Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry Dziewczyny :)

Edzia mam to samo szyjka 3cm mimo lezenia, ale to przez skurcze, które mi towazysza ...
Bądźmy dobrej mysli dla Naszych maluszków ;)

Wgl. znajomi polecili nam dobrego lekarza ze szpitala w którym chcialabym rodzic. Szczerze mowiac jest super, chociaz moj dotychczas byl tez ok. Zastanawiam sie, czy zmienic głównego lekarza, ale mimo wszystko odwiedzilabym jeszcze poprzedniego gin chociażby co miesiac. Problem w tym, ze nie wiem jak mu to powiem... pomogl nam w staraniach.

Pozdrawiam :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72702.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jgx9n73sy9l9s01.png

Antynikotynowa nie patrz na to jak się lekarz poczuję że chcesz go zmienić. Daj spokój to Twoje dziecko nie jego. Nie przejmuj się takimi rzeczami ;)

Irenkaa u nas będzie Jan ( Jaś, ale zazwyczaj mówię Jasiek).

Wczoraj mi M powiedział że jest przerażony tym ogniskiem. Strasznie się boi i martwi. Żałuje, że badanie jest dopiero 21.04, że mam się nie martwić o pieniadze, że każda kwotę zorganizuje tylko mam sprawdzić czy z małym wszystko ok. Chyba już klamka zapadła, nawet jak prowadząca powie że nie trzeba robić tego badania to i tak pójdę na tę echo.

Weekend spędzam na uczelni. Będzie ciężko, bo prawie całe dnie spędzam na leżąco i bardzo mi z tym dobrze ;) a teraz cała niedzielę spedzę siedząc.

Wczoraj zamowilam starter Aventa ( butelki itd). Nie mogłam się powstrzymać, a może jednak powinnam przystopować...

U mnie siostra jest lwem. Dogaduję się z nią, ale jest strasznie uparta i jak coś sobie ubzdura to koniec, nie zmieni zdania. Bardzo ciężko przychodzi jej przeprosić, a już przyznać do błędu to już w ogóle!

Edzia85 u mnie szyjka ma 2,5 cm. Biorę codziennie luteinę i czuję się dobrze;)

Jaś 24.07.2016

Katalina dla malenstwa zawsze będziesz numer jeden. Slyszy cię każdego dnia i bicie twojego serca, także się nie martw:)
Edzia najważniejsze, że maleństwo rośnie polezysz i będzie ok.
Antynikortynowa dawno sie nie odzywalas, cieszą się, że dzidzia rośnie a z szyjka się ułoży:)
A ja leżę i czekam, aż mała da osobie znać bo coś dziś milczy:(
A i też jestem skorpion z 86:)

mamalina - Gaja to przepiękne imię, pewnie nawet bym myślała o "zapożyczeniu", ale z naszym nazwiskiem niestety komiczna byłaby to kombinacja ;)
kukurydza123 - nam też pewnie zejdzie kilka miesięcy zanim ustalimy ostateczne imię, tym bardziej, że zdanie zmieniam co parę dni. Najlepiej jakby mała mogła się wypowiedzieć ;) Odnośnie tego zmęczenia zakupami też tak mam, cieszę się na nie, a po pół godziny już chcę uciekać do domu, robi mi się niewygodnie i nudno. Ale ja nigdy nie była wytrwała w shopingu ;)
Ula_S - mam już taką poduchę i jest trochę lepiej, ale i tak bywają noce, że muszę spacerować co godzinę, bo inaczej ten ból nie ustępuje. W poniedziałek będę widzieć się z fizjoterapeutą, może coś podpowie. Chociaż podejrzewam, że to wychodzi moje wrodzone schorzenie.
emrysis - bardzo mi miło, że tak ciepło przyjmujecie mnie do swojego grona :) dzięki!
Evee - Jan jest super i ma dużo wersji. Współczuję weekendu na uczelni, bo sama tego doświadczam. Mam zjazd w przyszłym tygodniu :/

http://www.suwaczki.com/tickers/hchyvfxmaa17stme.png

Kukurydza- ilość pokarmu w piersiach rośnie wraz z potrzebami dziecka, także większe butelki jak najbardziej się przydają. Mój Antoś w 9m-ci życia jadł chyba 180 ml odciaganego mleka. Z twoim mlekiem jest trochę inaczej niż z mm. W mm masz miarki i porcję jakie dziecko w danym wieku powinno jeść i jak często. Piersią karmisz na żądanie i tyle ile dziecko chce. Czasem chce chwilkę bo po prostu chce mu się pić, a na początku karmienia leci taka woda, potem dopiero tłusty pokarm. Ja jak karmiła Antka odciaganym mlekiem to jadł tyle ile miał ochotę. Pamiętam że na początku były to śmieszne ilosci- 30-60 ml, a potem 120, 150, 180 a nawet 200 ml potrafił rąbnąć na raz:-)

Co do imienia. Ja byłam przekonana do Maksa ale ostatnio chodzi mi po głowie Natan, choć kazdy w rodzinie się krzywi ze dziwne:-)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3vkcb12t6tlw6.png

Fiolka Mój mąż jest panną i mam takie spostrzeżenie: pedant z niego raczej marny, ale za to uwielbia być obsługiwany. Samiec alfa uparty jak przysłowiowa baba. Ale nie bierz sobie tego do serca, bo to może mieć związek z wychowaniem. Najstarszy, więc wylulany i rozpieszczony. Czasem jak zaczyna przesadzać z prośbami/rozkazami, mówię do niego "królewno".

Szwagierka męża to lew i fakt - jest uparta i lubi być w centrum uwagi.
Ja jestem rakiem i dużo z opisywanych dla raka cech posiadam. Na pewno nie jestem tak przebojowa i pewna siebie jak podobno lew i będę musiała bardzo nad sobą pracować, żeby synusia nie rozpieścić.
Znaki znakami....a i tak kluczem jest wychowanie i otoczenie, w jakim dziecko dorasta.

mamalina Mi się Milanek bardzo podoba, ale mąż woli imiona dosłownie oklepane. Nie lubi wychodzić poza szereg, więc na nietuzinkowe imiona nie dałam rady go namówić. Znów ja nie lubię oklepanych, więc mieliśmy na tym polu spięcia. Ale ostatnio rozmawiałam z jego ciotką o imieniu Alan i wiem, że mąż zaczął się nad tym imieniem zastanawiać. A Lilianka też ślicznie - moja mama to Lilianna i zawsze to imię mi się podobało. Jest bardzo kobiece, a Gaja idealnie wpisuje się w zestawienie.

kukurydza123 Świetnie zrobiłaś ten dokument. Pozwoliłam sobie dodać kilka rzeczy, chociaż dosłownie po kilka słów, dla większej precyzji i wyczerpania tematów.

http://www.suwaczki.com/tickers/82dohdge3yuh452h.png

https://www.suwaczki.com/tickers/wff2hdge5xtp9iun.png

Bina - ja tez raczek, a moj chlop skorpion. Taki rasowy szczypacz, ałć ;) oboje sie podszczypujemy ;) mlody to wodnik, a teraz bedzie lwica. Bedzie iskrzylo :) w domu.

Kukurydza - sciaganie, przechowywanie i karmienie swoim mlekiem to temat rzeka. Jak znajde chwile to podrzuce ci kilka informacji, teraz musze leciec do pracy. Butelka z uchwytem - to chyba zestaw "treningowy", ja mialam z Aventa, od 4 miesiaca dziecko samo sobie trzyma butle i jest super. Moj jak tylko usiadl, to odrzucil butelke, bo trzeba mocno przechylac i przeskoczyl na kubek niekapek.

Co do zakupow, ja ciagle nie wierze w ta dziewczynkę i na razie nie kupuje tiulow ;). Jak juz pojde na zwolnienie, to przejrze co mam po naszych chlopakach i wtedy zobacze co trzeba dokupic.

Lece sie malowac i do pracy. Milego dnia!!

https://lb3m.lilypie.com/dYNLp1.png

Evee masz racje ;) tak już mam jeżeli lekarz nie zrobił nic złego, a dobre rzeczy to przykro mi :P
Ładne imię Jaś ;) z mężem zastanawiamy się pomiędzy Mikołajem a Maksymilianem, ponieważ oboje mamy imiona na "M" oraz jego bracia również i chcemy kontynuować. Bliższy na Mikołaj, gdyż w mikołajki mieliśmy ślub. Jakiś czas temu zastanawialiśmy się na Zygmusiem (po dziadku), ale obawiam się jak mogłyby dzieci i rodzice reagować w czasie szkolnym.
Popieram Waszą decyzje z badaniami, pójdźcie - Maleństwo najważniejsze.
Też chce zamówić butelki Awent, wszystkie moje siostry miały je dla swoich pociech i są zadowolone.

Anula11 dziękuję ;) walczę z niedoczynnością tarczycy i mam nadzieje, że z szyjką też już będzie dobrze.

irenkaa Witamy ;)

natalia93 gratuluję "połowinek" ;)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72702.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jgx9n73sy9l9s01.png

Cześć antynikotynowa, ja również mam niedoczynność, wprawdzie zaleczoną przed ciążą, ale w czasie pierwszego trymestru tsh szalało i podchodziło pod 5. Jednak moja endokrynolog mnie uspokoiła, bo podobno to ft4 jest najważniejsze i przechodzi przez łożysko. Poza 1. trymestrem wahania już nie są takie groźne, bo maluch już sam sobie produkuje hormony, w razie braku tylko zabiera mamie. Raz dwa na pewno poprawią Ci się wyniki po lekach.

http://www.suwaczki.com/tickers/hchyvfxmaa17stme.png

Ja tez jestem skorpionem z rocznika 86 :D A mój mąż jest zodiakalną Panną i do pedanta jest mu zdecydowanie daleko jeżeli chodzi o porządki domowe. Ale jeżeli chodzi o pracę to musi być wszystko tak jak sobie wymyśli - merytorycznie i wizualnie.

Co do imion to mój mąż chciał żeby nadane imiona miały 3 odmiany np. Wojciech, Wojtek, Wojtuś. Dodatkowe kryterium to żeby się w rodzinie nie powtarzało i miało polskie brzmienie. I tak po wielu dyskusjach będzie Wojtek i Tomek :)

A co do wyprawki to macie może jakąś sprawdzoną listę co faktycznie się przyda? Bo może faktycznie trzeba by powoli zacząć kompletować żeby koszty się rozłożyły. Ja na razie kupiłam tylko kilka ciuszków :D

Witam wszystkie ciężarówki :)
Nie było mnie jeden dzień i tyyyyyyyyyyle do nadrobienia. Świetny pomysł z tą alfabetyczną listą zagadnień ciążowych. Wielki szacunek za prace włożoną do przygotowani jej. Ja mam napisać do maja artykuł z mojej dziedziny w której pracuję ale ciężko mi się zabrać. Brak jakichkolwiek chęci do tworzenia czegokolwiek.
Przedwczoraj byłam na spotkaniu Świadoma Mama w Rzeszowie. Myślałam, że się czegoś nauczę, dowiem ciekawych rzeczy a tu zonk. Cztery godziny oglądania i wsłuchiwania się w reklamy.
My z mężem jeszcze nie wiemy jak nazwiemy dzidziusia. W sumie miał być chłopak teraz widać dziewczynkę, sama nie wiem co będzie i ciężko nam się nastawić na jakieś imię. Nie mamy wspólnych typów (wojna murowana :P).
Jeżeli chodzi o teorię planowania płci zgodną z terminem owulacji ja w nią wierzę. Po pierwsze trzeba do niej podejść od strony teorii prawdopodobieństwa. Współżyjąc około dwóch dni przed owulacją zwiększa się prawdopodobieństwo spłodzenia dziewczynki, ponieważ plemniki żeńskie są grube i mniej ruchliwe, co za tym idzie wolniejsze. Więc w wyścigu do komórki jajowej startują szybciej i mają większe szanse dotarcia niż szczupłe, zwinne i szybkie plemniki męskie (ale o krótszej żywotności). Z racji anatomicznej plemników męskich większe prawdopodobieństwo spłodzenia chłopca jest w dniu owulacji lub dzień po.
Robiono również badania na ten temat i wyciągnięto wnioski, że parom, które są ciągle razem i współżyją regularnie częściej rodzą się dziewczynki. Zaś parom spotykającym się sporadycznie (np. gdzie jedno jest za granicą) częściej rodzą się chłopcy :)

