Skocz do zawartości
Forum

Przepisy Antalis


Rekomendowane odpowiedzi

O z gulaszem bedzie pycha :) Ja podaje je rowniez z sosem pieczarkowym lub koperkowym :)
Jesli masa bedzie rzadka to dodaj maki wiecej bo to roznie bywa z cukiniami - czasem odciekaja pol dnia a i tak ogrom wody w nich jeszcze. Polecam upiec jeden i zobaczyc czy sie nie łamie przy przewracaniu na druga strone, powinny miec taka konsystencje plackow ziemniaczanych.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

antalis

kurczak z kukurydzą

Skłądniki:
4 pojedyncze piersi kurczaka albo 2 podwójne
1 puszka kukurydzy
3 łyżki śmietany
sól, pieprz, ostra papryka (ok. 1 łyżeczki), bazylia (tyle samo), olej do smażenia

Piersi pokroić w nieduże kawałki. Posolić je, popieprzyć, posypać papryką i bazylią. Pilnować aby kawałki kurczaka były w miarę równomiernie obtoczone w przyprawach! Rozgrzać olej i obsmażyć na nim kurczaka (3-5 minut). Na patelnię, na której smaży się kurczak wlać całą zawartość puszki z kukurydzą (tak-płyn też!) Całość dusić aż połowa tego płynu odparuje.
W osobnym kubeczku lekko posolić śmietanę, dodać ją do składników na patelni, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.
Serwować z ryżem lub pieczywem.

A ja właśnie zabieram sie do zrobienia tego danka.... szybkie i łatwe... a i wyjść napewno musi bo chyba nie da się tu nic zepsuć....

p.s. a tak pozatym dzięki twoim przepisom wkońcu urozmaicam obiady a nie w kółko to samo :D
ahm...nawet założyłam sobie specjalny zeszyt na przepisy które mam z parentingu :D

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Juz po obiadku... wyszło pycha :)
A żeby udowodnić że nie kłamie wklejam fotke :)
http://m.forum.parenting.pl/galeria/data/500/medium/kurzczak_z_kukurydza-gotowe_danie.JPG

Odnośnik do komentarza

Dzięki Antalis za wspaniałe przepisy. Ostatnio znalazłam ten wątek i postanowiłam coś spróbować i padło na to:

antalis

SZYBKIE PTASIE MLECZKO BEZ PIECZENIA

Składniki ( na srednia tortownice ):
opakowanie biszkoptów ( najlepiej okragłych )
puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
owoce np. brzoskwinie z puszki, ananas lub kto co lubi
trzy galaretki ( arbuzowe sa pyszne:Oczko: )

Przygotowanie:
Biszkopciki układamy na spodzie tortownicy jedna warstwa ( mozna tez po bokach-zeby sie trzymały smarujemy je np.delikatnie masełkiem).Dwie galaretki rozpuszczamy w wodzie (bierzemy jej polowe mniej niz na opakowaniu)i studzimy ,mleko wlewamy do garnka ( dosc wysokiego ) i miksujemy do uzuskania dosc gestej piany po czym powoli dolewamy galaretki ciagle miksując ( mozemy dodac rowniez czasteczki owoców ).Gdy mleko dobrze połączy sie z galaretkami otrzymana piane wlewamy do tortownicy na biszkopty.Calosc wkladamy do lodówki.W miedzyczasie rozpuszczamy jedna galaretke - moze byc inny smak niz dodane do masy.Kroimy owocki ktore ułozymy i zalejemy galaretka co czynimy jak mleczko stezeje nam w lodówce. Teraz wystarczy tylko poczekac az galaretka nam stezeje i ... SZAMAMY

Zrobiłam w piątek wiezorem. Faktycznie robi sie prosto i szybko, a co najważniejsze jest pyszne :Uśmiech: I na takie upały wyśmienite :) Jeszcze mi dziś zostało do małej kawki :Uśmiech:

A mam jeszcze pytanko - gdzie znalazłaś te arbuzowe galaretki? Jakiej są firmy? Bo patrzyłam za takimi w sklepie i nie mieli :(

Odnośnik do komentarza

antalis
KOTLECIKI Z CUKINII

Składniki:
* 1 kg cukinii
* 2 jajka
* vegeta
* maka pszenna
* olej do smazenia
* ser zolty ( il. wg uznania )

Przygotowanie:
Cukinie obrac i zetrzec na tarce o grubych okach. Doprawiamy sola i wykladamy na sito by cukinia puscila sok.Po tym czasie dodajemy jajko, straty ser, jesli masa jest zbyt rzadka mozemy dodac maki.
Na patelni rozgrzewamy tluszcz i lyzka stolowa formujemy male placuszki.Smazymy z obu stron.

