Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro zaczynam 33 tydzień :) Ale zaczynam być trochę przerażona. Ja wciąż nie mam wszystkiego, a co gorsza robi mi się bałagan, bo zaczynamy przeprowadzkę.

Dziewczyny chciałam Was zapytać o KTG, czy Wy robicie za darmo czy płacicie? Ja chodzę prywatnie do lekarza i tam płacę oczywiście, ale nie jestem pewna czy mogę robić gdzieś w ramach NFZ (z tego co się orientuję to nie). Lekarz zalecił mi już cotygodniowe badanie.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73i09k760n1xx3.png

Kamyczku, skoro bolą Cię nogi, to pewnie puchną. Też przez jakiś czas tak miałam. Musiałam wstawać w nocy, bo trudno było wytrzymać z bólu. W ciągu dnia więcej unoś nogi do góry. W sumie gdzieś czytałam, żeby w nocy też tak robić, ale spanie na boku i unoszenie jednocześnie - jakoś tego nie widzę. Jeśli możesz ogranicz sól, jedz więcej pietruszki i może tak jak dziewczyny pij herbatkę z pokrzywy.

Tetide, ktg robia w ambulatorium ginekologii kazdego szpitala. Ja po prostu szlam do kliniki stawalam w kolejce do okienka i dawalam karte ciazy. Za pierwszy razem zalozyli mi karte i potem juz przychodzilam jak lekara z tego ambulatorium zaordynowala. Nic nie placilam. Teraz na razie nie mam czasu na wycieczki i czekanie w kolejce. Moze zaczne w maju jak juz bedzie po przeprowadzce.
Jutro ruszam z wieksza iloscia rzeczy. Tato mi pomoze popakowac a maz pomoze wniesie jak bedzie nial chwile przerwy w zajeciach... A ja potem bedeukladac w szafach i szafkach... Az sie boje tej ilosci i ogromu rzeczy do przewiezienia i zorganizowania domu na nowo...

Anuszko, ja na poczatek kupilam dwie male paczki dwoch todzajow pieluch, bo nie wiadomo, czy maluch dobrze na nie zareaguje... Choc Danusia ladnie je tolerowala.

Agusia30 z tego co ostatnio gdzieś przeczytałam to cukrzyca ciążowa nie jest przeciwwskazaniem do rodzenia naturalnego.
Ja mam aspiratorek i gruszkę i zobaczymy co będzie lepsze.
ja mam raz w tygodniu badane tętno maluszka u położnej (w ramach NFZ) porostu byłam się zgłosić i nie miałam skierowania - nie było kłopotu. Pokazałam tylko kartę ciąży

http://fajnamama.pl/suwaczki/1ow6m3e.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/vfajssf.png

Dzięki za odpowiedź, ale Aniu czy Ty nie miałaś robionego ktg w ramach NFZ ze względu na swój stan zdrowia? Mi gin powiedział, że w szpitalu robią bezpłatnie tylko wtedy jak jest wskazanie, np.: cukrzyca, jak u Ciebie czerwcowy bąblu. Jutro mam SR to się jeszcze dopytam, przecież nie stać mnie, żeby płacić co tydzień 40 zł za ktg...

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73i09k760n1xx3.png

justi dziękuję. Bardzo mi miło:) A żeby sobie pomóc przy porodzie to można ćwiczyć mięśnie kegla (ale to pewnie wiesz:)), masować krocze, bujać się na piłce na końcówce, na rycynę, w celu przyspieszenia rozpoczęcia porodu, bym się nie odważyła, ale nasze babki, a może i nawet matki były "odważne" w tej kwestii.

Enilusia bal biedronek będzie chyba jednak niespodzianką:) A co do wyczesywania włosków to powiem Ci, że nie pamiętam, czy od samiutkiego początku to robiłam. Ale teraz myślę, że po 2 tż zastosuję tą metodę:)

Tetide co do ktg to nie pomogę, bo do tej pory tylko przy 1 porodzie miałam i tyle. Nie chodziłam wcześniej.

