Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi w sprawie wartości hemoglobiny.

Ant-Kaz kurczę, o zielonych wodach na tym etapie ciąży słyszę pierwszy raz. Zdarza się to czasem, ale zazwyczaj po terminie porodu, albo w okolicy i wtedy szybko rozwiązują ciąże, by Maluszek nie miał infekcji. Mam nadzieję, że wszystko się wyjaśni szybko i będzie to jedne wielkie nieporozumienie! Spróbuj się odciąć od historii z oddziału, bo tylko zwariujesz!

aniusiaa witaj. Zapraszamy w pierwszej kolejności do wpisania się do tabelki, która nad suwaczkiem kukurydzy albo Fizki.
Imię dla córci już wybrane?

Katalina głównie tetrowe pieluszki bym kupiła. Ja mam jeszcze całe 2 flanelowe i wykorzystuje je do wózka czy łóżeczka w okolicy buzi Maluszka w razie jakby się ulało. Zawsze to milsze w dotyku niż tetrówka. Innych nie znam.
Co do Twojego pytania o program i ich widoczność dla innych gin w innych klinikach, to myślę, że nie ma takiej opcji. Te programy nie są raczej połączone, są po prostu wgrane do monitorów/komputerów USG i nie przesyła się nigdzie danych.

Patrycja08 łóżeczko takie na stałe to zdecydowanie bez bujania.

Edzia Tobie to dobrze - często masz wychodne:) Ale korzystaj póki masz dużo wolnego czasu, bo jak pojawi się Gabi, to już nie dość, że będzie trzeba być od kogoś zależnym, aby zajął się Małą, to możesz nie mieć ochoty się z Nią rozstawać:)
Daj znać oczywiście jutro po wizycie u gin!

majeczka brawo Ty!

Bina dobrze się dowiedzieć czegoś nowego:) Nie wiedziałam o tym terminie mimo 4 ciąży:) Po 20 tc dzidzia nie jest już cała widoczna na monitorze USG i ciężko zmierzyć Ją całą - ja w każdym bądź razie od badań połówkowych w każdej ciąży miałam już podawaną tylko wagę, a w zasadzie mój gin mierzył tylko obwód główki i długość kości udowej.
Co do fotki ja wrzucę coś na pewno ze chrzcin czyli po niedzieli.

emrysis w takim razie trzymam kciuki oby jutro było już bez gorączki!

kukurydza działaj ze ściągą:) Tylko to dużo pracy, więc może od teraz zaczniemy zapisywać?

Evee najważniejsze, że Jasiek rozwija się prawidłowo. Czy z tym ogniskiem hiperchogenicznym wiąże się dziurka w serduszku, czy to coś innego? Jeśli dziurka, to nie ma się co przejmować, powinna się zrosnąć albo jeszcze w brzuszku u Mamusi albo już poza nim - mój chrześniak się urodził z dziurką, która się szybko zrosła.

Ula_S wydaje mi się, że gin bardzo profilaktycznie dał Ci to żelazo. Anemia w ciąży jest na pewno poniżej 11 jednostek, jak nawet nie 10. A Ty masz prawie w normie. Może w ciąży bliźniaczej jest inaczej, bo Maluchy wyciągają znacznie więcej od Mamusi?

Fizka to jeszcze trochę ponad 2 tygodnie i wreszcie sobie odpoczniesz!

Fiolka jest jeden minus, takich bobasów, a w zasadzie dwa - od początku trzeba więcej się nadźwigać i ciężej jest Je wypchnąć:) Dla mnie optymalną wagą byłaby na pewno poniżej 4 kg, a najlepiej bliżej 3 kg, ale na to chyba nie mam co liczyć:/
Zazdroszczę tak pozytywnie Twojego dnia:)
Wow śliczny brzuszek masz i pępuś wystaje:) Ty spodziewasz się chłopczyka, nie? Brzuszek tylko do przodu Ci poszedł. Ale pochwalisz się niedługo w całości na prywatnym?

Kukurydza czekam cierpliwie na Twój wpis, bo pewnie świętujesz z mężem:)

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Mamalina- tak chętnie dołącze do nowego forum:-) i dziekuję, że putasz- z synkiem już ok- wygląda na zdrowego.

Eve- trzymam kciuki, aby wszystko było dobrze. Ważne, że lekarz nie maluje czarnych wizji, więc i ty mu zaufaj.

Ant- kaz- współczuję tej wycieczki po szpitalach- to fakt, w takich wypadkach duże miasto to gwarancja szybkiej pomocy. Mam nadzieję, że okaże się, że to tylko infekcja. Wiem jak to jest nasłuchać się i naoglądać różnych historii. Moja bliska przyjaciółka spędziła 3 tygodnie na patologii ciąży i tyle co tam się naoglądała to masakra.

