Skocz do zawartości
Forum

Poród naturalny czy cięcie cesarskie?

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny, ale dlaczego nie może być prawa wyboru jak chcemy urodzić??? Napiszę po raz kolejny, że wiem iż drugi poród mogę mieć inny, ze wszystko może być ok, ale po przejściach z pierwszego nie chcę ryzykować!!! Czy tak trudno to zrozumieć??? A po drugie jeśli ktoś nawet z "wygody" chce mieć cesarkę i płaci za nią, to to jest jego sprawa. Przecież nikt nikogo nie prosi, zeby zafundował mu cesarkę. Czy przez to, że kobieta zapłaciła za cc i nie leżała kilka czy kilkanaście godzin na porodówce, nie jęczała z bólu itd., to jest gorszą matką???

http://suwaczki.maluchy.pl/li-53726.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/30945.png

Gość ljadachowska

jak ktoś się decyduje na dziecko to musi być świadom, że poród nie jest bezbolesny i sekundowy

ja się nie zdecydowałam, była wpada:D ktoś inny chyba zadecydował za mnie...ja przyznaję bez bicia, jestem niewytrzymała na ból, nie daję rady, więc cc na życzenie... chyba bym chciała jakbym miała tyle kasy:)

to się zabezpieczaj skoro wiesz ze nie jesteś wytrzymała na ból i boisz sie porodu sn, zasami na cc jest za poźno i co w takiej sytuaji byś zrobiła? Nie bedziesz parła ??

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

dbozuta
to się zabezpieczaj skoro wiesz ze nie jesteś wytrzymała na ból i boisz sie porodu sn, zasami na cc jest za poźno i co w takiej sytuaji byś zrobiła? Nie bedziesz parła ??

Nie zawsze życie jest proste jak stół. Kuracja hormonami odpada, spiralka, implanty też bo jestem uczulona na metale, gumka bywa zawodna, środki chemiczne też, nie wspominając o tzw kalendarzyku czy metodzie termicznej. Masz jakieś propozycje w sprawie zabezpieczenia się przed niechcianą ciążą? bo nawet mój ginek ma z tym problem :Śmiech:

Poza tym nawet jak najbardziej naturalny i przebiegający bezproblemowo poród kończy się komplikacjami, niekoniecznie wychodzącymi tuż po urodzeniu dziecka. Nikt nie słyszał o wypadaniu macicy czy wysiłkowym nietrzymaniu moczu u kobiet, nie wspominając o pęknięciach IV czy późniejszych zakażeniach . Dobro dziecka dobrem dziecka ale dlaczego nikt nie pamięta o rodzącej. Czy mamy być jedynie maszynkami do naturalnego rodzenia dzieci bo przecież w Biblii jest napisane, że rodzić będziesz w bólach, a potem niech się dzieje z nami co chce?

Gość ljadachowska

Poza tym nawet jak najbardziej naturalny i przebiegający bezproblemowo poród kończy się komplikacjami, niekoniecznie wychodzącymi tuż po urodzeniu dziecka. Nikt nie słyszał o wypadaniu macicy czy wysiłkowym nietrzymaniu moczu u kobiet, nie wspominając o pęknięciach IV czy późniejszych zakażeniach . Dobro dziecka dobrem dziecka ale dlaczego nikt nie pamięta o rodzącej. Czy mamy być jedynie maszynkami do naturalnego rodzenia dzieci bo przecież w Biblii jest napisane, że rodzić będziesz w bólach, a potem niech się dzieje z nami co chce?

no właśnie mnie po sn tak wyszło...:( ale ja się zabezpieczałam, tylko coś tam może nie zadziałało..

mafinka
dbozuta

Nie zawsze życie jest proste jak stół. Kuracja hormonami odpada, spiralka, implanty też bo jestem uczulona na metale, gumka bywa zawodna, środki chemiczne też, nie wspominając o tzw kalendarzyku czy metodzie termicznej. Masz jakieś propozycje w sprawie zabezpieczenia się przed niechcianą ciążą? bo nawet mój ginek ma z tym problem :Śmiech:

a czy po cesarce na życzenie mozemy te wszystkie komplikacje poporodowe wykluczyć?? żeby nie było nie mówie tutaj o cesarce keidy jest zagrozenie życia bądź zdrowia matki czy dziecka....

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63211.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63212.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfs8fwlk7az538.png

AnkaK33

a czy po cesarce na życzenie mozemy te wszystkie komplikacje poporodowe wykluczyć?? żeby nie było nie mówie tutaj o cesarce keidy jest zagrozenie życia bądź zdrowia matki czy dziecka....

Wypadanie macicy i nietrzymanie moczu możemy wykluczyć, to samo o pęknięciach pochwy. Co do zakażenia ok, z tym że p CC kobieta przez bodajże dwie doby ma podawany antybiotyk dożylnie, który niweluje zakażenie. Trzeba mieć strasznego pecha, żeby coś złapać (no chyba, że antybiotyk został źle dobrany ale na to nie mamy wpływy jest to ewidentny błąd lekarza albo w szpitalu panuje jakiś syf).
Zgodzę się, że i po CC są powikłania np. przecięcie pęcherza moczowego (ale to podciągamy pod błąd w sztuce lekarskiej) czy rozchodzenie się rany pooperacyjnej ale jeśli rana jest dobrze monitorowana i postępuje się zgodnie z zaleceniem lekarskimi to i to możemy wykluczyć. Zostają jeszcze zrosty pooperacyjne ale z tym też możemy sobie poradzić, obecnie można zakupić żel podawany dootrzewnowo, który minimalizuje pojawienie się zrostów, jedyny minus to cena ok.700 zł.

mafinka w tych czasach jest też antykoncepcja dla mężczyzn nie tylko gumki.

Każdy poród ma swoje wady i zalety 11 lat temu mojej siostrze tak w KLINICE POŁOŻNICTWA ZROBILI CC że ŚP Pawełkowi przecieli płaty brzuszny i pomoimo iż zaraz mu zaszyli brzuszek mały zmarł...

SN siorka rodziła nie cały rok poźniej rodziła 28 godzin i urodziła...

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

dbozuta
mafinka w tych czasach jest też antykoncepcja dla mężczyzn nie tylko gumki.

Każdy poród ma swoje wady i zalety 11 lat temu mojej siostrze tak w KLINICE POŁOŻNICTWA ZROBILI CC że ŚP Pawełkowi przecieli płaty brzuszny i pomoimo iż zaraz mu zaszyli brzuszek mały zmarł...

SN siorka rodziła nie cały rok poźniej rodziła 28 godzin i urodziła...

Jedyną metodą skuteczną u mężczyzn jest wazektomia, to o czym piszesz to jeszcze sporo wody w rzekach upłynie zanim będzie w 100% skuteczne.

Jak już uderzamy w ten deseń, to opiszę historię mojej śp. koleżanki z roku (przypadek słynny bo nawet w TVN było o tym mówione). Koleżanka rodziła SN niestety po porodzie zmarła, okazało się że podczas porodu pękł tętniak, który miała na mózgu. Okaz zdrowia, nic ją nie bolało, ciąża bezproblemowa. Takich przypadków może być więcej, przecież nikt nie bada neurologicznie kobiet przed porodem.

Poród naturalny jest naturalny :D Tak nas natura stworzyła, widać tak jest dobrze.

Ja nie piszę, co jest najlepsze dla danej kobiety, ale co jest najlepsze dla dziecka w normalnych warunkach, bez komplikacji. A to chyba oczywiste? Organizm kobiety jest tak zbudowany, skonstruowany, że najlepszy dla dziecka jest właśnie poród naturalny, wszystkie hormony wpływające na dziecko, jego rozwój, przygotowanie do życia w nowych warunkach, wpływające na akcję porodową itd.

Co jest najlepsze dla każdej z nas osobna to subiektywna sprawa, co jest najlepsze dla dziecka (gdy nie ma komplikacji!) już nie jest subiektywnym zdaniem matki.

http://www.par-michal.legnica.opoka.org.pl/adwent.gif

Aguu tylko w obecnych czasach coraz mniej ciąży i porodów przebiega bezproblemowo. U mnie ciąża przebiegała bezproblemowo, nawet mały trochę za szybko chciał wyjść na świat i dwa miesiące leżałam sobie w łóżku ale w domku, bo już był bardzo nisko ułożony i szyjka zaczęła się skracać, a jak doszło do finału, to był problem z rozwarciem pomimo, że skurcze miałam bardzo silne i 30 godzin "zmuszali" mnie do porodu sn i nic z tego nie wyszło. Kto mi da gwarancję, że drugi poród nie będzie taki jak pierwszy??? Nikt, więc nauczona z jednej strony przeżyciami, a z drugiej strony pełna obaw o życie dziecka wybiorę poród przez cc.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-53726.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/30945.png

Dużo jest różnych problemów, komplikacji, dlatego dobrze, że możemy liczyć na pomoc i opiekę lekarską, cc i inne sposoby pomocy przy narodzinach dziecka.

