Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Cebulka super ze wszystko dobrze!
Dziewczyny teraz my dolaczymy chyba do klubu. Niemaz od piatku ma jelitowke. Zaczęło się w piątek rano. Około 14.00 zerwał się z pracy i wrócił do domu.
O 19.00 stwierdził że nie będzie nas narażać i pojechał na weekend kurowac się do mamy. Myślicie cholera że nas złapie?
Mała nosił na rękach trochę bo jeszcze wtedy myślał że coś zjadł.
Ona i tak jest marudna ostatnio nie do wytrzymania. Jak jeszcze dojdzie choroba to się pochlastam.

https://www.suwaczek.pl/cache/c3a7e9b4d2.png

A drugi problem że małej coś strzelilo i od kilku dni jest masakra z nią. Tylko rączki, kolanka. Obiad jem na macie z nią na kolanach. Inaczej wpada w taki szał jakby dostała na raz 10 szczepionek. 2 razy ją zignorowałam bo pomyślałam że to zwykłe wymuszanie i nie można się temu poddawać. Rozkrecila się tak, ze nie można jej było na rękach uspokoić. Potem usunęła na cycku i jeszcze przez sen lkala. Dzisiaj trochę krócej ją ignorowalam więc wzięta ma ręce od razu uśmiech.
Nie wiem szczerze mówiąc jak postępować w takich sytuacjach.

Magda78 może to po prostu swego rodzaju lęk separacyjny? Wiadomo, u mamy zawsze najlepiej. Zwłaszcza jak ciągle jesteśmy z maluchami. Nowe emocje to większy strach. Na to niech się nałoży skok rozwojowy, zęby i mamy "nieodkładalne" dziecko. To przejściowe. Musimy uzbroić się w cierpliwość. (Wiem, łatwo mówić, ale nie da się chyba?inaczej.) U mnie też miewa takie momenty i lubi mieć zawsze kogoś w zasięgu wzroku. Ja starszej w ogóle nie mogłam zostawić z nikim do niemal 2go roku życia-reagowała panicznie. To chyba też przez większe przywiązanie przez kp. Po prostu przy mamie czują się bezpieczne. Teraz nie ma takiej paniki. Zostaje czasem nawet pod opieką babci. Ale! Czasami widzę, że próbuje coś uskuteczniać po swojemu, dostrzegam takie nutki przekory i nie wiem... "złośliwości"? Totalnie nie zwracam na to uwagi, żeby tego nie utrwalić, choć czasem nie jest łatwo. Ot, po prostu życie :D (Swoją drogą ja podobno byłam okropna hahaha!) Przetrwamy!:)))

Hej dziewczynki moje kochane co tam u Was słychać? Jak po długim weekendzie?
My nawet nigdzie sie nie wybieraliśmy bo zimno a mnie chyba przeziębienie łapie, połamana jestem strasznie i katar mnie w nocy męczy. Mój mały agent zaczyna pokazywać swoje humorki. Nauczył się krzyczeć a jak mu nie dam tego czego chce lub nie pozwole na coś to jest krzyk i ,,bicie" rączką. Uff zaczyna być ciężko. Kurcze miałam się Was zapytać czy macie problem z czlawką? U nas kak młody się śmieje od razu dostaje czkawkę. Jak za długo krzyczy też i nie mogę sobie z nią poradzić męczy go czasami 2-3 godziny

https://www.suwaczki.com/tickers/zem32n0a4ct6fwwr.png

Hej,
Adaś juz od dwóch tygodni cząłga się po całym pietrze, nauczył się siadać tydzień temu, a wczoraj zaczął raczkować. Taki mały spryciarz, a dopiero w sobotę 7 miesięcy skończył, a Dawidek dopiero mając 9 miesięcy robił to wszystko:-) także spokoju już nie doznam, bo wszędzie łazi, trzeba bramkę kupić, bo się tak cieszyłam w ciąży że bramkę kupiłam na promo, a mąż chciał zamontować i się okazało, że jest za mała.
Edzia z czkawką nie pomogę, bo Adaś rzadko ma.

Ja się cieszę bo dostałam dzisiaj spóźniony 4 dni okres! Teraz już będziemy uważać :)
Edzia u nas z czkawką to samo. Śmieje się to często właśnie czkawke dostaje. Ale mija po 15min.
Weronika pelza z prędkością światła. Buja się na kolanach. Próbuje przysiadac na poldupku ale się przewraca. Pewnie jeszcze miesiąc zanim siądzie.

