Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Katee gdzie masz brzuszek? :) raczej po porodzie nie będziesz miała żadnych problemów z ubraniami bo we wszystko wejdziesz :)
Tak się teraz zastanawiam jak piszecie o tej depilacji. Pomijam fakt że teraz całe nogi ogolić to pół godziny zabawy, ale wy miejsca intymne teraz golicie maszynką czy kremem? Jeśli kremem to polecie jakiś bo ostatnio maszynką zrobiłam sobie kuku i nie chciała bym na poród zaliczyć takiej gafy.
Martyna co u Ciebie?

Aniu jak u lekarza?
Mamalina właśnie o Tobie myślałam;) Dawno się nie odzywałaś.
Kati jak tam??
Katee chyba do porodu Twój brzusio będzie malutki i zgrabniutki:)
W moim szpitalu też ciuszki dają i dla mnie to duży plus, po pierwsze nie muszę pakować ciuszków dla małego po drugie nie będę musiała po powrocie do domu od razu zajmować się praniem;) A ciuszki szpitalne widziałam są ładne i kolorowe jak w domu;)
Z tym drugim porodem to nie wiem jak mam siebie liczyć;/ Według tygodni było to jeszcze poronienie ale urodziłam normalnie w sumie od pierwszych skurczy do porodu minęło 4 godz. Poza tym boję się długo czekać bo moja szyjka jest osłabiona bo zabiegu.
Zapytam swojego gina ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5ei6ibpnmb.png

Witajcie Dziewczynki:-)
Kolejne strony na forum przybywają w tempie ekspresowym że nie nadążam czytać! :-)

Anuszka nie przejmuj się na zapas bo myślę że w tym etapie to już nie jest taki wielki problem. Odpoczywaj bierz leki, a bądzie wszystko dobrze:-) w ostateczności jakbyś trafiła do szpitala to krążek pewnie założą. Moja koleżanka jest tak jak ja w 31 tygodniu i założyli jej właśnie pessar, ma jeszcze poleżec trochę w szpitalu i do domu :-) w ogóle powiedzeli jej że jak dotrzyma do 34 tygodnia to już będzie ok. Także głowa do góry:-)

Madziu trzmam kciuki za siostrę, daj znać jak u niej:-)

Aniu w Twoim szpitalu rzeczywiście robią sobie jaja! Jak mogli Cie wypuścić?

Kate śliczny brzuszek, gdzie Ty schowałas tego maluszka? :-)

Cichaasia świetne literki! :-) też zamierzam takie zrobić. Jakim ściegiem je zszywalas?

Dziewczyny powiedzcie mi czy któras z Was stosuje len? Bo myslalam o nim pod kontem moich jelit, ale wyczytalam gdzieś że kobiety w ciąży nie powinny...

Jeszcze muszę się pozalic, wczoraj spotkałam koleżankę której długo nie widziałam a ona do mnie na dzień dobry: " rany jak ty wyglądasz? " dziś dzwoniła z przeprosinami że była w szoku, bo jestem taka opuchnieta i gruba, a zawsze byłam ładna i dobrze wyglądalam. I czy czasem coś się ze mna nie dzieje. Przykro mi ale trudno, dla mojej córeczki mogę tak wygladac. Potem to zrzuce. Ale brak taktu u niektórych ludzi jest przerażający. Aaa i jeszcze pani w tramwaju chciała mi dziś ustąpić siedzacego miejsca. To akurat było miłe:-)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgdf9hvnkej0on.png

Hej:) ja też mam schizę z depilacją i czuję się niekomfortowo bez, dlatego staram się nie zapuścić, na nogi depilator załatwia sprawę na jakiś czas, reszta-maszynka, chociaż łatwo nie jest :) w naszych szpitalach do porodu depilacja i lewatywa to raczej standard, a za granicą się zdziwiłam-Hiszpanki rodziły bez tego, może kwestia gustu ale jak dla mnie fee, mało higienicznie się to prezentowało :/
Katee, dziecko chyba na plecy przypinasz, gdzie ono siedzi w tym brzuchu?:)

Surikatko tak serio z tym pedicurem? Nie można było mieć pomalowanych na kolor? Ja tam bez koloru (obecnie czerwień) to sobie życia nie wyobrażam:) Mój narzeczony jak wczoraj malowałam mi się pyta czy na te ostatnie dwa miesiące to nie mogę sobie już odpuścić tego malowania? No ale jak to tak można?
Katee ten Twój brzuszek to na leżąco większy niż na stojąco :) Kruszyna z Ciebie:)
Tetide ja od ok tygodnia też mam takie senne dni, całą noc na szczęście przesypiam, chodzę spać koło 22 bo już dłużej nie mogę wysiedzieć a rano koło 10 wychodzę dopiero z łóżka aby zjeść śniadanie, bo już się mała domaga:) A tak bym leżała ile się da:) No a jak już wstanę i pójdę zrobić jakieś zakupy na obiadek to później jestem tak zmęczona jakbym maraton przebiegła i cały dzień z głowy:(
Ania90 ja używam samej maszynki i jakoś tak trochę ciężko ale staram się nie zrobić sobie krzywdy. A czy kremy do depilacji są bezpieczne?
Emiilusia ja sobie zaparzam len praktycznie co kilka dni. Robiłam tak już długo przed ciążą i nie mam żadnych problemów z zaparciami itp. Wiem, że niby nie powinno się do 35 czy 36 tygodnia bo też przyspiesza akcje porodową ale mi się nic nie dzieje. Szczelnie zamknięta jestem tam na dole, więc raczej nie ma aż takiego wpływu. Być może faktycznie jak już coś się zaczyna dziać z szyjką to len pomaga przyspieszyć poród ale jeśli jest wszystko ok to się tym nie martwię a na prawdę działa cuda:) łyżeczkę mielonego lnu zalewam połową szklanki wrzątku i wypijam jak lekko przestygnie:)

