Skocz do zawartości
Forum

Starania po poronieniach - co zrobić by donosić kolejną ciążę?

Rekomendowane odpowiedzi

sznuroffka, to polega na badaniu przezierności karkowej robi się to pomiędzy 11 a 13 tc, wtedy widoczny jest fałd karkowy u dziecka i można go zmierzyć, norma jest do 3, lekarz może określić na podstawie wyniku czy wszystko jest ok czy trzeba robic dalsze badania np amniopunkcje, u nas niestety od badania przezierności się zaczął koszmar;/ u Ciebie na pewno będzie wszystko ok. kolejne badanie tego typu robi się ok 22tc.

sznuroffka - badania prenatalne robi się ze wskazania. Jeśli masz wskazanie to wtedy lekarz robi badanie przezierności karkowej i przegrody nosowej, sprawdza serce itp. Jednak aby wykluczyć całkowicie np. zespół downa to trzeba zrobić amniopunkcję. Takie badanie prenatalne nie wyklucza do końca niczego. Jeśli nie masz wskazania do badania prenatalnego to musisz za takie badania zapłacić 250zl-300zł , no chyba, że u ciebie w mieście albo w okolicy są promocje na darmowe badania , u nas np. były takie badania za darmo dla każdej która chce przez cały lipiec.Niestety NFZ nie funduje takich badań dla każdego. Następne takie badanie to badania połówkowe po 20tc.

dzięki dziewczyny za odpowiedź, teraz tylko czekać te 3 tygodnie na wizytę i wszystko się wyjaśni co to będzie.
wiecie dziś mam dobry humor a to dlatego , że cieszę się że mój lokator ma się dobrze :)
i mam nadzieję że będzie tak aż do rozwiązania :)
nie zapominam o was , czekam na wasze 2 kreseczki :)
ale będzie radość jak wszystkie będziemy mogły się cieszyć z naszych szczęść :)

Zuzanna jest już z nami :)

hej dziewczyny, mnie wczoraj dopadła chandra z powodu braku dziecka, dobija mnie to że wszystkie moje znajome albo już urodziły albo są w ciąży :( a Ja nie...
próbuje z tym walczyć i myśleć pozytywnie ale czasami jak mi się uzbiera to tylko ryczeć :( tak bardzo chciałabym urodzić zdrowego bobasa.
Dziś wróciłam do pracy, biuro świeci pustakami wszyscy pobrali urlopy nie wiem co Ja tutaj robię :)

Wiesz,znam ten ból,ja tak samo nie mialam się komu wygadać bo prawie wszyscy znajomi nie przeszli tego co ja (w gronie znajomych mam 1 koleżankę która mnie rozumie bo przeszła przez to samo) ale też nie mam z nią aż takiego kontaktu żeby zalewać ja falą dołów bo mi źle...
a tu zawsze miałam wsparcie i to jest fajne,ze możemy polegać na sobie w takich ciężkich chwilach.
nawet jak się podłamiemy to zawsze jest ktoś to wysłucha i wesprze słowem :)

Dziewczyny ja wiem że wam ciężko ja przez 4 lat zmagałam się z tym problemem zawsze marzyłam o dziecku a każdy lekarz raczej nie był optymistycznie nastawiony do tego ze nam się uda zaskoczyć naturalnie, czasem gdy maż był w delegacji to płakałam w poduszkę bo lata leciały wszyscy mieli dzieci i to nie małe a nam się nie udawało jeszcze teściowie i rodzina ciągle naciskali kiedy będzie dzidziuś, po takim wylaniu łez czułam się lepiej ze damy rade i jak bozia da to dziecko będzie,wiec kiedy odpuściliśmy z mężem sex zegarkiem w reku to nagle niespodzianka,jak zrobiłam test to powiem wam ze byłam w takim szoku jak były te dwie kreski ze usiadłam i nie płakałam nie śmiałam się tylko po prostu siedziałam i zero reakcji rano poszłam robić bete to zaraz wyszło 2367 wiec dziewczyny jestem tu najstarsza ale młoda duchem zobaczycie wam tez się uda tylko się nie załamywać bo uśmiech na twarzy i pozytywne myślenie to połowa sukcesu.