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

tetide przypomniało mi się, że dziewczyny na kwietniówkach pisały, że za ktg płacą 10 zł. Naprawdę u Ciebie aż 40 zł? Może podpytaj tam dziewczyn, albo na majówkach jakieś już chodzą na ktg i mają doświadczenie:)

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Hej dziewczyny:) Witam się w ten słoneczny poranek:) Ja już dzisiaj po śniadanku i niebawem się szykuję na małe zakupy dla mojej córuni:) Mam nadzieję, że będę w stanie dojść do sklepu, bo wczoraj było kiepsko jak przeszłam kawałek. Strasznie spinał mi się brzuch i tak dziwnie ciągnął w dół, bóle kręgosłupa i rwanie w udach... Trochę to dziwne ale do wieczora było ciężko:( Mam nadzieję, że dziś będzie ok choć mała od rana też jakaś napięta:/ Ale mam zamiar dokupić dziś trochę ciuszków i już nie mogę się doczekać aż wyjdę z domu:)
Miłego dzionka i do usłyszenia później:)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ngu1r27nochta.png

Madziunia2407 ja wczoraj jak poszlam do sklepu to ledwo co doszlam do domu. Po drodze spotkalam koleżankę a ta az sie wystraszyla, , mowila ze źle wygladalam więc wzięła moje zakupy i przeprowadziła mnie do domu. A dzisiaj tak mnie stopy bolą i kręgosłup :(( a jutro od rana mam gości, mowilam ze nie jestem w stanie upiec nawet torta ale pol rodziny sie zwali :(( no cóż więc czeka mnie ciężki dzień.

Przy szpitalu jest na pewno poradnia ginekologiczna i poloznicza. Tak przynajmniej jest u mnie. Ja chodzilam i na patologie ciazy i do tej poradni.
Wystarczy ze przyjdziesz i pokazesz karte ciazy i powiesz ze slabo czujesz ruchy to do 15 zrobia Ci ktg i odesla do domu;) przynajmniej tak robily dziewczyny bez komplikacji;) na kolejne przychodzily i mowily ze mialy dzis sie stawic na ktg i nie bylo problemu;) sle to bylo 2 lata temu. Moze teraz pieniadze poszly z ciezarnych na zielona karte onkologiczna??? Wszystkiego mozna sie dpodxiewac po arlukowiczu;)

A w domu mam sajgon wszedzie pudla. Tatko pakuje szklo i porcelane, ja staram sie ksiazki. Ale dzisiaj strasznie slaba jestem.
Na szczescie tato zostaje do jutra wiec jakos damy rade;)
Trzeba jak najwiecej popakowac, przewiezc i potem rozpakowac. Chyba bede to tak na raty robic... Bo jakbym miala wszystko na raz przewoezc to nie mialabym sie gdzie obrocic;)

Wszystkie dziś bez mocy życiowej? Ja rano mało zawału nie dostalam. Obudziłam się,przekrecilam na plecy, podnosze posciel żeby brzusio poogladac a on płaski ! Dotykam a on miękki. Matko kochana nie wiem jak synek się ułożył ale chyba dookola kręgosłupa sie owinal. Zerwalam sie z łóżka no o na szczęście "wyskoczył" mi na swoje miejsce. Słabo się ruszał ale mąż zrobił mi śniadanie do łóżka i teraz maluszek siw kreci. Czy to normalne że nasza macica się tak rozplaszcza kiedy polozymy się na plecy?

A moze to alergia? W ciazy czesto atakuje;) sprobuj kupic loratadyne ale taka bez dodatkow (jest bezpieczna w ciazy) i wziac tabletke. Jak bedzie ulga to alergia . Mozesz tez wziac wapno munsujace tez pomaga w takich wypadkach;)

Z pieluch to ja kupuje tylko 1 bo po szpitalu juz pieluchujemy wielorazowo:) zreszta na poczatek radze kupic jedna paczke pieluch bo moze sie okazac ze maluch ich nie toleruje... I potem trzeba oddawac komus te pieluchy, ktore sie ma w zapasie... Teraz to wszedzie sie kupi pieluchy, tylko cena moze robic roznice, ale przy jednej dwoch paczkach to nie jest wielka strata.