A siostrę moją podłączyli pod ktg, poleżała kilka godzin, skurcze cały czas ma ale to jeszcze nie to. Leży na zwykłej sali i będą ją obserwować, bo rozwarcia nie widać:/ Raczej nie ma szans aby dzisiaj urodziła, więc czekamy:)

A powiedzcie mi tylko jeśli chodzi o kosmetyki dla dzieci z hippa, czy te w różowych opakowaniach zostały wymienione na białe? Bo szukam od kilku dni i nigdzie nie ma. Jest tak sama nazwa ale wszystko w białych butelkach. Pani w drogerii nawet nie potrafiła mi powiedzieć wyobraźcie sobie:/ Kupiłam żel do mycia ciała i włosów właśnie z hippa, bo miał dobrą opinię jeśli chodzi o skład, przyszły mi też dzisiaj oleje (kokosowy i migdałowy) i raczej tylko tego będę używała do pielęgnacji ciałka mojej małej :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ngu1r27nochta.png

mooniak
taki zwykly magnez do rozpuszczania ? jak to stosowac, bo myslalam ,ze dzis odejde na druga strone :D

Też mam skurcze coraz częstsze brałam magnez ale nie bardzo pomogło, mam wizytę 29 moze pani doktor coś zaradzi. Mała kopie zawzięcie, ćwiczy, buja się na pępowinie.. Zgodnie stwierdziliśmy że damy jej na imię Lena :) Z jednej strony już się nie moge doczekać czerwca, a z drugiej strony tak sie boje wgl nie jestem przygotowana.. Dopiero będziemy wybierać łóżeczko i wózek itp..

anuszka ja właśnie w poniedziałek wyszłam z tej szpitalnej "terapii". Mam założony pessar bo szyjka sie skracała i ze względu na ryzyko przedwczesnego porodu dostałam sterydy i hektolitry magnezu dożylnie bo brzuch twardnieje.
Musisz po prostu leżeć jak najwiecej, nie dźwigać. Po prostu lezec i pachnieć :) Jeszcze kilka tygodni i będzie bezpiecznie, także nie martw się nawet jakby trzeba było poleżeć w szpitalu to nie takie straszne a zawsze to pare dni do przodu.

aniaradzia trzymam kciuki żeby wszystko było w porządku, u mnie w szpitalu nie wypusciliby cie tsk szybko.

Dziewczyny czy wy tez czasem czujecie te wygibasy maluchów tak boleśnie, bo ja wczoraj myslalam ze zwariuję, tak mały wypychał kolana albo coś że myslałam że zaraz mi brzuch pęknie. Nie było to przyjemne.

A co do porodu, to przy pierwszym zdazyłam wszystko zrobić na spokojnie zanim akcja się na dobre rozkrecila.
Ja mam największą schizę na punkcie włosów, stresują mnie tłuste, ale po tylu razach w szpitalu uwieżcie mi że nikt nie zwróci uwagi ani na włosy ani na owłosienie tu i ówdzie.
Ale co jest pewne zaden szpital nie przejdzie obojetnie obok tipsów czy warstwy kolorowego lakieru na paznokciach. Po prostu nie mozna, każą zmyć lub spiłować, także darujcie sobie manicure.

http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44j3cqc9p3e.png

Anuszka te sterydy na pewno nie zaszkodza dzidziusiowi, a Dzięki nim płucka sa lepiej przygotowane do samodzielnej pracy. ja też dostałam. teraz ponoc rutynowo dziewczyny które trafiają na patologie a sa bliżej końca ciąży, dostają te sterydy. Moja szyjka miała 2, 2cm ale leżenie trochę pomogło i wydłużyła się. Więc oszczędzaj się A będzie dobrze! :-)

GrGosia dobrze że już w domu jesteś:-)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgdf9hvnkej0on.png

anuszka sterydy są na szybszy rozwój płuc u dziecka i nie szkodzą na pewno, nawet lepiej gdybyś je dostała.
A moja szyjka już w 24 tyg miała coś ok 28 mm stąd założony mam pessar. Od tamtej pory nie wiem ile ma bo przy pessarze nie ma jak sprawdzić długości.

