Skocz do zawartości
Forum

"Kampania" wrześniowa 2008 - razem raźniej

Rekomendowane odpowiedzi

DZiewczyny a jak u Waszych pociech wygląda sprawa z mową, chodzi mi o to czy wyraznie mowia dzieciaczki? - mój niestety niektore wyrazywyraźnie a niektore same końcówki, no i często miesza szwedzki z polskim

uczycie moze kolorów, literek, cyferek????
Kolorów młody sie sam nauczył z bajek a literek i cyferek za nic nie chce :36_19_1:

Mei
Julia jasne, że jeśli czujesz się tak pewniej to jest git! No i super, że jest taka możliwość! Fakt, że u nas zdawalność jest kiepska:Histeria:

Cafe będzie ok 60 części:Szok: Trochę sporo...

Mei kazdy czułby sie pewniej wyjeżdzajaz tu na ulice
dlatego ze ulice sa puste :smile_jump:
nie mowie tu o duzych miastach takich jak np Stokcholm bo wiadomo to stolica
ale reszta mniejszych miast to luzik w porownaniu do Polskich

W lipcu jechalismy do polski
na prom mamy 400km
jechałam główna droga i póżniej autostrada
czas to jakies 4-5godzin
minęłam nie wiecej niz 100 aut
gdzie w polsce pewnie by ok 2000 bylo jak nie wiecej

A jak pierwszy raz wsiadlam za kierownice i jechałam to jak widziałam samochod z naprzeciwka to wiecznie mowilam >cholera znowu samochod< gdzie w polsce to >znowu< jest ruchem ciągłym

Cafe musiałaś mnie uświadamiać ile to razem wyniesie:glass: Niby wiedziałam, ale jakoś tak... No wiesz:Oczko:
Z Olasa wimiękłam:hahaha: Teksty ma dobre:sofunny: Chciałabym go posłuchać... Nagraj go kiedyś:D

Julia ja Filipa też nie zmuszam, staram się przez zabawę ale gostek nic nie czai:Szok: Kolory mylą mu się non stop! Liczy ale pamięci, bardziej jako wierszyk a literki... heh... Wczoraj się go pytam:
J: co to za literka?
F: Co to za literka?
J: Sss... S jak samochód... S jak samolot... S jak...
F: S jak Miłosz:glass:

Więc u nas kiepsko:/ No ale od września idzie do przedszkola i zobaczymy jak sobie poradzi:Oczko:

Oskar też będzie chodził do przedszkola?

Dobra kobity... Ja spadam... Idę jeszcze na chwilę na Allegro poszukać jakiegoś prezentu na te urodziny...

Dobranoc!

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/y/ys1x52jq9.png

Mei Oskar chodzi do przedszkola juz od 1,5 roku
z tym że to tylko 15 h tygodniowo poniewaz ja nie pracuje

a w przedszkolu grupa jest mieszana wiekowo - dzieci od 1 roku do 5 lat i jest ich ok 15

Na poczatku bylo ok bo chodzil na 5 godzin 3 razy w tyg
ale ze wzgl na to ze duzo dzieci czeka na miejsca w przedszkolu to zrobili 5 dni po 3 godziny z czego te 3 godziny to zabawy na dworze (zaprowadzam go na 8.00 zostawiajac w szatni i odbieram go o 11.00 z placu) takze niczego teraz w przedszkolu sie nie nauczy :Real mad:

cafe82
julia
cafe82 widze że masz bliźniaków
Jak Ty sobie radzisz??? :36_19_1:
kurcze, podziwiam Cie bo mi przy moich jest ciezko a co dopiero z trójką dzieci - małych dzieci :36_19_1:

biore przyklad z naszej andzi
tez ma blizniaczki i syna

i daje rade
nie moge byc gorsza:Oczko:

a powaznie to nie lubie dzieci:sofunny:

:sofunny:
I żeby byla jasność, andzia wcale nie daje rady:lol:

Dopiero się dopchałam do kompa, a tu ruch jak w Paryżu na wsi.
Byliśmy dzisiaj z dziećmi w kościele, bo była msza za babcie, nie pytejcie w ogóle, masakra jakaś.
M. na caaały głos-bo one tylko baaardzo głośno mówią
Zocha, jeszcze raz mnie dotkniesz, to ksiądz Cię zabierze. Powiedz mama, że ją zabierze
(Ksiądz z ambony prawie parsknął śmiechem)
Z. to nie ksiądz, to tylko taki duzy pan:Szok:

Julia witaj:)
Fajnie, że możesz jeździć z męzem nie mając prawka, tyle już przejechałaś, że pewnie śmigasz jak szalona:)
Nie wiedziałam, że w Szwecji taki mały ruch, czym to jest spowodowane?

Cafe kurcze już teraz testy, nieźle szalejesz:)

Mei szkoda, że nic sie nie udało załatwić, jakoś wcześniej nie pomyślałam, że musiałaś specjalnie wziąć urlop...naprawde niepoważni jacyś są.
Bardzo dobrze, że pogadałaś z P., niech ***** wie ile kosztuje zycie i utrzymanie dziecka.
Aaa...nawet nei wiesz ile ja bym dała za rzyganie MacQuinami, moim lskom to naprawde nawet nei wiadomo co kupić...
Ostatnio w sklepie zabawkowym wołały: kupisz nam traktorki Siku?

