Skocz do zawartości
Forum

Listopadóweczki 2014

Rekomendowane odpowiedzi

dziewczyny dziękuję za cenne rady :) W takim razie kupię tran na dniach i zamiast witaminki D spróbuję mu podawać. Mam nadzieję, że mi nie odmówi :)

i gratuluję kolejnych synusiów :D <3 fajnie, że się wyrównujemy z płciami :) Jak pisałam, w pierwszej ciąży na forum majowym tylko ja i jeszcze jedna dziewczyna miałyśmy chłopców, a tak same babeczki się rodziły :) Może u nas równowaga zostanie zachowana :D<br />
Gabi strasznie mi przykro , ze tak Ci się wali. Niestety tak to bywa, że jak się pieprzy to wiele rzeczy na raz. Musisz się jakoś zaprzeć i jakoś przez to wszystko przejść, nie masz innego wyjścia. Może jakiś spacer na dobry początek jeśli tylko sytuacja Ci na to pozwoli, cokolwiek dzięki czemu mogłabyś choć na chwilę się zresetować... na pewno wszystko się poukłada tak jak ma być. Mocno wierzę, że jeśli jest się dobrej myśli to przyciąga się dobre rzeczy , a każde nieszczęście, nawet jeśli przewraca życie do góry nogami jest początkiem czegoś dla nas lepszego, nawet jeśli w danej chwili wcale na takie nie wygląda. Będzie dobrze za jakiś czas a teraz zaciśnij mocno zęby - masz dla kogo! Trzymaj się dzielnie, wszystkie jesteśmy z Tobą!

a ja dzisiaj stanęłam na wagę - prawie 5kilo do przodu! Fakt, że po kilku posiłkach, muszę jutro na czczo dopaść wagę jeszcze raz :D Posegregowałam wszystkie ubranka dla Hanki, wyszły mi 4 wielkie pudła. Jedno już z wierzchu leży do przeprowadzki w rozmiarach 56/62 na początek. Resztę zostawię u rodziców i będę podmieniać co jakiś czas. Tak samo z ubrankami dla Grzesia ( tyle, ze te posegregowane mam od dawien dawna więc nie musiałam się tym dzisiaj zajmować ). Stwierdziłam dzisiaj , ze mam mnóstwo pięknych ubranek dla małej :) jak je tak przeglądałam, układałam, pakowałam.... no już bym ją tu chciała :) w necie dzisiaj przeglądałam też śliczne opaseczki :) chciałam kupić ale jakieś prace trwają i opcja kup teraz nie działa więc muszę cierpliwie poczekać :D No i zaraz idę obiadek dla Grzesia robić, żeby miał na jutro, bo my pewnie z rana na budowę znowu pojedziemy więc nie będzie czasu gotować. Już się nie mogę doczekać jak do mnie wróci z tych swoich pierwszych "samodzielnych" trzydniowych wakacji :) tak strasznie się stęskniłam, że aż mu rowerek w Biedronce kupiliśmy wczoraj hahah :D taki bezpedałowy :) mam nadzieję, że mu podejdzie, jak nie trzeba będzie oddać.... Jeszcze teściowa mi wczoraj mmski puściła jak się bawi na zjeżdżalni :) aż mi się miło zrobiło, ze o mnie pomyślała w taki sposób :) Zazwyczaj to ja jej przesyłam mmski :)

Majus bardzo Ci dziękuję, kochana jesteś :-)
Cieszę się, że dzięki forum zawsze można poradzić się w rożnych sytuacjach bo tak siedziałabym zestresowana i o niczym innym nie myślała tylko macala sobie brzuch i dumała jaki powinien być.
Majus a w którym tygodniu teraz jesteś? Bo na Twoim suwaczku dokładnie nie widać.
Ja dziś zaczęłam szesnasty, i kolejnym moją "zagwózdką" jest to, ze mi wcale brzuch nie urósł od zeszłego tygodnia... Miałam nadzieje, że urośnie chociaż z centymetr a tu nic, było w zeszłym tygodniu 84 cm i tak jest teraz.
Wiem, że pewnie moje dylematy są śmieszne, ale nic na nie nie poradzę. Z drugim dzidziolkiem pewnie będę mądrzejsza.