Dobra rada:
Placuszki sa swietne z gulaszem lub sosem koperkowym :). Do samej potrawy mozna dodac ziola prowansalskie, koperek a nawet przyprawe do kurczaka :)

http://img244.imageshack.us/img244/884/dsc03787si3.jpg

Antalis zrobiłam je w sobotę, dodałam ser żółty, troszkę starłam cebulki i czosnku, bo domownicy lubią, do tego sos serowy... rewelacja, delikatne w smaku i pyszne. Na weekend zrobię jeszcze raz. Dzięki za przepis.:Uśmiech:

http://www.ticker.7910.org/as1cxGc0g410010MTUwMjNsfDIzNzY2MXN8SSAmIzM0NztsdWJ1aiYjMjgxOyBDaS4uLiByYXplbQ.gif
http://www.ticker.7910.org/as1cCsy0g410010Nzc3NDhkenwwMDA1MjRkfFN0YXJhbXkgc2kmIzI4MTsgbyBDaWViaWU.gif
~~Pozwoliłeś mi być Boże córk

Odnośnik do komentarza

Antalis - i znów mnie nie zawiódł Twój przepis. Tym razem wczoraj robiłam kurczaka z tym sosem musztardowo-miodowo-z przyprawą do zup (na pewno wiesz o którego chodzi). Szybko - tanio - smacznie - solidnie to powinno być Twoje hasło przewodnie. :Uśmiech:

Dzięki Twoim przepisom mój M chyba na nowo się we mnie zakochuje hihihih. :Nieśmiały:

Odnośnik do komentarza

Wątróbka w jarzynach

Składniki:
* 40 dag watrobki drobiowej
* 40 dag makaronu
* duza cebula
* 2 zabki czosnku
* 2 duze marchewki
* 1 mala pietruszka
* kawałek selera
* puszka pomidorów
* 2 liscie laurowe
* ziele angielskie
* sol, pieprz
* papryka w proszku
* vegeta
* olej


Przygotowanie:

Watrobke czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i obsmazamy na oleju.Warzywa obieramy i scieramy na tarce o duzych okach.Cebule kroimy w kostle.Wszystko podsmazamy na oleju z dodatkiem czosnku,pieprzu, soli i papryki. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut.Po tym czasie dodajemy pomidory i watrobke.Doprawiamy vegeta,dodajemy ziele i liscie - dusimy kolejne 15 minut.W tym czasie gotujemy makaron ( najlepiej muszelki lub swiderki ). Calosc mozemy posypac zoltym serem.

Placuszki piwoszki

Składniki:
* 1,5 szklanki maki
* 1,5 szklanki mleka
* 0,5 szklanki piwa
* jajko
* szczypta soli
* 3 filety z kurczaka
* przyprawa do drobiu
* 0,5 kg pieczarek ( moze byc wiecej )
* olej
* 2 cebule
* zołty ser

Przygotowanie:
Z maki, mleka, piwa i jajka robimy ciasto nalesnikowe ( troche gestrze ). Filety kroimy w cienkie paski lub kosteczke, posypujemy przyprawa do drobiu i podsmazamy chwilke na oleju ( ale jest to czynnosc niekonieczna ). Pieczarki scieramy na tarce i duzimy z drobno posiekana cebulka. Mieso i pieczarki dodajemy do ciasta, mieszamy i smazymy w formie plackow.Gotowe posypujemy startym serem.

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

antalis
KULKI TIRAMISSU

Z tego przepisu wychodzi okolo 30 kulek wielkosci mniejszych orzechow wloskich.
Mozna od razu robic wlasciwie podwojna porcje, bo znikaja w mgnieniu oka!

