękach jesli najlepsze musza wracać do pracy :(

witajcie:)
jakoś dalismy radę:) Janek bardzo grzeczny w pewnym momencie zasnął mi na rękach i zrobil sobie 30 min drzemki i w sumie byliśmy tam 3 h. wszyscy oprocz mnie grali w tabu i halas byl okrutny( śmiech kłótnie i piski dzieciaków) ale w tym halasie właśnie Janek spał zloty mój:) czyli w skrócie bylo super. pierwsze takie rodzinne spotkanie bo my wiele lat nie odzywalismy sie do siebie mimo ze mieszkamy w jednym miescie.... kiedyś....wiem ze moge wam powiedzieć bo jestescie jedyne i wspaniałe babeczki.....moja mama probowala sobie cos zrobic a moja przerazona siostra zadzwonila to ciotki( siostra mojej mamy) bo została z tym sama tzn z nami trzema siostrami bez pieniedzy a ona na to ze nie przyjedzie bo robi obiad......i na tym nasze kontakty sie urwaly:( nigdy jej tego nie wybacze i ona to wie ale tyle lat bez rodziny i w kłótni az teraz we wrześniu sie pogodzilismy i znow mamy rodzinę.....ufffff .....

http://www.suwaczek.pl/cache/a750bf96c6.png

Pierwsze nocne karmienie. Wieczorem znowu duzo plakal.wkoncu dalam mu paracetamol i sieuspokoil.

gosiaM ciesze sie ze wszystko sieudalo a relacje z rodzina sie naprawily.

karolinek jak macie taka stabilna sytuacje to ja bym szla za ciosem i myslala o rodzenstwie. Miedzy moimi dziecmi jest 6 lat roznicy i widze jak starszemu brakuje towarzystwa. Na dziecko zawsze jest nienajlepszy czas a potem jak juzprzyvhodzi co do czego to sie okazuje ze wszystko sie jakos uklada:)
A babci ktora rozszerza diete truflami tez bym sie bala dac.

Moj Sebus pojdzie do zlobka id wrzesnia kiedy ja pojde do pracy. Starszy chodzil wiec i mlodszy bedzie musial dac sobie rade. Niania to jednak zbyt duzy wydatek a z babciami tak codziennie sobie nie wyobrazam.to by musialby siw stosowac do moich zalecen a nie wiedziec wszystko same. Zreszta tesciowa jak rodzilam to miala na nocu siebie starszego i sobie z nim nie radzila a co dopiero takie malenstwo. Nie dalabym jej.

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3p07wr09wc777.png

Karolinek też bym szła za ciosem na poczatku troche trudno ale relacje miedzy dziecmi potem lepsze.

Kolczyk pochwal się stylizacja na chrzciny

Joasia G gratulujemy ząbka i oby kolejne szły tak lekko.

Joanna 89 współczuję końca urlopu tym bardziej że dziadkom ich nie możesz zostawić. Na pewno w pracy nie da się nic załatwić?

Mój maly chory jak nie wiem. Juz nawet nie pamiętam który raz do niego wstaje. Co kaszlnie to płacz bo smok wyleci. Kaszel i katar okropny. Juz plakac mi się chce. Teraz mamy 5.00 a od 1.00 najdłużej spal 30 min. Padam

Witam się I ja po świętach. Minęły dość spokojnie. Starszy z prezentów bardzo zadowolony (wczoraj pojechał do ojca i juz mniej zadowolony bo nie dostał prezentu a kase) tatuś tez zadowolony i ja też. Adaś spisał się super, do teściów wzięliśmy leżaczek i w wigilie i wczoraj to młody sobie przy gościach w nim pospał. Najmniej śmiał się do teściowej :).
Adaś jutro kończy 16 tygodni a jakby urodził się w terminie to dopiero 13 tydzień by szedł. Tez się nie przekręca, udało mu się zaledwie kilka razy, zabawki powoli łapie, wie ze ma kciuka bo czasami w nocy woli wypluc smoka a postać kciuka. W środę idziemy na szczepienie, to na wadze pewnie już zobaczę 8 kg. Chociaż przez te ćwiczenia wolniej juz tyje
No i od kilku nocy budzi mi się tylko raz w nocy 3-4. Teraz jeszcze śpi ale już w naszym łóżku.

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3upjypj9m4usi.png

Dzien dobry:)
Blanka1212 ciesze sie, ze juz troche lepiej!
Joanna89a ja gdybym musiala wracac do pracy ( a nie musze bo zostalam w ciazy zwolniona) to jezeli nie mialabym opiekunki z polecenia to oddalabym dziecko do zlobka. Teraz sa zlobki, gdzie mozesz online podgladac swoja pocieche, a poza tym jest pielegniarka itd zawsze bezpieczniej. Nie mniej to, moje pierwsze dziecko i nie mam doswiadczenia w tej materii, ale tak mi sie wydaje.
A u nas znowu sluzowe dwie kupy, z tego jedna to prawie sam sluz. Brzuszek miekki, zjadlam troche szarlotki, moze to zaszkodzilo. Jutro pojade do pediatry bo Antek przez ost dwa tygodnie przybral tylko niecale 200 gr, a wczesniej to byla norma tyg. Nie martwilabym sie gdyby mial skonczone 3 miesiace.
Karolinek odnosnie spania to, ze roznie bywa, raz ladnie przespi, a innym razem budzi sie co chwile. Choc od kilku juz dni budzi sie w okolicach 1 i 4-5.
Pobudka u nas to jedno, a zasniecie po karmieniu druga. Bo wczoraj byly te same godziny, ale zasypianie po godzine zajelo.
Dzisiaj pierwsze przeceny! Lece po kurtke dla siebie do Zary, a dla Antoniego zamowie online z Mango. Kupilam w mothercare, ale sztywna jakas, w ogole ciezko bylo mi w nia go ubrac, a byla troche za duza, wiec oddalam.
Milego dnia:)

kasiątko trzymajcie się, dużo zdrówka dla małego:)

Blanka u nas obyło sie bez rewolucji brzuszkowych ale kupa dziś była mega. Też mieliśmy zostać w domu ale teściowa nalega żeby przyjechać bo chcą mi złożyć życzenia urodzinowe....no jakby kurcze nie mogli tego zrobić telefonicznie albo sami się pofatygować eh

U nas dziś pobudka o 2 i godzina zabawy i marudzenia potem 6 i 8.Chyba boli go to dziąsło więc zel poszedł w ruch i po nim jest jakiś czas spokój.
No i jeszcze Szymkowi coś za uchem "wyrosło", taki jakby guzek wielkości kilku mm, niby go to nie boli jak dotykam więc może to tylko węzeł hmm sama nie wiem.