Bina- mi też lekarka mówiła, że na tym etapie nie da rady zmierzyć dziecka, bo jest już duże i zwinięte. Podaje się tylko wagę. Mi orientacyjnie powiedziano, że dziecko na tym etapie (21 t) powinno mieć koło 20 cm.

Pisalyście o pracy- ja już bym chciała trochę odpocząć, a muszę zgodzić się na dodatkowe zlecenie, bo remont się zbliża i każda kasa się przyda. Mam nadzieję, że dam radę do 9 miesiąca popracować.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3vkcb12t6tlw6.png

Fiolka kochana ja czekam na większe zdjęcie i bez uciętej głowy, bo mało widać - choć z tego co widać, to widać, że jesteś atrakcyjną kobietą:):) Synusia za to widać bez zarzutów:) Armatka jak się patrzy! Będzie przystojniak po mamie!
Naturalne masz takie ciemne włosy?

Mamalina
teraz chyba z glowa wyszlo :) Musze jutro posiedziec bo cos mi ucina a chciala cos fajnego jeszcze dodac eh :/
nie to tylko farba, normalnie jestem blondynka ale w jasnych ginie mi buzia. Jak bylam mala to miala zółte jak słoma, potem pociemniały. no brzuch do przodu a pepek to wystaje jak nadajnik :) gdyby nie te oponki ktore mi urosly przy okazji to z tylu by nie bylo widac :)

Dzisiaj sie dopatrzyłam ze mam male rozstepy na piersiach mimo kremoków.. no cóż.

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9anliidpwt895.png

Hej dziewczynki. Melduję się po badaniu.
Nie wszystko jest po mojej myśli, ale nie ma co się rozpisywać bo zamartwianie się i tak niewiele tu da.
Chłopcy na dzień dzisiejszy są zdrowi, silni i rozwijają się w podobnym tępie wiec to najważniejsze. Także moje drogie synowe mogą spać spokojnie :)
Jednak zamiast świętowania był dziś płacz i poprawianie humoru, ale wizyta na dziale dziecięcym w h&m i kolacja dały radę :)
Założyłam koszule męża, pije sok pomarańczowy i zbieram dobre mysli w głowie. Maluchy troszkę się wierca... Trzeba się cieszyć z tego, co jest! :)
Zdjęcia niestety nie mam bo to bliźniacze usg naprawdę przypomina obraz Picassa. Tu dupka, tam głowa, nagle ręka. Lekarz kilka razy próbował zrobić jakieś ujęcie ale ciagle się zasłanialy. Także nie mam nawet fotki.
Ale jeden pokazał siusiaka wiec mąż spełniony.
Dziewczyny dwukosmowkowe jak to u was wygląda? Kosmowke jakoś widać na usg ze oddziela dzieciaki?
I tez macie w brzuchu pomieszanie z poplataniem?

Evee na Twoim miejscu na pewno umówiłabym się na dodatkowe badania, dla własnego spokoju. Sama na początku ciąży zrobiłam mnóstwo dodatkowych i nadprogramowych badań z uwagi na ryzykowna ciążę, dały mi poczucie spokoju i to ich największą wartość. Daj znać, jak się czujesz. :*

Bardzo się cieszę pozytywnym przyjęciem mojego pomysłu. W ciągu dnia zabijał stres robieniem takiego spisu, jutro postaram się wrzucić jak to wygląda w moich wyobrażeniach i dopiszecie mi swoje opinie. :)
Dla mnie to doskonały sposób na zabicie czasu i na pewbo nic mnie to nie kosztuje :)

Edzia napisz do mnie albo daj znać tutaj, do jakiego endokrynologa chodzisz i czy jesteś zadowolona. Nietety wyszła mi jednak niedoczynność i musze gdzieś się udać.
Jeśli któraś pani z Krakowa jeszcze chodzi do endo to tez dajcie znać.
I napiszcie tez jak cenowo :)

Fiolka piękny brzuszek ! :))

Ps. W hm jest promocja. Wszystkie rzeczy z działu dziecięcego -20% od ceny na mete. Chyba do 17 kwietnia jeśli dobrze zapamiętałam.
W sklepie było napisane, żeby pobrać kupon z internetu, natomiast w internecie, że rabat przy kasie (bez konieczności kuponu ). My ostatecznie nic nie kupiliśmy ale na pewno wybieram się w najbliższych dniach bo ceny kuszące wiec dań znać. Chyba, xe któraś z Was będzie wcześniej to czekamy na info :)

Kukurydza cieszę się, że chłopcy są zdrowi, równi i silni, bo to najważniejsze! Czy mam rozumieć, że się spieszą z przyjściem na świat?
Przesyłam Ci pozytywne myśli i uściski:*

Co do promocji w H&M to masz rację. Nie wiem czemu tego nie napisałam, przecież wczoraj i przedwczoraj korzystałam:/ Wystarczy wejść na profil H&M na fb i pokazać w komórce.