Składniki:

2 lyzki kawy rozpuszczalnej
130-140g podluznych biszkoptow
250g serka mascarpone
1 lyzka cukru pudru
1 paczuszka cukru waniliowego
3 lyzki, lub troche wiecej, alkoholu (np. amaretto czy likier kawowy)
gorzkie kakao do otoczenia kulek.

Kawe rozpuszczamy w 8 lyzkach wrzacej wody, mieszamy, studzimy.
Mozna do tego dodac dodatkowe 3-4 lyzki alkoholu - jak kto lubi.
Biszkopty rozdrabniamy, jesli nie macie przyrzadu rozdrabniajacego, polecam walek, a biszkopty wlozyc do woreczka foliowego...
Nastepnie mieszamy biszkopty z ostudzona kawa i odstawiamy na 15-20 minut - niech sie przegryzie.
Mascarpone, cukier puder i waniliowy oraz alkohol miksujemy, a potem dodajemy do tego kawowe biszkopty i mieszamy.
Z masy tej formujemy kulki wielkosci mniejszego orzecha wloskiego i uzywamy kakao, zeby je obtoczyc. I do lodowki... smakuja bowiem najlepiej po nocce w lodowce

Przepis dosc pracochłonny ale jaki efekt:Oczko: Moja mama robi to czasem na świeta :Śmiech:
Rolada serowa

Składniki:
ser EDAMSKI 1/2kg,
łyżka masła,
2 serki topione kremowe,
10 dag pieczarek,
2 ogórki kiszone lub konserwowe ( co kto lubi),
1 mała cebulka (jeśli ktos nie lubi mozna zastąpić 3 ząbkami czosnku lub w ogóle zrezygnować),
3 marynowane czerwone papryki,
pół papryki świeżej zielonej,
pół papryki świeżej żółtej,
10 dag aromatycznej kiełbasy,
natka pietruszki lub koperku lub jedno i drugie.

Jak przyrządzić?
Ser edamski wkładamy do foliowego worka, worek szczelnie zawiązujemy (ale uwaga, ser w worku musi mieć "przestrzeń życiową") i wstawiamy do garnka z zimną wodą, włączamy gaz i tak długo podgrzewamy, aż ser stanie sie miękki, tak bardzo, by dał się bez problemu formować. BARDZO miękki jednym słowem.
Kiedy ser się podgrzewa (to potrwa ok. pół godziny na wolnym ogniu) kroimy pozostałe składniki w drobniutką kostkę, pieczarki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 5 min., odsączamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy.
W rondlu, na małym ogniu rozpuszczamy łyżkę masła i dwa serki topione, mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Kiedy masa jest gotowa wrzucamy do niej pokrojone wcześniej w drobną kostkę składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili, itp. Im ostrzej - tym lepiej. Mieszamy wszystko dokładnie i zdejmujemy z ognia.
Kiedy ser edamski jest juz całkiem miękki, ostrożnie wyjmujemy worek foliowy z garnka, ser przekładamy na stolnicę i jak najszybciej rozgniatamy rękami na placek mniej więcej 1,5 cm grubości. Przekładamy z rondla pozostałe składniki na placek i rozsmarowujemy dokładnie na powierzchni. Teraz najtrudniejsza część całego przedsięwzięcia: musimy ostrożnie zwinąć całość w roladę, pilnując, by nadzienie nie wypłynęło ze środka. Pomagając sobie nożem przekładamy cały rulonik do długiej foremki (jak na struclę makową np.). Wkładamy na całą noc (lub dzień,w każdym razie na ok. 12 godz.) do lodówki. Roladę podajemy pokrojoną w cieniutkie plastry, układamy je malowniczo na drewnianej desce. Rolada jest bajecznie kolorowa i pyszna. Może byc podawana joko przystawka, ale może też " wjechać" z serami. Jak kto woli.