Wow Córeczki ale sprytna Twoja Wercia. Mojej dzisiaj udało się przysiasc na chwilę na poldupku ale zaraz było bum na matę. Może za mało ja na matę kladlam... od dwóch tygodni leży tylko na macie. Fotelik tylko do jedzenia i robi postępy. Dziewczyny bo brak mi pomysłów. Co dajecie na śniadania. Ja męczę kaszke ze startym jabłkiem albo gruszka albo bananem. Ale ile można kaszke jeść. Często też je dynię z jabłkiem. Ale innych pomysłów brak. Z obiadami jakoś nie mam problemu. Na kolacje kaszka i tak chyba najlepiej. Ale te śniadania mnie męczą. Córeczki a ile Twoja Werka waży?

O jej jakie sprytne te Wasze maluszki ! U nas narazie brak postępów w poruszaniu. Jak chce coś sięgnąć to się przeturla albo obkręca na brzuszku. sKsiadać sam nie siada ale posadzony już ładnie siedzi. Kurcze nie wiem czemu ma taką czkawkę aż szkoda mi go rozśmieszać żeby się nie męczył później. Od czasów brzuszkowych ma taką czkawkę brzuch mi cały czas podskakiwał.
Cebulka ja też muszę powoli rozejrzeć się za bramką bo jak zacznie pełzać to bez bramki ani rusz
Magda o widzisz a i po braciszku hihi :D ja też daje kaszkę na śniadanie.
coreczki oo jak ładnie stoi teraz to masz urwanie głowy zaczym nauczy się stabilnie stać.

https://www.suwaczki.com/tickers/zem32n0a4ct6fwwr.png

Magda waży 7.7 kg Teraz troszkę przyspieszył z dobieranie jak przeszłam na mm.... Ale z jedzeniem mamy problem bo wszystko jest na siłę.... Niczego nie je z apetytem..... Straszny z niej niejadek.... I spanie w nocy to jakaś masakra.... Budzi się co godzinę.... To jak miała miesiąc nie było tak źle..... Myślałam że to przez zęby ale ząb wyszedł a żadnej poprawy.....

coreczki ale fajna ta Twoja panna, zacznie się rozrabianie :)
Mój Czarek też tylko na podłodze się bawi. Z nosidełka umie sam wyjść (nie przypinamy go pasami) a leżaczka w ogóle nie miałam. I tak byłby już dawno za ciężki ;) Bałagan straszny, bo po całym salonie rozkładam zabaweczki żeby wędrował od jednej do drugiej. Ale do kuchni za mną od kilku tygodni też już przywedruje. Bramka przyniesiona, nie zamontowana. Jeszcze całkiem nie raczkuje, ale próbuje i coraz lepiej mu to wychodzi. Ostatnio zaczyna prostować nogi i wychodzi mu pozycja psa z głową w dół (z jogi). Nawet próbuje iść w tej pozycji ;)
Ja też rano daje kaszki ale nadal gotuje sama - kukurydzianą, jaglaną albo mannę. Wcześniej trochę blendowalam jaglaną, ale już tego nie robie. Zwykle dodaje banana, jabłko albo owoce ze słoiczka. Owoce kocha, kaszki mu podchodzą, ale zupki chyba gotuję średnie... ;)

Magda pytałaś wczoraj, co można podawać na śniadanie. Ugotowałam małemu dzisiaj owsiankę i pomyślałam o Tobie - może to jest jakiś pomysł. Ja ugotowałam zwykle płatki owsiane na wodzie i podałam z połową rozgniecionego banana - smakowało mu :) no i można zmieniać płatki na jaglanej albo ryżowe. Poza tym ugotowałam więcej, sobie dodałam łyżkę kakao, łyżkę wiórków kokosowych i drugą połowę banana i było pycha :)

Hej kobiety :)
U nas kolejny ząb na stanie i kolejne "problemy" w związku z tym. Mianowicie dziecko odkryło górne zęby i zgrzyta...:/ Tak samo było z pierwszą córką, ehhh. Z miesiąc odzwyczajania będzie. Może gdyby smoka w dzień "ciągała", to nie byłoby tego problemu...a ona tylko trochę ciumka go przed snem, choć częściej się nim bawi. Poza tym pierwsze udane siady za nami. Ale i tu znów "problem". Bo jak usiądzie, to jej to nie wystarcza i chce wstać... Kupiłam wielką matę piankową, bo może być parę guzów na tą okoliczność xddd
U nas śniadania i kolacje to mleko...kaszy nie chce tykać, jak się trochę uda, to i tak je jak za karę. Dlatego zabawy z kaszą są na drugie śniadanie lub podwieczorek. Szybciej zje jogurt z owocami, np.z humany albo naturalny. Poza tym dostaje do próbowania różne rzeczy: chlebek z masełkiem, ser biały i żółty, jajka, kawałki owoców, warzyw i inne takie. (Co śmieszne chlebek jest ok, ale grudki w zupie, to już inna bajka.) Uwielbia wszystko zgniatać...ale coś tam trafia do buzi :D