Kukurydza123
juz z niecierpliwoscia czekalam jak tam po wizycie.
Wyslalam Ci prywatna wiadomosc z namiarami na endokrynologow z Krk do ktorych ja chodze...
Fiolka Ci idealnia napisala to co ja mialam:D:D:D:D
Glowa do gory wazne ze chlopcy zdrowi i rosna a juz jestesmy za polowa juz blizej niz dalej i damy rade!!!

trzymaj sie cieplutko!
i nie zamartwiaj!
buziaki

http://www.suwaczki.com/tickers/relgpiqvaekund3p.png

Basia łzy były z rozczarowania ;) Długo czekalam na to usg i nie usłyszałam niestety tego na co się nastawialam, stad humor trochę siadł. Dużo się rozpisywać bo to wszystko są rzeczy charakterystyczne dla ciąży bliźniaczej jednokosmowkowej i nie mają na tym forum żadnej racji bytu, sama niewiele z tego rozumiem i to chyba smuci mnie najbardziej.
U mnie wystarczy, że jeden chłopiec pokaże co ma między nogami bo ciaza jest na 100% jednojajowa wiec płeć obu dzieci jest taka sama. :)

Dzięki za kupon Mamalina, super, ze dodalas :)
Poki co chyba jeszcze im dobrze u mnie w lokalu ;) Mam nadzieję, że zostaną jeszcze długo. Przynajmniej nic lekarz nie mówił na temat wyprowadzki :) Tak jak napisałam wyżej, nie będę poruszać tematu bo to nie ma żadnego znaczenia, dla mni samej to zbyt skomplikowane. Nie mam powodów do zmartwień ale po prostu nie jest tak "idealnie" jakby być mogło :)

Fiolka jasne,że damy rade! :)

Edzia dzięki za namiary, zaraz będę czytać. Popłakałam jak na kobietę w ciąży przystało i juz jest ok. Dzięki :)

Kukurydza, wczoraj nie był nasz dzień. Nawet szumisia muszę zareklamować ;( co za dramat!

Już nie płaczę. Wczoraj rozmawiałam z mężem i doszliśmy do wniosku że poczekamy na wizytę u lekarza. Tydzień nas nie zbawi, a ta lekarka niesamowicie mnie uspokaja i koi skołatane nerwy :)
Któraś z Was pytała się co to jest te ognisko hiperechogeniczne- to taka mała kulka zazwyczaj w lewej komorze serca dzidziusia. Bardzo często do 30 tyg wchłania się sama, jak dziecko się z tym rodzi to nie ma żadnych dodatkowych badań. Jeżeli w trakcie USG wyjdzie ognisko i dodatkowo słabe wyniki ( dziecko słabo rośnie, wymiary nie mieszczą się w normie itd) to istnieje podejrzenie że dziecko ma wadę serduszka. W naszym przypadku wyniki są w normie. Niby jest teraz lepszy sprzęt i wiele dzieci to ma, nie każdy lekarz to widzi. Tego się nie leczy, po prostu to jest.

Kukurydza mi przy pierwszym badaniu wyszła nadczynność tarczycy, później wyniki były ok. Tylko teraz robię TSH i FT4 co miesiąc.

Katalina, jak chcesz to możesz iść nawet i do 5 różnych lekarzy. Żaden nie może nic powiedzieć jeżeli chodzisz do różnych. USG nie jest wpisywane w kartę ciąży;)

