Skocz do zawartości
Forum

Fasolki sierpień 2015

kalafiorki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość amelia189

Dziewczyny ja jestem wkurzona na maxa. Pierwsze moje l4 od dwóch lat a te ch*** z zusu wzywają mnie na komisję i to jeszcze 4 km od mojego miejsca zamieszkania na 8 rano! To mi się w głowie nie mieści! Czy Mialyscie juz taki przypadek? Wypłatę powinnam dostać w tą środę a komisja dopiero 12 stycznia i nie wiem czy mi kadry wypłaca pieniądze czy wstrzymaja..

Byłam dzisiaj u ginekologa tego ze swojego rodzinnego miasta i był zdziwiony, że w 7. tygodniu robiono mi USG przez brzuch i że to normalne, że nie było w takiej formie badania widać serca. Zbadał mnie ginekologicznie, bo to niestety poradnia w takim klasycznym, staroświeckim, wielkim NZOZie, gdzie na USG są zapisy, i powiedział, że macicę mam wielkości dwumiesięcznej ciąży, więc trzymam się tego, że jest OK. Powiedzieliśmy na Wigilii rodzinie, rodzina męża się ucieszyła, moja zrozumiała mnie tak, jakbym nosiła w sobie martwy płód, więc przyjęli to tak se.

Eva, ja jestem faktycznie bardziej nerwowa i wybuchowa, ale agresji nie przejawiam. Może dlatego, że ogólnie na co dzień jestem względnie zrównoważona ;)

Mama Amelii, nie słuchaj lekarza o tym braku zaparć, bo jakieś głupoty gada :/ Chyba sam się naczytał jakichś marnych for internetowych.

Ania125, pytałaś już 3 dni temu, ale może przyda się innym dziewczynom - mleko z czosnkiem i miodem, syrop z cebuli, syrop z pędów sosny, dużo owoców, na katar maść majerankowa i sól morska, na ból gardła dobre są cukierki np. eukaliptusowe, ale mogą być też zwykłe takie do ssania. Nie kupujcie syropów reklamowanych jako te dla kobiet w ciąży - możecie sobie taki zrobić same (mają tam z tego co pamiętam sok z porzeczek, wit.C, wyciąg z czosnku itp.) a dodatkowo są "wzbogacone" cukrem, konserwantami i inną chemią - szkoda zdrowia.
Wydaje mi się, że za badania od prywatnego lekarza się samemu płaci.

Agat29, Amelia - gratuluję bliźniaków i powodzenia :)

Ania27, ja nawet nie mam mdłości, w nocy mi tylko głód dokucza, w ciągu dnia taka niefajna senność, szybko się męczę włącznie z dusznościami.

Mistra, któraś z dziewczyn wcześniej apelowała, żeby w takiej sytuacji, o jakiej piszesz, nie godzić się na wywołanie poronienia, tylko poszukać innego lekarza, bo z takich przypadków urodziło się kilka zdrowych dzieci.

Patulek, ja przyjmuję Prena...len? Chyba tak się to nazywa, raz na kilka dni, bo staram się dbać o dostarczanie witamin w posiłkach, a oprócz tego łykam tran.
Ja się jeszcze mieszczę w spodnie...

Ola - na pewno nie zaleca się surowego mięsa (w tym sushi), surowych jaj i serów pleśniowych, ale tych prawdziwych pleśniowych, bo takie typu Turek czy President to można.

Magdzia, mi nie drętwieją ręce.
Ja rogala używałam w poprzedniej ciąży, ale nie czułam jakiegoś szału, chociaż wiem, że ogólnie sobie dziewczyny chwalą, więc zostawiłam awaryjnie na drugą ciążę, zobaczymy.
Zostaw świnkę :) Na wszelki wypadek po każdym głaskaniu czy przytulaniu myj ręce, ale nie musisz jej wydawać.

Mikołaj: 27.06.2013
Ignacy: 05.08.2015

Witam dziewczęta :)
Jak tam się czują przyszłe mamuśki ? :) Mam nadzieję, że wszystko w porządku :) Ja na szczęście z objawów mam tylko pobolewanie piersi i momentami bóle podbrzusza i na razie moja fasolka daje mi spokojnie żyć, aczkolwiek 9 stycznia idę już na zwolnienie bo moja praca głównie polega na dźwiganiu :) Nie mogę się doczekać kolejnej wizyty bo na ostatniej niestety nie było jeszcze serduszka :)

http://www.suwaczki.com/tickers/uwo9yx8dvn3kec7u.png

Ja tez sie czuje dobrze co jedynie mdli mnie zanim zjem ale musze czekac 30min bo biore hormony. ... piersi przestaly bolec brzuch od czasu do czasu poboli, jedynie nogi mnie bola ale wytrzymać sie da:) jedynie co to starsze dziewczę daje mi w kosc bo jak nie piszczy caly dzien to placze pol dnia. Dzis obudzila sie o 23 i stwierdziła ze sie wyspala i zasnela o 3 nad ranem....

https://www.suwaczki.com/tickers/f2w3ugpje3uct678.png

Gość Klaudiaaaaaaa

Ja prawdopodobnie urodzę w sierpniu lub ewenualnie na począku września. Wczoraj zrobiłam test ciążowy. Po ujrzeniu wyniku ustaliłam datę poczęcia i już wszystko wiem... Mam 22 lata, ale pomimo młodego wieku i wpadki chcemy tego dziecka. Mieszkamy z chłopakiem w Holandii, więc myślę że będzie dobrze...

