Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Pora na pomidora"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

makaron w serowym sosie
składniki:
-20 dag kolorowego makaronu
-20 dag fasolki szparagowej
-20 dag marchewek
-10 dag groszku z puszki
-10 dag kukurydzy z puszki
-sól
sos beszamelowy
-2 masła
-2 łyżki mąki
-1,5 szklanki mleka
-sól, biały pieprz, gałka muszkatałowa,20 dag startego żółtego sera

Makaron gotujemy, marchewki obieramy i kroimy w 4 cm słupki, fasolkę szparagową też kroimy w 4 cm kawałki, kukurydzę i groszek płuczemy. Warzywa dusimy w niewielkiej ilości wody. Sos beszamelowy - do roztopionego masła dodaje mąkę i powstaje zasmażka. Wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do zgęstnienia. Doprawiamy według upodobań. Dodajemy ser i mieszamy cały sos. Podajemy z makaronem i warzywami :)

Odnośnik do komentarza

Wypasione parówki
składniki:
-4 parówek
-pół puszki kukurydzy
-1 pomidor
-pól czerwonej papryki
-pół cebuli

-2 łyżki śmietany
-1 jajko
-sól, pieprz
-oliwa
-starty ser żółty

Kroimy w kostkę cebulę i paprykę, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy odsączoną kukurydzę i pokrojone w ćwiartki pomidory. Dusimy do momentu aż pomidory wytworzą gładki sos. W kubeczku mieszamy jajko ze śmietaną solą i pieprzem. Wlewamy zawartość kubka do warzyw. Parówki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem. Zapiekamy 15-20 minut w temp. 180 stopni. Dzieci uwielbiają tak sprytnie przemycone warzywa :)

Odnośnik do komentarza

ciasto cytrynowe z fasoli
-1 puszka wypłukanej białej fasoli
-ok. 4 łyżek cukru
-4 jajka
-1 łyżka oliwy
-2-3 łyżki soku z cytryny + starta skórka z cytryny
-2 łyżki maku
-1 płaska łyżeczka świeżo tartego imbiru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zmiksować blenderem fasolę na jak najgładszą pastę. Dodawać kolejno po jednym żółtku, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sok z cytryny i skórkę, mak i oliwę.
Ubić na sztywno białka. Wymieszać szybko ⅓ piany z białek z masą fasolową. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć do formy i piec 40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarnika. Ciasto będzie gotowe gdy wbijemy patyczek i będzie suchy :)

Odnośnik do komentarza

Mój synek bardzo lubi na śniadanie kolorowe kanapki z warzyw i owoców:)w końcu śniadanie to najważniejszy posiłek:)
wystarczy:
1 bułka z ziarnami
sałata maślana
kolorowa papryka
pomidor
ogórek,pietruszka(nać)
wędlina, plastry jajka ugotowanego
ser, ketchup, musztarda
masło.
Kanapki smarujemy masłem, potem kładziemy liść sałaty, wędlinę lub ser, pomidor ogórka.Całość posypujemy pietruszką.Nakrywamy bułkę i rysujemy na niej ketchupem bądź musztardą zabawne wzorki:)Smacznego maluszku

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2220.jpg

Odnośnik do komentarza

"Olimpiada w Jarzynowie - w parowarze:) "
składniki:
- 4 duże pomidory
- paczka szpinaku - 400 g (może być mrożony lub świeży)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- biały ser - twarożek - 250 g
- przyprawy wg uznania i preferencji dzieci ( czosnek, pieprz, bazylia, oregano)

wykonanie:
W umytych pomidorach ściąć "czapeczki" i wydrążyć środki (tak aby wyjąć gniazda nasienne a miąższ zostawić). Poszatkowany szpinak zblanszować na patelni na odrobinie oleju i przyprawić go czosnkiem, ziołami. W tym czasie serek rozdrobnić w misce. Zblanszowany szpinak dodać do sera i wszystko wymieszać. Masę serowo-szpinakową można ponownie doprawić do smaku. Nafaszerować pomidory i przykryć je "czapeczkami". Wtawić je do parowaru (alternatywnie do dużego sitka nad garnkiem z gotującą się wodą). Czas gotowania na parze 20 min. Danie przepyszne, mięciutkie,pachnące, moje dzieci... i nie tylko dzieci... je uwielbiają. Pomidory można ciekawie udekorować (oczka, buzie, czuprynki) super zabawa i zdrowe jedzonko.

