Skocz do zawartości
Forum

Listopadowe mamy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Współczuje tych pachnących stop:/ ale ciagle myśle,ze wszystko zniosę dla maluszka 😉 biodra jak śpię a dzisiaj coś w ciągu dnia czuje dok kręgosłupa 😕 ehh. Pewnie trzeba to przeżyć i wytrzymać. Żeby tylko nie bolało mocniej to będzie 👍🏼👍🏼👍🏼

ah lipiec się zbliża i będę chciała obejrzeć wózki. Mebelki z internetu bo obejrzałam te w ikei, meble Agata w internecie i ceny kosmos i jakoś wow nie robią. 

22 godziny temu, Gość Ania napisał:

ZWitam Was dziewczyny, jestem tu nowa. Też mam termin na 12 listopada. Teraz 20 tc. Ogólnie ciąża od początku dość problematyczna, najpierw krwiak w 11tc, leżenie w szpitalu, potem w domu 1,5miesiaca. Potem kolejny szpital, bo skracanie się szyjki, która ostatecznie jest już w porządku. Ogólnie czuje się fatalnie od samego początku. Mimo to że jestem pod stałą opieką lekarza i ciąża rozwija się prawidłowo, to cały czas dokucza mi ból w dole brzucha, ból kręgosłupa, miednicy... czasem trudno już sobie z tym bolem poradzić...do tego ogromny strach o dzidziusia,żeby wszystko było dobrze i udało się donosić ciążę. Dodam że to moja 5 ciąża a dziecko mam jedno. Może któraś z Was ma podobne problemy? I może coś doradzić? Pozdrawiam Was serdecznie!

Idź do fizjo, najlepiej takiego co się ciężarnymi zajmuje 

Kzbn ale mówisz ze w internecie kupisz tańsze? To ja jestem dobrym przykładem kupiłam w necie szafę takie gowno ze jeszcze nigdy na oczy nie widziałam wiec nie polecam bo się natniesz a oszczędność żadna, ikea nie ma drogi a jak chcesz jakaś fajna firmę i jest droga to popatrz na olx:) 

No to zaczęło i mi doskwierac kilka rzeczy równo od połowy ciazy bo właśnie zaczęłam 20 tc i od 3 dni jakieś swędzenie brzucha mimo że smaruje 3x dziennie, ogromne śiniaki na nogach od najmniejszego uderzenia,  drętwienie rąk, zmęczenie zrzedzenie i inne takie bonusy ☺ w piątek wizyta to może widok dzidziusia mi wynagrodzi... podziwiam naszyc h facetów że nas znoszą 😁

Martuu No tak z neta to ryzyko. Ja kupiłam lozko i szafy duże i akurat dobrze trafiłam;) ale o olx nie pomyślałam! Dzięki bardzo :))) 

Jena No a podobno 2 trymestr taki cudowny No nie ? 🤣 ja bym powiedziała,ze są super tygodnie 😛 ale cały trymestr to żaden nie jest idealny. W każdym przejmujesz czym innym No nie ? 😉 

Kzbn tak dokładnie, dobrze że nie ma kumulacji z objawami z 1trymestru 😁 i tak myślę że jakoś to znoszę ważne że z dzidzia wszystko ok  bo to wszystko dla niego ❤ myslalyscie już o szkole rodzenia? To moja 1 ciaza więc chyba wypada coś ogarnąć, niby wirus nie ustaje a ja bym jednak wolała spotkania w grupie niż online... 

wiecie co Wam powiem? Wczoraj miałam wbitego kleszcza i to na brzuchu. Pierwszy raz w życiu i akurat na ciążowym brzuchu. Na szczęście wyszedł cały i nic sie wokół tej dziurki póki co nie dzieje. W każdym razie uważajcie, oglądajcie się bo ja wczoraj nie byłam w żadnym lesie ani nawet w trawach, normalnie na podwórku i w domu.

Elaela o matko! 😨 z jednej strony dobrze,ze w takim miejscu,ze łatwo do zauważyć. Ja często się oglądam właśnie przez kleszcze 😬 jednak się spaceruje codziennie i ryzyko jest. 
mam nadzieje,ze nic już się nie pokaże ✊🏻

Hej dziewczyny, myśle,ze dzisiaj pierwszy raz poczułam ruchy, kopnięcia maleństwa 🙂 trochę z przodu brzuszka a raz tak z tylu od strony kręgosłupa. Nigdy nic takiego nie czułam wiec myśle,ze to maleństwo. Potem tez się położyłam i czułam ładnych pare razy 🙂 teraz nic. Czekam na wizytę 9.07 jak zwykle niecierpliwie 😝

Elaela, to Ci się przydarzyło. Nigdy nie miałam kleszcza i mam nadzieję, że się uchronię. Dobrze, że wyszedł w całości.