Emiilusia też się cieszę ze w domu jestem, tu chociaż łóżko wygodniejsze, ale też okazji do polezenia znacznie mniej, zawsze jest coś do zrobienia.

http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44j3cqc9p3e.png

Witam wieczorkiem :)
Ja dzisiaj pisałam trochę pracę mgr, ale nie mogłam się za bardzo skupić. W południe doszła do mnie paczka z allegro i mam świetne cudne pieluszki tetrowe- kolorowe i białe. Jedynie co to pomylili się w pakowaniu flanelowej, bo wysłali mi inny wzór, ale dzwoniłam z reklamacją i Pan powiedział, że mam nic nie odsyłać a oni jeszcze na własny koszt doślą tą, co chciałam. Jestem mega pozytywnie zaskoczona uczciwością sprzedającego i z czystym sumieniem mogę polecić- gapa_kids.

Troszkę miałam dzisiaj prasowania, zaraz też będę prasować pieluszki i ubranka dla mojego Synka :) dzisiaj na szczęście brzuch się tylko spina, ale bezboleśnie. Synek kopie i się przeciąga, więc jestem spokojna, że nic mu się nie dzieje.

Dziewczyny zmagające się ze skurczami- Mamalina ma rację, chyba Muszynianka ma specjalną wodę zawierającą dużo magnezu i potasu, warto ją pić, może akurat nie trzeba będzie tabletek zażywać.

Katee no w końcu widać Basi lokum, ale nabrałam przy Tobie kompleksów, bo ja to kangurzyca pełną parą :) Jesteś jak ta modelka Sarah Stage, którą okrzyknięto kobietą z najmniejszym ciążowym brzuchem świata :)

A propos porodów- moja koleżanka urodziła w... 15 minut! Pierwsze dziecko! Byłam w szoku, jak mi to powiedziała. Zgłosiła się na wywołanie, bo była po terminie i jak odeszły jej wody to lekarz ją zbadał, stwierdził rozwarcie na 6 cm. Zanim zajechała na porodówkę to bez żadnego bólu i krzyku urodziła córeczkę. A nie czuła nic a nic!!! Poród marzenie :D

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Ja mogłabym cały dzień leżeć. Nie mam na nic siły. Też stwierdziłam, że muszę o siebie na bieżąco dbać. Zwykle golę się golarką -taką końcowką do depilatora, ale jest mało dokładna i szybko włoski odrastają. Maszynką się jakoś boję, a i nie lubię, swędzenia przy odrastaniu włosków. Przez całą ciążę unikałam kremu do depilacji, ale teraz zacznę znów używać. Miałam się umawiać na manicure i pedicure do kosmetyczki, ale wolę sobie sama nieumiejętni obciąć paznokcie niż ryzykować, że pojadę z długimi.
Muszę zacząć się rozglądać za szpitalem. We Wrocławiu jest kilka porodówek, ale nie cieszą się dobrą opinią i muszę wybrać pomiędzy potencjalnie miłą opieką a cywilizowanymi warunkami. Szpitale w okolicach Wrocławia cieszą się dobrymi opiniami, ale nie miałabym jak tam dojechać.

Aniu, no tak mi się wydaje, że diuretyki są możliwe przy takim wstrzymywaniu płynów, ale to już lekarze w szpitalu powinni wiedzieć jakie i ile, a już na pewno nie wypuszczać Cię z takimi wynikami. Mimo to wierzę, że z Tobą będzie dobrze, mam nadzieję i że już lepiej się czujesz :) Jakby coś to wracaj na oddział, tylko szkoda nerwów.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73i09k760n1xx3.png

migotka ciepłe mleko z miodem, czosnkiem i masełkiem, syrop z cebuli na kaszel, starta cebula na papkę, do słoiczka i wdychamy - na katar. Aniaradzia jeszcze kiedyś pisała o inhalacjach z majeranku, ale ile tego to nie pamiętam. Z aptecznych leków to seria prenalen na przeziębienie - syrop, tabletki do ssania, spray do nosa. Jak będzie temperatura to koniecznie paracetamol. Może masz tłuszcz z gęsi, albo ktoś z rodziny niedawno robił i zachował - wysmarować klatkę piersiową, zawiązać chustę na szyję i pod kołderkę wygrzać się i wypocić - mam nadzieję, że to nie zabronione w ciąży:)

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Dziękuję Ci mamalina noc za mną... O dziwo zasnęłam po 1 i spałam do teraz. Mam straszną chrypkę i taki dziwny ból gardła. Zastanawiam się czy nie mam zaatakowanych strun głosowych. Na szczęście chyba nie mam gorączki ale tak czy inaczej zostanę dziś w łóżku z medycyną naturalną... Zresztą dziwnie się czuję bo gorączki nie mam, twarz mam zimną a ciało całe mokre bo okropnie się pocę... Tragedia...

Hej dziewczyny ;-)

Migotka witam w klubie też mnie gardło boli jak nie wiem... W nocy obudziłam się i musiałam brać tabletki na gardło (prenalen) . Najgorsze w tym wszystkim jest to że muszę już powoli wstawać bo na południe muszę ugotować obiad na 10 osób i zawieźć na naszą budowę dla pracowników a później szykować poczęstunek dla rodziny bo jest msza za babcię. Ale planuje zrobić płukanie z soli może pomoże...