Odnośnik do komentarza

pierogi z bułek i pieczarek
-5 kajzerek
-1 jajko
-1/2 l mleka
-bułka tarta
-olej do smażenia
farsz:
-30 dag pieczarek
-15 dag zółtego sera
-cebula
-sól, pieprz

Bułki przekroić na pół i wyskubać środek. Każdą połówkę moczyć w mleku( od strony skórki). Pieczarki i ser zetrzeć na dużych oczkach, cebulę drobno posiekać. Przyprawione pieczarki i cebulę dusić na maśle do odparowania wody. Wystudzić. Dodać ser i miąższ, doprawić i wymieszać. Połówki bułek nadziewać farszem i zlepić jak pierogi. Obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron. Podawać z barszczem czerwonym :)

Odnośnik do komentarza

pasztet z cukinii i pieczarek
-2 średnie cukinie
-150 gr pieczarek
-1 średnia marchew
-1 duża cebula
-2 duże ząbki czosnku
-4 jajka
-2 szklanki bułki tartej
-200 g sera żółtego gouda
-3/4 szklanki oleju
-1 łyżka tymianku
-2 łyżki sosu sojowego
-pieprz, sól
-szczypta gałki muszkatołowej
-szczypta ostrej papryki
-1/2 łyżki masła

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić na chwilkę i lekko odcisnąć sok. Pieczarki, marchew i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno posiekać. Cebulę i pieczarki dusić na maśle do zarumienienia. Przestudzić. Do cukinii dodać pieczarki, marchew, ser , jajka, bułkę tartą, przeciśniety przez praskę czosnek, olej oraz przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie i ewentualnie przyprawić. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny i 15 minut.

Odnośnik do komentarza

roladki drobiowe z nadzieniem brokułowym
-pół fileta z kurczaka
-brokuł
-2 woreczki ryżu
-125 gr mozzarelli
-sól,pieprz
-masło i olej
-jajko
-bułka tarta

Gotować brokuł w osolonej wodzie, mozzarelle zetrzeć na tarce i dodać do niej kilka rozdrobnionych różyczek brokuła.Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Fileta pokroić na plastry, cienko rozbić i doprawić. Rozłożyć równomiernie masę brokułową na mięso. Zwinąć w roladki. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Ryż ugotować. Pozostałego brokuła rozdrobnić widelcem i podsmażyć na maśle. Wymieszać z ryżem i podawać do roladek :)

Odnośnik do komentarza

Moim pomysłem na obiad dla dzieci są naleśniki ze szpinakiem. Aczkolwiek szpinak nie trafi do farszu, bo istnieje dość spore ryzyko, że szpinaku pod taką postacią dzieci nie skonsumują. Dla przechytrzenia naszych najmłodszych i przemycenia im do diety nielubianego przez nich szpinaku, szpinak ten dodamy do ciasta.Zaletą tego przepisu jest to, że szpinak jest praktycznie niewyczuwalny. I tak powstaną zielone naleśniki !
Przygotuj:
2 jajka
1 szkl. mąki
1 szkl.mleka
1 szkl.wody
300g szpinaku (u mnie były to liście zerwane wprost z ogrodu, następnie lekko obgotowane i zblendowane. Mrożonego szpinaku proponuję wrzucić zdecydowanie mniej, najlepiej stopniowo go dorzucać i obserwować kolor jaki uzyskuje ciasto)
Farsz:
300g sera białego
jogurt naturalny
Bazylia, ewentualnie czosnek

1. Z mleka, jajka, wody i mąki przygotuj ciasto naleśnikowe, na koniec dodaj szpinak. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj nieco mleka.

2. Przygotowane ciasto posól i przypraw pieprzem oraz ziołami typu bazylia, oregano oraz czosnkiem granulowanym. Z ciasta usmaż naleśniki.

3.Ser rozdrobnij widelcem, dodaj tyle jogurtu, by powstała smarowna masa (jego ilość zależy głównie od rodzaju posiadanego sera, czy jest on bardziej czy mniej suchy). Przypraw bazylią, solą i pieprzem (w wersji dla rodziców można wzbogacić je także czosnkiem czy to naturalnym czy sproszkowanym, jednak dzieciom bym tego nie polecała).