Jaś 24.07.2016

Czesc dziewuszki
Dzisiaj musi byc dobry dzien przerywamy ta zla wczorajsza passe.
Kukurydza
Najważniejsze że chłopaki rosną i to równa będzie z nich zgrany duet:-)
Mi TSH na początku ciąży leciało strasznie w dół później zaczęło się podnosić ale Ft4 miał w normie wiec tylko kontrolujemy poziom TSH bez żadnych leków takie zalecenia od endokrynologa.
Evee
Wczoraj to był jakiś mega zły dzień u mnie też i jeszcze kłótnia z moim;-( ja już nawet o tym nie chce myśleć:-(
A z twoim Malenstwem napewno będzie wszystko ok. Skoro przepływy są w pożądku i reszta też to nie martw się na za pas zaczekaj do wizyty u swojego prowadzącego lekarza i z nim na spokojnie to przegadaj. A szumisia zareklamuj wymienia na nowego i będzie idealny
:-)
A tak z innej bajki śpiewacie kołysanki do brzuszka? Ja w pierwszej ciąży tak po połowie zaczęłam śpiewać i mały jak sie urodził i płakał a zaczynałam mu śpiewać kolysanke to odrazu się uspokajal:-) odrazu mówię nie mam zdolności w tym kierunku ale dzieci o tym nie wiedzą ;-) i dla nich nasz głos jest najpiekniejszy:-)

http://s1.suwaczek.com/201305174562.png
http://s7.suwaczek.com/201608031761.png

Eve
napewno będzie dobrze:) Moja kolezanka ma na koniec sierpnia termin tez jej wyszlo z serduszkiem, teraz powtórzyła i wszystko jest idealnie. U was tez tak bedzie:)
Kukurydza
najważniejsze, że chłopaki rosną równo reszta się ułoży. Dwa skarby podwójny stres, ale ci wynagrodza te nerwy. Ja też niestety wybieram się z tarczyca:(
Mój wczorajszy wyjazd totalna klapa wróciłam taka zmeczona a nogi tak mi spuchly że masakra. Puchna wam dziewczyny przy dłuższym chodzeniu? Czy tylko ja tak mam. W pierwszej ciąży mi puchly na upalach. Już się boję bo to dopiero połowa ciąży.

Nie śpiewam małemu, ale dużo mówię. Mój M od zawsze rano całuje mnie wychodząc do pracy, od kilku dni całuje również brzuszek i mówi: " Jasiek bądź grzeczy. Tata idzie do pracy", może to i prozaiczne ale daje mi bardzo dużo przyjemności.
Kilka razy czytalam bajki, albo puszczalam kołysanki z youtuba.

Jaś 24.07.2016

Część dziewczyny :)
Czytam i czytam i w końcu doczytałam do konca.
Wybaczcie ze będę pisać ogólnie i nie zwrócę się bezpośrednio do każdej z was ale dużo miałam do nadrobienia. Juz zapomniałam co która z was pisała, pamiętam tylko nie które watki. A ostatni pamięć mi strasznie szkaluje. Wystarczy ze kto się wtrąci w to co mówię i nagle pustka w głowie :D :D :D

Na początek witam nowe mamy:)

Gratuluję wizytującym i MOCNO trzymam kciuki za wasze problemy z ciąż. Trzeba myśleć pozytywnie.

Podoba mi się pomyśl o prywatnym forum. Bardzo proszę o zaproszenie. Mam nadzieje że będę mogła go obsługiwać z tel bo mój laptop szwankuje i bardzo rzadko go uruchamiam.
Kukurydza bardzo mi się podoba pomysł wiedzy w pigułce:)

Dziękuję wszystkim:) mój balonik jest ogromny i cale moje otoczenie na to zwraca uwagę. W 1c na tym etapie brzuszek dużo mniejszy ale na plusie było juz 8 kilo teraz mimo pokaźnego brzuszka tylko 5 na plus. Wiec się nie martwię. Też wróciła do mnie myśl że może jednak drugi maluszek gdzieś się ukrywa:D Na ostatniej wizycie Pani dr powiedziała że mam dużo płynu owodniowego i to może być przyczyną tez może być że brzuszek może stać w miejscu przez jakiś czas. Co ma być to będzie. Najważniejsze ze czuję regularnie ruchy mojej Zuzi:)

Co do chińskiego kalendarza to mi się sprawdził w obu przypadkach. Ostatni znajoma mnie zaskoczyła. Ona ma jedenastoletniego syna a chce teraz się starać o córkę i według tego kalendarza teraz przez trzy miesiąc jak zajdzie w ciążę to powinna się urodzić dziewczynka. Powiedziała że czekała na potwierdzenie przeze mnie że u mnie się sprawdziło w drugim przypadku i może działać. Dobre co!:D:D:D

http://s2.suwaczek.com/201608175165.pnghttp://s8.suwaczek.com/201409244565.png

Pisałyście też coś o ubrankach używanych. Ostatnio poszła na ciucholand kupić córce cos koło domu do szukania po trawie i kupiłam też pare rzeczy dla mojego maleństwa po złotówce :D

Pierwszej córci nie śpiewałam w ciąży bo jestem antytalencie wokalne. Mimo to moja córcia uwielbia jak jej się śpiewa i najszybciej się uspokaja przy śpiewaniu :D

