Skocz do zawartości
Forum

Listopadóweczki 2014

Rekomendowane odpowiedzi

Cześka ale Ci zazdroszczę meczu :) baw się dobrze i kibicuj głośno :)
Truskawka tez wybrałam ten termometr - TECH-MED TM50 Pro (miał dużo pozytywnych opinii)
Emii ja chyba też zdecyduję się na Camarelo, model: Carera:) muszę tylko nim po sklepie trochę pojeździć żeby mieć pewność co do niego:)

Ja też nie mogłam się zalogować na forum, ani przez Operę, ani przez Explorera, dopiero po zainstalowaniu mozilla firefox udało mi się zalogować. Więc może to jest metoda.

A ja jutro idę do dentysty :(

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/19873

łooooo ależ popędziłyście :D z resztą, dziwię się, że to tempo mnie jeszcze dziwi :D

justyś88 no widzisz, taka właśnie jestem przytomna przez te moje hardcorowe noce. Źle przeczytałam stąd byłam zdziwiona. Zastanawiam się tylko jak to jest możliwe, że nikt w szpitalu nie jest w stanie sensownie odpowiedzieć na Twoje pytanie. To jest chore, żeby pacjent leżąc w szpitalu, gdzie jest tylu wykwalifikowanych lekarzy, musiał szukać odpowiedzi na swoje pytanie w necie:/

Cześka słowo daję, boję się go już spuścić z oczu! tracę do niego zaufanie :D Szczerze współczuję takiego talentu u syna! :D chyba by mnie krew zalała :)

Suu z tymi kluskami to wina Malyny ;p mnie też smaka zrobiła dlatego robiłam, dzisiaj dwa razy, bo młodemu tak posmakowały i R. też jak wrócił z pracy, że trzeba było dorobić. Chociaż ze świeżych ziemniaków to już nie to samo, jednak min. jednodniowe są o niebo lepsze. Mam nadzieję, ze ktoś CI zrobi raz dwa ;)

olciamargolcia dzięki wielkie, na pewno wypróbuję i jedno i drugie. Jaglaną mu przemycam w zupie bo wiem, ze to najzdrowsza kasza. Swoją drogą, odkąd mu ją przemycam przestał chorować na gardełko. Wyczytałam właśnie, ze jaglana jest rewelacyjna na górne drogi oddechowe :) Powiedz mi czemu rozcieńczasz mleko?

Truskawka mam nadzieję, że zestaw wzięłaś. Avent jest świetny i cena rzeczywiście niezła :) z resztą widzę, że nie tylko u mnie Avent króluje.

Dzisiaj sama dostałam maila z apteki, ze paka już w drodze. 6,6kg !! nie wiem co tam tyle waży :D Mam tylko nadzieję, że kurier nie zapuka akurat jak będziemy z młodym u lekarza. Pediatra już wrócił więc jedziemy jutro z tymi jego wynikami. Całe szczęście, ze dożył jego powrotu :/

Truskawka ja się pociłam z termometrami na naszym forum. Testowałam wiele marek i żaden nie jest dokładny. Dają CI jedynie temperaturę poglądową. Warto jakiś mieć z elektronicznych bezdotykowych, żeby szybko sprawdzić, ale jednak jeśli chcesz dokładnie zmierzyć temp. pozostaje zwykły termometr, najlepiej rtęciowy i pupcia.
Niestety ja też kierowałam się opiniami w necie, dzisiaj wierzę, ze w min. 85% wystawiają te oceny sprzedawcy :/

misiabella ja też mam młodszego ;p heheh młodsi są lepsi i sprawniejsi :D i bój się małych chłopców! serio! :D to jest jakiś hardcore :D i jakim cudem glukoza może CI smakować prawie ;p co Ty masochistka jesteś ?;p

Misiabella to tak jak my:)) wieczne dzieciaki ale gdy trzeba jest powaga:) Lubie zachowywać się młodo ,mimo że zaraz 30 na karku czuje się jakbym miała z 25;) będę miała z 80 lat to będę poważna osobą; ) ha ha ha. ...

oosaa a widzisz gdybym smaka nie narobiła to byś klusek nie zrobiła i by młody tyle nie zjadl:D i masz rację bo najlepsze kluski wychodzą z dzień wcześniej ugotowanych ziemniaków lub z odpowiedniej odmiany;) a najlepszy ziemniak na kluski to taki kruchy który po ugotowaniu rozlatuje sie:) no to się namadrzylam; P powodzenia jutro u lekarza i daj znać co powiedział!

Mili powodzenia u dentysty:)

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b15nmgn8vknf3.png

uuuaaa znów nie nadążam za Waszymi postami :) więc odpiszę tylko na temat, w którym się ostatnio wypowiadałam.

Majus, Osa, Em87 - ile ludzi tyle opinii, zaś "gdzie dwóch Polakow, tam minimum 3 różne opinię" :) Wracają do kwestii aktywności fizycznej i jej znaczeniu w życiu ciężarnej i dziecka:
Em87 - czytałam sporo artykułów na brytyjskich i niemieckich stronach, ale wiesz, daleko szukać nie trzeba - na głównej stronie parentingu jest artykuł na temat jazdy rowerem w ciąży: http://parenting.pl/portal/jazda-na-rowerze-w-ciazy a oto cytat z tego właśnie artykułu: "Wycieczki rowerowe w czasie ciąży można zastąpić ćwiczeniami na rowerku stacjonarnym". Osa - z tego samego artykułu: "Ciąża to nie choroba i aktywność fizyczna przyszłej mamy ma ogromny wpływ na rozwój dziecka, przebieg porodu i powrót do dawnej sylwetki po urodzeniu malucha". Ale oczywiście każdy robi to co chce i na ile zdrowie mu pozwala w granicach zdrowego rozsądku.

Majus - byłam dziś w końcu na zajęciach "aktywne 9 miesięcy" i powiem Ci, że trenerka dała nam wycisk. Oprócz mnie było około 20 ciężarnych w różnym stadium zaawansowania, ale ja byłam pierwszy raz, więc jutro pewnie zakwasy mnie z rana przywitają. Ćwiczenia zaczynają się stepem, później dochodzą do tego ciężarki, następnie rozciąganie na piłkach, później na karimacie ćwiczenia na zdrowy kręgosłup i kończą się elementami jogi mającymi na celu ćwiczenie i kontrolowanie oddechu. Ale było fajnie :) więc akcja "ruchy kluchy" nadal trwa i w sobotę basen. Kąpiesz się w ciąży też w oceanie czy tylko basen? Pamiętam z Teneryfy takie fajne naturalne baseny:) Piscina czy jakoś tak :)

Jagodowa - Katarzyny Michalak nie znam, co polecasz? Tak by nie zasnąć :P Co do kocyków, muszę zorientować się jak wygląda zaopatrzenie w ich sklepie stacjonarnym i jak będę w Wawie to chyba do nich podjadę.

Wszystkie mamy z niedoczynnością tarczycy - byłam dziś u endokrynologa. Do tej pory przyjmowałam letrox na przemian 50 i 75, plus jodid 100 i w femibionie 200. Dziś endo kazała mi odstawić już jodid, zostać tylko przy tej dawce z femibionu, za to mam w całości przejść na letrox 75 i tak aż do porodu. Tłumaczyła to tym, że najlepiej będzie jeśli będę rodzić mając TSH na poziomie 2,0 (a teraz mam 2,5) zaś w związku z tym, że w III trymestrze jeszcze zwiększy mi się masa ciała - to dlatego też zwiększa dawkę letroxu. T4 mam na poziomie 1,1. Dziewczyny, czy Wy również otrzymałyście takie wskazania od swoich endokrynologów?

http://www.suwaczek.pl/cache/9efb4a2460.png

Dziewczyny co do ksiazek Michalak to polecam serie kwiatowa czy jakos tak, czyli: Ogrod Kamili, Zacisze Gosi. Trzecia czesc chyba dopiero wyjdzie. Latwe, przyjemne, typowo romantyczne ksiazeczki. A dla wielbicielek troche innych emocji Pochlaniacz Katarzyny Bonda. Nie polecam oslawionego Gwiazd naszych wina - historia z choroba w tle, dla mnie strata czasu.