Gosia piracie drogowy:lol: fajnie z Warszawą, ale szkoda, że tak krótko.
Julia ja oczywiście przez zabawe próbuje uczyć dziewczyn kolorów, literek itp., ale nic im do główek nie wchodzi, Stasiu jak szedł do p-kola to znał kolory, umiał pisać liczby do 10, liczyć, dużo liter tez znał, a te nic, pokazuje np. na czerwoną piłkę, pytam o kolor a te zielony jak słoneczko. I takie inne hocki klocki:lol:

cafe82
Mei
cafe82
a w ogole to gratulacje
widze,ze 2 tygodnie temu urodzilas roksanke!

jak sie czujesz?
ogarniasz juz dwojke czy jeszcze sie nie przyzwyczailas
do mnie nieraz jeszcze nie dociera,ze mam trojke dzieci
powaznie

Hehe, rok i dwa tygodnie:Oczko: Pewnie już się trochę przyzwyczaiła:D

:sofunny::sofunny::sofunny:
ja to jestem jebnieta

przeczytalam oczywiscie 2 tygodnie
:sofunny::sofunny::sofunny:

Się posikałam:D

Andzia cześć... Masz jakieś wieści? Czekamy pewnie wszystkie jak na szpilach...
Laski mają widzę pojęcie o kolorach takie jak Filip:Histeria: A z tym zabawkowym szałem to masz rację, ale nie lubię mu kupować wszystkiego na jedno kopyto... Wolałabym mu kupić jakiś właśnie traktor, koparę, nawet lalkę, ale jedyne lalki jakie go interesują to Barbie i ma nawet dwie tylko się nimi nie bawi... Tzn. czasem je wyciąga i udaje że się biją:Kiepsko:

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/y/ys1x52jq9.png

Mei
Andzia cześć... Masz jakieś wieści? Czekamy pewnie wszystkie jak na szpilach...
Laski mają widzę pojęcie o kolorach takie jak Filip:Histeria: A z tym zabawkowym szałem to masz rację, ale nie lubię mu kupować wszystkiego na jedno kopyto... Wolałabym mu kupić jakiś właśnie traktor, koparę, nawet lalkę, ale jedyne lalki jakie go interesują to Barbie i ma nawet dwie tylko się nimi nie bawi... Tzn. czasem je wyciąga i udaje że się biją:Kiepsko:

Ho obok

andzia
Dopiero się dopchałam do kompa, a tu ruch jak w Paryżu na wsi.
Byliśmy dzisiaj z dziećmi w kościele, bo była msza za babcie, nie pytejcie w ogóle, masakra jakaś.
M. na caaały głos-bo one tylko baaardzo głośno mówią
Zocha, jeszcze raz mnie dotkniesz, to ksiądz Cię zabierze. Powiedz mama, że ją zabierze
(Ksiądz z ambony prawie parsknął śmiechem)
Z. to nie ksiądz, to tylko taki duzy pan:Szok:

:sofunny: :sofunny::sofunny:
ale macie wesoło :hahaha:

andzia
Julia witaj:)
Fajnie, że możesz jeździć z męzem nie mając prawka, tyle już przejechałaś, że pewnie śmigasz jak szalona:)
Nie wiedziałam, że w Szwecji taki mały ruch, czym to jest spowodowane?

Szwecja ma tylko 9 mln ludnosci a Polsca 38mln
Stąd taka różnica
pomijam fakt że szwecja jest jednak większa od polski

hej
napisalam na boku

Julia fajnie, ze do nas dolaczylas. spokojnie, synek jeszcze na literki i cyferki ma czas.
Moj mlody szybko poznal kolory, bo mysle, ze spokojnie od roku zna wszystkie, liczyl tez fajnie, a teraz ciagle mu sie myli.
O literki jesli pyta to fajnie, ale nic na sile. Jeszcze ma mnostwo czasu na nauke.

Mei S jak Milosz :sofunny:
Dobrze, zep ogadalas z P. i ze jakos ogarnal temat. Zeby jeszcze z tymi wizytami tak nie kombinowal, co?
A z zabiegiem to faktycznie neizle Ci namieszali :(

Cafe hej. Jak noc?

Andzia teksty lasek mnie powalaja. Dialog w kosciele to juz w ogole :hahaha:

gosia ale super z Warszawa. Szkoda tylko, ze na 1 dzien. Ale i tak fajnie. Ciagle gdzies jezdzicie :)

hej magda

nocka w miare
ale przed 5 julek juz wyspany
jak sie wkurwilam
dalam im mleko
i polozylismy sie
ono latali po lozeczkach a my nic
w koncu zasnelismy jeszcze
coprawda przed 6 przylazl olek ale zawsze pol godziny nasze

pierwszy raz nie zwracalam uwagi co sie u nich dzieje
a oni nie spali,bo jak wstalismy w koncu to sie bawili smokami
i gadali do siebie

czesc dziewczyny i dotarłam tutaj w koncu, jeszcze raz przepraszam za moja nieobecnosc ale jakos nie moge sie ogarnac z tymi zmianami i dzieciakami, jeszcze teraz z S mielismy razem zmiany wiec jak jeden spal to drugi zajmowal sie dzieciakami i tak na zmiane.... S teraz spi po nocy a julek razem z nim olus siedzi u babci i oglada bajki na dvd a ja korzystam z okazji i pisze do was....zaraz biore sie za obiad bo o 12.30 musze juz jechac do pracy....
obiecuje ze postaram sie zagladac czesciej do was, jak tylko dzieci mki na to pozwolą....ide teraz na bok cos popisac

http://www.suwaczek.pl/cache/d255cd5670.png
http://www.suwaczek.pl/cache/44b3c68a54.png