oosaa super, że masz już ubranka :-) Ja zamierzam kompletować garderobę dla mojego szkraba dopiero od 30 tygodnia, może nawet później, tak samo dopiero wtedy będę myśleć o imieniu. Tak długo czekałam na tą chwile gdy będę mamą, że teraz zachowuje zasadę że na wszystko będzie jeszcze czas :-)
Zresztą co do całej wyprawki to liczę na prezenty od siostry która ma taką śliczną 2,5 letnią panienkę :-) Myślę, więc że łóżeczko, wózek, wanienka i inne zostaną mi wypożyczone ;-)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=70504]Tekst linka[/url]

http://www.suwaczki.com/tickers/ckaidqk3uhit79gg.png

Gabi85 na pewno jest Ci teraz bardzo ciężko, ale biedulko bądź dzielna!
Oosaa u nas też różowy szał:) gorzej jak córuni siusiak wyrośnie;) już sporo rzeczy kupiliśmy, opaski też:) co do tranu to faktycznie najwięcej osób poleca Mollers tran. U mnie starszy synek nie chciał pić, młodszy chętniej. Podaję jesienią i zimą. Mam do Ciebie pytanie- jakiś czas temu pisałaś, że Twój gin powiedział ,że DHA mogą szkodzić- pamiętasz może jak to uzasadnił?
Przeprowadzka z mieszkania do domu-nie wiem jak dałam radę ogarnąć to wszystko z 2,5 latkiem i 3miesięcznym niemowlakiem...pakowałam po nocach,ale jakoś całkiem sprawnie to szło. Choć ostatnie rzeczy pakowałam jak już firma przeprowadzkowa wywoziła nasze rzeczy:)
Malyna jak tam Twoje serducho? byłaś u lekarza? moje serducho zawsze bardzo szybko bije. teraz jest jeszcze gorzej- zwłaszcza po wysiłku, nawet niewielkim no i te upały też źle na mnie działają, choć zawsze jakoś dobrze znosiłam ciepełko.
Truskawka1 brzuszek zdąży jeszcze urosnąć i ruchy też poczujesz:)spokojnie wszystko w swoim czasie. W pierwszej ciąży długo u mnie nie było nic widać, ale jak wywaliło to matko;)
Em87 i Malyna moje maleństwo ma być ponoć dziewczynką,ale piłkę też lubi-idealnie wpasowało się w naszą rodzinkę:)

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsv8u69b5gwy6bs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvj44j7p2ln7nw.png
http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvx1hpc9aw40ro.png

IgaJula
DHA mogą szkodzić

Kurcze, to fatalnie, ja właśnie jem drugie opakowanie DHA :/ Ale w jakim zakresie to może szkodzi? Te tabletki kupiła mi mąż po naradzie z Paniami z apteki "jakie witaminy/ suplementy będą najlepsze w ciąży".
Teraz kupiłam DHA z kwasem foliowym, witaminą D, jodem i żelazem. Pytałam lekarza czy DHA jest ok w ciąży powiedział mi że tak. Chociaż co do tego mojego lekarza, to wciąż mam wrażenie że on nie do końca wie co ja do niego mówię i średnio rozwiewa jakieś tam moje obawy i wątpliwości.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=70504]Tekst linka[/url]

http://www.suwaczki.com/tickers/ckaidqk3uhit79gg.png

Iga a serce uspokoiło sie....nieraz tak mam ze mi wali i potem mam spokoj, nie wiem czy to wina cisnienia ze tak skacze....gorzej czuje sie własnie w upały a jak jest taka pogoda jak teraz , fajnie chłodno to jest okej...ale przy najbliższej wizycie zapytam lekarza :) moze bedzie kazal jakis magnez brac czy coś :P

no dzis też mecz bedziemy ogladac i zobaczymy haha:) czy bedzie skakało tak jak wczoraj :)

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b15nmgn8vknf3.png

no tak, tran to też min. DHA :) tylko teraz pozostaje pytanie, czy badania o których wspomniał mój ginekolog tyczyły się tylko dzieci, które są jeszcze w brzuszkach czy wszystkich.
Swoją drogą to tak jak kiedyś twierdzili, że najzdrowszy jest olej słonecznikowy a rzepakowego powinno się unikać jak ognia. Dzisiaj z kolei twierdzą, ze to właśnie rzepakowy jest najzdrowszy, nawet zdrowszy od oliwy.... z dha może być podobnie.... z dha szybko trafiamy do rybek a one przecież w większości zdrowe nie są bo zawierają rtęć i sole metali ciężkich, większość z nich żyje w syfiastych warunkach... Te wszystkie pangi, mintaje, krewetki to największy syf. Rekin ponoć też, on ma ponoć mnóstwo rtęci. Zdrowa ponoć bardzo kergulena ale ciężko dostępna i często zamiast kerguleny sprzedają nototenię, która w smaku niemal identyczna, ale już niezdrowa. A najzdrowszy ponoć śledź, tylko polski!a nie żaden łosoś. A przecież jeszcze kilka lat temu to właśnie łosoś królował.... tak to wszystko szybko się zmienia, że nie wiadomo już co jeść co nie. Ostatnio czytałam o ryżu - ponoć taki zdrowy zawsze był a teraz piszą , że syf bo na mega pestycydach hodują .... chyba nic zdrowego już nie ma poza polskim jabłkiem zerwanym z własnego drzewka :/ ehhh