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmai6ai0ev.png

Wreszcie skonczyłam czytac co tam nabazgrałyście. Wolniej dziewczyny.. :)
Zacznę od tej wyprawki aptekowej:
Jeżeli bobas będzie miał kolki to nie wystarczy espumisan. Tzn, każde dziecko jest inne. Naszej pomógł infacol. Innym Delicol. Ogólnie sprawdziliśmy chyba wszystko.. :) Więc nie ma co od razu tego kupować.
Avent - akurat ja trafiłam na dwa buble. Kupiłam dwie butelki i dwie mi się lały. Więc kupiłam TommyTippe - i jestem z nich baaardzo zadowolona :)
Nasza aktywnośc wogóle nie ma tu znaczenia jeśli chodzi o poród. Jestem młoda (25 lat) prowadzę bardzo aktywny tryb życia. i co?? Owszem zaczęłam rodzic córkę naturalnie. Ale brak rozwarcia doprowadził do cc. I wogóle nie uważam że aktywnośc ma na to jakikolwiek wpływ. A wtedy byłam jeszcze młodsza (23latka).

Co daję mojej córci na sniadania i kolacje??? Odwieczny problem: mleko z płatkami, mleko z kaszką manną, jajecznica z szynką i pomidorkiem, ogólnie pomidorka zawsze zje, kanapke z miodem z dżemem, z szynką, Często robię bryndzę na kanapki. No i nie wiem co jeszcze. Jak sobie oś przypomnę dam znac.. :)

http://www.suwaczek.pl/cache/02953dc74c.png

Dziewczyny ja po wizycie. Okazało sie, ze mam infekcje dróg moczowych, dostalam leki, a te limfocyty to nic groznego. Co do guza , to on sam nie wie co to moze byc, ale powiedzial, ze dopiero jak urodze mozna sie tym zajac, bo potrzebny jest rentgen itd. Usg mi nie zrobił, bo powiedział, ze minął dopiero tydzien i najlepiej odczekać jeszcze dwa tyg, by móc wtedy dokłądnie ją zmierzyc i zobaczyc ile podrosła :) A wiec nie ma czym sie az tak martwic. Miałyscie racje :)

http://www.suwaczki.com/tickers/iv093e5eso0fxzy5.png
http://www.suwaczki.com/tickers/kjmne6ydyz4px1ba.png

Jagodowa - teraz weszłam na link z fb, ktory mi podesłałaś :) ale mają śliczne nowe wzory :) wszystko by się chciało mieć :) myślę, by dla siebie i swojego J nie kupić u nich też jakiegoś większego kocyka/pledu, tak by okryć stópki na kanapie :) Co jeszcze zamawiasz? :)

Majus - chcę wraz z J przeczytać " Ona i on" Starowicza. Czy o ten właśnie tytuł pytasz? Jeszcze jej nie kupiłam. Czytaliśmy razem ze 2 miesiące temu " Kobiety z Wenus, mężczyźni z Marsa" , wiem, że to lekki badziew, ale jak czyta się wspólnie i omawia się poszczególne sytuacje, to jest to bardzo ciekawe doświadczenie. A ile można się dowiedzieć o sobie od tej naszej drugiej połówki, fju fju :) Polecam :)

http://www.suwaczek.pl/cache/9efb4a2460.png

Co za dzień! Dobrze, ze sie już kończy. W poprzedniej ciąży glukoza była bardziej znosna..
Jak ją rano pilam, to sobie obiecywalam, ze juz nic dziś nie ziem, bo to takie słodkie było.. ale w sumie cały dzień coś jadlam, żeby zajesc ten słodki smak. Apetyt mam ogromny cały czas.. chce mi sie non stop coś podgryzac. A teraz wybieram sie juz spać.. dobranoc mamusie!!

Dzień dobry:)
Kassandra my używaliśmy gruszki i teraz też będziemy. Tylko takiej z miękką końcówką.
Gabi dobrze że byłaś u gina i wdrożył leczenie. Malutka jeszcze urośnie. Mi się coś wierzyć nie chce, że po tych moich dorodnych chłopcach, córeczka miałaby być drobniutka;) pewnie też nadrobi i będzie spora;)
Truskawka pościel śliczna:) szkoda że mam już wszystko kupione;)
Elleves jak dla mnie aktywność fizyczna ma ogromne znaczenie zarówno w życiu codziennym, jak i przy porodzie. Zawsze byłam bardzo aktywna i dobija mnie teraz to leżenie. W każdej ciąży jeździłam na nartach i rowerze- w tej ciąży przestałam jak zaczęła się skracać i rozwierać szyjka, gdyby nie to jeździłabym na rowerze pewnie do porodu;) podobnie z bieganiem z dziećmi i za dziećmi;)

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsv8u69b5gwy6bs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvj44j7p2ln7nw.png
http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvx1hpc9aw40ro.png

Hej Brzuchatki:))
dziś już nie śpię od 5.30 obudziłam sie i koniec usnąć nie mogę;/ a tu widzę kolezanka tez od rana buszuje w sieci;p
gabi85 teraz bierz leki i przegon ta infekcje i bedzie dobrze:)
Kassandra ja kupilam poczciwa gruszke bo jakos ta frida mnie obrzydza;/
IgaJula mnie tez dobija brak aktywnosci ruchowej;/ 3lata ciągłego latania na siłownie bieżnie orbitreki trening silowy eh to co lubię a w ciąży nie mogę bo moje głupie ciśnienie rośnie jak glupie;/

Cześć :) Ale męcząca noc :/ jak nie ból pleców, siku to bolesne skurcze w łydkach grr jadę na badanie potasu i Mg może to przez ich brak te nieprzyjemne skurcze.

Elleves - jeszcze nie wiem co zamówię, póki co kupiłam ten kocyk niemowlaka i poduszkę sleepy pig, która dziś ma przyjść :) Na pewno skuszę się jeszcze na poduszkę angel`s wings. Prześcieradło i pościel z wypełnieniem -to w późniejszym etapie, latem na kocyk light. I jak nie zbankrutuje to może właśnie w przyszłości dla siebie haha.

Co do książek K. Michalak to ją najlepiej się czyta seriami. Po kolei. Ale na mnie największe wrażenie wywarły, osobne, niezwiązane ze sobą historie; "Nadzieja", "Bezdomna" i lekkie erotyki "Mistrz" i "Czarny Książę". Polecam też przeczytać w kolejności: "Wiśniowy Dworek" - 'W imię miłości" i "Dla Ciebie wszystko" ta ostatnia to ejst właśnie ta najnowsza, która łączy tamte.

W ogóle przygotowałam sobie listę zakupów (wiecie, że ja dopiero wystartowałam w wyprawką ; ) ) i wyszukałam sklep stacjonarny w Poznaniu gdzie najkorzystniej zrobić zakupy itd. po czym poruszyłyście wczoraj temat apteki gemini (wcześniej co prawda też, ale że się nie szykowałam na zakupy to nawet tam nie zaglądnęłam) no i ... jestem w szoku! jakie super ceny! na samej niani elektr. którą wybrałam zaoszczędzić mogę z 60 zł! Dzięki!

Super rady dajecie i tylko dopisuję do listy co raz to nowe rzeczy, bo ja całkowicie zielona w tym jestem :)

Emii - wózek z firmy Camarelo jets świetny! Ja się czaiłam na model Carerera i właśnie Carmela. Super ma amortyzatory, prowadzi się go faktycznie lekko i zwinnie! Od początku miałam też oko na Bebetto Pascal. ALe jak pojechaliśmy wybierać poiędzy Camarelo a Bebetto to obok stał Tutek Grander Play i skradł nasze serce :P a raczej mojemu mężowi. Po 20.09 będziemy jechać zamawiać i który z tych trzech ostatecznie wybierzemy nie mam pojęcia ;)

A pościele jeszcze fajne wypatrzyłam na tej stronce: http://www.cottonmoose.pl/kolekcja.htm.

Pozdrawiam Was i pędzę na krew.

kassandra ja się przyznam że miałam i gruszkę (tę z węższym gumowym końcem) i fride i używałam i tego i tego - gruszka nie sprawdzała się przy ciągnących glutkach, zaś frida przy twardszych zaschniętych
oosaa u nas na śniadanie płatki z mlekiem (różne od kukurydzianych do "cini mini", na kolacje omlet (2jajka, 2 łyzki mąki, 2łyzki cukru, proszek do pieczenia, trochę mleka) z serkiem lub twarogiem i polany lekko sosem czekoladowym. chlebek z dżemem, chlebek z wątrobianką, z lepszą szynką jeśli chlebek miękki, z serkiem topionym, kaszka, budyń, kisiel, jogurt. W sumie co tylko mi do głowy przyjdzie :D no tyle że my nie przejmujemy się "masą" bo mała waży i tak za mało :D
ja nie cierpię ćwiczeń. Strasznie szybko mi się nudzą. Rower - też tak sobie. ale pływania i spacerów (dłuuuuuuuugich) sobie nie odmówię, u nas góry doliny więc taki spacerek 2km tez potrafi zmęczyć :D teraz szybciej się męczę i tylko krótkie dystanse tym bardziej że mam spacer połączony z biegiem za małą.
wczoraj pochwaliłam że ząb mi przeszedł - młoda znów dzikowała i mnie uderzyła łepkiem w szczene i dzięki temu żeby zasnąć musiałam wziąć 2apapy dzisiaj jako tako, mam nadzieję że mi się dziś nie oberwie i będzie mogło się tam wszystko zregenerować

http://www.suwaczki.com/tickers/l22npx9i0vxunlu6.png
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprj48agnghpqtk.png

