Skocz do zawartości
Forum

Listopadowe mamy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Kzbn :) 

To pewnie i tak już niedługo się dowiesz :D 

Z tymi biodrami u mnie podobnie - ile przytyłam, tyle mi w biodrach przybyło... dlatego podejrzewam, że trochę za bardzo sobie pofolgowałam, a niestety jak mam na coś ochotę, to najchętniej bułki z serem :P

Gość Weronika

Cześć dziewczyny 🙂 ja jestem obecnie w 20 tyg i 6 dniu i też jeszcze nie wie co noszę w brzuszku 😁, a kolejna wizyta dopiero 13 lipca i mam nadzieję, że już dowiem się na 100% czy będzie to dziewczynka czy chłopczyk chociaż wszyscy z rodziny uważają, że dziewczynka bo mam taki okrągły kształt brzuszka i to dość spory :p. Przytyłam już 6 kilo no ale też nie ukrywam, że lubię sobie zjeść bo mam smaki raz na słodkie, a zaraz po tym na słone 🙈. Bardzo wyraźnie już czuje ruchy mojego dzidzi, a zwłaszcza jak mój mąż przykłada ucho do brzuszka żeby posłuchać jak sobie robi fikołki hehe 🥰😁. Od 7 lipca zaczynam zajęcia dla przyszłych mam refundowane o nazwie "akademia rodzica" w Zabrzu w mojej przychodni i będą to, sądząc po tematyce ciekawe 8 zajęć, już się nie mogę doczekać :). 

Weronika No nie jestem sama 😛 a to ciekawe okazy z naszych dzieciaczków. 

Karoo ja ruchy mojego tez słabo czuje 😉 są jeszcze nie regularne. Czytam,ze jeszcze na tym etapie to Ok 🙂 czekam na wizytę 🙏🙏🙏 jak zwykle ostatni tydzień najtrudniejszy 😜 niecierpliwa jestem haha. 

Gość Klaudia89

Polowkowe ok. Chłopczyk waży 345g. Do porodu lekarz stwierdził,  że będzie waga ok 3,5kg.

Ja tez trochę przytyłam,  a do najsxczuplejszych nie należę i trochę mnie to martwi. Tylko jak sobie odmówić czegoś,  na co właśnie się ma ochotę,  a jest w zasięgu ręki :)

Ja też wcinam to na co mam ochotę i jak narazie +5 kg. Dziewczyny później będziemy się martwić kilogramami na razie trochę luzu nam się przyda 😉 ja nie wiem jak to możliwe żeby lekarz nie mógł określić płci tak długo chyba wyjątkowy wstydniś tam siedzi 😁 życzę Wam żeby już wreszcie coś pokazały i można było startować z wyprawką 😍 ja dzisiaj idę podglądać mojego bobasa i pierwszy raz tata będzie mógł być z nami, jestem bardzo podekscytowana 🤗 

Klaudia89 a w którym jesteś tygodniu ze już mniej więcej ocenił wagę noworodka? 😃 to bym chciała wiedzieć bo przynajmniej wiem na co się szykować 😋

A co do wagi ja na razie 4 kg do przodu 20 tydzień ciąży wiesz uff ale mój gin uważa ze wcale nie jest dobrze za dużo przytyć co prawda osoby z cukrzyca maja tendencje 🙂  wiec uważajcie najważniejsze omijać słodycze, bita śmietanę 🙂 

Gość Klaudia89
12 minut temu, Gość Martuu napisał:

Klaudia89 a w którym jesteś tygodniu ze już mniej więcej ocenił wagę noworodka? 😃 to bym chciała wiedzieć bo przynajmniej wiem na co się szykować 😋

A co do wagi ja na razie 4 kg do przodu 20 tydzień ciąży wiesz uff ale mój gin uważa ze wcale nie jest dobrze za dużo przytyć co prawda osoby z cukrzyca maja tendencje 🙂  wiec uważajcie najważniejsze omijać słodycze, bita śmietanę 🙂 

Martuu, 20+3. 

