Skocz do zawartości
Forum

Październikowe mamusie 2016

AnAd

Rekomendowane odpowiedzi

U nas też kp i nie patrzę o której je.
Jedynie staram się go jak najdłużej z kąpielą przeciągnąć. Do 21. Raz zasnął mi po 19 i potem obudził się rześki o 6 ;-)
Oczywiście jak zaśnie o 21 to do rana je milion razy. Nie wiem jak często bo tracę rachubę. Karmię go na śpiocha.
Budzi się ok 8. Potem po godzinie zasypia na godzinę- to najdłuższa drzemka w ciągu dnia.

https://www.suwaczki.com/tickers/tb732n0aw4kanyen.png

No ja myje malego po 20,ale cholera nie zdazylam bo padl mi dzis 18:30 i boje sie jak sie obudzi co tu z nim zrobic....jeszcze pidżamke przyda sie zalozyc. Bede glowkowala jak sie obudzi. Tez go karmie milion razy w ciagu doby wiec nie licze.
Karmie jak jest glodny,ale jak np jadl o 20,a nie zdazylam wykapac to przeciagam kapiel na 21 i po kapieli od razu karmienie bo wtedy usypia.

W nd mam impreze rodzinna bo nie dosc,że musimy obdarowac Babcie i Dziadka to siostra i szwagier roia urodziny. Dla szwagra prezent mam,a dla siostry bez pomyslu.

Co do zabobonow to o kazdym z wymienionych slyszalam,ale ze w nic nie wierze to nic z tym nie robię.

WawAnia[b/] moja Pola ma w nosie regularność i za nic nie da się jej przetrzymać z jedzeniem. Jak jest głodna to butla musi być już, natychmiast, inaczej ryk. Ewentualnie na przypadającą teoretycznie godzinę karmienia ona będzie wypluwać smoka i się chichrać zamiast jeść. Dlatego odpuściłam, niech je kiedy ma na to ochotę. Bo wpychanie jej na siłę, albo przetrzymywanie moim zdaniem jest zupełnie bez sensu. Niech jej zostanie ten zdrowy nawyk, że się je wtedy kiedy się jest głodnym, a nie wtedy kiedy jest pora. Dzieki temu uniknie w przyszłości problemów z nadwagą :)

My w dzień karmimy się co trzy odziny mniej więcej. Staram się być regularna z tego względu że jak jadł sobie jak chciał to w nocy się budzil mi co godzinę żeby wypić 20 ml i tak w kółko.. A przed kapaniem je 60 i po że 100 jak nigdy i dobrze no majedzony dłużej śpi.
Uwaga! Franus jadł dziś pierwsza kaszke łyżeczka :)

Teoretycznie rzecz biorąc, dla normalnego człowieka jedzenie np trzy razy do pełna tez jest srednio zdrowe :D zawsze mowia ze jesc mniej a czesciej :D dlatego ja sie ciesze ze Zosia je tak regularnie bo moze jej na przyszlosc tak zostanie :) no i mi samej jest latwiej cokolwiek zaplanowac bo mniej wiecej zawsze wiem o ktorej bedzie jadla :D

Totek, moja kumpela też tak miała jak przeszła na mm. Mowila ze gdzies ma te wszystkie wyliczenia :D ale jak moja Zoska zaczynała ladnie spac to u niej bylo coraz gorzej, dokładnie tak jak u Ciebie, co godzibe po troszku. Troche trwalo ale nauczyla Małą jak jesc - tak sie śmieje :D

Moj juz wstal na dobre:-(((o matko,a ja zasypiam. Jak zssnal w ciuchach 18:40 tak karmienie 21,potem 23:45,potem 3:35 i pobudka. Nawet tatusiowi nie mam jak wreczyc pakuneczka bo nie poscielil sobie lozka chyba specjalnie!.

Ja dzis kupowanie prezentow,ale bez malego. Imprezke dzis na 16 mamy,ale nie wiem co robic bo brat ma 40stopni goraczki(w domu w ktorym jest impreza). Dziewczyny byscie szly czy nie?

Nie moglabym spac-karmiac. Ja to biore dziecia z lozeczka,siadam na lozku i klade na kolanach(tylko tak sie karmimy). Wtedy niestety rozbudzam sie za kazdym razem. Dzis po karmieniu po 3rano nie spalam do 5,a pobudka 6:30. Tyle,ze maly od 7:30znow spi,a ja wzielam kapiel,zrobilam makijaz i ubieram sie. Wstanie to karmienie i ja pedem do sklepu.

Milego poranka!

U mnie z kolei na odwrót, odkąd zaczęła sobie dawkować na noc więcej to śpi mi po 9 godzin bez pobudki :) a w dzień jada mniej, po 130-150 ml mniej więcej. Generalnie w ciągu doby je te 5 razy więc jest ok.
Wczoraj np. Zjadła o 18, o 20 była kąpiel, po kąpieli już jeść nie chciała, poszła od razu spać. Wstała o 4:30 , zjadła, znów usnęła i właśnie je. W ciągu dnia bez jedzenia wytrzymuje max. 3 h, tylko w nocy jej się ten czas tak wydłuża. Mnie to cieszy, bo się wysypiamy.
A 5 małych posiłków się je przy odchudzaniu :-D uczulała mnie na to dietetyczka, kiedy chciałam przytyć, bo od leków mam niedowagę :)

Galaretka- u mnie bez poprawy. Dalej tak ma ze nosek niby czysty a w srodku pelno. Zastanawiam sie nad antybiotykiem. Kurde bronilam sie od tego ale sama juz wiem. Jak mysliscie? Moze do jutra poczekam. Sama juz nie wiem. Pola teraz spi. Smiadanko bylo przebralam ja dalam lekarstwa i po 15 minutach wszystko zwymiotowala. No kurde. Daje jej teraz herbatke i tez sie bronilam ze nie bede dawac z cukrem ale za cholere nie chciala pic dosypalam troszeczke cukru i jak wyciagam to ryk tak jej zasmakowala.
Daje jej 150 ml herbatki na caly dzien tak po 30 ml na raz myslucie ze nie za duzo?

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribsbwki7my.png

Misia, poczekaj jeszcze chwile z tym antybiotykiem. Nie pamiętam jak dlugo juz podajesz leki ale u mnie taka znaczna poprawa byla po 4 dniach :)

Co do herbatki to ja daję rumiankowa, bo dobra na brzuszek:) zawsze rano zaparzam świeżą, tak 200ml i w ciągu dnia jej daje z malej butelki, wlewam troche i dolewam wrzatku zeby miala ciepla :) zawsze wystarcza te 200ml a nigdy nie wypija wszystkiego co jej daje, a jak chce następny raz to wlewam świeżą zeby za batdzo nie rozcienczyc. Mysle ze wypije w ciagu dnia moze 100-120ml a i tez niezawsze. Wczoraj np miała dzien spiocha wiec dopiero wieczorem chciala :) a tak jak nie spi to z reguly po 2-2,5h od karmienia trochę wypija :)

Oj zabobonne mamusie :P Ja też mam kokardkę na łóżeczku i czerwoną frotkę na wózku. A do tego medaliki :) Nawet mój kumpel (lat 41) mnie opieprzył, jak przyszłam ją pokazać, że nie mam kokardki :D

Co do kąpieli. Mała ma chyba skok znowu. Bo miałyśmy schemat - wstanie, jedzenie, zabawa, sen. Wieczorek koło 19-20 po zabawie krótkiej była kąpiel, jedzenie i sen. Teraz je co chwila i z kąpieą kombinujemy, żeby nie była zbyt głodna ani zbyt objedzona jak ją myjemy.

Pozycji ulubionej chyba nie ma. Karmię różnie. Jak mam jakiś zastój (ostatnio walnęłam się w cycka) to nią rzucam dookołą cycka jak tylko mi pozwoli :D W nocy karmię na leżąco bo wtedy nie mam problemu z odkładaniem jej. Dziś spała raz 3 godziny i potem co 1-2 głodna. Dzizas ledwo zipię!

Ale skubana nam usiadła sama. NIe z leżenia, bo była na kolanach mężą (przodem do niego, pod kątem, tak że nóżki na jego klacie) i bez trzymanie sobie siadła :D

https://www.suwaczki.com/tickers/tb73upjylafx9tq5.png

https://www.suwaczki.com/tickers/o148o7es9dq5u92p.png

My dzisiaj byliśmy na rodzinnym obiadku na mieście. 3 godziny, a trwały wieczność.. Mały marudził, najpierw nie mogłam go nakarmić. Potem poszłam przewinąć, a on podkuwka i ryk. Aż wyszłam z łazienki i za jakiś czas znów spróbowałam. Znów wył, ale szybko go przewinęłam. Potem już wszyscy na zmianę go nosili, ale był marudny i nerwowy.
Aż się boję jutrzejszych chrzcin :-( Będziemy dłużej w restauracji niż 3 godziny..

https://www.suwaczki.com/tickers/tb732n0aw4kanyen.png

Galaretka - mega Ci zazdroszczę, ze mama do Ciebie przyjezdza. Moja nie moze sie ruszyc z domu. Byla na dwie nocki przed chrzcinami to moja niespelna dwuletnia bratanica, na co dzien mieszkajaca z babcia (moj brat z rodzinka mieszka w naszym rodzinnym domu z moja mama i siostra), prawie sie zaplakala z tesknoty a na koniec jeszcze goraczki dostala... wiec musiala by ja babcia tez wziac :)

Cukinka - chyba Ty pisalas o promocjach w Pepco. Bylam tez dzis, fakt mega duzo rabatow ale u nas już wszystko przebrane. Ale troche mi glupio i nie wiem co zrobic... wybrałam Zosce spodenki szare i szare body, z regalu "wszystko od 2,99" i poszlam do kasy. Zapłaciłam 6zl z groszami, ciuszki schowalam i wyszlam. Dopiero w domu zerknelam na metki. Kobitka przy kasie policzyla tylko body i reklamowke, spodenek nie. I teraz mam wyrzuty sumienia, nie wiem czy nie pojechac tam jutro i nie powiedziec o calej sytuacji... co sadzicie ?