Skocz do zawartości
Forum

Październikowe mamusie 2016

AnAd

Rekomendowane odpowiedzi

Totek, nacinaja jeśli widzą że jest taka konieczność, nikt Cię nie pokaleczy bez potrzeby. Jeslo sie nie zgodzisz, do czego oczywiscie masz prawo, to musisz sie liczyc z konsekwencjami. Uważam osobiscie ze lepiej się zgodzić na naciecie wykonane przez kogos kto wie jak to zrobic, niż powiedzieć ze zależy mi na ochronie krocza i się nie zgadzam na nacięcie, bo popekanie w czasie porodu może się zakończyć nawet stomia.
Polecam jeśli chodzi o przygotowanie krocza do porodu masaż, można zalezc film instruktażowy na youtube. Poza masażem można robić posiadowki z fusów od kawy parzonej. Fusy wymieszane z jakimś olejkiem na wkładkę i taki oklad na krocze ponoc dobrze uelastycznia :)

Ja też nie kupuje tego klina.popieram metodę opisaną przez groszka1.

Totek1623
Masażu krocza nie robie bo nie wiem jak.ćwiczę tylko mięśnie Kegla-jak mi się przypomni ;)
Co do nacięcia krocza to tez je miałam bo mały źle się ustawił i zaczynałam pękać. Rozmawiałam na ten temat z położną ostatnio i ona stwierdziła,że dużo lepiej naciąc niż niekontrolowanie popękać. W trakcie nacinania i szycia nic nie czułam.chyba dali mi zastrzyk miejscowego znieczulenia.położna mi powiedziała ze można w trakcie porodu o to poprosić lub w planie porodu napisać: "proszę o nacięcie krocza tylko w sytuacji zagrożenia niekontrolowanym pęknięciem i wcześniejsze poinformowanie mnie o tym.w przypadku konieczności nacięcia proszę o zastrzyk z miejscowym znieczuleniem zwłaszcza podczas zakładania szwów ". Po porodzie szwy mi przeszkadzaly-ciągnęły i bolały najbardziej przy chodzeniu ale po kilku dniach je zdjęli i było ok. Najgorzej bolały hemoroidy które mi wyszły po porodzie (nigdy wcześniej ich nie mialam).przez nie siadałam na kółku dmuchanym!masakra!i tego najbardziej się teraz boję ze będzie powtórka gdyż jak juz raz to dziadostwo wylezie to do końca życia się pojawia. A już teraz zaczynają mi doskwierać mimo, że stosuje czopki Posterisan H (na recepte)...

Ona1981
Dziękuję za uznanie i komplement :)

Pauka89
Tez jutro mam wizytę u gin. ciekawa jestem co i jak.odebrałam dziś wyniki krwi i moczu oraz gbs (któraś pytała o nie-ja 30zl placilam za to badanie prywatnie)-wszystko wydaje sie być ok.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3ke6x11xzt.png

Hej : ) ja dzis po wizycie miałam badanie tylko na ,, fotelu " lekarz powiedzial ze szyjka miekka rozpulchniona i jak mala bedzie chciała to juz moze wychodzic na świat bo nic jej nie zagraża i bedzie zdrówa ! Ale nie miałam usg ... Dziwne co ? I nie wiem ile wazy moja mala a naatepna wizyta dopiero na 19 września... I teraz to nie wiem... Miałam tez badanie Ktg u poloznej i ladnie bilo serduszko : * co do masażu krocza to ja sobie poprostu snaruuje tam oliwka bo z tego co patrzyłam na Internecie to jakies jest dziwne i niwnwiem jak te palce ,,wkladac" a co do nacięcia krocza to ja sama nie wiem wy piszecie ze lepiej baciac a ja ostatnio wyczytalam zw lepiej samej pęknąć bo wtedy to naturalne a jak nacinaja to po modsniach i boli gojenie . Oczywiście nacięcie w ostateczności bo może obejdzie sie bez bardzo bym chciała ! Aaa i pytalam bo w nocy mam bolesne bole brzucha lekarz powiedzial ze to skurcze przepowiadajace i to nic groźnego : )

http://www.suwaczki.com/tickers/thgfxzkr4oowo0fg.png

Mari83, zdjęcia śliczne!! Brzuszek piękny! Wspaniale wygladasz!

Ja mam dzisiaj dziewczyny bardzo mieszane odczucia, i prosze was o radę
Cztery dni temu lekarz mi powiedział ze kompletnie nic nie wskazuje zeby chłopak był "wrześniowy" tylko bedzie "pazdziernikowy" a ja od dwoch dni oddycham milion razy lepiej za to dzisiaj w nocy wstawałam piec razy na siku
Wydaje mi sie, ze mam niżej ten brzuch - a to by chyba mogło wskazywać ze raczej do pazdziernika nie dotrzymam w dwupaku. Co myślicie?

Ja jestem juz tak spuchnięta ze na stopy mogę juz tylko japonki założyć :(
Dłonie takie napuchnięte :( masakra...

Ja masażu jeszcze nie robiłam, chociaż planuje, tylko jeszcze tego logistycznie nie opracowałam :p
Ale pije te maliny :)

monthly_2016_08/pazdziernikowe-mamusie-2016_50703.jpg

Październikówka '16 i '18 :)

Jesli chodzi o krocze to jesli dziecko jest dobrze ulozone I jest sie elastycznym tam na dole to mozna uniknac I naciecia I popekania. Moja kolezanka tak miala (nie pekla I nie byla nacinana) I polecala cwiczenie miesni Kegla bo to pomaga. A ten masaz tez warto robic ale to chyba ciut pozniej,nie pamietam dokladnie ale chyba dopiero jakies 2-3 tyg przed terminem (ale to musze sprawdzic)... ehh szkoda ze nie da sie uniknac tego porodu jakos...

jutro mam wizyte to popytam gina o ten masaz bo chciałabym zrobic cokolwiek by duzo nie peknac ani nie bylo az tak duzej potrzeby nacinania. Ale podobno pierwszy porod na 90 % sie z tym wiaze :(
Franek mi oszalal :P zrobilam chinczyka na kolacje i chyba mu smakowalo (albo nie:D) bo bryka az mi kołdra podskakuje :)
Dobranoc brzuszki :) :*

Bajka_3
Dziękuję za miłe słowa :)
Patrząc na Twoje foto to faktycznie Ci opadł brzuch.ale jak słusznie któraś z dziewczyn stwierdziła to jeszcze nie przesądza kiedy poród (a szkoda). Moja mama mi mówiła ze kiedyś twierdzili ze poród nastąpi 2tyg po opadnieciu brzucha (33lata temu jak mnie rodziła) i niby u niej to się sprawdziło... mi przy pierwszym dziecku chyba wcale nie opadł.dopiero w trakcie porodu.a w tej ciąży to sama nie wiem czy opadł czy nie.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3ke6x11xzt.png

Totek-
Hmnm narobilas mi smaka tym chinczykiem jej..jestem glodna,zajrze do.
.lodowki:-((

Duzo z nas ma wizyty jutro czy w sr,bedzie pisania na forum:-))

Jutro gin ma mi chyba dac decyzje co do cc.W ogole to jak wroce z wizyty albo od srody rano dopakowuje siebie i malycha do szpitala. Juz tak malo czasu.

Moj M cos tam rwierci jeszcze u malego w pokoju. Sasiedzi pewnie wsciekli i jutro mi uwage zwroca. Jeszcze nie mam przywiezionego od mamy M lozeczka,stoi na strychu w pajakach i wozka,ktory trzeba uprac:-((moj twierdzi,ze nie ma czasu na takie pierdoly. Ok fajnie,jak bede w szpitalu bedzie zmuszony zajac sie wszystkim.

Dzis umylam okno u malego,jutro nastepny pokoj,ostatni w sumie.

Dobra,ide jesc bo mi burczy w brzuchu.

Oj ale się rozpisałyscie:-)
Mari
Bardzo ladna pamiatka:-) Syn chyba fotografem zostanie:-)
bajka
No Twój brzucholek nisko. Ja mam na 2 pazdziernika ale jeszcze wysoko. Maliny zaczynam od.przyszlego tygodnia, nie ma co za wcześnie tego pić.
Ja też planowałam masowac krocze ale zapominam i pewnie bede nacinana. Lepiej sie goi po nacieciu podobno. Jak pęknie to tak jakby rozerwane bylo.
Dzieki za.info o proszku. Kupilam dzis do białego. Mam wiecej jasniejszych rzeczy.
Też mam w nocy.skurcze przepowiadajace. Mam nawet schiza, że odchodzą mi wody hehe.
Wy znacie wagi maluchow. Ja mam wizyte w przyszlym tyg.ale moj bez USG chyba, że zleci to musze z 2 tygodnie czekać. Tak myślę żeby prywatnie pójść zeby oszacował jakiego duzego mam.chlopa:-)
Dziś strasznie sie wkur. ..zamowilam lozko i narożnik na wymiar. Po zlozeniu okazalo sie, ze wszystko jest krzywe, zly kolor i materiał brrrr. Mam nadzieję, ze zabierze to spowrotem i odda mi kase oszust sprzedawca:-(

I ja słyszałam, że lepiej naciac, bo można popękać do samego odbytu i nawet nie wiadomo co z sobą zszyc, ja bym wolała uniknąć, więc wolę być już nacinana.. Oj takiego chińczyka to sobie zjem po porodzie :D Ja się urządzam w nowej kuchni i już wczoraj upieklam ciasto, o 20 był monter, a ja o 21 już pieklam. Radość ogromną.. Miłego dnia!

O teraz widze zdjecie Bajki,a Mari nie:-(

Bajka-
Wydaje mi sie,ze mam identyczny brzuch:-)i ksztalt,pepek,tak samo.Nie wydaje sie na tym zdjeciu zebys byla spuchnieta,ale tylko Ty w odbiciu widzisz swoje stopy. Moze juz upalow nie bedzie.Dzis ma byc chyba fajnie.

Sowka-
Jakie ciasto???

A ja zasnelam po 4:-( a wstalam o 7,jestem bardzo bardzo wykonczona i pierwszy raz od okolo 13tc boli mnie glowa.Przez tyle miesiecy nic nie bolala. Przez cala noc dopoki nie usnelam jadlam,nie wiem czy z jakiegos stresu,ze dzis wizyta u gin i awantury z moim:-(nie wiem...

Powodzenia dzis na wizytach:-**ja rusze przed 13.
Milego poranka,smacznego sniadania.

Hej dziewczyny, ja też już po wczorajszej wizycie wszystko ok w miarę. Szyjka długa ale miękka więc tutaj jedynie doktor miała zastrzeżenia. Po wymiarach z usg stwierdziła że dziecko jest idealne. Właśnie ja na NFZ też nie mam co wizyt wymiarów ani usg, wiem ile ważył dwa tygodnie temu a ile teraz nie mam pojęcia a teraz to może rosnąć bardzo szybko.. szkoda ale na każdej wizycie usg też nie wskazane dla maluszka chociaż właśnie niektórzy lekarze tak robią.. dziewczyny a masaż krocza to też na piłce można robić :)

https://www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5eeh18zaka.png

https://www.suwaczki.com/tickers/ex2banli8pjg5xqf.png

Dziwne... Weszłam sobie na stronę z wynikami badań, dawno nie wchodziłam bo lekarka mi sprawdzała wyniki i mówiła ze wszystko ok, ale weszłam bo chciałam sprawdzić czy nie pojawił się nowy. Zaintrygowało mnie to bo popatrzyłam na badanie moczu a tam bakterie liczne, fosforany liczne... No ja się nie znam i staram się wierzyć lekarzowi ale kurczę czy to aby dobry wynik??? Ma któraś z Was tak i lekarz mówi że ok?

Kamama
Zaintrygowało mnie to bo popatrzyłam na badanie moczu a tam bakterie liczne, fosforany liczne... No ja się nie znam i staram się wierzyć lekarzowi ale kurczę czy to aby dobry wynik??? Ma któraś z Was tak i lekarz mówi że ok?

Ja miałam dokładnie to samo na ostatniej wizycie! W sensie dokładnie takie same wyniki
I dostałam na 10 dni Urosept 3x2tabletki i witamine C 3x1tabletka - może zadzwoń i zapytaj czy możesz coś wziąć na to?
Albo pij żurawinę - to można zawsze w dowolnych ilościach a też pomoże :)

Dzięki dziewczyny za opinie, czyli nie wydaje mi się, faktycznie jest niżej... Do tego Tymek drugi dzień szaleje, cały czas się wierci, wyjątkowo intensywnie... Chyba zacznę przygotowywać profilaktycznie torbę do szpitala :) Może jednak lekarz nie będzie mieć racji i będzie wrześniowy chłopak :D

Październikówka '16 i '18 :)

Bajka3 mnie tez sie wydaje ze brzuszek masz niziutko,ale może faktycznie poród wystąpić juz niedługo a możesz i jeszcze ponad miesiąc podreptać w dwupaku :)
Ja w piatek musze powtorzyc proby watrobowe bo nie wyszły najlepsze. Mam leki i musze sie podleczyc. Mnie czeka cc tak doktor powiedział a to ze wzgledu na wczesnejsze cc i blizne ktora nie najlepiej sie ma.
Ale czytałam duzo o tych masarzach krocza itp i w duzej mierze cwiczenia mięśni kegla pomaga ale lepiej naciąć w razie potrzeby niż pękać. Ponoć przy pęknięciu mozna potem nawet dostac stomii.
Ja wczoraj w biedrze kupilam te proszki lovela,dzis juz wypralam jedną partie ciuszkow.
Wy tez tak macie ze jak widzicie na sklepach cos ladnwgo to kupujecie? Ja byłam na szperaczku i pomimo iz mam duzo rzeczy na 62 i 68 to i tak dokupuje ciagle cos. Moj M mowi ze oszalałam i jestem uzależniona haha :)

zakupy to masakra! już musze unikać sklepów bo ciągle bym tylko pieniądze wydaawała haha :D a potem zabraknie na najważniejsze :D

dzwoniłam dziś do sklepu.. w końcu przyjechała nasza komoda i szafa :D najważniejsze!
czekamy tylko na wózek i łóżeczko, ale to mówiła że z tydzień, albo 1,5.. i tak możemy odebrać dopiero w nast tygodniu, bo mój P ma 2 służby w tym tygodniu, na weekend jest kierowcą na ślubie i ooo.. może akurat dojdzie łóżeczko :D szybko złożą i w końcu bede mogla sie wziac za pranie :D:D:D

Dziękuję dziewczyny za odpowiedz. Wizytę mam 19.09 ale chyba kupię sobie sok z żurawiny i najwyżej zrobię powtórkę moczu za tydzień.

Bajka ja się nie znam na brzuszkach i przy poprzednich ciążach nie widziałam wcale czy mi się brzuch obniżył choć inni mówili że tak a i tak chodziłam ponad miesiąc z tym niby obniżonym brzuchem także nie ma reguły. A co Ci lekarz na to powiedział czy nie miałaś jeszcze wizyty?