Kzbn, fajne uczucie prawda? Teraz już bardziej świadomie czujemy, że ktoś mieszka w naszych brzuchach. Ja od dwóch tygodni czuję ruchy, takie bardziej wyraźne, wcześniej takie przelewanie. Moja dzidzia najbardziej jest aktywna rano po przebudzeniu i przed snem (właśnie czuję jak się wierci 🥰).

Znowu kiepsko się czuję, coraz bardziej odczuwam skurcze pomimo magnezu. Nawet zwiększyłam dawkę do dwóch tabletek 3 razy dziennie. Już schizuję, że szyjka mi się skraca. Wizytę u swojej gin mam dopiero 15.07, więc chciałam umówić się na środę, ale nie ma już miejsca 😟 Niby chodzę prywatnie, tylko że w ramach pakietu z pracy, ale jednak to nie to samo co zwykła prywatna opieka. W poprzednich ciążach jak się coś działo to dzwoniłam albo pisałam do swojej lekarki. Czułam się bardziej bezpiecznie. Chyba umówię się do innego lekarza, tym bardziej że mieliśmy jechać nad morze, a dopóki nie potwierdzi, że wszystko jest ok to się nigdzie nie wybieram. 

Pistacia jasne tez chciałam wiedzieć,ze z dzidzia wszystko Ok przed taka trasa ponad 6h. Ciekawe skąd te skurcze u ciebie. Ja biorę 2 razy po 2. No i odstawiłam luteinę i duphaston i w tym samym tyg wzięłam luteinę po jednej tabletce 4 dni i już nie musialam. Mam nadzieje,ze jak zmienisz lekarza to pomoże ci on opanować te skurcze ✊🏻

Mój maluszek jest mega ruchliwy 😂 nawet jak tata napisze wiadomość nagle potrafi wstać i kopnąć 😅 Najbardziej aktywny jest wieczorami ale w dzień tez czasem fika.Strasznie dużo ma siły i energi ☺️ Często tez wstaje jak zjem coś chyba rośnie mały łakomczuszek ☺️

pistacja, wiem co czujesz z tymi skurczami. W poprzedniej ciąży to była masakra, na końcówce to już brałam po 8 tabletek magnezu i nic nie pomagało. Za to plus był taki, że dużo mogłam sobie poleżeć i odpocząć bo teraz to na take rarytasy nie ma szans. Zatem dziewczyny bezdzietne: Korzystajcie z przywileju bycia w ciąży bo juz przy drugiej nie poleżycie😀

Gość Lisiczka

Oj , Ela masz rację. Mam w domu 5 latka🤣

Jestem po połówkowym i po krzywej cukrowej. Przeżyłam...ledwo

Mam wynik rh mojej dziewczynki. Dziewczyny strzeliliśmy w totka. Jesteśmy zgodne odnośnie czynnika rh. W tej ciąży nie będzie konfliktu. 🤗

dziewczyny, wy piszecie, ze juz pomału szykujecie wyprawkę, ja dziś myk na strych i grzebałam w workach po corce. Takie maleńkie te ubranka, słodkie🤣 dwie siatki przytachałam także całkiem sporo takich rzeczy unisex, typu białe body, szare polspiochy, szary kombinezon zimowy itd.

lisiczka, juz miałaś krzywą? Mi nic nie mówiła jeszcze lekarka, tak kojarzę że to w okolicach 25 tc. Kzbn, nie bój się, wszyscy tak piszą jakie to złe przeżycie czemu dziewczyny wzajemnie się straszycie? To po prostu słodki napój, na głodnego to fakt, ale można kupić glukozę cytrynową i nie jest tragiczna.

Elaela wiesz co bo zależy jak kto znosi badania na czczo 😉 trzeba te 3h wytrzymać na czczo??? Bo to co godzinę pobierają ? 
ja nie lubię pobierania 😬 

ja czekam na pudła z ubrankami od szwagierki jeśli będzie chłopczyk 😛 

Dziewczyny jaki bierzecie magnez? Ja biorę magnevit B6 2xdz.po 2 tabletki plus do tego witaminy w których też jest magnez...a dziś zrobiłam badania i wyszedł mi magnez poniżej normy! Jak to jest możliwe przy takiej suplementacji? Jutro idę do lekarza to może coś mi na to zaradzi,ale zastanawia mnie to... któraś też ma może taki problem? Też jak czytam to niedobór magnezu ma bardzo źle skutki, może też te bóle u mnie to stąd się biorą?