A ja ostatnio zjadlam na raz pół czekolady...

dziewczyny, właśnie czytam, wy tu o wadze a ja wcinam pączka🤣 mam dopiero +2 kg, w poprzedniej przytylam 23 kg z tym ze ja zawsze byłam i jestem chuda i akurat kg to się nie przejmuję.

Dziś mam wyjątkowy spadek mocy. Zaplanowałam sobie mycie paneli w całym domu ale zrobiłam ciasto, odkurzyłam i leżę. Chyba te panele muszą poczekać. Miałam tez wyrywać chwasty w kwiatkach ale pada deszcz coś mi sie zdaje, że nic juz nie porobię a szkoda bo o 15 odbieram dziecko ze żłoba i wtedy to dopiero sie zamęczę. . Ależ dziś slaby dzień, czy tylko ja tak mam?

Klaudia89 oo i niech Ci pójdzie na zdrowie ja już nie pamietam kiedy jadłam czekoladę 😱😜 a to teraz na dniach jakoś miałaś wizytę?

Elaela to chyba indywidualne ja dzisiaj Się czuje super 🙂 ale i tak dużo zrobiłaś ..

karooo czy możesz podzielić się patentem na zespół niespokojnych nóg? Masakra jakaś z tym... Też miałam to przed ciążą , potem sie wyciszyło a teraz nogi mi same chodzą na łóżku 🤦 do tego rano mam gigantyczne skurcze łydek. Dramat.

2 godziny temu, Gość elaela napisał:

karooo czy możesz podzielić się patentem na zespół niespokojnych nóg? Masakra jakaś z tym... Też miałam to przed ciążą , potem sie wyciszyło a teraz nogi mi same chodzą na łóżku 🤦 do tego rano mam gigantyczne skurcze łydek. Dramat.

Elaela u mnie sprawdzają się trzy rzeczy - poduszka pod nogi do spania (w tej chwili mam dedykowaną pod nogi, ale przez lata używałam zwykłych, albo po prostu koca, czy czegokolwiek co mi podnosiło nogi o ok 15 cm), chłodna sypialnia i smarowanie łydek przed spaniem - zwykle jakikolwiek krem, a teraz lioton 1000. Nie wiem czemu tak, ale jak mi się zaczynają napinać mięśnie, to jednocześnie łydki zaczynają mnie swędzieć i krem pomaga.

Gość Pistacja

Hej dziewczyny! Byłam w środę u lekarza, udało mi się jednak dostać do swojej. Zaleciła mi inny magnez, czyli Chela Mag B6 i jak ręką odjął. Od wczoraj nie miałam żadnego skurczu 😄  Teraz odpoczywam nad morzem, chociaż jestem bardziej aktywna niż w domu, bo dużo spacerujemy, no i trochę pozwalam sobie z jedzeniem. Dziś zjadłam pysznego gofra z bitą śmietaną i owocami 😝 W ogóle dosyć często mam ochotę na jedzenie. 

Gość Klaudia89

Pistacja,  to super! Czyli magnez magnezowi nie równy. 

Udanego wypoczynku ☺

Ja mam mega apetyt od ok. miesiąca i ciężko sobie odmówić.  Ale po wadze widzę,  że muszę coś z tym zrobić. 

