Skocz do zawartości
Forum

Mamuśki listopadowe 2016

Gość Monalika

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie kochane ah jakoś tak ciężko zebrać się teraz by wejść na forum i coś napisać ale ciągle tutaj jestem i podczytuje :)

Moja mała ma troche krostek na policzku na którym najwięcej śpi. Dodatkowo uszko prawe suche i jakieś takie chropowate. Wydaje mi się ze to przez ulewanie na ta stronę bo mała lubi leżec główne na prawo. Wasze maleństwa też upodobały sobie jakąś stronę?

Fiołe ja juz jest 6 tyg po porodzie. Ginekolog mnie zbadala i wszytsko dobrze. Dostalam tabletki anty dla matek karmiących i zabezpieczamy się podwójne z gumeczką. Wczoraj uprawialismy sex po raz pierwszy i trochę tyllko bolało przy wejściu nacięcie. Ale użyliśmy żelu nawilżające a mąż był mega delikatny wiec było spoko. Dziś znów było bzyku bzyku i juz zdecydowanie lepiej :P A samo badanie u ginekologa w ogóle nie bolało. Babka była mega delikatna :)

Święta minęły bardzo fajnie. Mała spala a jak się obudziła to nosiła je bratowa mama i mąż :) Ale było za głośno i za jasno zdecydowanie wiec mała trochę to w nocy odchorowala i słabo spala.

W czwartek mieliśmy też pierwsze szczepienie 6 w 1. Rotawirusa dopiero podamy jej w styczniu zeby nie podawać wszytskiego na raz. Mała zapłakała tylko w czasie wklucia. Jak trzymałam ja na rękach i czekałam na zastrzyk to strasznie chciało mi się płakać tak się o nią bałam. W czasie wklucia zamknęłam oczy. Na szczęście malutka szybko się uspokoiła i zasnęła. Po szczepieniu ciągle spala. Trochę też marudziła chyba bolała ja troszkę nóżka ale zrobiłam jej kompres z sody oczyszonej.

Ostanio malutka super spi w nocy. Raz spala max 5h aż byłam w szoku. A tak to standardowo od 21/22 do 1, potem 5 i 7. Od 7 śpi juz przez godzinkę ze mną w łóżku i sobie twz gadamy przytulamy itd ;)

Co do sylwka to siedzimy w domku z malutka :)

W ogóle to Amelka zrobiła się już kontaktowa. Super obserwuje karuzele i śmieje do niej. Wydaje nowe dźwięki :)
Czasami płacze jak to dziecko ale super uspokaja ja skakanie z nia na piłce :)

Kochane mam nadzieje ze forum nam nie umrze. Ze bedziemy dalej się wspierać i dzielić wszystkim związanym z maleństwami i nie tylko. Dziękuję ze byłyscie przez te ostatnie miesiace i ze nadal jesteście choć nie wszytskie :))) Bez was byłoby ciężko :)

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU :)))

http://www.suwaczki.com/tickers/l22njw4zf0ol3s77.png

Cześć dziewczyny:)
Na niedyskretne pytanie: my jeszcze nie byłam się ale minęło dopiero nie całe 5 tygodni
Niuniek położna mi mówiła żeby kłaść na zmianę raz na lewej stronie raz na prawej
Na szczęście Hania się wykaraskala i szpital nas ominął. U nas najlepiej się Hani śpi po spacerze. Wieczory są ciężkie od 18 do 22 24 wisi na cycu. Noce różnie czasem super a czasem tragicznie jak na karuzeli. Daje małej tylko biogaje ale zastanawiam się czy czegoś nie dołożyć bo dopiero jak w nocy porządnie puści bąka to idzie spać.
A na katar sól fizjologiczna jeszcze lub woda morska 7

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!

ja te krostki na policzku przemywam rumiankiem, wydaje mi się, że one biorą się właśnie od spania na tym policzku bo i na uchu też się pojawiają.

my próbowaliśmy bzyku bzyk, ale mam blokade, boli i śmiejemy się, że mnie całkiem zaszyli, pamiętam, że po pierwszym porodzie tez tak miałam, jakos mnie nie ciagnie do seksu.

u nas tez wieczory były ciężkie, ale teraz już jest oki, Hania idzie spać koło 22 i różnie się budzi, czasem 2, czasem 4, ale tylko zje i dalej spi, wstajemy kolo 9 :) więc nie moge narzekać, wysypiamy się obie. w dzień robi godzinna drzeme co 2 godz., ale nie ma na to reguły, czasem trzeba budzić ją na karmienie.

http://www.suwaczki.com/tickers/bhywf71xlzpdv0fe.png

Czesc dziewczynki!
Dawno mnie nie bylo bo mala przyslonila mi caly swiat!
Cieszę sie, ze u Was wszystko dobrze i wszystkie szczęśliwie rozpakowane.
Życzę wszystkiego najlepszego na ten nowy rok. A zwłaszcza zdrowia dla maluszków!

Nuinek - moja mala tez leży na prawym boku. A właściwie cala skręca na prawo. Pediatra nie jest pewna czy to wzmożone napięcie mięśniowe czy asymetria ulozeniowa. 13 stycznia idziemy do neurologa. Mama nadzieje, ze sama sobie z tym poradzi - bo juz jest o niebo lepiej i obejdzie sie bez rehabilitacji.

Ewelinkab29 - nie wiem czy to byl trądzik czy uczulenie jakies. Dermatolog stwierdzila, ze trądzik choc u nas trwał pare dni.
Przy kąpieli przrcieralam woda z emolium, rano przegotowana woda i smarowałam kremem do twarzy emolium a ropne krostki smarowalam punktowo sudocremem - ale nie za często zeby za bardzo nie wysuszyć. 4 dni i sladu nie ma. A byla doslowanie cala obsypana na buźce i do tego miala strasznie zaognione to.

Madziula z babelkiem - jestem w takim szoku... Masz mega ten pokarm! Moja to kilo w 6tygodni przybrala. Pediatra mówi, ze to bardzo dobry wynik i tego się trzymam i nie zamierzam dokarmiać póki mala się najada. Ale zazdroszczę takiego pokarmu :d

Dziewczynki co miały chore dzieciaczki - mam nadzieje, ze juz jest wszystko w porządku! I dzidzie juz nie będą chorować.

Agulka88 i co z bioderkiem Hani? U nas tez ponoc slabsze lewe, kazał pieluchowac ale po dwóch godzinkach tak zaczely jej skręcać bioderka na prawo (a juz tak nie skręcała) ze zrezygnowaliśmy. Kładziemy częściej na brzuszku i zobaczymy 16stycznia.

Fiole u nas byly dwie próby. Nie ma szans narazie. Zle mi sie goi ranka kolo cewki bo tam peklam. Maz wyrozumialy. Ale jak możecie to korzystajcie :d

U nas tez 26 chrzciny. Mala przespała cala msze. Bylam w szoku bo ostatnimi czasy ze snem w dzień to tragedia u nas. Jak juz zaśnie (a w święta nie spala 8h w ciagu) to spi max pól godziny. Jedyna dluzsza dzemka jest na spacerze. Ale za to w nocy ladnie spi. Pada ok 19 i śp do 7. Pobudki sa co 2-3 godziny na karmienie ba śpiocha :d ale zeby zasnęła to trzeba się niezle namęczyć!

Wybaczcie ale nie pamiętam wiecej:/ będę częściej zaglądać ale widzę, ze tu pustki. Wiadomo czy maluszkach jest pelno roboty!

A i jeszcze mam do Was pytanie. Mala nie toleruje mi jednej piersi. Drze sie przy niej okropnie po dwóch minutach a czasem nawet nie złapie. W nocy jej wszystko jedno i ciągnie ladnie. Jakies rady? Bo roznica w piersiach znaczna...

https://www.suwaczki.com/tickers/43ktpx9in01r68vk.png

Hey!:-) My dziś rano byliśmy na szczepieniu (5w1 WZW B). A wy byliście już??? Decydujecie się na dodatkowe szczepienia? My za 3 tyg idziemy szczepić na pneumokoki i rotawirusa. Do kontroli bioderek musimy się dopiero umówić na koniec stycznia. Dziewczyny karmiące tylko piersią, dopajacie wasze niemowlęta wodą lub herbatkami? Bo ja nie i się zastanawiam czy powinnam bo podczas świąt było zdziwienie dlaczego tego jeszcze nie robię! I się zacząłem zastanawiać czy to na prawdę konieczne??

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9gu1rjjsobtdw.png

Jak pisałam post wyżej miałyśmy juz szczepienie ale 6 w 1. Mała dobrze to zniosła. W ciągu doby po szczepieniu była mega senna i spala ciągle.

A teraz chyba przechodzi kolejny skok bo zrobiła się dzisiaj strasznie nerwowa i po kąpieli zaczęła tak wyć ze nie mogłam jej uspokoić. Zasnęła na godzinę obudziła na cycka i teraz nie śpi. Lezy w łóżeczku i wydaje swoje dzwieki. Ja nie wiem... male to takie to powinna być zmęczona a ona zywsza ode mnie.

Dajecie dzieciom smoczki? Jak tak to jak często?

http://www.suwaczki.com/tickers/l22njw4zf0ol3s77.png

Smoczek daję przed snem w nocy i czasami w dzień przed spaniem lub gdy jest marudna aby nie wisiała na piersi. Co do ulewania to różnie. Nie wiem ód czego to zależy bo jednego dnia prawie wcale a innego to co chwila.:-/ Moja niunia po szczepienie była marudna i bardzo śpiąca. Jak zasnęła w końcu wczoraj po 20 h to obudziła się po 4 h i teraz przez 9 h, właśnie ją karmię.

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9gu1rjjsobtdw.png

Hej. Moj maluch dużo nie ulewa, czasem jak za duzo zje to mu sie zdarza. Tez karmie tylko piersią i nic nie dopajam a wczoraj sie wazylismy i mamy juz 4800;) ogolnie to wszyscy przeziebieni jesteśmy:/ zaczęło sie od kataru i u mniw juz przechodzi ale starszy syn ma tez kaszel i zarazil młodszego:/ bylismy u lekarza wczoraj i mamy kontrolowac sytuacje czy gorzej sie nie robi:/ smoczka daje jak krzyczy mocno to wtedy sie uspokaja ale najpierw ma taki odruch jakby wymiotny a potem zalapuje go i juz jest dobrze:) na szczepienie chcialam iść za tydzien ale zobaczymy czy bedzie mógł i na razie weźmiemy 5 w 1. No i umowilam sie na kontrole do gina:)