[center]http://www.bubhub.com.au/tickers/image.php?image=MTQ1YGA2MmBgMjZgYDExYGAyMDE1YGAwMWBgYGBwcmVnbmFuY3lgYDMxYGAwOGBgMjAxNmBgWQ===.png[/center]

Aniusiaa ostatnio mi lekarz mowil że zazwyczaj jak pojawia się chłopiec a później dziewczynka to będzie chłopiec, że względu na to że dzieci mogą mieć zaciśnięte nóżki i ptaszek może być zakryty przy kilku badaniach. Kolezanka była pewna do 9 miesiąca że dziewczynka, a tydzień przed porodem dziecko rozłożyli nóżki i okazało się że chłopiec. Chodziła na USG do kilku różnych lekarz i każdy mówił że dziewczynka ;) a tu niespodzianka :)

Pippi już tabela jest zrobiona tytuł tabela sierpniowej. Kilka dziewczyn ma ją pod paskiem ciąży ;)

Jaś 24.07.2016

Pipii - oj tu się w 100% zgodzę, bo z moją "panną" też musi być jak sobie wymyśli.

Fizka Faktycznie będzie mieszanka wybuchowa :)

kukurydza123 Cały czas rozmyślam nad dokumentem z pigułą informacyjną. Chodzi mi po głowie, czy może lepiej informacje o chłopcu (a szczególnie stulejce) oraz dziewczynce dać jako podpunkt hasła PIELĘGNACJA NOWORODKA. Myślę też o umieszczeniu w tym podpunkcie informacji o pielęgnacji pępka oraz polecanych kosmetykach dla dzieci.

Zastanawiam się też, czy nie lepiej zebrać informacje o bólach, problemach zdrowotnych do ogólnego hasła zdrowie. Rozwiązanie segregacji alfabetycznej też jest fajne i praktyczne, ale może łatwiej było by znaleźć hasła tematyczne (za alfabetem) a później za alfabetem podpunkty.
Co Wy na to?

http://www.suwaczki.com/tickers/82dohdge3yuh452h.png

https://www.suwaczki.com/tickers/wff2hdge5xtp9iun.png

Aniusiaa szukałam wczoraj informacji na ten temat i bardzo chciałabym poznać badanie, w których ta zależność między plemniki została wykazana. :) Jestem z wykształcenia farmaceuta ale skończyłam 1st biologii, później robiłam jeszcze studia podyplomowe z genetyki wiec sprawy plemników, chromosomów itd przerabualam tysiące razy. Nikt nigdy nie mówił nam o czymś takim, bardzo interesuje się genetyka człowieka i m.in determinacja płci, mam w domu kilka fajnych książek na ten temat. Wczoraj przejrzałam wszystkie i nic. Jeśli masz jakieś źródło tych badań, autorów lub coś w tym stylu to poproszę. Bardzo chciałabym poczytać o tym więcej :)

Wszystkim dziewczynom narzekajacym na panny wysyłam spojrzenie ostrzegawcze :D Ja jestem panna, ale z tych raczej pedantycznych :) Mimo tego, xe mam ogromny temperament to wszelkie rzeczy muszą być uporządkowane. Powiem szczerze, że nigdy jakoś szczególnie nie analizowałam znaku zodiaku. Właśnie uświadomiłam sobie,xe musiałabym zajrzeć w kalendarz żeby zobaczyć spod jakiego znaku jest mój mąż (datę urodzenia znam, ale nie mam pojęcia jako to znak). .. :D

Mnie Maksymilian tez się podobał, ale mąż zaprotestował. :)

Natalia super! Doczekałas się i Ty. :) Gratuluję. Teraz juz z górki :))

Catya jak tam sytuacja na froncie?

