Skocz do zawartości
Forum

Mamuśki z Polski i nie tylko :)

Rekomendowane odpowiedzi

no pranie wywieszone(oczywiscie bez pomocy mojej małej gosposi sie nie obeszło)ziemniaki obrane,kotlety leżą w przyprawach,tylko z surówka musze poczekać aż M wstanie i skoczy do sklepu po marchewkę i jablko do kapusty kiszonej.
dziewczyny macie jakieś sprawdzone przepisy na kapuśniaka?mam już dawno ochotę ae jeszcze bnie robilam nigdy.mam pól kg kapuchy kiszonej i zastanawiam sie czy dzis ja na obiad a jutro zrobic kapuśniaka ze swieżej(nie wiem nawet czy tak sie da) czy lepiej zostawić na jutro...poszperam w necie może znajdę cos.

http://zasuwaczki.bejbej.pl/suwaki.php?id_suwaka=790

Składniki:
- 1 włoszczyzna,
- 1/2 kg mięsa na zupę wybranego rodzaju,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 10 dkg boczku wędzonego,
- 2 łyżki smalcu,
- 3 litry dobrej wody,
- sól, pieprz, liście laurowe,
- 1 grzyb suszony,
- 2 łyżki mąki (nie jest to konieczne),
- zielona pietruszka.

Jak przyrządzić?
1) Jeśli to będzie zupa na mięsie, do garnka z wodą wkładamy kawałek mięsa i gotujemy powoli.

2) Do gotującego się wywaru mięsnego wrzucamy obraną i rozdrobnioną włoszczyznę. Dorzucamy listek laurowy, pieprz - tak z 2 ziarnka, ziele angielskie, suszony grzybek.

3) Kiszoną kapustę płuczemy (lub nie - w zależności od jej kwaśności i naszego smaku) i kroimy na krótsze pasma. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wkładamy kapustę i obsmażamy, aż zmięknie i zarumieni się.

4) W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je drobno i wrzucamy do wywaru mięsno - jarzynowego. Gdy ziemniaki ugotują się (10 - 15 min.) do garnka wrzucamy uduszoną kapustę.

5) Całość gotujemy jeszcze chwilę dobrze wymieszawszy wszystkie składniki. Solimy wg własnego uznania.

6) Na patelnię kładziemy pokrojony drobno boczek, a po wysmażeniu dorzucamy cebulę równie drobno posiekaną. Cebula musi stać się szklista, a nawet lekko rumiana. Na te składniki sypiemy mąkę i mieszamy całość. Gdy mąka lekko się przyrumieni, zawartość patelni wrzucamy do garnka z zupą.

7) Jeśli do dna patelni przywarły składniki - nalewamy nieco zupy, rozprowadzamy ją łyżką, starając się zebrać wszystko z dna i wlewamy do zupy.

8) Ostatni raz mieszamy wszystko i czekamy aż sie zagotuje ponownie. Odstawiamy.

Jak podawać?
Jeśli chcemy postawić ją na stole w dużym naczyniu do rozlewania, to choćby w garnku, w którym się gotowała. Bo do tej zupy nie pasują wytworne wazy.

Uwagi:
Najsmaczniejsza jest na mięsie wieprzowym (np. mała golonka), ale smaczna wychodzi również w wersji bezmięsnej. Choc pozostawiłabym boczek - dla specjalnego smaku, jaki daje całości. Naprawdę pyszna staje się 2-3 godziny po ugotowaniu. Znakomita do przechowywania na następny dzień.

co wy na taki sposób?

Składniki

* kiszona kapusta 500 g
* pieprz czarny 1 do smaku
* sól 1 do smaku
* kostka bulionowa 2 szt
* liść laurowy 2 szt
* czosnek 1 ząbek
* cebula 1 szt
* ziemniaki 300 g
* boczek wędzony 100 g
* woda 2 L

Sposób przyrządzenia

Kapustę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Osączyć z wody, drobno pokroić.
Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Kartofle obrać, opłukać, pokroić w plasterki.
Na dużej patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę, smażyć tak długo, aż cebula się zrumieni. Dodać pokrojoną kapustę, smażyć 3-4 min. Następnie wlać niewielką ilość wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 min.
Zagotować wodę, wrzucić pokrojone kartofle, gotować 10 min. Dodać kapustę z boczkiem i cebulą. W małej ilości wody rozpuścić pokruszone kostki bulionu i wlać do kapusty. Dodać liście laurowe i czosnek roztarty z solą. Doprawić pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 15 min.

chyba ten przepis bedzie prostszy,tylko zrobie na wywarze mięsnym,bo co to za zupa na kostce rosołowej?!?!? nie mam boczku ale podsmażę kiełbaskę,dodam też trochę kaszy.

Gunia_G
Asiu przepraszam ale utknelam w kuchni a pozniej Piotrus zaczal robic kupke i chcial abym koniecznie patrzyla jak steka :)))))) i jakos mi zeszlo, a kawke poprosze bo wlasnie mialam sobie robic INKE, powiem wam ze jest badzo obra szkoda tylko ze nie ma w niej kofeiny :))))

tak to Guniu bywa,są rzeczy wazne i ważniejsze(nawet jesli mowa o stękaniu Piotrusia :Oczko:)

Czesc Dziewczyny :))
Ja dopiero teraz dotarłam do domku i padam.Od rana latałam jak głupia, po bazarkach, halach itd, itp.No i jeszcze w urzędzie byłam.Dlatego nie ma dziś u nas obiadu, Oli zje paluszki rybne z ziemniakami a M pyzy śląskie.Mam nadzieje,że mi to wybaczą.Załatwiłam jedno miejsce przed wejściem do hali ( mini ryneczku), bo te w środu są strasznie drogie.Krzyczą sobie po 300zl za m2.SZOK!!!!Nie stać mnie na wynajęcie takiego miejsca.Dlatego będe stać na dworze za 7,50 za m2.Troche zmarzne, ale wiem już jak to jest dlatego nie przerażam sie za bardzo.Tym bardziej, że będe stała dla siebie a nie dla kogoś.To tyle moich wywodów.
Asiu miło, że już jesteś z nami.Tylko przykro mi troche,że nie udało nam sie spotkać, ale może następnym razem. Widze,że Oliśka taki sam pomocnik jak mój Oli :)) fajnie tak, jak bardzo lubie jak on mi pomaga.
Guniu odebrałaś tą kurteczke co ją z Edzią zamawiałyście na allegro???? Super była, chyba też zamówi Oliśkowi ( jak będe mieć kase).A swoją drogą to ta listonoszka faktycznie jakaś niedorobiona.Ja bym zrobiła awanture

Dziewczyny a może umówimy sie dziś na konkretną godzinke wieczorkiem i zrobimy sobie małą wirualną impreze????Guniu może Tobie też uda sie zajżeć mimo iż M będzie w domu????Co Wy na to ?????
Mnie pasuje ok 20:30

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200701201762.png

ja też się ciesze na te imprezę - dawno nigdzie nie byłam sama, z możliwością wypicia jakiegos alkoholu (zazwyczaj jest tak, że jak gdzies idziemy to M pije, a ja nic, bo dzieckiem się zajmuję - więc teraz sobie odbiję.
No to Oli ci sie przestawił ;-) ale przynajmniej rano sobie dosypiacie, a nie tak jak my - pobudka codziennie ok. 6