Dobrzy i fachowi lekarze wiedzą, że najlepszy dla dziecka i jego rozwoju jest poród naturalny, dlatego też nie wysyłają na stół bez lub z byle powodu.
Decyzję o cc jednak (wg mnie) powinien podjąć lekarz. Ale dobry lekarz taką decyzję podejmie w odpowiednim momencie, dobry lekarz nie będzie zwlekał za wszelką cenę stawiając na poród sn.
Niestety jak i w każdym zawodzie są lekarze z powołania i dla kasy w skrócie mówiąc.

Pomijam przypadki gdy dzieje się coś zupełnie nieprzewidywalnego (zarówno przy sn czy cc może być wiele tego typu rzeczy).

Niema na świecie nic idealnego. Dlatego jest jak jest i będzie.

Ps. Myślę, że zawsze ciąże przebiegały bez i z różnymi komplikacjami. nie tylko w obecnych czasach. I chyba tylko (ale i tu pewności nie mam) gdyby dzieci rozwijały się w jakiś kosmiczny dla mnie sposób, poza organizmem matki, w jakims inkubatorowatym sprzęcie (SF :D), gdzie lekarze wyjmowali by "gotowego malucha" obywało by się bez komplikacji :lol:

Aguu
Dużo jest różnych problemów, komplikacji, dlatego dobrze, że możemy liczyć na pomoc i opiekę lekarską, cc i inne sposoby pomocy przy narodzinach dziecka.

Dobrzy i fachowi lekarze wiedzą, że najlepszy dla dziecka i jego rozwoju jest poród naturalny, dlatego też nie wysyłają na stół bez lub z byle powodu.
Decyzję o cc jednak (wg mnie) powinien podjąć lekarz. Ale dobry lekarz taką decyzję podejmie w odpowiednim momencie, dobry lekarz nie będzie zwlekał za wszelką cenę stawiając na poród sn.
Niestety jak i w każdym zawodzie są lekarze z powołania i dla kasy w skrócie mówiąc.

Nie wszyscy mają to szczęście mieszkać w Leśnej Górze, gdzie mądrzy, dobrzy i fachowi lekarze podejmują decyzję w odpowiednim momencie :Oczko: ja akurat mam pecha mieszkać w takiej mieścinie, że na ten odpowiedni moment trzeba długo czekać czasami o wiele za długo, co odbija się na stanie noworodków, które czasami nie przeżywają przewozu do Krakowa na klinikę. Mamy też swoją lokalną gwiazdę panią dr która dla zasady nie wykonuje CC na dyżurach, gdy coś się dzieje ojciec dziecka dostaje od położnych nr telefonu komórkowego ordynatora i ściąga Go do szpitala, oczywiście jak facet odbierze.

Hmm, jak idę z mężem do łóżka to liczę się z tym, że stad się biorą dzieci... (Nawet przy antykoncepcji, która tylko próbuje tą naturalną kolej rzeczy powstrzymać).
seks = dzieci (takie prawo dżungli :D) na najskuteczniejsza metoda antykoncepcji to wstrzemięźliwość, no chyba, że nastąpi cudowne poczęcie :D

A wszelkie fobie, nerwice, depresje się leczy. Sama możesz nie mieć już dzieci, ale swoimi opowieściami, lękami, postawą możesz córkom zrobić krzywdę, bo będą bały się mieć dzieci i rodzić.

Taki offtop, ale trzeba by się wziąć w garść!

mafinka ale ona o obu ciążach pisze że to wpadki, poza tym jeżeli ja bym miała traumę po porodzie zapewne znając siebie zabezpiezyła bym się przed KOLEJNĄ WPADKĄ

Gość patrycja`81

mafinka
panna-em

ljadachowska ktos zadecydował za ciebie, że bedziesz miała dziecko?? wybacz ale śmieszna jesteś!!

Wybacz, że się wtrącę ale czasami nie ma się wpływu na to, że się będzie miało dziecko. I nie ma tu nic do śmiechu. Natura jest nieodgadniona po prostu i cuda się zdarzają.

:sofunny::sofunny::sofunny:

mafinka
panna-em

ljadachowska ktos zadecydował za ciebie, że bedziesz miała dziecko?? wybacz ale śmieszna jesteś!!

Wybacz, że się wtrącę ale czasami nie ma się wpływu na to, że się będzie miało dziecko. I nie ma tu nic do śmiechu. Natura jest nieodgadniona po prostu i cuda się zdarzają.

jak to sie nie ma wplywu??
idziesz do łóżka z facetem na bara bara....
to juz jest wplyw na to...

Tyś moje dziecie, ja Twoja mama!!:wink:

Tyś mój mąż, ja Twoja żona!! :mdr: