Skocz do zawartości
Forum

Mamusie luty 2019

Gość Tubulinka

Rekomendowane odpowiedzi

My jesteśmy tez po wizycie, nasza mała też ma 400 gram. Dzisiaj 21+5 tc. Od początku ciąży przytyłam 2,5 kg i to wszystko w ciagu ostatniego miesiaca. Do piątego miesiaca ani grama. Mała jest tak ułożona że nie bardzo można przyjrzeć się sercu. Ale tyle co narazie można zobaczyć to gin mówi że wszystko jest ok.
Jeśli chodzi o forsowanie się to ja muszę przyznać że pod tym wzgledem naprawde mam dobrze... nie robię nic poza tym co muszę. Zresztą wszyscy wokoło mnie starają mi się pomagać i mnie odciazac. Kończy się na tym ze gotuje obiady i to też nie każdego dnia tylko wymieniamy się z mamą. Mam dużo czasu na leniuchowanie i relaks.
Też muszę zrobić posiew moczu przez te bakterie które się ostatnio pojawiły.

Zwiekszona ilośc wydzieliny to oczywiście normalne w ciazy. Oby nie było zmian w kolorze i zapachu. A ze niekomfortowe - to wiadome :).
Ja przez 4 lata życia syna ciuchy prasowałam mu może z 5 razy - jakieś koszule na ekstra wyjście :)

Z sercem to dokładnie tak, ze najważniejsze zeby miało dobra budowę i działanie. Inna strona to nic poważnego, ot ciekawostka. Będzie miał ewentualnie czym szpanować w towarzystwie ;)

https://www.suwaczki.com/tickers/17u96iyerr760asd.png
http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c20mmhtsnfha6.png

Dziewczyny jesteście niesamowicie kochane ! :) dziękuję ze mogę ty być! :) tak tak ona mówiła ze budowa jest w jak najlepszym.porządku ze narządy wszystkie tez tylko serduszko jest po prawej stronie ale musi się na 100% upewnić bo dziś był mało zainteresowany pokazaniem się rodzicom ;) choć nie powiem na usg sisior wyszedł ogromniasty :D także przynajmniej tyle ze plec wiem jaka jest na 100 % :D

Nadzieja najważniejsze, że serduszko jest prawidłowo zbudowane a że po prawej stronie to nic takiego, u mbie w pracy jakiś czas temu odkryliśmy u pacjenta, że praktycznie wszystkie narządy miał po tych drugich stronach niż normalnie, żył normalnie bez żadnych dolegliwości. Także z Tadziem też będzie wszystko dobrze:):)
Natka to super, że i u Was wszystko dobrze:)
U nas dziś 22 tydzień i 4 dzień, też się specjalnie nie oszczędzam, rodzinę mam daleko. Zakupów tylko nie robię bo robimy raz w tygodniu. Sikam dziś jak szalona. Dzidziuś w brzuchu szaleje :)

Nadzieja nie martw się najważniejsze, że maluszek zdrowo się rozwija:) U mnie ilość wydzieliny normalna ale podobno w ciąży zwiększona ilość to norma. Brzuszek już pokaźny mam i robi się coraz ciężej o oszczędzaniu się też nie ma mowy, muszę ogarnąć dom, mamy budowę w trakcie, a dźwiganie hmm jak mam nie dźwigać skoro synio waży 12 kg i potrzebuje miłości:*

Nadzieja, serce po prawej to nic groźnego ;) zdarza się wcale nie tak rzadko. Jako studentka robiłam ekg pacjentowi, który jak się okazało miał serce po prawej. To dopiero zdziwienie, ze pacjent serca nie ma, bo elektrody nie wykryły nic :D dopiero po przeklejeniu "na odwrót" serce się "znalazło" ;)
Dziś odważyłam się założyć po raz pierwszy spodnie ciążowe. Brzuch chyba poczuł, ze ma miejsce i tak mnie wywaliło, jakbym w 8 m-cu była. Aż mnie bolał ten brzuch, jak tak wisiał. Masakra. No i oczywiście spodnie jako spodnie okazały sie za szerokie w pasie i mi spadały z tyłka. W trymiga przebrałam się w stare "normalne" spodnie, "schudłam" optycznie o 3 miesiące ciążowe :D i póki co będę chodzić w normalnych rzeczach. A młoda w brzuchu dzisiaj szaleje. Pod ręką wyczuwam kopniaki, chociaż M. mówi, że nie czuje. Może jeszcze za wcześnie dla niego, a może mam za duzo tłuszczyku na brzuchu, który skutecznie chroni przed drganiami :P
Mamuśka, moja miłość waży 15 kilo i też potrzebuje miłości... I zrobić... "mamy nie biorą wolnego" jak to było w jakiejś reklamie :P nie ma taryfy ulgowej

