Skocz do zawartości
Forum

Co ze szpinaku?


askasam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Uwielbiam świeży szpinak.Ale, muszę przyznać,że nie mam pomysłów jak by go wykorzystać.
Robię głównie canelloni ze szpinakiem i naleśniki.
Może macie jakieś przepisy?
Świeży, surowy szpinak ma całkiem fajny smak.Może podacie też jakieś przepisy na wykorzystanie surowego szpinaku? Może jakieś sałatki?
Podzielcie się Waszymi pomysłami

http://www.suwaczki.com/tickers/qtch8ribr85wg5dx.png

Odnośnik do komentarza

Askasam :) na przykład naleśniki ze szpinakiem :)
normalne naleśniki a farsz to podsmażony szpinak, przyprawiony jak kto lubi i dodany do tego ser pleśniowy i żółty i można troche smietany albo jogurtu naturalnego :)

albo makaron z sosem szpinakowo serowym ;)
sos jak do naleśników tylko więcej jogurtu żeby rzadsze było ;)

Mama Dominika (16.07.2001), Oskara (02.07.2005), Nikosia (25.06.2009) i Małgosi (07.08.2013)

Odnośnik do komentarza

ja robie makaron ze szpinakiem ..podsmażam pokrojoną w kostke pierś, do tego rzucam pokrojone pieczarki posypuje przyprawą gdy mięso i pieczarki juz prawie są rzucam szpinak + 1-2 ząbki czosnku (wycisnąć lub drobno posiekać)+ 1 serek topiony (smak dowolny) jak sie roztopi to dodaje jogurt naturalny doprawiam sola, pieprzem.Do tego podaje makaron .

"Nie należy lekceważyć drobnostek
bo od nich zależy doskonałość..."

Odnośnik do komentarza

Spartanka4
ok to ja :)
na patelni podsmażamy cebulkę. dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka 2 szt,chwilkę podsmażamy, dodajemy szpinak, dodajemy ugotowany makaron pene 0,5 paczki, wciskamy 2 - 3 ząbki czosnku, wyłączamy palnik i dodajemy do cieplego dania pokruszony ser feta, mieszamy od razu jemy- rewelacja

A gdzie surowy szpinak?

http://www.suwaczki.com/tickers/qtch8ribr85wg5dx.png

Odnośnik do komentarza

Ja robie tak, makaron gotuje, w tym czasie szpinak (daje mrozony ale myśle że z surowym też się uda) podsmażam dodając ziarenka smaku ziołowe albo zwykłe jakie mam pod ręką wciskam do tego dwa serki topione (najlepeij te w kiełbaskach) i później mieszam to z makaronem. Szybko zrobione i dobre i na ciepło i na zimno. Moja mała wcina az się uszy trzęsą :D

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63211.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63212.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfs8fwlk7az538.png

Odnośnik do komentarza

Dziewczyny jadłam ostatnio super szpinak!!
z serkiem topionym, pieczarkami, cebulką, czosnkiem i nie wiem jakim szpinakiem ale było super!!!
moze znacie??ja nie moge nigdzie znalesc przepisu...

podajcie prosze proporcje i sposób robienia:o_master::o_master::o_master:plisss pierwszy raz jadlam i sie rozsmakowałam:36_1_1::36_1_1::36_1_1:
pozdrawiam gabi

Nasz ALBUMIK :]]
http://parenting.pl/album.php?u=1847

http://patrycja-.aguagu.pl/suwaczek/suwak2/a.png
http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqdqk3hg3a5g3l.png

Odnośnik do komentarza

U nas w domciu ostatnimi czasy szpinak robi furorę i przez to szukam i próbuję coraz nowsze przepisy, podaję to co wczoraj zaserwowałam rodzince na obiad i baaaardzo wszystkim smakowało:

Cielęcina ze szpinakiem i risotto:Składniki:

cielęcina (jesli ktoś nie dostanie, może być np. filet z indyka)
szpinak (mrożony lub świeży)
ser pleśniowy niebieski Lazur
ryż
cukinia
cebula
czosnek
pomidory świeże, z puszki lub koncentrat (co kto ma)
śmietana
sól,
pieprz
bazylia (suszona lub listki)
ziarenka smaku lub bulion

Przygotowanie:
cielecinę kroimy na grubsze plastry rozcinamy i robimy "kieszeń, smarujemy w środku solą, pieprzem i bazylią, wkładamy część pokruszonego Lazura
na patelni smażymy część pokrojonej drobno cebuli, cukini i czosnku, dodajemy szpinak i nadziewamy tym cielęcinę, spinamy wykałaczką i smażymy ze wszystkich ctron
ryżu nie płuczemu, żeby nie wypłukać skrobii (dzięki niej risotto bedzie miało własciwą konsystencję),
wrzucamy ryż na rozgrzane 2 łyżki oleju i chwile podsmażamy,
dodajemy resztę cebuli, czosnku i cukini i jeszcze chwilę smażymy,
stopniowo dolewamy bulionu lub wody(wtedy trzeba użyć ziarenek smaku) aż ryż będzie pęczniał,
cały czas mieszamy,
na koniec wrzucamy resztę Lazura do roztopienia.
A teraz sosik do mięska:
ja uzywałam pomidorów z puszki, które przetarłam przez sitko do garczka, zagotowałam, dodałam troszkę soli, pieprzu i bazylii i na koniec śmietanę.

Wykładamy ryż, obok mięsko, które polewamy pomidorowym sosem - PYCHA - POLECAM!

ROKSANIA
http://s2.suwaczek.com/200103282080.png

LENUSIA
http://s4.suwaczek.com/200909042080.png

Odnośnik do komentarza

Ja lubie szpinak mrożony przesmazony/duszony na maśle, z dodatkiem serka smietankowego lub mascarpone, solą, czosnkiem i pieprzem. Najlepszy z makaronem. A swieżego szpinaku uzywam jak sałaty - robie z pomidorem, cebulką i dressingiem z oliwy i soku z cytryny, soli, pieprzu.
Jest tez doskonaly do kurczaka - podsmazony w kawalkach kurczak, dodajemy liscie szpinaku, mozna podlac smietanką zeby zrobic sosik.
I ze swiezego mozna chyba przyrządzic zupe szpinakową ale pojęcia nie mam jak ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sgu1r91dvis5v.png
http://www.freeblinkiesarena.com/Library/family/mommy/default/my_twins1.gif

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...