Pistacia a możesz zobaczyć skład ile jest tego magnezu, podane w mg 😉 dziewczyny nie ma znaczenia firma magnezu najważniejsza jego ilość bo czasem ten droższy ma mniej w składzie niż tańszy 🤷‍♀️

Gość Pistacja

Martuu, no właśnie nie ma dużo. Nie mam ze sobą opakowania, bo wzięłam same listki, żeby mniej miejsca zajmowały, ale kojarzę, że jedna tabletka to chyba 23% dziennego zapotrzebowania. Biorę 2 tabletki 3 razy dziennie. Wcześniej brałam aspargin, ale moja gin nie jest za przyjmowaniem potasu (bo też ma w składzie) w ciąży. Najważniejsze to jakie jest jego źródło, bo to zależy jak się przyswaja np. tlenek magnezu jest najgorszy, a najlepszy mleczan lub cytrynian. Mój ma chelat magnezu i mi najwyraźniej pomaga 😄

Mi niestety nic nie pomaga na skurcze nóg bo od małego męczyłam się z mięśniami gdzie późno zaczęłam chodzić (groził mi nawet wózek) latałam przed ciąża po lekarzach ale niestety nic w papierach prawie nie mam i nie wiedza jak pomoc 🤷🏼‍♀️ Nawet końskie dawki magnezu nic nie działają,miałam tez leki które stosuje się przy porażeniach kończyn,urazach kręgosłupa i innych poważnych rzeczach..Mam nadzieje ze w końcu to wyleczę po ciąży 

Pistacia Będę wdzięczna jak rzucisz okiem kiedy będziesz w domku ile go masz 🙂 a czemu Twoja gin nie jest za potasem? Bo ten asparginian forte polecają ale z tego co widzę w składzie masz 300 mg potasu, więcej niż magnezu 😱🤔

Gość Pistacja

GGŁ, współczuję Ci tych problemów z nogami. Szkoda, że żaden lekarz nie potrafi Ci pomóc, a może jeszcze nie trafiłaś na właściwego.

Martuu, tak jak pisałam nie ma go dużo, w jednej kapsułce jest 100 mg magnezu, co daje 27% dziennego zapotrzebowania (biorę 6 kapsułek). Odkąd go przyjmuję nie mam żadnych skurczy, a na wyjeździe naprawdę dużo chodziłam. Jestem zadowolona choć cena nie jest najniższa.

Byłam dziś na połówkowym. Potwierdziło się, że będzie chłopiec. Prawdopodobnie Aleksander 🥰 Maluch dobrze się rozwija i waży już 383g💪 Sama wizyta pozostawia jednak wiele do życzenia. Z racji wieku miałam skierowanie, więc wizyta w ramach NFZ. Opinie o lekarzu same najlepsze, natomiast ja nie odniosłam takiego wrażenia. Odezwał się do mnie kilka razy, nie dostałam żadnego zdjęcia, a wszystko zajęło 10-15 minut. Najważniejsze, że dzidzia zdrowa.

Pistacia ale super,ze masz potwierdzonego synka 🙂🙂🙂 

odpoczelas nad morzem ?? 

Co do magnezu to dzisiaj kupiłam dwa: 

MagMAX B6 w jednej tabletce 110 mg w postaci cytrynian magnezu.

Chela-Mag B6 Mama 100mg magnezu tylko on ma w składzie chelat animokwasowy 

Czytałam,ze cytrynian lepiej się wchłania. 

Pistacia jeszcze co do badania to miałam to samo pani dr nie rozmawiala ze mną, ja znów to odebrałam Ok niech się skupi nad badaniem. Jak będę ja zgadywać to może coś przeoczyć. 
pojdziesz na III badanie prenatalne ? 

Gość Pistacja

Kzbn, w opisie badania mam zapisane proponowane echo serca ok 30 tygodnia, więc na pewno moja gin da mi skierowanie to pójdę. A nad morzem bardzo odpoczęłam, przede wszystkim od codziennych obowiązków 😉 Natomiast pozostałe aktywności nadrobiłam za cały miesiąc. Byliśmy w świetnym miejscu, obok plaża i deptak z knajpkami i atrakcjami dla dzieci. Wszędzie blisko, także dużo spacerowaliśmy. Pogoda dopisała, na plaży mnóstwo miejsca. Jesteśmy bardzo zadowoleni, także za rok wrócimy w to samo miejsce w powiększonym składzie 😄