Jeszcze coś miałam pisac ale zapomniałam co to miało być :D:D:D Może później mi się przypomni:D

Miłego dzionka:)

http://s2.suwaczek.com/201608175165.pnghttp://s8.suwaczek.com/201409244565.png

Kukurydza
Moje dzieciaki najlepiej byly widoczne na pierwszych badaniach. Później już mniej, bo jeden był schowany z tyłu :-) i nawet przy genetycznym był problem z pomiarem. Ale kosmowki było widać bardzo wyraźnie. Za niecałe 2 tygodnie będziemy mieli połówkowe. Ja podczas ostatnich badań to miałam wrażenie że na ekranie jest ciągle to samo dziecko :-D ale moja dr mnie uświadomiła że są dwa

http://www.suwaczki.com/tickers/8p3ogywlkdonjyfq.png

Kukurydza u mnie widać dokładnie taką jakby przegrodę oddzielającą maluchy, więc każdy siedzi po swojej stronie brzucha :D Jeden jest głową w dół, a drugi głową w górę i od dłuższego czasu to się nie zmienia, więc na USG zazwyczaj widać jak jeden drugiego wali nogą po głowie, więc już się tłuką a co to będzie później :P
Marta_joanna ja kołysanek nie śpiewam, bo słoń mi na ucho nadepnął, ale może faktycznie powinnam jednak potrenować… Ale za to mąż jak znajdzie chwilę to czyta bajki do brzuszka żeby dzieciaki się do jego głosu przyzwyczajały :D

Część z miesiąc mnie Nie bylo A Nie jestem w stanie to wszystko przeczytać wybaczcie . JA wczoraj miałam polowkowe wszystko ok dzidzia 400g .Zapytałam co z porodem pierwsza miałam cesarke po 9 godz się nie udało i cesarka nieunikniona była. Teraz do porodu minie 28 mies od wcześniejszej i pytanie co robić lekarz sugeruje cesarke gdyż krotki okres czasu. Tylko mam dylemat bo jeśli cesarka to tydz przed terminem bo planowa na taki dzień i godz i już .Tylko czy to niebedzie takie wyrwanie dziecka za wcześnie synka urodziłam 9 dni po terminie. Doradzcie co bo nie Wiem co robić.

Dzięki dziewczyny za info odnośnie tarczycy. Nie wiem czy dobrze się wyraziłam, ale u mnie to wszytko raczej w kierunku niedoczynności. Tak czy inaczej tym akurat nie ma się co denerwować i nie to było przyczyną stresów u mnie ;)

Evee ciesze się, że się uspokoiłas. Mam nadzieję, że kolejne dni będą dla Ciebie lepsze. Ściskam mocno Ciebie i Jaśka ;)

Znalazlam wczoraj specjaliste, który zajmuje się powikłaniami ciąży bliźniaczej, jednokosmowkowej. Postanowiłam umówić się do niego na wizytę za jakiś tydzien- dwa, mam nadzieję, że wszystko mi wyjaśni i moje wczorajsze nerwy będą tylko niemiłym wspomnieniem :)
Dziś już zresztą ochlonelam i czuje się lepiej, wczoraj chciało mi się wyć dopóki nie zasnelam. Ale to chyba wszystko wina hormonów bo zazwyczaj w takiej sytuacji zachowalabym się zupełnie inaczej :)

Pipii, malinka u nas owodnie widać sporadycznie, zależy od siły przyłożenia głowicy ale raczej to wygląda jakby nie było między nimi nic. Ale to w sumie dobrze, bo jak widzę jak oni się z nią obchodzą to aż się boje, ze pęknie (wiem,że to niemożliwe, ale wygląda strasznie). ;) Trochę mnie to rozczarowało, że tak mało widać, dziewczyny wracają z usg z pieknymi fotkami i wspomnieniami a u mnie wczoraj kupa rąk i nóg. W prawdzie lekarz coś tam tłumaczył, ale ja i tak nic nie widziałam. :/
Kocham te moje nogi i ręce tylko miałam już potem żal sama do siebie, że tak zupełnie nie numer tego wszystkiego "ogarnac". No ale jak pisałam wyżej. .. hormony wczoraj szalały :)

Anula a pojawiły Ci się żylaki? Nogi mogą puchnać od ciśnienia, żylaków albo zatrzymania wody w organizmie. Na pewno warto zmierzyć ciśnienie, dużo pić i wywalić nóżki do góry :)

Marta_Joanna jak tam z mężem dzisiaj?