Fizka, Miremele dziękuję. Czy w takim razie uwazacie, ze powinnam na pierwszy miesiąc- dwa kupić jeszcze większe butelki od 150?

W ogóle dziewczyny w trojpaku - jak Wy się nastawiacie na karmienie?

Bina super, że dodalas coś od siebie, o to właśnie chodzi! :)

Irenkaa u nas imiona tak wybrane na zasadzie, że stanęliśmy na tym, co jest ale też nie jest powiedziane, że to jeszcze się nie zmieni. :)

Katalinka dziecko słyszy nie tylko, kiedy mówisz do brzucha, ale kiedy mówisz cokolwiek. :) Słyszy tez Twoje serce, odczuwa emocje i łączy z danym tonem głosu wiec między Wami będzie na pewno niesamowita więź.

Dziewczyny ostatnio oglądałam film o słoniach. Tak sobie to teraz przypomnialam bo słonie ani nie mówią do brzucha, ani nie głaszcza a między matką a młodym jest więź porównywana do tej ludzkiej. Wiec spokojnie :) ;)

Bina są niektóre tematy, które pasują do kilku haseł. Można porobić dodatkowe kategorie i np odnośniki typu np.

Ból brzucha- patrz: zdrowie

Natomiast zależało mi na tym, żeby w jednej kategorii było stosunkowo łatwo znaleźć jakoś wątek, jeśli będzie zdrowie to może się okazać, że pójdzie tam 50% tematów, bo bardzo wiele związanych jest ze zdrowiem i może być problem z wyszukaniem.
Natomiast można zrobić taką kategorie na przyklad wlasnie z takimi odnośnikami gdzie szukać.
Jeśli chodzi o pielęgnacja oworodka to ok, natomiast myślałam jeszcze ze np. W chłopcu i dziewczynce dziewczyny będą wymieniały się opiniami nt imion czy wyprawki stricte dla dziewczynek/ chłopców itp stąd napisałam to w ten sposób :) Mysle ze w tym wypadku można zostawić kategorie chłopiec, dziewczynka, dołączyć pielęgnację i tam wrzucić stulejke. Co Ty na to?

Obawami się, xe jeśli podzielimy to na takie większe kategorie to zrobią nam się 3-4 typu zdrowie, noworodek, poród, wyprawka i będzie trudno coś tam znaleźć.
No ale czekam na Wasze opinie :)

W ogóle może umówmy się ze dajmy sobie czas do dzisiejszego wieczora, żeby plik mógł już "ruszyc" :)

Kukurydza :) Napisałam o tej teorii ponieważ się nią interesowałam od strony "biologicznego" laika. Wiec trochę tu trochę tam. Pierwszy raz o niej usłyszałam właśnie od nauczyciela biologii w liceum. Na początku tamtej wypowiedzi dopisałam, ze należy do niej podejść od strony rachunku prawdopodobieństwa wiec prawdopodobieństwo się zwiększa lub zmniejsza w danym czasie, a nie że tak na pewno będzie. Jeśli chcesz możemy to nazwać hipotezą.
Pozdrawiam.

[center]http://www.bubhub.com.au/tickers/image.php?image=MTQ1YGA2MmBgMjZgYDExYGAyMDE1YGAwMWBgYGBwcmVnbmFuY3lgYDMxYGAwOGBgMjAxNmBgWQ===.png[/center]

Dzien dobry

Mamalina,
tak widywalam meza bo z nim tak sobie biegalam caly dzien:P najpierw praca (pracujemy w tym samym budynku-inne firmy) po pracy tance tez razem, potem czasami impreza noi wracalismy do domku:D
Kosciol to temat rzeka..oni robia co chca i ja chca:D
czekam z niecierpliwoscia na Twoje zdjecie zeby zobaczyc jakie Mlode dziewcze z Ciebie:D ja jestem od Ciebie o rok starsza 85 rocznik:)

Co do kawy to ja nie lubie, nigdy nie pilam wiec w ciazy mi jej totalnie nie brakuje. Wrecz nie lubie zapachu :)

Catya
zycze powodzenia w domku z chorobami!! a chory facet to ehhh szkoda mowic:D

Motylek86
podziwiam za wytrzymanie takiej podrozy!!

Evee
hahaha Twoj facet to niezly aparat:D rodzenie kamienia to taka tragedia na pewno ze musisz go trzymac za raczke:D

Kukurydza123
super dokument i podziwiam jak Ci sie chcialo nad nim siedziec:D

Co do skurczow ja nic takiego nie mam...chyba ze ich wogole nie czuje! dlatego ogolnie mnie dziwi cala sytuacja z szyjka... bo serio nie mam skurczy ani boli nic a nic..

Irenkaa
serdecznie witamy!
co do wyboru imion to ja zawsze mowilam ze jak bede kiedys miala corke to bedzie Gabrysia wiec nie bylo jakiegos wiekszego problemu:)

Antoninka
ja na waszym miejscu dalabym Damian zeby rzeczywiscie nie mial formalnych problemow:D a jak bedziecie do niego mowic to juz wasza decyzja:D

co do znakow zodiaku ja i moj maz jestesmy Baranki:D a Mega sie roznimy on pedantyczny, spokojny, rozwazny taki opanowany:D ja no coz:P:P wulkan energii, dusza towarzystwa, pedantyzm stopien zero :):) wiec ja nie wierze w znaki zodiaku...

Emrysis
bardzo sie ciesze ze z synkiem lepiej!

Natalia93
gratulacje poloweczki!! :D

co do mojej wczorajszej wizyty:D ogolnie tak jak pisalam Gabi ma sie bardzo dobrze, sam lekarz stwierdzil ze bardzo ruchliwa jest, ale tego nie musi mi mowic bo ja ciagle czuje!!
a co do mojej szyjki mam pytanko bo moze ktoras tak miala!!
Mianowicie ja widze duza zaleznosc, chodze do lekarza co 2tyg i na jednej wizycie szyjka ma 3cm a za 2 tyg 4cm potem znowu po 2tyg 3 cm i tak w kolko.. w te tygodnie co ma 4 cm wiec jest super zawsze biore globulki pimafucin bo lekarz kazal mi je stosowac raz na miesiac. Wiec moje pytanie czy wiecie czy jakies bakterie powoduja skracanie szyjki? bo to wg mnie za duza zaleznosc... i ja obstawiam ze jak uzywam globulek nie mam bakterii to szyjka jest super!

zalaczam jeszcze fotke mojej szyjki, bo Gabi sobie jakis kurde tunel robi i to mnie w sumie najbardziej martwi... bo centralnie od jej strony jest takies wglebienie...

milego dnia
buziaki

monthly_2016_04/sierpniowki-2016_46298.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/relgpiqvaekund3p.png

Bina i w ogóle chciałam Ci bardzo podziękować za zaangażowanie w temat! :))

Aniusiaa pytałam czy masz jakieś informacje na temat badań, które udowodniły ta żywotność plemników bo wygląda na to, że takie są i zwyczajnie mnie to interesuje, po prostu lubię takie rzeczy :) spytalam, poniewaz jeśli masz jakieś info to chętnie o tym poczytam dla własnej wiedzy i ciekawości. :)

Kukurydza, ja to potraktowałam jako ciekawostkę dla siebie i w ścisłe badania naukowe się nie zagłębiałam bo się na tym nie znam. Poczytałam na necie co o tym piszą i zebrałam. Jeśli masz dostęp do prasy naukowej to w zagranicznych czasopismach coś będzie na ten temat. Ja tak szukam wiadomości ze swojej dziedziny (chemia stosowana) i zawsze coś jest ciekawego.