Skocz do zawartości
Forum

Histeria, kopanie, bicie przy zasypianiu w dzień 9-miesięczniaka

Gość Ankaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ankaaaaa

Hej dziewczyny, czy może któraś mama zmagała się z podobnym problemem?? Mój synek nigdy nie był śpiochem, ale zawsze jak przychodziła pora spania (zazwyczaj o 9, 12, 15.30) to szybko sypiał. po 8 miesiacu nie wiem co sie stało, kiedy tylko zasłaniam rolety zaczyna się histeria bo wie że to znaczy SPAĆ. Nie ma mowy do odłożenia do łóżczka, jak biore go na ręce to kopie, bije i przeraźliwie płacze i tak za każdym razem, w wózku na spacerze jest to samo. Próbowałam juz wszystkiego: kładzenie przed zmeczeniem, usypianie juz przemeczonego dziecka, lulanie, kładłam sie z nim WSZYSTKO. Czy może któras z Was tez przez to przechodziła? Może to byc zwiazane ze skokiem rozwojowym albo ząbkowaniem?? Mały nie ma jeszcze ząbków wiec nie wiem jak sie przy nich zachowuje ale czy to mozliwe ze tylko przy usypianiu mu cos dokucza? Wieczorem nie ma tego problemu: kąpiel, butla - odkładam do łózeczka i spi....

Nie za często kładziesz go spać? Do roku życia dziecko zmiesza ilość drzemek w ciągu dnia, tak aż zostaje jedna, godzinna.

Są dzieci, które potrzebują więcej snu, a są dzieci, które potrzebują ewidentnie mniej snu. Moje pierwsze dziecko, jak miało rok, to już nie sypiało w dzień, a moje drugie jeszcze czasem teraz, mając 21 miesięcy potrafi dwa razy spać i często śpi 2 godziny.

Zlikwiduj drzemkę o godzinie 9. Pozostałe dwie drzemki mogą się teraz przesunąć w czasie.

Ankaaaaa, też w pierwszej chwili pomyślałam, że ma to związek z tym, że synek nie potrzebuje już 3 drzemek w ciągu dnia. Poobserwuj czy ma to związek z za dużą ilością drzemek. Jeśli przestawi się na 2 drzemki to ok, a jak nie, to będzie można "zwalić" np. na skok rozwojowy, który też jest w tym okresie:
6 skok – 33-37 tydzień – kategorie - Miesiąc ósmy i miesiąc dziewiąty życia dziecka
To znowu ciężka próba dla rodziców: sprawnie już poruszający się (pełzający czy też raczkujący) maluch, znów domaga się nieustannego noszenia na rękach, płacze (używa różnych rodzajów płaczu i czasem zupełnie świadomie wykorzystuje płacz „dzieje mi się krzywda”, gdy się nudzi, aby na pewno wywołać pożądaną przez siebie reakcję) i nieustannie narzeka. Jednocześnie jest to czas intensywnego rozwoju inteligencji. Dziecko uczy się porządkować świat według kategorii: rozumie, że pies, to nie tylko jamnik babci, ale potrafi też wskazać psa na obrazku; auto może mieć różny kolor, ale należy do tej samej kategorii, ba, nawet zabawkę maluszek umie przyporządkować do aut! Wymaga to jednak sporej pracy i mnóstwa ćwiczeń, w których niezwykle pomocne będzie wspólne oglądanie z rodzicami książeczek oraz zabawa, w czasie której dziecko coraz częściej samo wykazuje inicjatywę.

Moje dzieci w ten sposób odreagowywały skok rozwojowy, szczególnie starsza. Przy czym nie podczas dziennej drzemki, a podczas zasypiania na noc. To była dosłownie masakra i trwała dobre pół roku. Jak nagle przyszła tak i nagle przeszła. Cierpliwości życzę.
A co do ilosci drzemek to tez moim zdaniem za dużo. W tym wieku dzieci śpią 2 razy, a niektóre nawet raz dziennie. Ale to ty znasz najlepiej swojego synka - obserwuj go, popróbuj różnych wariantów - niekoniecznie wyrzucaj poranną drzemkę, moja córka w tym wieku lubila przespac sie około 3 godziny od pobudki po nocy, czyli zapadała w drzemkę w okolicy godz. 10-10,30

Gość Ankaaaaa

Dalej histeria przy zasypianiu pomimo 2 drzemek wczoraj była, ale przed chwila pomimo ze jadł deserek o 11 poszłam z nim do pokoiku, zasłoniłam rolety i zrobiłam mu 60 ml mleka (czyli malutka porcja na dobitke) i zasnal w 3 sekundy po zjedzeniu.... może po prostu butla jest dla niego wyznacznikiem spania bo tak zawsze jest wieczorem. mam nadzieje ze to wkrótce minie ale poki co dla jego (i swojego) spokoju bede sie tego trzymac :D.