4.Każdy naleśnik smaruj masą, podawaj z odrobiną jogurtu.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2223.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2224.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2225.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2226.jpg

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2227.jpg

Odnośnik do komentarza

Moja Hania ma osiem miesięcy i dopiero od niedawna (jest powoli odstawiana od piersi:)) kosztuje różne smaki. deserek, który zaprezentuje wcina aż Jej się uszka trzęsą! Deserek jest tak smaczny, że robię ciut więcej i sama zjadam troszkę :)

Składniki:
pół litra wody
2 łyżeczki kaszy manny
pół banana
pół jabłka
biszkopt - pokruszony
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
zagotować wodę, dodać kaszę mannę i gotować wg przepisu. Następnie dodać starte jabłko i rozgniecionego widelcem banana i biszkopcika. Wymieszać. Dodać szczyptę cynamonu. Zblendować.
Po wystygnięciu poczęstować i Maluszka i siebie :)

Odnośnik do komentarza

Jeśli zaś chodzi o obiadki...
uznanie zdobyła koperkowa!

Składniki:
pół fileta z kurczaka
łyżeczka masła niesolonego
ziemniak średniej wielkości
marchewka
łyżeczka koperku świeżego

Przygotowanie:
ugotować pokrojonego w kostkę fileta
odcedzić
ugotować starte na tarce warzywa i zioło i masełko
dodać do warzyw mięsko, zblendować

Częstować Maluszka i patrzeć jak rośnie w oczach :) a przynajmniej moja Mała uwielbia to danie!
Czasem urozmaicę o kilka różyczek kalafiora i aż Jej się oczka świecą!

Pozdrawiam

PS moje przepisy tak proste, choć moja Córeczka wybredna w swych wyborach była, wielu dań nie chciała ale akurat te przypasowały Jej do gustu :)

Odnośnik do komentarza

Najzdrowsze i najsmaczniejsze lody na świecie: z bananów!

Dzieci uwielbiają lody, a zwłaszcza takie, które można dostać w popularnych restauracjach typu fast food. Lody z bananów są o wiele zdrowsze, mniej kaloryczne i mają niesamowitą konsystencję.

Składniki na jedną porcję:
1 banan - pokroić w plasterki i zamrozić. Zamrożone plasterki wrzucić do blendera i dodać 2 łyżki mleka, zmiksować.

Tę podstawową wersję można urozmaicać na milion sposobów, np. dodać kilka mrożonych truskawek, trochę startej czekolady, polewę toffi, wiórki kokosowe, płatki migdałowe... W ten sposób można przemycić dzieciom wiele owoców i wiele zdrowych dodatków, np. orzechy.

Odnośnik do komentarza

.Ryba pod pierzynką
Składniki:
Ryba( ja przeważnie mirunę daję,bądź paluszki rybne , więc tutaj wedle uznania)
Pomidory x2
Cebula x 1
Masło
Czosnek
Bazylia&Oregano
Chleb (z 5 kromek)
Ser tarty

Pieczemy rybę i wkładamy ją w kawałkach do naczynia żaroodpornego(paluszki rybne wkładamy od razu bez wcześniejszego pieczenia), pomidory i cebulę dusimy dodajemy maggi i wykładamy na rybę, chleb rwiemy na malutki kawałki i posypujemy do góry. Masło topimy i dodajemy czosnek i przyprawy, polewamy całość i sypiemy serem tartym do piekarnika na ok 15 minut i gotowe.

Zuzia-2010
Lilcia-2015

Odnośnik do komentarza

Ulubionym daniem mojej 6 letniej córki jest ryż z truskawkami według przepisu babci, który jest bardzo szybki w przygotowaniu a przy okazji bardzo smaczny i zdrowy!

SKŁADNIKI:
- 2 szklanki ryżu
- szklanka mleka
- łyżki śmietany
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 kg truskawek
- 2 jaja
- wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy we wodzie w stosunku 1:2. Mleko, budynie , jajka, cukier, cukier waniliowy oraz śmietanę mieszamy aby uzyskać jednolitą konsystencję. Łączymy powstała masę z ryżem i dokładnie mieszamy. Ryż dzielimy na połowę. Pierwszą część ryżu wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy warstwę wcześniej umytych truskawek oraz drugą warstwę ryżu. Całość posypujemy obficie wiórkami kokosowymi i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez około 30 min. do momentu aż wierzch potrawy lekko się zarumieni.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2243.jpg

Odnośnik do komentarza

Naleśniki z kokosem i papają :)

Składniki :
1 szklanka mleka, 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej, 2 jajka, 230 g mąki tortowej, 2 szczypty soli, 2 łyżeczki cukru pudru, 1/2 szklanki śmietany 36 %, 2 łyżki brązowego cukru, 1 duża papaja, 1 kokos, olej rzepakowy

Sposób wykonania:

Mleko, mąkę, 1 łyżkę oleju, cukier puder oraz żółtka wsypujemy do garnka i mieszamy. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem soli a następnie łączymy z powstałą masą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nagrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju , rozprowadzamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Kokos rozłupujemy, obieramy z brązowej skórki i ścieramy na tarce. Śmietanę wraz z brązowym cukrem ubijamy a następnie dodajemy około 4-5 łyżek startego miąższu z kokosa. Na usmażony naleśnik nakładamy bitą śmietanę, posypujemy pokrojoną w kosteczkę papają i składamy na pół.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2244.jpg

Odnośnik do komentarza

Cynamonowe clafoutis z rabarbarem i cukrem trzcinowym podane z jogurtem wiśniowym

* 65 g mąki pszennej pełnoziarnistej
* 100 ml napoju migdałowego
* 1 jajko
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cukru trzcinowego
* 1/2 łyżeczki cynamonu
*szczypta gałki muszkatołowej
* 150 g drobnego rabarbaru
* masło do wysmarowania naczynia

Mąkę przesiać z cynamonem, gałką i proszkiem do pieczenia, następnie dodać jajko, cukier trzcinowy, napój migdałowy i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Naczynie do zapiekania wysmarować masełkiem. Rabarbar pokroić drobno i część ułożyć na dnie naczynia, a drugą część na wierzchu po wylaniu ciasta. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30 minut.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2245.jpg

Odnośnik do komentarza

Na jabłko w cieście

1 małe jabłko
50 g mąki orkiszowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól
jajko
ok. 50ml śmietany 12%
łyżeczka maku
kilka kropli aromatu waniliowego
łyżeczka cukru trzcinowego

Mąkę, proszek, sól, cukier i jajko połączyć za pomocą miksera.
Następnie dodać śmietanę, aromat waniliowy i na koniec mak.
Z jabłka wydrążyć środek, pokroić na grube plastry i obtaczać w cieście.
Smażyć na dobrze nagrzanej, natłuszczonej patelni na małym ogniu.
Waniliowe jabłuszko w chrupiącym orkiszowym cieście śmietanowym z dodatkiem maku podane z gorącym musem truskawkowym

Na sos

150 g truskawek
łyżeczka cukru trzcinowego

Truskawki pokroić bardzo drobno, wsypać łyżeczkę cukru i trzymać na małym ogniu do czasu aż calkowicie się rozpadną.

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2246.jpg

Odnośnik do komentarza

Pełnoziarniste cytrynowe placuszki na waniliowym serku homogenizowanym z rabarbarem i kardamonem podane z winogronami bezpestkowymi

Składniki:

150g serka waniliowego
4 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej
1 małe jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu cytrynowego
tłuszcz do smażenia
szczypta soli
szczypta kardamonu
ok. 60 g rabarbaru

Przygotowanie:

1. Biało ubić na sztywno ze szczyptą soli.
2. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę (oprócz rabarbaru)
3. Białko połączyć z ciastem za pomocą miksera.
4. Dodać pokrojony drobno rabarbar.
5. Na natłuszczonej patelni smażyć na małym ogniu przez około 5 minut z każdej strony.
6. Podawać z winogronami.

Smacznego!

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2247.jpg

Odnośnik do komentarza

Waniliowe serniczki z patelni z mąki gryczanej i otrab orkiszowych podane z kisielem truskawkowym słodzonym cukrem trzcinowym

Serniczki

150 g półtłustego twarogu mielonego
2 łyżki otrąb orkiszowych
1 kopiasta łyżka mąki gryczanej
3 krople aromatu waniliowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
jajko

1. Twaróg rozgnieść z jajkiem, otrębami, mąką i cukrem trzcinowym.
2. Dodać aromat waniliowy.
3. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki i kłaść na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię, lekko rozpłaszczając.
4. Smażyć na małym ogniu do momentu zarumienienia, z obu stron.

Domowy kisiel truskawkowy

200 g dojrzałych truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki cukru trzcinowego (radzę nie oszczędzać, bo mój i tak nie był słodki)
odrobina wody

1. Z truskawek osunąć szypułki i poprzekrawać na pół.
2. Wrzucić truskawki do rondelka, podlać odrobina wrzącej wody.
3. Dodać cukier trzcinowy, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać.
4. Gotować do momentu rozpadnięcia się truskawek.
5. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w wodzie i powoli wlewać do rondelka, cały czas mieszając.
6. Przelać do miseczki i podawać z serniczkami.

Smacznego!

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2248.jpg

Odnośnik do komentarza

Pełnoziarniste pączuszki z serkiem i kiwi

Składniki:

65g mąki pełnoziarnistej (pół szklanki)
1 jajko
łyżka cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju do wysmarowania formy
olejek migdałowy
sól
65ml mleka (1/4 szklanki o pojemności 250ml)
+ dodatki

Przygotowanie:

Żółtko utrzeć z cukrem, w drugim naczyniu białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Resztę połączyć, następnie dodać utarte żółtka, na końcu ubitą pianę.
Powstałą masę przelać do foremek i piec około 3 minut.
Wyjąć, udekorować i zajadać póki jeszcze cieplutkie.
Smacznego!

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2249.jpg

Odnośnik do komentarza

Wściekłe winniczki
Składniki na ciasto:
*3 jajka
*3/4 szklanki mąki pszennej
*1 szklanka mleka
*szczypta soli
*2 łyżki oliwy z oliwek ew olej rzepakowy
*300g szponaku świeżego lub mrożonego
*natka pietruszki, suszony koperek
*olej do smażenia
oraz
*twarożek naturalny

Składniki na ciasto dokładnie mieszamy ze sobą, gdy mamy mrożony szpinak zalewamy gorącą wodą, chwilke czekamy i odcedzamy. Dodajemy do ciasta i miksujemy ( najlepiej i najszybciej blenderem) Całość musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzanej patelni wylewamy ciasto smażymy z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarożkiem, Robimy rulon, Formujemy w kształt ślimaczków.
Ja udekorowałam ślimaczki rzodkiewką, oczy zrobiłam z czarnego pieprzu a czułki z wykałaczek.
Szybko, efektownie i smacznie

monthly_2013_06/konkurs-pora-na-pomidora_2250.jpg

Odnośnik do komentarza

Mój przepis na zupę z brokuła którą moje dzieci uwielbiają
-1 niewielki brokuł
-marchew, pietruszka, 3 średnie ziemniaki
-cebulka, por, kawałek selera
-łyżka masła, 0,5 szklanki śmietanki do zupy
-natka pietruszki, sól, pieprz.
- 3 litry rosołu z kurczaka
warzywa oczyścić i umyć, brokuła podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić w kostkę, por i cebulkę w cienkie prążki,
marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Marchew, pietruszkę i seler podsmażyć na masełku, zalać rosołkiem dodać ziemniaki, brokuły, por i cebulkę, gotować chwilę aż warzywa zmiękną, pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietanką i posypać natką pietruszki.
smacznego

Odnośnik do komentarza

DYNIA NA SŁODKO
1 dojrzała dynia makaronowa
1-2 kwaśne jabłka
2 łyżki miodu
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki rodzynek
1 garść orzechów włoskich
2 łyżki masła, szczypta soli
Dynię gotuje tak aby była lekko twarda, odstawiam do ostudzenia, wyjmuję nasiona a następnie wyciągam miąższ widelcem. Jabłka obieram i ścieram na grubych oczkach tarki, rozdrabniam lekko orzechy, łączę wszystkie składniki, dodaję masło, miód, rodzynki i wiórki kokosowe, lekko solę, jeszcze raz wszystkie składniki mieszam dokładnie i zapiekam w rozgrzanym piekarniku ok 25 minut.
za tak przyrządzoną dynią dzieciaki przepadają

Odnośnik do komentarza

Jabłuszkowa pychotka z kogla-mogla!
Frajda dla dzieci z ubijania kogla-mogla a do tego witaminki z jabłuszek. Polecam mój ekspresowy przepis na ciasto!
Składniki: 1 kg jabłek, szklanka mąki, szklanka cukru, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder do posypania.
Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w cząstki. Na spód blaszki lub tortownicy kładziemy papier do pieczenia (możemy też ją po prostu wysmarować) i kładziemy jabłka. Z jajek i cukru pudru ucieramy kogel- mogel, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Jabłka zalewamy przygotowaną masą. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 180 stopni C. Po upieczenia ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można jeść na zimno i na ciepło. Smacznego dla wszystkich łasuchów!

Odnośnik do komentarza

Kotleciki warzywne

składniki:
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 por
- cebula
- kawałek kalafiora
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól,pieprz
Umyte warzywa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.Kalafiora dzielimy na różyczki.
gotujemy warzywa do miękkości.Po odcedzeniu zmiksować i doprawić solą i pieprzem.Dobrze wymieszać.
Formujemy małe kotleciki.Maczamy je w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju.Mogą być przepysznym dodatkiem do kaszy lub ryżyku.
Uważam ,że to super sposób na przemycenie warzyw ;)

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...