Skocz do zawartości
Forum

Profilaktyka zębów u dzieci – opinie i porady

Rekomendowane odpowiedzi

Coraz częściej zastanawiam się, czy dobrze dbamy o profilaktykę zębów u naszego dziecka. Fluoryzacja, lakowanie, regularne kontrole – teorii jest dużo, ale w praktyce trudno wybrać odpowiedni gabinet. Przeglądam różne rozwiązania i porównuję podejście do dzieci w różnych miejscach. Znalazłem w sieci opisy gdzie mocno podkreśla się profilaktykę. Zastanawiam się, czy takie kompleksowe podejście faktycznie przynosi lepsze efekty. Może ktoś podpowie, na co zwracać uwagę przy wyborze?

My również unikamy fluoryzacji w szkole. Na co dzień stosujemy pasty bez fluoru. Słodycze raz w tygodniu. Nie kupujemy soczków ani wód smakowych. Jeśli do czegoś mam dodać cukier to raczej stosuje erytrol. Efekt? Syn w tym roku 8 lat, bez ubytków, nigdy nie miał próchnicy. Córka w tym roku 6 lat. Tak samo bez próchnicy. Robimy tylko kontrole 2 razy do roku. Mamy też szczotki elektryczne, a dla syna irygator od 6 urodzin.

Rozwój dzieci pełną parą 😁Stosujemy dwujęzyczność zamierzoną i metodę Montessori od urodzenia.
https://kreatywnyszop.pl

6 godzin temu, warsaw_happy_day86 napisał(a):

Regularne kontrole to podstawa. Unikanie cukru na noc. Mycie zebow rano, wieczor i starac sie umyc po spozywaniu cukrow. Pic wode zamiast slodzonych napojow. To wszystko to male detale, ale polaczone tworza wazna calosc. Kiedys byla duza nagonka na fluoryzacje, ale to juz samemu trzeba postawic sobie pytanie i zrobic glebszy re-search. 

Opinie stomatologów - po spożyciu cukrów nie myjemy zębów. To mit, że trzeba wtedy umyć zęby, można zrobić więcej szkody niż pożytku. Po zjedzeniu słodyczy lepiej wypić wodę 🙂 

W dniu 7/1/2026 o 6:51 PM, Dziubala napisał(a):

Opinie stomatologów - po spożyciu cukrów nie myjemy zębów. To mit, że trzeba wtedy umyć zęby, można zrobić więcej szkody niż pożytku. Po zjedzeniu słodyczy lepiej wypić wodę 🙂 

Też doszedłem do wniosku, że kluczowe jest nie tyle jedno konkretne rozwiązanie, co podejście gabinetu do dziecka i rodzica. Warto zwracać uwagę, czy lekarz tłumaczy, daje wybór i skupia się na profilaktyce, a nie tylko na zabiegach.
Jak na razie jestem zadowolony i znalazłem w Warszawie miejsce [reklama usunięta], które mocno stawia na profilaktykę i spokojne podejście do dzieci.

Coraz częściej słyszę też, że po słodyczach lepiej przepłukać usta wodą i odczekać ze szczotkowaniem, więc dobrze, gdy gabinet jest na bieżąco z aktualną wiedzą.

Edytowane przez Dziubala
Usunięcie reklamy