Natusi chyba do konca nie rozumiesz co czuje. Ja juz stracilam dlugo oczekiwane dziecko. A Ty poki co starasz sie ledwo 4 miesiace...

Ja po wizycie u gina. Mam brac brome cos tam. 1/ 4 tabletki na noc.
Po urlopie zrobic z obciazeniem badanie a pozniej po 3 mies kontrola prolaktyny i wizyta. Chyba ze wczesniej zaciaze. 2 dzien mnie pobolewa podbrzusze. Ale za wczesnie na bole na @:/

http://www.suwaczki.com/tickers/relg9vvjqldrmcme.png
Aniołek 30.05.2014
Raduś Aniołek 08.07.2016

Cos nie moge sie zalogowac. Karola.pewnie dostalas bromergon,ja biore parlodel czy jakos tak i tez 1/4 duzo ponad norme wyszedl wynik PRL? Bo jak jest tylko troche ponad norme to lepiej brac Castagnus,to lek ziolowy bez recepty,mozesz zapytac o niego lekarza. Ja robilam ten test po obciazeniu i wyszedl wynik jakis kosmiczny,ale gin pow ze juz sie odchodzi od badan po obciazeniu,i raczej bada sie tylko ten podstawowy wynik prolaktyny. Jak sie czujesz po Bromergonie? Czesto dziewczyny narzekaja na nudnosci.
Moja mama zarazila mnie wirusem i zdycham:-/ tak akurat na weekend,z pracy wracalam taksa bo tak mi bylo nie dobrze:-/ wymiotowalam juz dwa razy dzisiaj bleh
:-( buziaki kochane:-*

Silver, dopiero dzisiaj byłam u lekarki więc dzisiaj będę testować.
Jak się będę bardzo źle czuła to może wtedy zmienię albo pójdę do niej żeby mi coś innego dała.
Mam 32 a norma to 23,4. Z tym, że lekarka mi powiedziała, że przy staraniu powinno być max do ok 15.
Tak mam to dokładnie co napisałaś :)
Współczuję wirusa.
mam nadzieję, że długo Cię męczyć nie będzie.
Dziewczynki ja się jeszcze jutro przed wyjazdem zamelduje a później to już w zależności od dostępu do internetu.
Jak będę się po tym źle czuć to w ogóle nie będę brać na urlopie bo po co się męczyć.

Aniołek 30.05.2014
Raduś Aniołek 08.07.2016

hej Dziewczynki, ostatnie chwile przed wyjazdem ;)
dla pewności zrobiłam sobie test i oto wynik
http://ovufriend.pl/galeria-testow-wyniki.html?category=4&preg_brand=0&preg_from=22&preg_to=23 (nie wiem czy uda się Wam otworzyć, ale zdjęcie się nie chce dodać :/ )
mi się wydaję, że jest tam cień cienia, ale to długo po upływie 5 minut bo jak zobaczyłam, że tylko jedna kreska to poszłam a zapomniałam wyrzucić.
A zrobiłam bo w razie czego mam od razu brać duphaston i nie wiem co o tym sądzić :P

Aniołek 30.05.2014
Raduś Aniołek 08.07.2016

Hej Karola, udanego urlopu :)
co do testu to pamiętaj, że one się są wiarygodne przed spodziewaną @, nawet w dzień @ niektóre pokazują 1 kreskę.
Stężenie betahcg jest za małe żeby test je wykrył.
Ja np. zrobiłam test w dzień @ i widziałam właśnie taki cień cienia 2 kreski na teście, więc sama rozumiesz :)
trzymam kciuki :)