Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Hej dziewuszki ;)

Dokonalam wczoraj odkrycia. Mamy stary garaz, ktory trzeba rozebrac i znalazlam w nim wczorj wielkie pudlo ciuszkow i butow po Tosi.. zabralam to wszystko do domu.. mam tego ze cztery pralki.. tylko w wiekszosci rozowe, jedynie ze trzy, cztery rzeczy zostawie dla Stasia. Reszte oddam bratowej, tylko nie mam co zrobic z tymi calkiem malusimi na 0-6mca.. bo moja bratanica wslanie konczy 10mcy.. zaluje ze znalazlam tych ciuszkow wczesniej, tak bylby z nich pozytek..

karola2016 powiedz lekarzowi o tym swedzeniu to da ci skierowanie na badania. I szczerze wspolczuje jesli to cholestaza ;/ ja tez sie martwie czy znow mi to swinstwo nie wyskoczy..

Piękne brzusiolki!
I ja witam sie z rana .
Najszczersze życzenia tym ktore mialy ,maja i miec będą w najbliższym czasie urodzinki ,a gdybym zapomniala zlozyc . Dużo dużo zdrówka , mamo bolesnych porodów , dużych dzieciaczków i przede wszystkim spokojnych !oraz bezproblemowego karmienia .
Jednak chyba zmienimy z mężem imie z Natalii na Milenke. Tak mi sie upodobalo i chyb bardziej do Laurenki pasuje.
Wczoraj mal caly dzień kopala , jest ostatnio bardzo aktywna . Wieczorem się klade i myślę "o uspokoila sie ,to pewnie usnela " i próbuje zasnąć . Po czym budzi mnie taki kopniak ,ze aż zabolalo.
Chyba zaczynają sie te mniej milsze kopniaczki.
A co dziewczyny myślicie o spaniu na brzuchu ? Bo ja tylko tak od zawsze zasypiam. W pierwszej ciąży lekarz mowil ,ze to jic nir szkodzi dzidziusiowi jesli brzuszek nie jest duży bo jest ulozone bliżej kręgosłupa , jednak wtedy do 28tyg wg brzucha nie mialam.
A teraz brzuszek pokaźny i mala zaraz kopie i sie kreci jak tylko probuje polozyc sie na brzuchu. Niby lozysko tak samo umiejscowione jak w pierwszej ciąży a jednak brzuch duży i mniej wygodnie.
Pytala ktoras o to lekarza kiedyś?

Kasia ja pytałam czy powinno się na lewym boku. Powiedział żeby tak spać jak jest wygodnie. Bo najważniejsze żeby się wyspać.

Maag superowo ogromne gratulacje zdania egzaminu i napisania pracy. Ja niestety się nie wyrobilam i będę się bronić jak się uda we wrześniu.

Proszę o trzymanie kciukow jutro. O 16 mam najgorszy ostatni egzamin.

Moj Dzidziuś ostatnio bardzo aktywny w dzień, w nocy śpi z mama. Uwielbiam te kopniaki. Narazie bez bolesnych, tylko rano jak się budzę boli mnie brzuch od pełnego pęcherza.

Pytał mnie wczoraj lekarz mi czuje ucisk na szyjkę. Mówię że nie. Ale potem to analizowalam i nie wiem. Ale pewnie gdybym miala to bum wiedziala ze to to. Któraś ma?? Jakie to uczucie? Bolesne?

http://fajnamama.pl/suwaczki/xgfd81s.png

7al1gpm.png

Dziewuszki,
przesylam Wam linka do zalecen cukrzycowych. Korzystalam z tego podczas pierwszej ciazy.
http://www.szpitalkarowa.pl/dieta-dla-ciezarnej-chorej-na-cukrzyce
Te tabelki z wymiennikami weglowodanymi moga sie wydawac na poczatku kosmiczne, ale po wnikliwej lekturze wszystko staje sie jasne:-)

Mialam po 2h 146 i moja ginka mi zalecila wtedy diete i sprawdzanie cukru glukometrem po kazdym glownym posilku (idealny wynik mial byc do 120). Ale moze to teraz inaczej wyglada.
W Rossmannie kupilam wage i wazylam na poczatku wszystko, bo szczegolnie pieczywo i mleko z rana mi podnosilo cukier. Potem juz wiedzialam co i jak. Ale wiele owocow sezonowych t.j. maliny czy truskawki mozna jesc w wiekszych ilosciach, bo wbrew pozorom nie maja duzo cukru:-)

Cześć dziewczyny :) a my od godziny odpoczywamy nad morzem. Dzisiaj piękna pogoda, słonecznie i około 23 stopni. Chyba najbardziej optymalnie jezeli chodzi o kobiete w ciąży. Wyzsza temperatura mogłaby być trudna do zniesienia. Mag na weekend zapowiadają jeszcze ładniejszą pogodę więc zapewne odpoczniecie. Mnie pobyt na plaźy trochę stresuje. Nie wiem jak sié ułożyć żeby brzuch był w miare w cieniu, non stop latam z leżakiem i zmieniam pozycje. Patrze też na rodzinki z małymi dziećmi :) takie kruszynki i ich rodzice z tobołami i wózkiem ciągniętym z ledwoscią przez plaże. I pomysleć, że za rok nas też będzie to czekać ;)

Witam Was, ehhh ale zazdroszcze tez bym nad morzem polezala :)

Jestem dzis po wizycie. Ze wzgledu na to ze nie mam sledziony i woreczka zolciowego morfologie mam bardziej podwyzszona niz normy w ciazy chodzi tu szczegolnie o plytki czerwone krwi no al skacze mi coraz wyzej limfocyty :\ gin mi dala skierowanie na morfologie z rozmazem jak wyjdzie podwyzszona to ide do szpitala. Za tydzien wizyta no i jak mnie polozy to akurat na weelend w ktorym maz ma piknik pracowniczy nad jeziorem i chcialabym pojsc :((
Od jakiegos czasu biore acard czy myslicie ze on moze mi tak podwyzac wyniki ?

http://www.suwaczki.com/tickers/km5srl68tmxs7z2t.png

Dla wszystkich które mialy urodzinki Wszyskiego Najlepszego dużo zdrówka dla Was i Maluszków.
Ja biorę jeszcze duphaston razem z magnezem 2razy dzienie próbowałam odstawic ale wtedy boli mnie brzuch mam taka kolke lekarz
kazał brac dalej
Maag w tej podróży nad morze rób czesto przerwy znajoma w tamtym roku wracala z nad morza w 4 miesiacu ciąży zrobili tylko 1 przerwę i malo co nie poronila dostala silnego krwotoku jednak to daleko .uwarzaj na siebie i milego urlopu
Za link o diecie cukrzycowej bardzo dziękuję

Tekst linka[url=http://]Tekst linka[/urlhttp://fajnamama.pl/suwaczki/1bkffxm.png

Hej dziewczynki, ja juz w upragnionych gorach;) z podroza nie bylo tragedii myslalam, ze bedzie gorzej. Moze nie mialam tyle km co ciebie Maaag czeka ale tez nie malo bo 550km;) ale jakos wysiedzialam;)
Maaag gratulacje zdanegi egzaminu, super!!!
Nikusia zazdroszcze pogody, bo w gorach pada.. Wiec narazie siedzimy sobie w domku..

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c2n0a4hekpmu1.png]Tekst linka[/url]

Ja też już po wizycie ;) Moja pani doktor mnie uspokoiła, szyjka 3cm wiec jak na ciąże bliźniaczą to bardzo dobrze ;) Różnica wagi między dziewczynkami zaczyna się powiększać, jedna ma 1040g a druga 867g więc teraz co tydzień muszę mieć usg, bo jeśli różnica przekroczy 0,5 kg i będą słabnąć przepływy to będzie trzeba rozwiązać ciąże ;( Póki co jestem dobrej myśli, może po prostu jedna jest mniejsze, ale najważniejsze żeby teraz symetrycznie przybierały na wadze.
Z mniej fajnych rzeczy to przyplątała mi się infekcja grzybicza, więc dostałam leki i mam brać luteine.

Blanka i Alicja ur. 8.08.2016 37+3tc

http://fajnamama.pl/suwaczki/q6ds4rl.png

Witajcie....dawno nic nie pisałam ale miałam kłopot z komputerem a na tel jakoś nic nie potrafiłam dodać postów.

U mnie to na razie bez większych zmian, nie kupowałam jeszcze żadnej wyprawki ani dla siebie ani dla dzidziusia. Po tych drugich badaniach prenatalnych jakoś byłam dość długo przybita w sumie lekarz powiedziała, że mam na razie się tym nie martwić sprawdzimy wszystko 06 lipca. Na razie czekam na wizytę 13.06. Mały codziennie pary razy daje o sobie znać raz mocniej raz słabiej...

Co do cukru... to ja po 2h miałam 167. Lekarz gin kazał mi mierzyć poziom cukru przed i po posiłku oraz stosować dietę. Zobaczymy co powie na wizycie bo wyniki nad czo miała 80-95 a po 1 h 120-143 rozmawiałam z kuzynką, która miałam 2 ciąże i każdą z cukrzycą i powiedziała, że takie wyniki są dopuszczalne, że w ciąży normy są większe. wiadomo trzeba utrzymywać dietę. Ale może dzięki temu u mnie na razie przybyło 3 kg. i wszystko idzie w brzusio.

Kurcze i ucięło posta :/ zauważyłam ze jak dodaje emotikony to urywa...
Ja Duphaston biorę cały czas :/ ucisk na szyjkę tez czasem czuje, bardzo nieprzyjemne uczucie, a wczoraj Mały tak szalał, uderzał mi główka w szyjkę i brzuch twardnial co chwile, stres ogromny, na dodatek nie byłam w domu i nie miałam możliwości sie położyć, ani nawet usiąść, dopiero po chwili znalazłam wolna ławkę i posiedziałam chwile i było już ok, ale stres wielki.
A płyny do płukania ubrań dla niemowląt widziałam, np Lovela, Yelp, Dzidziuś :) ja będę robić większe zamowienie w aptece Gemini na necie, podobno dobre ceny i kurier wnosi bez problemu nawet jak jest większa paczka.

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3ci09kukz8me3m.png

hej wszystkim maaag gratuluje zdanego egzaminu :)!!!!

co do proszku to ja napewno będę prała w loveli bo jest delikatny a dzidziuś uczulał mojego starszego więc wolę nie ryzykować. z loveli są i proszki i płyny do płukania one chyba są w biedronce jeżeli dobrze pamiętam nie wiem jak w rossmanie bo nie szukałam tam. Polecam też białego jelenia bo nie uczula ale jest trochę droższy

my w sumie mamy już prawie wszystko z wyprawki czekamy na pościel, kosmetyki to myślę że pod koniec miesiąca kupimy jeżeli chodzi o pampersy to w netto często bywają promocje na te pomarańczowe pampersy (oryginalne) z pierwszym używaliśmy i nigdy nie narzekałam więc czekamy na promocje i napewno kupimy.

Tez jestem po badaniach :) Szyjka dłuuga bo 56 mm... Widziałam serduszko, Lileczka się rusza ładnie chociaż nie kazdy ruch z ekranu czułam.

Dostałam ksiązki od kolezanki bede czytac !*_* " Madrzy rodzice", psychologiczna, bardzo polecała :)
Maaag gratulacje egzaminu to teraz masz juz spokoj

Dostalysmy tez pierwszy prezent na dzien dziecka od cioci :)

Greenrose sama jestem z bliźniąt :) Moja mama dotrzymała nas do końca, też Ci tego życze, ale wtedy to miałyśmy być jednym chłopcem, i jak zaczeło wychodzic drugie dziecko to mama była w szoku ^^

monthly_2016_06/wrzesnioweczki-2016_48468.jpg

Sevenka
Hej :)
No co ty totku ja też mam nisko brzuszek, i też często dostaje nisko kopniaki. Wogole macie bardzo ładne te brzuszki :)
Ja dziś w końcu zapisałam nas na echo serduszka Oli, prywatnie co prawda, bo mój lekarz nie chciał dać skierowania mówiąc, że powinna doktor z wawy od prenatalnych, a pani doktor, że to on powinien, więc musiałam i wybrałam, że mam gdzieś ich przepychanki i trzeba to zrobić, żeby nie pluć sobie w razie czegoś złego w twarz. A echo mamy zlecone po nieprawidłowych prenatalnych. Na tej wizycie ma jednak być wszystko obmierzone i sprawdzone, z usg 3d czy 4d i z płytką :) tylko termin taki na 13 lipca, ale mam nadzieję, że 13-ka będzie szczęśliwa :)
Mała09 zazdroszczę zapału do takiej ręcznej robótki, bo ja jedyny zapytał jaki znam to ten slomiany niestety :/ zabrałam się za Cottonbollsy, oplotłam trzy baloniki bo na tyle mi starczyło kordonka i do tej pory leżą :D pewnie się skończy na tym, że kupię gotowe :)

Sevenka, ja też wybieram się na echo serca za 2 tygodnie ale podczas rejestracji nic nie wspominali, że to będzie połączone z usg 3d/4d. Musze podpytac ☺

Linaina ja się zapisałam do W-wy na ul. Agatową, i pytałam czy to tylko echo serduszka czy też jeszcze coś, pani z telefonu bardzo szeroko mi wszystko omówiła, że usg 3d albo 4d (nie pamiętam dokładnie które ), z pomiarami i przepływami, że dadzą płytkę (fajna pamiątka, której do tej pory się nie dorobiliśmy :)) i że można wziąć osoby towarzyszące :) ale najważniejsze aby było wszystko dobrze.
Maag gratuluję dobrych wieści, czwórka też dobra ocena ;) :D

http://fajnamama.pl/suwaczki/t7uie9v.png