Inga_00 Opublikowano 12 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 mamlem taki problem. mój synek ma 4 tygodnie. dziasiaj zauważyłam na jego języczku białe plamki. Zastanawiam się czy to mogą być pleśniawki? nie chciałabym popadać w panikę ale szczerze mówiąc nie podoba mi się to. ponadto wywala język jakby miał coś w buzi, co mu niesmakuje. Proszę pomóżcie dziewczyny. Napewno ktoś miał taki przypadek. Odnośnik do komentarza
Tasik Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Jak Cię to męczy to idź do lekarza. Najlepiej będzie jak to zobaczy. U nas Szymula ma piały nalot, ale to mleku. dla Antosi ......--------------------------------------------------------------------------- Odnośnik do komentarza
małagosia77 Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 To mogą być pleśniawki i na to pomaga Aphtin. Ale najlepiej, żeby synka zobaczył lekarz i on Ci to doradził. Synek jest za malutki, żeby decydować samemu. Powodzenia! Odnośnik do komentarza
malgorzata Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 witaj:)) moj mayly tez mial bialy jezyczek od mleczka taki osad moze w waszym przypadku tez tak jest, ale tez moga to byc plesniawki...najlepiej zeby pediatra obejrzal maluszka.Zycze powodzenia!! Odnośnik do komentarza
marciołka Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Moja Zosia miała 2 razy pleśniawki. Łatwo odróżnić od nalotu od mleczka - nalot pokrywa większość języka (tak jak u niektóych dorosłych- biały jęzor), a pleśniawki to takie kropki, plamki. Moja Zo miała za każdym razem jedną wielkości powiedzmy 1-2 milimetry, całkiem białe. Smarowałam aphtinem, ale ciężko to szło... Mój sposób to dodatkowo smarowanie cyca przed karmieniem :) Ale tak czy siak lepiej próbować bezpośrednio na jęzorek aplikować. Aphtin naprawdę działa :) Odnośnik do komentarza
dejanira5 Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Mój maluszek ma trochę ponad tydzień i połozna zauważyła u niego pleśniawkę na podniebieniu, dziś byłam u lekarza i dostałam na to Nystatynę i kazała smarować i podniebienie i cycki przed karmieniem. Zobaczymy jak to będzie szło, za chwilke pierwsza próba. Odnośnik do komentarza
Inga_00 Opublikowano 12 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 jutro mam wizytę i zobaczymy. moja mam obstawia pleśnawki ale zobaczymy, jak się pediatra wypowie. Odnośnik do komentarza
Roxanka_89 Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 dejanira5 ja też używam nystatynę, ale przepisała mi to lekarka na grzybka na piersi, który powstał po antybiotyku na zapalenie piersi... i również mam stosować na piersi (smarować) po każdym karmieniu i małemu 4 razy dziennie po 2 kropelki dawać na języczek... stosuję od wczoraj - efekty są już widoczne. "dziecko to uwidoczniona miłość" /// mama 3-letniego szczęścia! :) Odnośnik do komentarza
joanna.hirszler Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Inga_00mamlem taki problem. mój synek ma 4 tygodnie. dziasiaj zauważyłam na jego języczku białe plamki. Zastanawiam się czy to mogą być pleśniawki? nie chciałabym popadać w panikę ale szczerze mówiąc nie podoba mi się to. ponadto wywala język jakby miał coś w buzi, co mu niesmakuje. Proszę pomóżcie dziewczyny. Napewno ktoś miał taki przypadek.Jeżeli zmiany są owalne, a na ich powierzchni widoczny jest biały nalot, najprawdopodobniej są to pleśniawki. Można to sprawdzić przez delikatne potarcie jednej z tych zmian - w przypadku pleśniawek zaobserwuje Pani zaczerwienienie bądź delikatne krwawienie w ich obrębie. Takie wykwity obecne w jamie ustnej niemowlęcia sprawiają mu ból. W konsekwencji niemowlak może niechętnie spożywać pokarm, gdyż powoduje to podrażnienie zmian. W przypadku pleśniawek u niemowlęcia koniecznie należy skonsultować się z pediatrą. W leczeniu tych zmian stosuje się doustne preparaty grzybobójcze, które zakrapla się dziecku do buzi kilka razy w ciągu dnia. Odnośnik do komentarza
Margeritka Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Potwierdzam, że pleśniawki można leczyć Aphtinem, jest tani i dobry. Odnośnik do komentarza
Marta Bednarska Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 MargeritkaPotwierdzam, że pleśniawki można leczyć Aphtinem, jest tani i dobry.Pleśniawki można leczyć Aphtinem, tak jak Pani wspomina. Należy jednak pamiętać przy stosowaniu tego preparatu, aby nie był stosowany długotrwale. Lek ten łatwo wchłania się przez błony śluzowe i kumuluje się w organizmie, ze względu na bardzo powolne wydalanie z organizmu. Mogą więc pojawić się pewne działania niepożądane po jego stosowaniu. W leczeniu pleśniawek najbardziej skuteczne są jednak antybiotyki o działaniu grzybobójczym, bowiem pleśniawki wywołane są przez grzyby z rodzaju Candida. Do takich antybiotyków zaliczamy np. Nystatynę. Niestety lek antybiotykowy wydawany jest tylko na receptę. Nie należy stosować do przemywania jamy ustnej u dzieci roztworu gencjany, bowiem jest to produkt na bazie etanolu, a poza tym przeznaczony jest on przede wszystkim do zastosowania zewnętrznego na skórę. Niestety czasami słyszy się o chęci zastosowania tego preparatu do przemywania jamy ustnej.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Gość martiii1987 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Tutaj dokładny opis krost na języku i przyczyn, które mogą je powodować: http://krosty-na.blogspot.com/2013/12/wyjasnienia-jakie-moga-byc-przyczyny.html Odnośnik do komentarza
Ulla Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 warto zawsze w takiej sytuacji iść do lekarza - a moja mama powiedziała że kiedyś te krostki kasowało się pierwszym moczem niemowlaka - wiedziałyście o tym? Odnośnik do komentarza
magdaEf Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 słyszałam o moczu ale nie mogłam się przemoc, moja córka miała pleśniawki dwa razy, jak raczkowała - wyrzucała smoczek gdzie popadło i potem brała do buzi stosowałam aphin i nystatynę, lekarz poradził mi odstawienie smoczka i tak zrobiłam w 11 mies, pleśniawki nie wróciły :) ]Tekst linka[/url] Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi