Skocz do zawartości
Forum

Październikowe mamusie 2016

AnAd

Rekomendowane odpowiedzi

pauka współczuje. Sprawdź może mały ma za małą czapeczkę, albo gryzie go jakaś metka albo zamek w brodę a może kombinezon za bardzo krępuje mu nóżki czy rączki albo krem do buźki mu nie odpowiada. U mnie tez czasem jest darcie prześcieradła jak wychodzimy ale najczęściej się okazuje, że to jakaś pierdoła jest typu :czapka opadająca na oczy.

Ja też staram się wychodzić wszędzie z Małym. Ostatnio byliśmy w galerii handlowej. Rozebrałam go z kombinezonu i przez 2 godziny zrobiliśmy sobie zakupy prezentów. Nie płakał i nie spał w ogóle tylko się gapił zafascynowany światełkami, Przez ten czas dwa razy go przebierałam i dałam mleczko.

My też kąpiemy się codziennie, mały po prostu to bardzo lubi. Wieczorem jak go rozbieram do golaska i czekamy jak tata naleje wodę do wanienki to mam wrażenie, że wie już co jest grane i się cieszy, wierzga nogami i kokosi pod kocykiem. Potem jest mleczko, czytam bajeczkę i lulu.

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz2n0aaasno3xk.png

Pauka89 a może jakis doradca laktacyjny, albo lekarz Ci pomoże? Bo kurczę to nie jest normalne żeby dziecko co godzinę było głodne...
mamusiamuminka1 ja też mam takie wrażenie, że Zosia golutka już wie co się szykuje. A od kiedy kupilismy jej leżaczek do wanienki to juz w ogóle jest zadowolona. Ciężko juz mi było ja trzymać w wanience tak machala nóżkami i odpychala się od wanienki. Jak wygląda u Was to czytanie bajek? Bo mnie to zafascynowalo! Maleństwo leży spokojnie i słucha? Nie wyobrazam sobie żeby moja spokojnie leżała...

My tez kąpiel mamy codziennie,część rytualu, a poza tym na szkole rodzenia padło pytanie jak często kąpać dziecko, to położna powiedziała że codziennie, podobnie jak dorośli się myją codziennie tak i dziecko.
My ogólnie zaczynamy mieć problemy z kupa. Mała się niesamowicie męczy.. nawet puszczanie baczkow ma czasami bolesne... dałam dziś rumianek... :/ nie chciałam dopijac dziecka ale jak ma się tak męczyć... :(
My tez się staramy zabierać Zosie czy to na zakupy, czy do znajomych. Ale bez przesady. Wszędzie nie jeździ ☺
Dziewczyny, któraś pisala ze była na basenie z dzieckiem, jak wrażenia?

EmMadlen po karmieniu i odbiciu kładziemy go na miękkim kocyku, drugim przykrywamy i czytam mu jakąś bajkę. Leży spokojnie, czasami słucha czasami od razu zasypia ale zawsze leży spokojnie . Wiadomo, że jeszcze nic nie rozumie ale chodzi o to żeby się osłuchiwał z językiem i wyrabiał nawyk czytania. U nas to się udaje bo my mamy bardzo spokojne dziecko, na prawde nie mogę narzekać bo mało marudzi, bardzo mało płacze. Jak czytam niektóre Wasze wpisy to aż mi żal...

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz2n0aaasno3xk.png

Współczuje rozpraw w sadzie... U mnie też nie ciekawie. Mój brat dzisiaj sie zgłosił, do poradi uzaleznien ( narkotyki) i w czwartek wyjezdza 400 km od nas... Plakać mi sie chce i to jeszcze przed swietami. Dobrze,że podjał taki krok,ale mama pisze ze chodzi cały czas smutny i jakos mnie to wszystko dobija. Jutro dodatkowo mamy wizyte u ortopedy na te bioderka i jak sobie pomysle,że znowu bede musiała zakładac jakies gówn* to szlak mnie trafia. A wg jakas zmeczona jestem. Jechałam z Polą z z tym własnie bratem do miasta zakopałam sie na jakieś gównianej drodze on szedł zeby ktos mi pomógł wyjechac Pola ryczała a ja nawet z samochodu nie mogłam wyjsc bo bym była cała od gliny. Usypianie dzisiaj trwało, 3 godziny i całe trzy godz noszenia na rekach i chodzenie po całym pokoju. Maż jeszcze nie wraca z pracy,ogien nie chce mi sie palic to porazka dzisiaj.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribsbwki7my.png

EmMadlen
no mnie ciagle lekarze pytaja czy ja mam pokarm itd...a potem mowią:no,ale on odkad sie urodzil przytyl już 2800!!!wiec bardzo duzo i tyle.Mam pokarm bo np dzis o 4 rano sciagalam to 120ml,moglam wiecej,ale juz mi sie nie chcialo stac i sciagac. Lekarze rozkladaja rece i mowia:dziecko chce trzeba dawac:(:( nawet mojego mleka zbutli nie bardzo chce,tylko cyc biedny!

mamusiamuminka
my mamy czapke uszatkę,ktora nigdy mu nie przeszkadzala,a ubieram w to co zawsze,w ten sam kombinezon!wyrasta z niego juz,ale moiejsce na ruchy jeszcze ma....wydaje mi sie,że on ciagle glodny i tak wrzeszczy!:(bo z nim od razu bezposrednio po karmieniu musze biec na spacer,a nie tam po..pol godzinie!!Przecież dla niego to cała wiecznosc.

Co do sprawy to moj ma za miesiac kolejna rozprawe,powiedzial,że nie moze dac wiecej niz
dotychczas.

misia1994
a brat starszy?To w SWięta go nie bedzie czy dostanie przepustke?? Bylam na takiej terapii z zaburzeniami odzywiania i na Swieta dostawalismy przepustke(tzn kto chcial wracal,a kto nie to w szpitalu zostawal). Bylam tam 3 miesiace rowne. Oby bratu sie udało. Ciezka sprawa z takim uzaleznieniem,ale do wygrania. Ty jeszcze z tym dokladaniem do pieca,masakra:(

moj mi dzis choinke wreszcie przywiozl,ale nie mam gdzie ubrac..musze czekac do czwartku.

Jeszcze zostal mi jeden prezent do kupienia:majty dla szwagra:)

Mały przed sekunda usnal,ale pewnie za jakies pol godz sie obudzi. ja przed 18bylam na pazurach i mam czerwona hybrydke:)chcialam we wzorki swiateczne,ale dziewczyna robi w domu i nie miala czegos takiego. Krociutkie mam bo polamały mi sie cale,ale i tak ladnie wygladaja,od razu lepiej sie czuje.

Cześć dziewczyny.
Widzę ze z tym spaniem to różnie bywa. Mój gorzej śpi po szczepieniu jak zająć pod miedzą. Ponoć to chwilowe Ale trwa już ponad tydzień.

Czy któraś miała problem z bioderkiem? U mojego jest słabo rozwinięta panewka.

Pauka z ta wysypka to na całym ciele czy tylko na buzi? I czy to schodzi? Czy po karmieniu wyskakuje więcej ?

Jutro wyjeżdżamy do rodziców na święta 320 km Ale już mamy za sobą jedną podróż i cały czas sen.

Miłego dnia mamuśki

hej dziewczyny nie odzywalam sie bo mnie chyba ku***** strzeli niedugo.
Maly mi ciagle placze, wszedzie. Ja sie zaczynam bac jak sie budzi :( przeciez tak nie moze byc. Bylismy u alergologa w poniedzialek to myslalam ze zejde. Ryk w samochodzie, to samo u lekarza. Powiedziala ze prawdopodobnie alergia na mleko. Mamy nutramingen na recepte ktory jest obrzydliwy i jak Franek jadl ostatnio malo, bo najwiecej 90 ml / 3 h. To teraz je 60 bo pluje tym mlekiem. I ciagle mi placze. Porozmawia moze 5 min i juz sie zaczyna. A na rekach to tak sie prezy ze to mleko Mu musialam w kolysce dac...
sama sie dzis rano zwylam :( patrze jak inne dzieci chodza na spacery, w samochodzie ladnie jezdza to az mnie serce boli. No i gadki tesciowej chyba mi weszly na psychike bo mi sie zaczyna wydawac ze On tylko mi tak placze i ze moze ja nie umiem z po prostu dzieckiem zajac :(
Ale widze Pauka ze i Twoj Miki szaleje. No tylko ze u Nas trwa to juz dobre 2 tygodnie tych histerii dziwnych..
:(
Mnie tez brzuch boli i chce mi sie wymiotowac..

My Polę zabieramy wszędzie (zakupy, restauracje, imprezy, znajomi, kościół, cmentarze na Wszystkich Świętych). Niech się od małego przyzwyczaja, później będzie nam łatwiej gdzieś wyjechać :)
Nasza uwielbia hałas. Preferuje wiercenie udarem w żelbecie, względnie dźwięk suszarki z youtuba praktycznie na cały regulator. Czasami mam ochotę się w kosmos wystrzelić jak mi napiernicza ta suszarka przez 3h. Jak ją Młodziutka słyszy to śpi jak suseł, przyciszę to oczy jak piątki :)

Michalina, nasza Jagódka ma problemy z bioderkami. Pon7 tyg, czyli 3 stycznia jesteśmy umowieni na kolejną wizytę. Do tego czasu mamy jak najwięcej Ją kłaść na brzuszku, nosić ,,na żabę", jak najmniej kłaść na boku , no i bawić się nóżkami w charakterystyczny sposób.
Pauka i Totek bardzo Wam współczuję , moja Mała drze się w samochodzie , jak jest ciemno i wtedy mam dosyć i nawet nie chce myśleć co by było gdyby tak cały czas. Chociaż ostatnio jak mamy jechać gdzieś samochodem gdy jest ciemno to wkładamy ja do fotelika i bujany w powietrzu i zasypia, wkładamy jeszcze smoczek i działa narazie

Ja na brwiach smarowałam zwykłym nawilżającym balsamem bo nie wiedziałam że to ciemieniucha I praktycznie zeszło wszystko. A na główce od paru dni się pojawiła i robię tak jak ona, tylko ja smaruję trochę wcześniej niż pół godziny i nie zakładam czapeczki (podobno ciemieniucha nie lubi ciepła) i szczesuje po kąpieli, A nie przed. I ładnie schodzi po myciu. Na razie nie kupuje nic specjalnego do tego próbuje tą oliwka..

https://www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5eeh18zaka.png

https://www.suwaczki.com/tickers/ex2banli8pjg5xqf.png

Michalina22- U mojej małej była zle rozwineta panewka w lewym bioderze,wizyte miałam jak Pola miała 3 tygodnie. Lekarz zaleził poduszke frejke przez 5 tygodni. Dzisiaj miałam wizyte i znowu sie mega wkurzyłam. Ten sam doktor który zlecił mi tą poduszke był zdziwiony ze zalecił ta poduszke,i jeszcze z tekstem, no tak tak to jest,jak ktoś przychodzi po trzech tygodniach od porodu... No kurde takie dostałam zalecenia... Sama sobie tego nie wymysliłam. No ale na szczescie juz jest lepiej,chyba zapobiegawczo kazał zakładac jeszcze poduszke na noc. Ale sie ciesze piekny prezent na swieta. Bo zakładanie tej frejki nie jest nic przyjemnego ani dla rodziców ani dla dziecka.

Totek współczuje-moja tez daje popalic ale chociaz na rekach sie uspokaja. Ale siostra nastraszyła mnie ze bedzie gorzej bo ona bedzie bardziej cwansza niz jest i nawet na chwile jej zostawic nie bede mogła.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribsbwki7my.png

Smarowałam oliwką , tylko po niej miała takie czerwone te miejsca pod brewkami.
Ona, gdzie mogę kupić te emolium na ciemieniuchę?
Na początku trochę się wystraszyłam że to jakaś alergia , a my po świętach mamy szczepienie i podobno nie wolno szczepić jak dziecko ma widoczna alergię, czy to prawda nie wiem.
Generalnie powiem Wam że wzięłam receptę na dwie szczepionki i kupię w aptece, różnica między tymi z przychodni to prawie 200 zł , masakra.
Miłego wieczorku

Ja dziś pół dnia spędziłam na zakupach i różnych sprawach. I miałam wyrzuty sumienia że Franus w domu został :( Złożyliśmy wniosek o paszport. Boże przez te święta nawet u fotografa czekałam godzinę na zdjęcia. Ale jaki dostojny Franus na paszporcie będzie :p później wstawię fotę.
Dzidzia została z teściową i co.. Już znam jej sposób na to że Franus nie płacze z babcią. Bo Franus po pół godziny od wstania znowu jest usypiany... Przespal Chyba cały ten czas bo teraz usnac za nic nie chce. Ale dobrze bo przynajmniej sobie gadamy, zmęczona jestem ale jak ma humor to sobie zrobimy dzień wyjątku od zasypiania wcześniejszego :)
Ja mam maść robiona na ciemieniuche z apteki. Mamy na główce. Na całym czole też była ale wtedy jeszcze smarowalam bambino i te ez super zeszła :)

Wczoraj to samo. Wyszłam,za 2 min bieg do domu bo go ze skóry obdzierałam:(już tydzień nigdzie nie wychodzę i jestem więźniem takiego berbecia:(Placzę od wczoraj bez zatrzymanaia,nie moge se poradzic,nawet po makaron czy pieczywo nie wychodze. Teraz do mnie dociera,że on od tyg chyb jest głodny!Wczoraj już nic pokarmu nie mialam,w nocy tez mało i dzis od rana prawie nic. Wczoraj płakał po 23,zrobilismy po karmieniu cycem mm i za cholere nie chcial,wpychalismy mu i przez godzine zjadł 20ml,wypluwał,krztusil sie,dałam cyca to uspokoil sie,mlasnal pare razy i usnal o 12 w nocy.
Co ja mam zrobic jak on jest głodny,a nie chce mm???? mam zamroznone jak cos na czarna godzine 300ml mojego mleka. Tyle,że jest nawet problem zeby wypil moje mleko,ale z butelki. mam 3 butelki,z zadnej nie chce. Wpadlam w depresje w domu,z nikim nie rozmawiam,nikt mnie nie odwiedz. To prawie najgorszy okres w moim zyciu:(

totek1623
Wy to chyyba podworko chociaz macie nie? Twoj raczej na spacerze zglodu nie wrzeszczy bo je mm wiec co innego mu dolega. Ja karmie na na 5 minut przed wyjsciem i juz 2 minuty po wejsciu bo wrzask:(to iile on by wazyl gdyby zjadal tyle ile chcial,az sie boje. Od porodu juz dawno podwoil mase na moim nędznym cycku.

Posmęciłam Wam i wyzalilam.
Dziękuję.

totek1623
to planujecie wojaże skoro paszport mały będzie miał. Super. Kiedy pierwsza wyprawa?

Michalina22
głownie na buzi i na szyi,na karku placki duze czerwone. Po jedzeniu,ale np po okolo paru godz. Np po pomidorach i papryce mial duza wysypke na brzuszku(z miesiqac temu testowałam). Pediatra we wt powiedziała,że dla niej to nie alergia,ale nietolerancja laktozy!!!Tyle,że ja mowie ze nie jem nabialu od miesiaca! Mam jakas masc robiona przepisana.Nestety nie mam jak wyjsc i zamowic w aptece bo jestem uziemiona.

Pauka, współczuję Ci. Zamiast cieszyc sie macierzynstwem, przechodzisz przez te pierwsze miesiace jak przez piekło... sprobuj moze kupic inne smoczki na butelke? Moja toleruje tylko lovi i to te, ktore sa na butelce 0+. Założyłam nowy to sie krztusila wiec tez musze jeszcze ze zmiana poczekać

Pauka moze mu to mleko modyfikowane nie podchodzi?? Jakie masz? Bo chyba kiedys wrzucilas zdjecie jak Miki je z butli i to chyba bylo twoje mleko? Sprobuj jakiejs innej firmy?
Ja przetestowalam swojego czasu trzy rozne i Iga pluła bebiko pluła hippem za nic nie chciala był płacz,
dopiero Nan jej posmakowal i na Nanie jechalismy. Mackowi od razu Nan kupilam i teraz raz na dwa tyg jak wyjde to maż mu daje i je.
Totek super w koncu bedziecie razzem i odsapniesz od tesciowej :) no podobno ten Nutramigen jest okropny ale co robic, wyjscia nie ma, mysle ze z biegiem cxasu Franus sie przyzwyczai.

https://www.suwaczki.com/tickers/1usaupjyybl9kibx.png