SAŁATKA Z WĘDZONEGO KURCZAKA

Składniki:
2 udka lub piersi wędzonego kurczaka
1 puszka ananasa w kawałkach
1 duże jabłko
6 ugotowanych jajek na twardo
1 puszka kukurydzy lub puszka czerwonej fosoli
majonez
sól
pieprz

Opis wykonania:
Kurczaka, jabłko, jajka pokroić w kostkę.Kukurydzę lub fasolkę odcedzić od zalewy. Wszystkorazem wymieszać, zaprawić majonezem iprzyprawami. Sałatkę pozostawić na 30 minut wlodówce, schłodzoną podawać na stół.

NADZIEWANA PIERŚ Z KURCZAKA

ilości nie podaję - bo robię na oko wg uznania:

piersi z kurczaka,
pieczarki,
masło,
ser żółty
rozmaryn.
czosnek,
sol,
pieprz,
przyprawa do kurczaka (jeśli ktoś lubi),
cebula,
wykałaczki

panierka:
mąka,
jako,
bułka tarta

Piersi przekrajamy wzdłóż grubszego boku - trzeba zrobić taką kieszeń,
wnętrze nacieramy czosnkiem, solimy i posypujemy pieprzem, nakladamy kilka listków rozmarynu i łyżeczkę masła.na patelnie podsmażamy pokrojone w maleńką kostkę pieczarki i cebulę - gdy ostygnie dodajemy starty ser.Nadzienie wkładamy do kieszeni w piersi i zamykamy wykałaczkami. Przyprawiamy z wierzchu i obtaczamy w mące, jajku i bułce - smażymy na patelni stopniowo rumieniąc mięso.

CHAŁKI


SKŁADNIKI:

*40g drożdży
*550g mąki pszennej
*pół szklanki mleka
*duże jajo
*2 łyżki masła
*4 łyżki wody (lub trochę więcej)
*2-3 łyżki cukru
*żółtko
*mak lub sezam
*szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło,sol, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.

I zdjecie zmojej kolekcji :)
http://img253.imageshack.us/img253/3648/dsc00929ri2.jpg

Jabłkowe piersi kurczaka

składniki
piersi z kurczaka albo indyka - około 3/4 kilograma
3 kwaśne, twarde jabłka
sok jabłkowy - pół litra
masło - pół kostki
czosnek - kilka ząbków
bułka
wędzony boczek - 15-20 dag
sól
pieprz

sposób przygotowania
Piersi delikatnie potraktowac tłuczkiem posypac solą i pieprzem można też dodac przyprawy do kurczaka.

Teraz czas na farsz:
składa się on z posiekanych na drobne kawałki jabłek, posiekanego czosnku, namoczonej i odciśniętej z mleka bułki, soli i pieprzu. Do farszu, by nabrał odpowiedniej lepiącej się konsystencji, dodaję spory kawałek masła i dokładnie mieszam.

W środek plastrów mięsa nakładam tyle farszu, ile się zmieści, by dały się szczelnie zawinąć. Po zawinięciu mięsa, zawijam je jeszcze w cienko pokrojone plastry boczku.Teraz mięso obsmażam na maśle krótko na dużym ogniu. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam sokiem jabłkowym, tak mniej więcej do połowy. Naczynie przykrywam i wkładam do pieca na pół godziny. Na kilka minut przed końcem pieczenia, odkrywam naczynie, by mięso na górze się pięknie zrumieniło.
oj te chalki wygladaja bosko ale ja mam dwie lewe rece do robienia ciasta drozdzowego .....chyba zaryzuykuje bo M uwielbia chalki

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Antalis a ja ostatnio robiłam piwne placuszki. Mhhhmm pychotka :Śmiech: Teraz M męczy mnie o placuszki z cukini (ja za cukinią nie przepadam), czoko dodatkowo je zareklamowała mi więc myślę że dzisiaj zrobię.

oj ale siłownia się kłania nam bo nic innego ostatnio nie robię tylko gotuję Twoje obiadki :Całus:

Odnośnik do komentarza

no oczywiscie, ze dam znać :Śmiech: Twoje przepisy są po prostu rewelacyjne. Niektórzy dziwią mi się jak mi się chce gotować, stać w kuchni - dopóki nie poznałam Twoich przepisów to mi się nie chciało. A te przpisy to z taką chęcią wypróbowuję że aż się sama sobie dziwię :Śmiech:

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...