Gość Lisiczka

Musiałam zrobić wcześniej krzywą, bo w pierwszej ciąży wyszła mi cukrzyca.

A co do badania to trzeba się nastawić psychicznie. Badanie nie jest mi obce i znoszę je fatalnie...często kończy się wymiotami niestety 🥴 tym razem dopisała mi pogoda, bo było w miarę chłodno. Pielęgniarki położyły mnie na leżance i kazały się absolutnie nie ruszać. Podziałało, ale pierwszy posiłek zjadłam o 16, bo mnie mdliło. Absolutnie nie chcę nikogo straszyć. Są osoby, które w ogóle nie reagują na takie badania i dobrze.

Co do badania czynnika rh miałam je robione w Instytucie hematologii i transfuzjologii w Warszawie. Na nfz, prywatnie kosztuje około 450zł

Ja jeszcze nic nie kupuje, czekam na wyprzedaże🤑

Lisiczka a kiedy będą wyprzedaże ? 🙂 ja widziałam już w meblowych sklepach wyprzedaże. Chyba się skuszę 🤑 w black red white chyba kupię szafę oraz komodę 🙂 

no właśnie jestem ciekawa jak ja zareaguje na to badanie 😖

Gość Klaudia89

Robilam cukier przedwczoraj.  Tez się bałam, siostra mnie nastraszyla.  Niepotrzebnie,  wypiłam wszystko jednym duszkiem.  Słodkie,  ale spokojnie da się wypić.  Normalnie slodze 2 łyżeczki cukru, a to tak jak bym doslodzila kolejne 2. Pod koniec pierwszej godziny mocno zachciało mi się tylko spać , a kolejna już szybko zleciala. Wystarczy dobra książka  lub coś ciekawego w internecie i szybko leci. U mnie niestety pogoda w ten dzień "dopisała" i było bardzo gorąco. 

Jutro mam polowkowe i czuję niepokój,  chyba sama się niepotrzebnie nakrecam.

Ja czekam na ciuszki od siostry i bratowej i dopiero będę resztę kupować.  

Hej dziewczyny!

Postanowiłam do Was dołączyć, bo jestem w takim momencie, że mam wrażenie, że do porodu jeszcze całe wieki 😛 Jestem teraz w 21+3 tc, w zeszłym tygodniu byliśmy na usg połówkowym i odkąd dowiedziałam się, że to dziewczynka (oboje z mężem bardzo trzymaliśmy o to kciuki) nie mogę się doczekać listopada, czas niemiłosiernie mi się dłuży, a jednocześnie o niczym innym nie umiem myśleć i za nic się zabrać nie umiem 😉 Niestety tak już mam, kiedy na coś się zaczynam ekscytować... 

Jeśli chodzi o doleglowości ciążowe, to jedynie zaczynam się martwić czy nie za szybko tyję... W tej chwili 5,3 kg. Mam też takie wewnętrzne bóle łydek i stawów, jednak lioton 1000 pomaga 🙂 No i syndrom niespokojnych nóg przed spaniem się nasilił, ale to jest coś co znam i sprzed ciąży, więc mam kilka sprawdzonych patentów. Przez chwilę miałam też bóle kręgosłupa, jednak regularne długie spacery pomogły się ich pozbyć 🙂

Ogólnie przez tę moją niecierpliwość mam już ochotę robić zakupy, ale postanowiłam sobie, że dopiero zacznę w 7 miesiącu, więc lipiec muszę jeszcze jakoś przetrwać 😄

Karoo witamy cię serdecznie 🙂 to chyba 3 lub 2 dziewczynka na forum 🙂 ah No ciężko się powstrzymywać od wyprawki 😉 

ja tez mam podobnie z nogami jak ty. Na to spacer pomaga na moje biodra nic nie pomaga 😛 mąż uspokaja,ze No cóż maleństwo rośnie i tak musi być. Właśnie ciocia, która mnie dawno nie widziała stwierdziła,ze mam szersze biodra i dlatego tak brzuszka nie widać bo mi idzie na biodra 😉 

ja jestem w 19 tygodniu i chyba jako jedyna nie wiem kogo nosze w brzuszku 🤣🤣🤣🤣🤣