Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Charlotte gratuluję :) a ja nie czuję nic hmm , a to moja 4 ciąża
Padme nie zamartwiaj się , bo ta cała niedoczynność to moda :) kiedyś nikt tego nie robił i było spoko , ja jestem w 4 ciąży , i zrobiłam sobie , bo gdzie nie słysze wszystkie to mają , wynik 3,770 i mój lekarz powiedział , że to kolejny wymysł że jak nie była bym w ciąży to by było ok a w ciąży już nie jest ok , wariactwo ja biorę eutyrox50 2x dziennie po pół tabletki , tak mi kazał lekarz , u endokrynologa nie byłam . Moja koleżanka w 10 tyg, zrobiła okazało się że ma 8 , więc powyżej normy nawet jakby nie była w ciąży , urodziła w piątek 3600 dag . więc spoko .

http://www.suwaczki.com/tickers/relgqps6pnznyy0i.png

Przeczytałam, że "najczęstszą przyczyną anemii (95%) jest niedobór żelaza, który może być wynikiem zbyt małej podaży tego pierwiastka w diecie w stosunku do zwiększonego zapotrzebowania (dostarczanie żelaza do rozwijającego się płodu) lub zaburzeń czynności przewodu pokarmowego i zmniejszonego wchłaniania żelaza. Krwawienie z hemoroidów może przyczyniać się do wtórnej utraty żelaza z organizmu.
Anemia może być także spowodowana niedoborem kwasu foliowego lub witaminy B12. Jest to związane ze zwiększonym zapotrzebowaniem na te witaminy przez rozwijający się płód."
A z własnego doświadczenia wiem, że u mnie poprawiły się wyniki, kiedy zaczęłam brać większe dawki kwasu foliowego. I to mi podpowiedziała lekarka z punktu krwiodawstwa, kiedy mówiłam, że żelazo biorę i nic nie było lepiej. U mnie żelazo tylko "zatwardzająco" działało ;) Podobno są jednak takie specyfiki, co mają inną formę i nawet ten skutek uboczny wtedy nie zdarza się. Ale nie kupowałam ich - bo to w zielarskim mi z kolei babka zachwalała i miałam ograniczone zaufanie ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkkvcqgdgdqdv4a.png

Dzoana, to troche dziwne, że Twoja lekarka nie chce ci przepisać nic z na poprawę wyników.. Ja generalnie zawsze miałam problemy z morfologią, hgb zawsze niskie, w dolnej granicy normy, po zajściu w ciążę oczywiście spadło do około 11. Biorę prawie od początku Hemofer.
Dzięki dziewczynki za miłe słowa ;)
Mam pytanie co do tej tarczycy, czy są jakieś objawy tego, że coś jest nie tak, poza nieprawidłowymi wynikami oczywiście, takie, które może u siebie zauważyć? Bo ja nigdy ani w pierwszej ciąży, anie teraz nie robiłam takich wyników.

Dziwnego masz lekarza co ci zelaza nie chce przepisac ja mam 11,5hemoglobiny poki co nie dostalam ale juz mam rozpiske w karcie i lekarz mowi ze od nastepnej wizyty wprowadzimy tardyferon,ale ja zawsze mialam z zelazem.problemy,
Co do tej.tarczycy to sa objawy ale nie.mozna ich przypisac tylko do tarczycy bo w ciazy nasze hormony szaleja wiec tak ja mialam sucha skore nawet bardzo,jak.drapalam bo oczywiście swedziala to az taki bialy pylek.lecial,wypadajace wlosy.ale kazda z nas jest inna.mysle ze tsh nalezy badac w ciazy chocby po to aby w razie czego moc zareagowac i wprowadzic leczenie.lekarz mowi ze maluszek co.ma wziasc to sobie wezmie i tu bardziej chodzi o uzupełnienie dla nas bo co maluszkowi po chorej i ledwie co zywej z zmęczenia mamusi.wiec w ciazy trzeba i nalezy dbac tez o siebie zebysmy mialy sile dla tych.maluszkow najpierw zeby.je nosic pod sercem a potem aby wychowac

http://s8.suwaczek.com/201609051756.png

Padme, ja od zawsze mam tarczycowe huśtawki.
Kiedyś niedoczynność, potem nadczynność.
W zeszłym roku niedoczynność, az w końcu wysłano mnie na USG tarczycy. Dowiedziałam się o dwuch dużych torbielach i guzie tarczycy. Do biopsji.
Krótki spokój i znowu nadczynność.
Dlatego w zeszłym roku tyłam od tak sobie właściwie obrastałam w wode.
A teraz w ciąży waga znowu spada.
Wysłałem mnie lekarz na T3 i T4 i do endokrynologa.
Chociaż powiedział, że tak się wielu kobietom zdarza, bo hormony szaleją.
Uspokoił mnie, że nie ma niepokoju. Dzieciątko reguluje samo, dlatego ten spadek u mnie.
Mam 1,500tsh.

http://www.suwaczki.com/tickers/uwo9w1d3iz7unwa2.png

Karii, z ta suchą skórą to zastanawiające.. ja juz praktycznie cała od stóp do głowy smaruje sie oliwką, a skórę mam tak suchą, że np jak sie nachylam zeby zawiązać buty to mam takie uczucie jakby mi normalnie skóra na plecach pękała, aż piecze.. brr.. a dłonie smaruje dosłownie z piętnaście razy dziennie i mam tak suche, że na zgięciach na kostkach skóra mi pęka.

Aga,słitasny ten twoj maluszek:))
Pisalysmy ostatnio o polozeniu lozyska,pytalam wczoraj mojej gin i mowi ze ono sie jeszcze moze zupelnie przemiescic.
Co do skory to ja mam mieszana cere,teraz strefa T juz sie tak nie swieci a na policzkach to mam tak sucha ze az wióry leca;)Do "rozstepowych"miejsc uzywalam palmersa ale denerwowal mnie zapach,kupilam ten rossmanowski ale w nim zapach tez sredni a mam wrazenie ze tak nie natluszcza,wiec wracam do palmersa.A co do oliwki to zeby nie wysuszala to nalezy ja nakladac na wilgotna jeszcze skore,no ale to wydluza wchlanianie o kolejne minuty co jest troche uciazliwe.

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Padme nie martw się! Ja mam też niedoczynność która wyszła przy szukaniu moich niepowodzeń przy staraniu endo kazała mi zbić nawet 1 mówiąc ze przy ciąży juz lepsza jest nadczynnosc i co? Zaszłam w ciążę mając jeszcze gorsze wyniki ponad 8 teraz ma zwiększona dawkę leku do 75 i dodatkowo jod i mam tsh 0,49 z kontrolą co 3 tyg poziomu. Szybko się to wyrównuje a wyniki trochę zawsze skaczą w zależności od dnia itp. Ważne by były pod kontrolą. Agaa33 ja nigdy nie miałam lupiezu a teraz mam a niby w ciąży takie piękne włosy są... Ale powoli mija :) włosy to może piękne mam ale zaczęły mi rosnąć nie w tych miejscach np na brzuchu :(

Hej dziewczyny, ja dziś w końcu odzyskałam apetyt. Wczoraj to miałam taki glasgow w wc że nawet nie miałam siły leżeć. I tak mnie bolała głową że musiałam już wziąć apap.
Ja zaraz idę sprawdzić moje wyniki tarczycy, ale chyba mam dobre bo nic mi lekarz nie mówił.
Dziewczyny ale mi brzuch wywalilo. Mam ogromny i boję się że jakoś szybko rośnie. I to raczej nie są wzdęcia.

https://www.suwaczki.com/tickers/iv09i09ka09zsel5.png