Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Kukurydza U mnie kaszel nadal trwa choć już nie taki mocny jak wczoraj pije mleko z miodem i zagryzam czosnkiem chyba trochę pomaga. Dzis ogólnie słaba jestem też się martwię czy ten kaszel nie szkodzi malenstwu...

Anihilacja Ja tez przy pierwszym dziecku zachowywałam się trochę jak taka suka co szczeniąt swoich dotknąć nie da :D jeden raz kiedy mała została może na godzinę z teściową to był nasz wyjazd do urzędu załatwić wszystkie formalności w USC.. oczywiście po powrocie zostałam widok jak wnuk mojej teściowej wpycha małej butelkę z wodą od tego czasu zawsze w wózek i jeździłam z nią wszędzie. Przez 9 mcy mieszkaliśmy jeszcze z teściowa wiec nie zabrakło z jej strony różnych uwag a to na temat ubioru dziecka czy karmienia. Wiecie że jak matka karmi piersią dziecko nie ma potrzeby podawania mu wody herbatki i innych poideł? Oczywiście moja teściowa miała zawsze swoje odmienne teorie. Apropo tej wody polecam poczytać http://www.hafija.pl/2015/01/niemowleta-i-woda-czy-niemowletom-woda-potrzebna-do-picia-i-zycia.html ja mam tego bloga w ulubionych a córę karmiłam 26 miesięcy.

Lenka a acard jeszcze bierzesz? Ja mam brać cały czas...

Ja w ciąży z córą przytyłam 15 kg - z 55 do 70. Po porodzie moment odzyskałam swoją wagę wyjściową a przez karmienie schudłam jeszcze bardziej tylko u mnie brzuch wymaga zawsze pracy. Teraz mam już 62 kg i oby tylko uniknąć rozstępów to wiem ze będzie dobrze. Zmierzyłam się x ciekawości i w pepku 93 cm :D

A też jestem ciekawa wyników obciążenia glukoza choć to badanie dopiero przede mną to w pierwszej ciąży po godz od wypicia miałam 68 a po dwóch 81... na czczo nie miałam pobieranej krwi ale zazwyczaj mam ok 80 i czy to nie dziwne ze po wypiciu glukozy we krwi jest mniejszy wynik niż na czczo? Moja prowadząca powiedziała mi wtedy tylko ze szybko spałam cukier ale dziś mnie to nurtuje...

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvmg7yia7b44tb.png

Cześć dziewczynki!!:)
Wczoraj cieszyłam się, że jestem na bieżąco ze wszystkimi postami, a tu dzisiaj po powrocie z zakupów godzina czytania:D
Ale po prostu UWIELBIAM Was czytać! jesteście pozytywne, dodajecie energii, człowiekowi (co ważne: ciężarnemu:P) o wiele lepiej się robi na serduchu i na duszy:) to tak jak któraś z Was już to ujęła - terapia u psychologa:)

Ja tak na szybciutko - nie wiem czy wiecie ale w C&A mają promocję na wszystko 20% (chyba do niedzieli) i można kupić np 5pak bawełnianych body (niby bawełna "bio"-cokolwiek oznacza) gdzie z promocją wychodzi jakieś 6,5 zł za sztukę. Nie mogłam się powstrzymać i kupiłam jeden 3pak choć nie miałam pojęcia który rozmiar wybrać więc wzięłam przyszłościowo 68.
no i w rossmannie 49% na wszystkie fluidy i inne tapety:P (ale to pewnie już wiecie:)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72713.png

Ja dzisiaj byłam na teście obciążenia glukozą i nie było aż tak źle jak zakładałam. Trochę mi zajęło wypicie tego ulepka (szczególnie przy końcówce już miałam dość), ale ostatecznie dałam radę. Dosłownie chwilę mnie mdliło a potem już było z górki :D I co najważniejsze wyniki w normie także odetchnęłam z ulgą.

Pipii bardzo sie ciesze, ze u Ciebie w normie! :)

Soncia nie ma tak dobrze! :) Ja mam tę możliwość, że jestem na bieżąco i zawsze odpisuję od razu bo potem bym się pogubiła :)
Nie wiesz czy promocja w ca obowiązuje tez online? :*

Basia na szczęście u mnie jakoś kaszel tylko postraszyl. Gorsze jest kichanie :)

Edzia kobieto Ty wyluzuj i nie martw się tym, co będzie za pół roku! Wszystko będzie ok a wyniki miałaś niewiele ponad normę wiec jestem pewna, że cukrzycę ustabilizujesz i szybko się jej pozbędziesz! :)
Razowa mąka jest mile widziana na diecie cukrzycowej wiec smacznego :)

Anihilacja i tam sobie myślę, że z Ciebie taka trochę mama last minute :) Czuję, że u mnie będzie podobnie bo nie mogę się zabrać za zakupy. A lozeczko wozek i foteliki tez planujemy kupić dopiero hak chłopcy będą już rozpakowani. :) No chyba, że będą grzecznie czekac na 38tc z rozwiązaniem to wtedy zamówień jak będę czekać w szpitalu na cc. Modele wstępnie wybrane a maluchy zazwyczaj te kilka dni muszą poleżeć wiec kurier zdąży oblecieć ;)

Hehe, kukurydza- no właśnie staram się być zawsze jak najbardziej na bieżąco, ale czasami wręcz się nie da:) ale to przefantastycznie, bo to forum przynajmniej żyje, a wręcz czasami aż huczy:)
Wydaje mi się że tylko w sklepach stacjonarnych, online możesz mieć 10% jak zapiszesz się do newslettera, więc to zawsze coś:) znalazłam kilka uroczych rzeczy wczoraj właśnie online, ale były powybierane rozmiary i chciałam zajrzeć do stacjonarnego dzisiaj żeby zobaczyć czy jest coś więcej i tak trafiłam na tą promocję. Znalazłam też bluzeczkę półgolfik, który przeceniony był na 7,9 zł a zapłaciłam za nią jakieś 6,30 zł , także myślę że warto zajrzeć;)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72713.png

Moje dziewczynki!

Jestem po wizycie u mojego histerycznego lekarza i tym razem ja sobie pozgrzedzilam i byłam w gabinecie 1h i jestem sprawdzona w szerz i wzdłuż :D

Wiec tak Gabi ma 650g, puls 136, główka, brzuszek, nóżka wszystko rośnie proporcjonalnie i wszystko super!

Moja szyjka wydłużyła sie z 3cm na 3,5 cm po luteince, pimafucinie, noi oszczednym trybie życia. Noi nie ma nakazu leżenia :D:D:D:D

Potem zaczełam zgrzedzić ze wszyscy mi mówią, że mam maly brzuszek noi mam wszystko sprawdzone: płyny ok, macica sięga do pepka, pępowina trojnaczynowa..

I moj histeryk stwierdził ze nie mam wg niego cukrzycy, ze powinam stosowac diete cukrzycowa bo mam wyniki na pograniczu, ale mierzenie cukru 4x dziennie to przesada...

Jeszcze nie był by soba, żeby mnie przestraszyc i w sumie mi dal do myslenia ze zle robiłam.
Mianowicie mowi ze zaraz przed spaniem, żeby sobie zjeśc jakas kanapeczke, bo wiekszosc ciaz ktore koncza sie "niepowodzeniem" to te ktore dzieci sa niedocukrzone przez noc... to jest oczywiscie jego teoria.
Ale ja sie zastanowilam nad soba i jadlam kolacje o 19-20, nic nie jadłam potem szłam spac ok 23 i wstawałam o 10 i dopiero wtedy myslalam o sniadaniu!! wiec Gabi nie miala papu ok 12h!! to tak wramach ciekawostki jakiej sie dowiedzialam!

Matko wkoncu jakis pozytyw:D

buziaki milego wieczorku!

http://www.suwaczki.com/tickers/relgpiqvaekund3p.png

Witajcie :)
Zrobiłam tę toxo. - wynik ujemny Uf...
Mam natomiast pytanie odnośnie FT4- jak mam wyliczyć ile to % ten mój wynik... FT4 1,16 ng/dl zakres norm: 0,93-1,70 więc 1,16 to ile to procent ? Będę wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi:)
I Już się biorę za czytanieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee zaległości.
Pozdrawiam cieplutko.

http://www.suwaczki.com/tickers/hchy3e3ksrr1txlh.png

Misia23 - tragedia z tą teściową :D teraz tyle ładnych rzeczy można ciążowych kupić.. ale oni tego nie rozumieją :D Fakt te ciążowe są drogie mega… ale można trafić na świetne okazję :) Ja na przykład kupiłam w H&M Mama tregginsy ciążowe w promocyjnej cenie za 60 zł. Czuję się w nich super, mega wygodne i znoszę je na pewno tym bardziej, że w czymś trzeba chodzić do pracy a w dresie nie pójdę :D. A w ciucholandzie ostatnie sukienkę też z tej samej firmy kupiłam za 8 zł ;) da się. Ale teściowej ciężko wytłumaczyć :D
Ula_S – nie będziemy się licytować ;) chciałam tylko poprawić humor, że nie jesteś sama. Damy radę! Jeszcze 3 miesiące także wszystko się skompletuje ;D
Kukurdza – „A jeśli Was to stresuje to proszę nie stawać na wagę ! :)” o tak!!! ;D Apropo kaszlu to poszłabym do lekarza rodzinnego ;). Mi pomogły tabletki do ssania Prenalen ;)
Nela_c – dziękuję! ;)
Edzia85 – super cieszę się, że wszystko w porządku, i Maluszek zdrowy i jest pozytywnie! ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22nwn15n1la6goh.png

Ja dziś byłam u kardiologa, wszystko w porządku także jest ok. : ) Następna wizyta w połowie lipca, a jutro do ginekologa ; )

Ludzie… mnie to śmieszą ci, którzy mieli dziecko dawno temu i wielu rzeczy z wiadomych przyczyn jeszcze nie było wiadomo, nie było czy po prostu ludzie nie mówili o tym bądź nie wiedzieli. Na przykład teraz się mówi, że nie powinno się myć okien w ciąży i wieszać firanek, bo naciąganie itd. ( wiemy o co chodzi – i znam kilka przypadków gdzie kobiety traciły ciąże :/ ). A moja babcia ( jest Kochana i cudowna, ale to przeszło samo siebie): „Ja dzień przed porodem umyłam wszystkie okna w domu, za moich czasów to inaczej było” – no i ręce opadają.. :) Albo: „Ja jak rodziłam to nikt mi nie pomógł, jakie 5oo zł na dziecko, sama musiałam sobie radzić”. I tak dalej, dotyczące l4 w ciąży, że teraz się idzie od razu, wymotywania, i w ogóle wszystkiego :D Matko, mnie Ci ludzie co tak gadają mega śmieszą, ale i czasem ciśnienie podnoszą… Jest teraz to się korzysta, ktoś nie chce nie musi. No ale nie przetłumaczyć tym co nie mogli, nie mieli a teraz tak gadają… ;D To tak na poprawienie humoru dziewczyny.

Miłego wieczorku ;) ;*

http://www.suwaczki.com/tickers/l22nwn15n1la6goh.png

Soncia dzięki za info. Mnie pewnie się nie uda, ale dziewczyny na pewno skorzystają! :)

Evee jak juz urodzisz Jaśka to dopiero wtedy będziesz mogła oceniać, jaką jesteś mamą. I jestem pewna, że w jego oczach będziesz najlepsza! :*

Edzia ciesze się, że dobre wieści w końcu. Tylko nie brykaj zabardzo bo Twoja szyjka lubi się buntować! :* :)

Virkael nie mam pojęcia co i jak. Ale jutro pokażesz lekarzowi i się dowiesz. :)

Antynikotynowa jaka masz teraz szyjkę? Kochana pessar to nie koniec świata. Dziewczyny z nim rodzą nie raz długo po terminie. Spokojnie przede wszystkim bo to dla Maluszka najważniejsze! :* Przytulam Cię najmocniej! :*
A co do tsh... może udaj się do endokrynologa? :* Być może wzrosło, bo wzrosło zapotrzebowanie a dawka 50mikrogramow to naprawdę niewiele. Kochana dla własnego spokoju warto :*
Mocno mocno Cię ściskam. Jeszcze wszystko będzie dobrze! :****

Dziewczyny macie jakieś informacje, sposoby, wytyczne nt liczenia ruchów dziecka? Czasem chłopcy są tak spokojni i sama nie wiem. Wyczytałam w internecie, że pory powinny być stale a u mnie nie ma żadnej regularnosci. Nie pomaga też jedzenie i głaskanie i juz na pewno nie są aktywni wieczorem. Po prostu ruszają się jak chcą i kiedy chcą. Chciałabym zacząć to kontrolować tak trochę dla własnego spokoju... no ale nie wiem, może poczekam do wizyty, bo mam za tydzień. Wypowiedzcie się jakie są Wasze doświadczenia.

U mnie znów gorzej. W ciągu dnia czułam się dobrze i prawie już pekalam z dumy,ze pokonałam ta cholerę. A teraz znowu stan podgoraczkowy i głowa pęka. Jutro zostaje sama. :/ Jejciu oby nie dopadła mnie ta goraczka!

Antynikotynowa, będzie dobrze. U mnie też skracala się z tygodnia na tydzień, a po 3xluteinie 100 i częstym leżeniu wróciło do normy. Nie denerwuj się. Leż, nie siedź bo z tego powodu może skracać się szyjka. Zakupy robiła przez internet, byś nie musiała po bułki jeździć.

Edzia85, moja Dr właśnie mówiła by ok 22-23 zjeść normalny posiłek- najlepiej tak pożywne jak śniadanie- tłuszcze i weglowodany. To nie wymysł o niedocukrzeniu. Jedno dziecko mamę wybudzi jak jest głodne inne nie. Jasiek wybudza mnie momentalnie gdy jest głodny, jest to inny rodzaj łaknienia niż na co dzień.

Marta_Joanna myślałam że się zastrzelę.

Jaś 24.07.2016

A ja jutro na połowów idę :) mam nadzieje ze wszystko z Zuzia będzie dobrze.
Trochę mnie zszokowalyscie mówiąc ze przez noc dziecko głodne. .. idę spać o 21 i kolacje kolo 18 jem a o 8 czy 9 śniadanie :) wypowiedź cie się dziewczyny jak to jest

I w poprzedniej ciąży i teraz próbowałam doszukać się informacji jak to jest z tym liczeniem ruchów... i nigdzie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi, a co lekarz czy położna mówili mi inaczej. W moim podręczniku do Położnictwa i Ginekologii Breborowicza pisze w ten sposób: "ruchy płodu należy liczyć co najmniej godzinę dziennie i liczba mniejsza niż 3 uznawana jest za nieprawidłową. Większość protokołów postępowania jako sygnał alarmowy przyjmuje jednak mniej niż 10 ruchów w ciągu 2 godzin."
A w Internecie są też wersje, ze ma być 10 ruchów na godzinę i albo jakieś wersje żeby ogólnie liczyć w jakim czasie wystąpi to 10 ruchów i bądź tu mądry... Ogólnie pisza, żeby sobie 2 lub 3 razy dziennie wybrać jakaś godzinę i policzyć ile tych ruchów jest. Jak nie ma właściwej ilości w ciągu godziny liczyć przez kolejną.
Też nie ma sprecyzowanego tygodnia, po którym powinnyśmy zacząć liczyć. Widziałam wersje, ze po 25 tygodniu, lub ze koło 29 lub jeszcze inne. Bo prawda jest taka, ze teraz części ruchów pewnie jeszcze nie wyczuwamy w związku niewielkimi rozmiarami dziecka. Niby się mówi, ze pod koniec ciąży dziecko ma mniej miejsca, więc rzadziej się rusza. U mnie się to nie sprawdzilo, bo z kolei miałam wrażenie, ze wyczuwalabym nawet dotknięcie palcem ;-).