Skocz do zawartości
Forum

Mamusie luty 2019

Gość Tubulinka

Rekomendowane odpowiedzi

Babowa koniecznie weź ze sobą połówkę cytryny i wciśnij sok do glukozy, przy pierwszej ciąży bardzo mi to pomogło wypić to swinstewko. Ja śpię różnie i nie zwracam na to za bardzo uwagi, uważam że mój organizm jest na tyle mądry że nie pozwoli dziecku zrobić krzywdy :) U mnie w przychodni położne są bardzo miłe, po pierwszym porodzie miałam chyba 4 wizyty przy czym pierwsza wizyta trwała 2 godziny, a kolejne to jakieś 15 minut, mały miał problem z pepuszkiem więc położna się przydała, ale gdyby nie pępek to jej wizyty byłyby zbedne. U nas wizyta i połówkowe usg za 11 dni, wczoraj mały tak wariował, że aż brzuch mi się ruszał:* A propo brzucha to w ostatnich dniach rośnie jak szalony, zresztą ja cała puchne i mam koński apetyt, pomału zaczyna mnie to przerażać... Dziewczyny mi od niedzieli też przy chodzeniu dokucza jakis ból w pośladku na szczęście nie nasila się i nie promieniuje.

Troszkę już właśnie czytałam na temat rwy kulszowej no i objawy zgadzałyby się, ale jak się nasili, to pójdę jeszcze do lekarza.
Co do spania to staram się jak najwięcej spać na lewym boku, ale zdarza mi się też na plecach. Za to jest mi mega niewygodnie na prawym.
Ja podczas ostatniego badania pytałam Panie w Diagnostyce o tą cytrynę i powiedziały mi, że u nich ta glukoza jest już z cytryną i jest znośna, ale jak będzie, to się dopiero przekonam...

Ja nie wiem czy to nie zalezy od tego jak wyszedł pierwszy wynik glukozy tej bez obciążenia. normalnie robi się między 24 a 28 tygodniem ale są przypadki, że trzeba robić kilka razy i właśnie jakoś tak w okolicach 20 tygodnia.
Podobno można kupić już w aptece glukoze "smakowa" właśnie cytrynowa. Z cytryną jest do przelkniecia. W pierwszej ciąży nikt mi tego patentu nie sprzedał i piłam "czystą"... To była masakra.

https://www.suwaczek.pl/cache/120ff8403c.png

Ogólnie to jestem chora jak mops... Gardło mi wysiadło, łeb mnie boli a funkcjonować jakoś trzeba.
Mam duży problem z kupnem kurtki ciążowej... U mnie w mieście brak, w sieciowkach też nie znalazłam nic odpowiedniego a jak zamówiłam ę Bonprix to się okazała że ich rozmiar jest jakby o trzy rozmiary większy i do niczego się nie nadaje.
Pewnie dlatego się zaziebilam, bo w swojej nie mogę już suwaka zasunac....jak żyć, jak żyć.....

Ja następna wizytę mam w 25 tygodniu i na ostatniej wizycie lekarz dał mi skierowanie i poprosił żebym zrobiła badanie cukru bliżej właśnie terminu kolejnej wizyty.

Ja dzisiaj odkryłam że nie mieszczę się już w dwie pary moich spodni ale nie ma się co dziwić bo to rozmiar 34 był. W te które były 36 wchodzę i narazie kurtki dopinam ale na zimę to już pewnie będę musiała coś kupić. Dzielcie się gdzie udało się coś fajnego upolować :)

Dzięki dziewczyny za info w takim razie jakoś bliżej rozwiązania będę dzwonić di swojej przychodni po pielęgniarkę bo tu gdzie mieszkam to przychodnia nazwać nie można. ...
Co do zakupów ciazowych to mam zamiar za miesiąc zaopatrzyć się w ciepłe rzeczy i jakieś płaskie buty zimowe... ciekawe czy uda mi się coś fajnego znalezc bo mi nogi mega pachną i w ostatniej ciazy to musiałam w japonkach chodzić... dobrze ze wypadalo wtedy lato :D zima to wredny okres dla ciężarnych jeśli chodzi o ciuchy ....

Wow Dziewczyny ale macie tempo, cały dzień i tyle stron:)
My już po USG połówkowym, Mała rośnie, waży prawie 380g, mniej więcej ma 25 cm, stópki całe 3cm:):) jest zdrowa i ogólnie gitara:)
Patt, ja też próbuję spać na lewym boku ale zawsze spaĺam na prawym i pewnie tak śpię większość nocy, bywa też tak że śpię na wznak z rękami do góry, ale co poradzić:)
Keira to super, że mdłości minęły, przynajmniej nie przytyłaś tyle co ja:)
Asiosio wracaj szybko do zdrowia:)
Ja do następnej wizyty mam zrobić to badanie z glukozą.
Ostatnio kupiłam świetne jeansy w h&m i to o dziwo jeszcze w rozmiarze 34:) czyli urósł mi brzuchol tylko:) w kurtki mieszczę się na razie stare, ale zimową na pewno będę musiała kupić... dziś nabyła kolejny biustonosz bo mnie w obwodzie jakoś cisną, już nie ogarniam tej mojej figury:)

Karolcia super.
A co do spania , ja staram sie na lewym ze względu ze to najlepsza pozycja do spania przy zgagach i problemach z brzuchem. Podobno nie sa tak uciskane narzady wewnetrzne. Tak kiedys przeczytalam ze zalecaja. A ja przed ciaza mialam z tym problem. Wiec staram sie ale raczej i tsk przewaga prawego boku.

Karola super wiadomosci , rosnie Mala Ksiezniczka :)
Asia szybkiego powrotu do zdrowka zycze

A ja wlasnie leze w wannie i wazylam sie przed kapaniem i wydarzylo sie cos czego tak bardzo niechcialam ehhh.. Przyszedl mi 1 kg na wadze :( ale to chyba tylko brzuch bo ostatnio jakos mi wystaje bardziej a reszta ciala chuda..
Kurde czlowiek sie pilnuje z jedzeniem, cwiczy a tu i tak sie utyje.. ostatnio cwiczylam wlasnie i zakwas taki w nogach ze po schodach jak latam to az plakac mi sie chce :)

Ja z kurtka nie bede miala problemu rok temu kupilam fajna parke ale okazala sie duzo za duza ( zakupy online )
i teraz pewnie bedzie dobra na duzy brzucho
Na ta chwile dopinam sie we wszystkich kurtkach ale wiem ze to dlugo nie potrwa ..

https://www.suwaczki.com/tickers/nzjddqk3loyiygr1.png

Karolcia ja się wybieram, ogólnie w Lidlu tekstylia zawsze miały opinie przyzwoitych więc chcę zobaczyć, nóż widelec coś kupię.
O wózku kiedyś już pisałam, że miałam obawy bo okazyjnie zamówiłam przez internet nie widząc go wcześniej ale przyszedł w zeszłym tygodniu i jestem zachwycona. Mam Jane Crosswalk z gondola typu Matrix. Jak dla mnie wózek jakościowo górna półka jak np Joolz i aż klaszczę uszami co przechodzę koło pokoju i go widzę :D