O DHA również słyszałam różne opinię, ale dzielę to przez dwa. To co widzę, to co obserwuję - lekarz, który ma dobry układ z przedstawicielem firmy X, promuje jej produkty, zaś firmę Y neguje. Inny lekarz, który czerpie korzyści ze współpracy z firmą Y (wczasy na Malediwach, zestaw czarnych garnków etc), promuje wyroby Y, a psy wiesza na składnikach, które akurat są zawarte w produktach X.

Dobry i naturalnym źródłem jest olej lniany, którym można spokojnie zastąpić biedniejszą w składzie oliwę z oliwek.

http://www.suwaczek.pl/cache/9efb4a2460.png

hej mamuski :)
gabi 85 zycze duzo zdrowka dla mamy a spokoju dla ciebie :)
nie wiem ile mierzy i wazy moj synus :( bo sie chowa i skula :P ale w poniedzialek o 12 ide jeszcze raz wiec moze pokaze twarz i da sie zmierzyc :P u mnie cieplo ze nie da sie wyjsc na dwor :( a tak jak tam u was dzionek mija ???
ps. ja biore te tabletki bo lekarz mi powiedzial ze sa najlepsze !!! a wy co powiecie??
http://www.doz.pl/apteka/p60294-Ladee_Vit_kapsulki_zelatynowe_miekkie_30_szt

Hejj Mamuski! :)
Jeeejku Gabi-bidulko-przytulila bym Cie i pomogla jakos jak bym mogla... Tak zazwyczaj jest, ze jak sie wali to wszystko..Jednak po burzy wychodzi slonce!!!! Zobaczysz jeszcze chwile i o wszystkim zapomnicie...Rozumiem Cie doskonale tylko tyle, ze ja nie mialam mozliwosci bycia z mama.. Moja mama miala przyjechac i mi pomodz przy rodzeniu i opiece nad synkiem..w tym czasie zlamala biodro..kilka operacji skladajacych...w koncu proteza i przyklucie do lozka na kilka miesiecy...Bylam zalamana bo porod mega ciezki i polog tak samo i w glowie mama lezaca, ktorej nie moglam podac szklanki wody...:(
Moze tak mialo byc, ze akurat bylas w Polsce i dzieki Bogu mama zyje! Trzymaj sie dzielnie i glowa do gory!!! Wszystko sie ulozy-zobaczysz!! A facetem sie nie przejmuj! Tak czasem z nimi jest, ze jak trudniejsza sytuacja, to sobie nie radza i dlatego sie klocimy ;)
Mowi sie, ze tylko spokoj nas uratuje i tego oraz zdrowka Tobie i Twojej rodzince zycze!!!

Dziewczyny gratuluje SYNUSIOW!!! Zazdroszcze,ze juz znacie plec-teeez bym chciala juz wiedziec a musze czekac jeszcze prawie 1,5miesiaca :/

Oosaa-to swietnie,ze masz tyle ubranek dla Hani!! Moge sobie wyobrazic jakie to fajne uczucie przegladac te slodziutkie, dziewczece ubranaka zwlaszcze gdy ma sie juz synka...Jak u mnie bedzie synek, to za bardzo nawet nie mam co kupowac, bo wszystko mam...Dla dziewczynki bede musiala kupic (i na to licze i czekam :))) nie mam nikogo,kto moglby cos podrzucic...
Co do tranu ja nie podaje...ale moze rzeczywiscie warto tez sie zastanowic...ale dlaczego zamiast wit. D i dlaczego latem??

Majus- ja tez mysle o niani elektrycznej ale bardziej dla starszego synka..Spi ze mna w pokoju i jest strasznie 'mamowy'. Jak urodzi sie dzidzia, to bede musiala z maluchem przeniesc sie do innego pokoju i wole nasluchiwac starszego, zeby po przebudzeniu nie rozbudzal sie za bardzo...