Gość Klaudiaaaaaaa

A jeśli chodzi o objawy, to powiększome piersi (w sumie jest mi to na rękę, heh), czasem krókorwałe bóle podbrzusza, zmiany nastroju - śmiech i płacz ma zmianę... Jem też dużo więcej. Niedługo idę na pierwsze badania.
Nie wierzę, że będziemy mieli dziecko... Ale mimo wszystko cieszę się niesamowicie. Kochamy się.

klaudiaaaaa czy ja wiem czy za młoda ja zaszłam w ciaże majac 22 lata urodziłam w wieku 23 teraz drugie to bede miała 25 i uważam, że dla mnie to najlepszy czas. Oczywiscie kazdy ma inna psychike i dla jedynych odpowiedni wiek to 19 a dla drugich 30 także to pojecie wzgledne kiedy jest odpowiedni czas na dziecko. Chociaż jak dla mnie zbyt długie czekanie nie jest dobre bo może być za pozno osobicie znam 3 pary ktore zdecydowały sie po 35 roku zycia i tylko dwom para udało sie doczekać dziecka jedym niestety nie udało sie nawet przy pomocy lekarzy z klinik ....

https://www.suwaczki.com/tickers/f2w3ugpje3uct678.png

Hej mamusie! :)
Jestem tu nowa, w wigilie zrobilam test i okazalo sie ze jestem w ciazy :D najpiekniejszy prezent w zyciu :D do gin ide dopiero 7 stycznia, bo wedlug moich obliczen to 3-4 tydz wiec jeszcze wczesnie aczkolwiek termin wychodzi mi na sierpien wiec bedzie mi milo dolaczyc do Waszej grupy :) Jestem przerazona i przeszczesliwa zarazem :) Sciskam przyszle mamusie :*

Hej dziewczyny,
mialyscie racje, zaodek pokazal sie, ale o znalezienie serca musialam sie mocno dopomniec, bo powiedzieli na poczatku, ze nie ma, ze mam wrocic za tydzien. Ale poniewaz widzialam, ze studentki bardzo kiepsko radza sobie z USG to powtorzylam, ze lekarz mi kazal znalezc dzisiaj i jak nie ma, to znaczy, ze koniec, wiec mi zalezy... Znalazly! Uff! Mysle, ze od poczatku zarodek dalo sie zobaczyc, tylko osoby na ktore trafialam nie potrafily znalezc.
Wiec wreszcie spokoj i moge sobie kupic ten nowy stanik :)

Co do serow, mieszkam we Francji, wiec z koniecznosci zostalam wyedukowana przez lekarza - mamy unikac tylko serow z mleka niepasteryzowanego o miekkiej konsystencji, oraz zrezygnowac ze skorek wszelkich serow. Ser plesniowy mozna jesc bez problemu np na grzankach jesli zostal upieczony w temperaturze ponad 40°C. Wiec jesli ktoras z Was lubi to nie ma powodu rezygnowac.

Nie slyszalam tez zeby swinka morska mogla stanowic jakis problem! Ja mam w domu zwierzyniec.

http://www.suwaczki.com/tickers/3jgxol2az93dfhsy.png

nie mo 31 lat to jeszcze młody wiek chodzi mi bardziej o te kobiety które są po 40 i nagle chcą mieć dziecko i płacz bo ich nie moga mieć. ja wiem że każda kobieta jest inna i każda ma inne plany i inne myślenie ja zawsze chciałam mieć dziecko i zawsze wiedziałam że nie będę z tym zwlekać :) jedna i druga ciąża była planowana chodz wiele osób uważa że Zuzia jest wpadką...;/

Witamy kolejną sierpniową mamusię Agę. Trochę już nas jest:) jutro Sylwester, zanim dowiedziałam się o fasolce, zapisaliśmy się na bal na sali no i teraz mam, muszę jakoś to przetrwać...mdłości jeszcze są, ból piersi doszedł no i brak sił i apetytu, może jedynie na kiszone ogórki:)a Wy jak znosicie te dni?

Dziekuje ze gorące przywitanie:) u mnie dolegliwości zmieniają sie każdego tygodnia: na początku dobrze sie czułam, jedynie bol piersi a teraz tak od 3 dni to straszna zgaga i czasami mdłości grrr nie wspomnę juz o ogólnym zmęczeniu:) apetyt mam ogólnie na wszystko po trochu i waga narazie nie urosła :) zobaczymy jak dalej:)
Co do Sylwestra to na szczęście spędzimy go spokojnie z rodzinka:) buziaczki !!!

15 Leo

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3skjosxyep6pl.png

cześć dziewczyny! dziękuję za wszystkie zdrowotne rady - na szczęście udaje mi się wyjść z przeziębienia! Dziś już sie czuję prawie wyleczona, ale oczywiście na wszelki wypadek nie ruszam się z kanapy ami z domu! Tak więc potwierdzam, że bez żadnych leków też się da, tylko czosnek, cytryna, miód (polecam też płukanie zatok -jeśli ktoś potrafi - działa cuda przy katarze), ale chyba najważniejsze - odpoczynek. Nie było mi na rękę ale wzięłam urlop i na spokojnie się wyleżałam, tak trzeba!

A co do wieku - ja mam juz skończone 30 l, większość moich koleżanek ma juz paroletnie dzieciaki... Ale ja czekałam na właściwego partnera i dopiero będąc pewna zdecydowałam się na dziecko. Także życie pisze różne scenariusze, najważniejsze to być w spokoju z samym sobą, nie dać się poganiać, ani też wmówić sobie że za wcześnie, to w koncu nasze życie!
Fajnie że jest nas tu z każdym dniem więcej :) witajcie nowe koleżanki!

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09kiovyujc1.png