Skocz do zawartości
Forum

Listopadowe mamy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny z moim żołądkiem po 15 już było Ok. No trochę się pomeczylam. Taki przelezany dzień ale trudno 😉 chociaż paczki odebrałam i kupiłam pieczywo 😉 a w paczkach same słodkie rzeczy dla mojej dziewczynki 🥰

Dzisiaj pierwszy raz zobaczyłam na brzuszku jaka mała się rusza 🥺🤩 

dlatego tez jutrzejsze badanie już mi nie takie straszne. Chcą ja jutro zobaczyć ❤️ I może da sobie jakieś wymyślne zdjęcie w 4D zrobić 😛

Gość Pistacja

A ja miałam dziś wizytę 😊 Maluszek zdrowo rośnie i waży już 450g 💪 Dziś był wyjątkowo spokojny i eksponował siusiaka 🤪, więc na pewno u mnie się już nic nie zmieni. Mam skierowanie na obciążenie glukozą i ponownie na przeciwciała. Umówiłyśmy się, że na początku września położy mnie do szpitala żeby podać immunoglobulinę. 

Martuu, pytałam u ten potas, chodzi o to, że nie wypłukuje się sam z komórek, a że nie badamy jego poziomu łatwo go "przedawkować". Nadmiar potasu może powodować zaburzenia rytmu serca, dlatego moja gin nie jest za podawaniem go w ciąży.

Dajcie znać jak Wasze wizyty.

Postacią, mam pytanie... czemu będziesz mieć podawaną immunoglobuline? Ja też mam grupę krwi Brh-,z mężem mamy konflikt,robiłam przeciwciała i wynik jest dobry, przeciwciał nie wykryto... mnie nic gin nie mówił że trzeba podać immunoglobuline w ciąży...nie śledziłam waszego wątku od początku, pewno coś przeoczyłam,ale zaskoczyło mnie to i dlatego pytam 🙂

Gość Lisiczka

Ania, nie ma u Ciebie konfkiktu. Masz z mężem niezgodność serologiczną. Konflikt możesz mieć z dzieckiem, które przejmie rh po tacie. Dzieje się to w momencie kiedy wystąpią przeciwciała. Badaj je regularnie, a między 28, a 30 tyg ciąży przyjmij immunoglobulinę. Jest refundowana od niedawna. Nie każdy lekarz ją zleca, więc zawalcz o swoje.

Ale nawet w momencie, kiedy przeciwciała nie wystąpią to też trzeba przyjąć immunoglobulinę w ciąży? Zawsze dostawałam w szpitalu po porodzie/ łyżeczkowaniu... nigdy w trakcie trwania ciąży...zapytam i to swojego giną w poniedziałek na wizycie

Gość Pistacja

Ania jestem w 21tyg+ 1. Przeciwciał  też  u mnie nie wykryto. W każdej  ciąży  miałam podawaną immunoglobulinę zarówno w ciąży jak i po porodzie. Lisiczka,  nie wiedziałam że jest ona refundowana. Moja  gin zaproponowała  mi szpital na jej podanie żebym nie płaciła 500 zł. Może dlatego,  że  chodzę prywatnie i wszystkie  badania mam płatne, gdybym chodziła na NFZ to wtedy  pewnie byłaby refundacja.

pistacia, lisiczka ale po co w ciąży? Moja lekarka twierdzi ze moja decyzja czy chce. Miałam tez po porodzie podana a teraz jest ujemny odczyn coombsa.

dzis byłam na wizycie i lekarka mowi ze widzi dziewczynie. No szlag mnie trafił. Na prenatalnym i połówkowym chłopiec a teraz dziewczynka . Trzy różne lekarki🤣

no i na koniec musze oznaczyć przeciwciała w ramach tego kleszcza co mnie uzarl. Super jestem szczęśliwa. W szpitalu uniwersyteckim tam gdzie badaja covid. Super sie cieszę! Dodzwonić sie juz nie mogę.

Elaela, no właśnie też jestem zdziwiona bo mój lekarz nic mi o tym nie mówił, kazał zrobić badanie na odczyn coombsa,wynik wyszedł ujemny , wpisał do karty ciąży i nic więcej nie mówił...muszę go dopytać o to,bo może coś się zmieniło w zaleceniach...ja ostatnią ciążę miałam 5 lat temu i gdyby nie wpis dziewczyn to nawet bym nie miała świadomości że immunoglobulinę podaje się też w ciąży,zawsze dostawałam po porodzie i tyle...muszę wypytać o to mojego gina , jak zaleci że trzeba to oczywiście zrobię, nawet jeśli trzeba będzie zapłacić

A z tymi badaniami na boreliozę, to czemu musisz zrobić w konkretnym szpitalu? Ja też robiłam 2 lata temu na to badania,ale to normalnie w laboratorium w diagnostyce...i jeśli mogę coś doradzić to nawet jeśli elisa wyjdzie Ci ujemny to zrób sobie Westernblotta,co prawda to jest płatne ale elisa ma tylko 30%wiarygodnosci, a u mnie było tak że elisa wyszło ujemnie a Westernblott dodatni... borelioza to straszne cholerstwo jest, a co najlepsze mnie nigdy kleszcz nie uzarl, tylko prawdopodobnie jakąś muszka, niestety one też roznoszą...ja jeździłam do lekarki do Katowic,bo ogólnie znaleźć mądrego lekarza od tego to też jest wyczyn...mam nadzieję że u Ciebie będzie wszystko ok🙂

Dziewczyny meldujemy się! Ja i moja dziewczynka 🥰 potwierdzona na badaniu prenatalnym. 
pani dr nie ciekawa jak zawsze 🙄 jakbym sama nie zagadala, nie zapytała to by się słowem nie odezwała.... na koniec rzucila „ze tak jak mówiłam płeć żeńska, narazie wszystko w normie” to narazie mnie rozwaliło 🤦‍♀️ 
malutka w zeszły czw ważyła 320g a dzisiaj już 404g 🙂 rośnie, rośnie. 

elaela ale hity u Ciebie z płcią 😉 

Kzbn,to super 🙂 z tymi lekarzami to na prawdę różnie bywa, powinni być empatyczni i opowiadać co tam widzą tym bardziej że po to tam idziemy, no ale cóż... To ładnie mała przybiera,a w którym jesteś tygodniu?

Gość Lisiczka

Dziewczyny

https://www.google.com/amp/s/pulsmedycyny.pl/amp/badania-u-kobiet-w-ciazy-obowiazujace-od-1-stycznia-2019-r-949172

Załączam link. Gdybym miała taką wiedzę jak teraz w wyznaczonym terminie wzięłabym szczepienie z imunoglobuliny. A tak w pierwszej ciąży wyszedł mi dodatni coombs i syn miał powikłania w postaci anemii hemolitycznej. 

Teraz na szczęście po badaniach okazało się, że córka ma takie samo rh jak ja😄 więc moje przeciwciała z pierwszej ciążybjej nie grożą.

Niemniej usg muszę robić co 2 tyg do rozwiązania...jest to męczące, bo muszę chodzić do szpitala. Żaden z prywatnych lekarzy w mojej miejscowości nie chciał prowadzić mojej ciąży i muszę chodzić na patologię😒

Więc dziewczyny walczcie o swoje prawa

Jest tam napisane podanie immunoglobuliny w przypadku wskazań, tylko nie jest napisane jakich konkretnie? Czy zawsze należy podać czy tylko w przypadku wyniku dodatniego obecności przeciwciał... niestety każdy lekarz uważa też inaczej, jeden zleca, drugi nie zleca... ciekawe co powie mój w poniedziałek 🤷