Eeehhhh powiem Wam Dziewczyny, ze przeraza mnie opieka nad dwojka maluchow...Nie wiem jak podolam...
Nie daj Boze powtorka pierwszego porodu i potem tego wszystkiego, to kaplica... :/

A ja z kolei bylam wczoraj u poloznej. Specjalnie przed wypilam kawe, zeby sprawdzic cisnienie... Powiedzialam o omdleniach i zlym samopoczuciu..ze moze mam anemie...
Okazalo sie, ze wyniki wszystkie o dziwo bardzo dobre!!!
Doradzila mi tak jak Malyna-ze pewnie za malo jem-mam jesc malutko ale czesto...
Wyszlam z gabinetu i poszlam jeszcze sie sama zwazyc i okazalo sie, ze schudlam od ostatniej wizyty jeszcze kilogram. Zalamka... Prawie 15 tydzien a ja mam na minusie 5 kilo....
Wyszlam ze szpitala i polecialam po kanapke, po ktorej tak mi bylo niedobrze...eehhhh jak tu jesc jak ledwo wkladam cos do buzi...Dobrze,ze te owoce chociaz mi wchodza...

http://www.suwaczki.com/tickers/h44ecsqvmfx1oo1u.png]Tekst linka[/url]

Czaki dasz radę z dwójką:) powiem Ci,że jak rodziłam pierwszego synka to moja mama też w tym czasie przebywała w szpitalu. Była w terminalnym stadium choroby nowotworowej- rak jajnika.Niestety niedługo po narodzinach mojego synka zmarła...było cholernie ciężko- tak emocjonalnie.Z resztą dalej jest...
Też dla dziewczynki nie mieliśmy nic, w końcu 2 synków mamy, ale już nadrabiamy zaległości w różu;)
Czaki a glukozę na czczo miałaś robioną? zawsze miałam bardzo niski cukier, ale w tej ciąży skacze mi- muszę się pilnować.
Oosaa dokładnie jak ze wszystkim...najpierw super trzeba jeść bo pomaga, a za jakiś czas dowiadujemy się że szkodzi. Tak samo co kraj to obyczaj.U nas coś szkodzi, w innym kraju ta sama rzecz pomaga...i bądź tu mądry;)

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsv8u69b5gwy6bs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvj44j7p2ln7nw.png
http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvx1hpc9aw40ro.png

witam serdecznie wszystkie mamuśki :-)
dziewczyny w ten weekend maja cie odbyc targi
Mother & baby w warszawie. wrzucam linka. zainteresowana zachecam do zajrzenia tam :-)
Tekst linka
bedzie tu spotkanie z P.Zawitkowskim tak polecanym przez niektore z was :-)
natomiast 22-23 czerwca w wola parku-warszawa, rowniez mozliwosc poglebienia swojej wiedzy na tematy ciazowe, porodowe i generalnie dzieciowate :-)
Tekst linka

Gabi przesylam moc usciskow i dobrej energi:)Glowa do gory bedzie dobrze:))
Co do DHA mi dokturka polecila abym brala witaminy z DHA aby dzidzi mozg sie prawidlowo rozwijal:)
Truskawka1 ja od poludnia zawsze mam twardawy brzuszek wiec nie martw sie :))
Ugo mi nikt nie mierzy brzuszka dzis sama se zmierze aby uzupelnic tabele nasza:))

gratuluje wszystkim syneczkow i coreczek
ja juz nie moge sie doczekac gdy dowiemy sie kto tam u mnie w brzuchu fikolki wywija :-)
gabi trzymaj sie. wiem ze to ciezki czas, ale dasz rade. jestes silna kobietą. w chwilach slabosci wyplacz sie w poduszke, to naprawde pomaga. a potem pomysl o swoich dzieciach. podobno kobieta dla swoich dzieci jest w stanie zrobic wiele, i ja w to wierze. trzymam kciukiza ciebie i twojego partnera, wierze ze uda wam sie naprawic to co powoli sie psuje. duzo zdrowka dla twojej mamy i sily dla ciebie :-)
Elleves moja alergia jest mega uciazliwa. gdy nie bralam lekow na alergie to zaczela sie ona przeradzac u mnie w astme, a to jest jeszcze bardziej niebeczne dla dziecka niz dawka leku. doktorka przepisala mi krople do oczu POLCROM, krople do nosa BUDERHIN, i zyrtec. niestety odstwienie tabletek na dwa dni konczy sie dla mnie zle, wiec musze je brac zeby zlagodzic objawy alergii, a dzieki temu odsunac ode mnie objawy astmowe.