Jijana mój M też twierdzi, że nie czuję kopniaków, mimo że ja je bez problemu czuje pod ręką. Z wcześniejszym maluchem (który teraz też już 15 kg a nawet cut więcej ma) też późno czuł. Wtedy już stwierdził, że jest byt gruboskórny na delikatne koniaku :-) I innych powodów się nie doszukuje ;-)

Dzięki dziewczyny :) byłam w szpitalu i Tadziu ułożył się dziś glowka do dolu i lepiej serduszko było widać i jest wszystko super aż pani dr się ucieszyła :) także jesteśmy szczęśliwi ze wszystko jest tak jak być powinno :)
Kiera co do jedzenia to u mnie to samo więcej odechcianek ale jem żeby nie być głodna bo wtedy jest tragedia. A i tak przytylam 6 kg

Oj to u mnie z tym apetytem zupełnie na odwrót. Pilnuje żeby jeść co 3 godziny małe posiłki, ale ledwo coś zjem to już myślę co będzie następne:p apetyt naprawdę dopisuje. Chociaż przez pierwsze 3 miesiące nawet zapominalam żeby zjeść. No i mam ogromną ochotę na słodkie rzeczy. Nie ma dnia żeby obyło sie bez pączka czy drożdżówki. Do tej pory przytyłam 2,5kg. Chociaż do początku 5 miesiąca nie przytylam nic. Wszystko w ciagu kilku ostatnich tygodni. Ale też od dwóch tygodni dopiero brzuch mi się pojawił:))

Wiecie co u mnie to chyba syn najbardziej dba o niewielkie porcje zadane często od samego początku ciąży. Zawsze jak coś jem to mam wspólnika, synuś jednak dba żeby mama za dużo nie przytyłam ;-) Teraz w ramach rozpusty zrobiłam sobie inke i chciałam 2 ciastka korzenne zjeść, zostawił mi pół ;-) to coś musi znaczyć :-)

Ja dziś też zrobiłam morfologię i badanie ogólne moczu. Wydaje mi się, że wyniki całkiem spoko, chociaż procentowo mam trzy wyniki troszkę poniżej normy.
Spojenie nadal boli i chodzę jak kaczka ;) Mam nadzieję, że to spowodowane jest rozrastaniem, a nie rozejściem, ale coś więcej dowiem się po sobotniej wizycie.
Co do wagi u mnie już +5 ale od dłuższego czasu jem wszystko to na co mam ochotę, więc póki co nie łamię sobie tym głowy, najważniejsze żeby z Maleńką było w porządku :)

Musiałam dziś odchorować i odlezec dwa ostatnie dni ale już będę miała chociaż jedną rzecz z głowy.
Dziś mąż mnie strasznie rozbawił. Pyta się mnie czy nie chciała bym lecieć na wycieczkę do Izraela na 5 dni. Nie no super jasne, że bym chciała. Pytam tylko kiedy a on ze w drugiej połowie stycznia :D
Zrobiłam też dziś badania. Czekam na wyniki powinnam mieć po 18 na mailu.
Niestety będąc na zakupach zrobiłam rzecz okrutną, którą robię co roku i nie mogę się powstrzymać.... Nie wiem czy kojarzycie takie niemieckie lodowe czekoladki Moritz... Moja babcia jak byłam mała kupował je na bazarku. Zawsze jak się pojawiają w sklepie kupuje pudełeczko a potem zjadłam pół na raz :D

https://www.suwaczek.pl/cache/120ff8403c.png