Eveles ja tez jakies 2tyg temu zmienilam dawke z 50 na 75, bo wczesniej mialam tsh 1,7-1,9 a ostatnio 2,5- to niestety przez zwiekszajaca sie mase ciala a jesli chodzi o jod to przez cala ciaze biore 200mg tzn jak bralam femibion to tylko to a teraz jak juz go nie biore to jodid 200.
Co do ruchu uwazam, ze w granicach rozsadku jak najbardziej jest wskazany. Nie sadze, zeby mial wplyw na sam porod ale na samopoczucie w ciazy jak i powrot po jak najbardziej. Z resztą ja chodze regularnie na basen i na zajecia w szkole rodzenia- smieje sie, ze to taki aerobik dla emerytów ale lepsze to niz nic. Ja tez przed ciaza biegalam maratony, chodzilam na silke 3razy w tyg, 3-4 treningi biegowe i powiem Wam, ze najbardziej nie moge sie doczekac kiedy po ciazy pojde sie przebiec tak, zeby tchu zabraklo ;-) juz niedlugo!!!
Milego dnia dla nas wszystkich:-)

Elleves ja tarczyce juz lecze ponad 2 lata przed ciąża miałam ja w pełni uregulowana na poziomie 0.59 bylam na euthyrox 50 ale w czasie ciazy troszke wynik mi podskoczył do 1,89 i lekarka kazala mi brac euthyrox 125 ale polowe tabletki czyli 67 i tak powoli mi spada ostatnio na wizycie mialam 1.76 wiec mam tedecje spadająca ale zobaczymy co bedzie na kolejnej wizycie... i ogólnie lek sie dostosowuje tez i do wagi jak i tez sie patrzy jak twoj organizm na niego raguje.

Dzień dobry mamuśki :-)

jagodowa jaki sklep w Poznaniu wypatrzylas? Ja też oprócz nosidełka i ciuszkow jestem daleko w polu ;-)

Krofka co za kolesie. Masakra

Ja dzisiaj znowu do ogólnego idę bo mi się kaszel zaczął i boję się ze do poniedziałku zapalenie oskrzeli mogę mieć, bo zamiast lepiej jest gorzej :-(

jagodowa gdzie chcesz rodzić w Poznaniu?

Elleves jak więc wytłumaczyć fakt, że bez aktywności fizycznej w ciąży, po ciąży wyglądałam lepiej jak przed ?:) W sensie wagi, proporcji sylwetki? :) Oczywiście przed ciążą ćwiczyłam bardzo regularnie, kilka razy w tygodniu insanity i kilka razy w tygodniu rower ( nawet do 80km dziennie ). Ale jak tylko zaszłam w ciążę ucięłam wszystko, bo mega wyzwaniem było dla mnie przetrwać dzień w ogóle, tak koszmarnie się czułam. Oczywiście, jeśli tylko ciężarówka ma ochotę być aktywna i nie ma ku tempu przeciwwskazań, niech będzie. Ale wierz mi, przy porodzie znaczenia to nie ma kompletnie żadnego :) Grześ miał 10 na 10 więc mimo braku aktywności rozwinął się wzorowo :)

Jak tam samopoczucie po ćwiczeniach ?:) mam nadzieję, ze zakwasów jednak nie ma ;)

Czekacudu , krófkadzięki za ściągę śniadaniową ;) szperam po necie czym by tu jeszcze urozmaicić aby te posiłki nie były monotonne i aby były zróżnicowane

Gabi cieszę się, że to nic poważnego :) A nie mówiłyśmy ;p

co do porodu faceta jestem sceptykiem gigantem. NIe wierzę, że facet odczuł bóle porodowe. Nie ma macicy, to raz, dwa, szczerze wątpię aby impulsy elektryczne były w stanie oddać prawdziwy ból przeciskającego się dziecka