Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Ant -Kaz moja jedyna motywacja,zeby rodzic w rodzinnym mieście jest bezpieczeństwo dzidziusiow, gdyby poród odbył się nagle bo wiem, że mąż może nie dać rady dowieźć mnie do szpitala przez korki:)
Na razie to wszystko kwestia czasu, będę przerabiać temat przede wszystkim z moim lekarzem i wtedy podejmować decyzje ale rozważam i analizuje wszystkie opcje. :)
Kochana, ja mam 160cm i u mnie się sprawdza. Jeśli dobrze pamiętam (teraz jestem na mieście wiec nie powiem na pewno), długość całej poduchy to 120cm, tej która ja mam :)

Mmj na pewno będzie wszystko dobrze, nie martw się na zapas. Przykro mi z powodu nie przyjemnych wrażeń.

Witam emrysis:)

Patrycja moja córcia tez będzie Zuzia:)

Na ostatniej wizycie Pani dr popędziła że na tym etapie widac gałki oczne u maluszka i opowiedziała nam przypadek jak był ostatnio na naszej porodówce. Jak usłyszałam tą historię to byłam w szoku postawą matki.
Otóż urodziło się dziecko bez oczek a lekarz prowadzący nic nie powiedział bo nie zauważył braku gałek ocznych, wyszło dopiero po narodzinach dziecka. Matka zaskarżyła lekarza prowadzącego o błędy w prowadzeniu ciąży. Sprawa została umorzona z powodu małej szkodliwości czynu tzn. (wiadome że to zaniedbanie lekarza i nic go nie tłumaczy) ale nawet gdyby zobaczył to i nie można nic zrobić . A matka powiedziała, że gdyby się wczesniej dowiedziała to by usunęła!!!
Nie rozumie jak można tak przedmiotowo traktować życie, które sami stworzyliśmy i od tak ,, wyrzucić jak się zepsuje"

http://s2.suwaczek.com/201608175165.pnghttp://s8.suwaczek.com/201409244565.png

Wczoraj gotowalam obiad i zaczął boleć mnie brzuch. Nospa i leżenie ale nadal bolał. Nie był to ostry ból żeby jechać do szpitala, tylko jak przy okresie. Byliśmy dziś na wizycie. Zwiększenie Luteiny na 2x2, magnez i nospa forte 3x1. Zakaz seksu do 32 tc. Leżenie i oszczędzanie się. Na święta mam zakaz gotowania czy sprzątania. Robiłam jeszcze po wizycie Morfologie i mocz. Czekam na wyniki. Z dobrych wieści to mamy potwierdzonego chłopaka i czuje ruchy. Usg polowkowe za 2 tyg u lekarza prowadzącego.

14.06.2019- 38tc Lenka
08.07.2016- 32tc Piotruś
05.01.2015- 6tc Aniołek

Kukurydza123 a czy przypadkiem nie jest tak, że w takim przypadku lekarz nie będzie chciał Cię wziąć na oddział od np 32 tyg? Mama mi mówiła, że córka znajomej jak rodziła to właśnie taka była sytuacja. Lekarz wiedząc że to bliźniaki, wziął ją na oddział wcześniej. Podtrzymał kilka tygodni u jak odeszły jej wody/ dostała skórczy to zrobili od ręki CC. Spokojnie. Uważam, że w takim przypadku sama możesz powiedzieć że coś Cię boli i nie wypuszczą łatwo w takim stanie. Będzie dobrze :)

Pamiętam że podziękowania ślubne dla gości robilam sama:) byłam bez pracy w tym czasie a chciałam by było to coś małego i skromnego :) wymyśliłam pudełeczka a w nich rafaello :) oczywiście pudełeczka osdobione kokardką i małymi kuleczkami:)

Juz od wczoraj spałam z poduszką między nogami. Jak wrócę do domku to też zamówię tę ciążową poduszkę :)

Mmj nie przejmuj się tym żołądkiem. Sama wiesz jak dziecko potrafi się wiercić w trakcie badania :)

Dziś zrobiłam dzień dla mnie i Jaśka. Leżałam trochę na tarasie na słoneczku:) cudooownie było. Cieplutko i przyjemnie :)

Jaś 24.07.2016

Evee nie ma reguł. Wszystko zależy od dzieci. Niektóre dziewczyny leżą od 25tc a inne od 34 lub później. Ale na czas dni mlodziezy będą dawać przepustki komu mogą i wyganiać ze szpitala. To "nieoficjalne" informacje, ale jeden z krakowskich lekarzy, znajomych właśnie dlatego mi polecił uciec z krakowa. A jeśli coś się wydarzy w tym czasie to jestem ugotowana bo do szpitala nie dojadę.
Wiec mogę albo zaryzykować i czekać, co na pewbo bym wolala ale jestem w stresie di konca, albo od razu zapisać się u siebie w miejscowości i mieć spokój. Tylko od domu i męża daleko...
Generalnie strasznie mnie wkurza,xe na ten czas ludzie nie mogą czuć się swobodnie i bezpieczenie we własnym mieście. I jeśli akcja zaczęłaby się w czasie dno młodzieży to zdecydowanie wolalabym wtedy być poza Krakowem :/

Wiec ja to wszystko wiem i rozumiem i doskonale znam procedury, tylko to i tak nie gwarantuje mi szpitala w tym 36 tc :/

Ciesze się, Evee, że nastrój lepszy :*

Lenka ja miałam podobnie dwa dni temu, ale przeszło kolejnego dnia i póki co jest ok. Lekarz tylko przez tel ze mną rozmawiał i mówil,xe jeśli brzuch przy tym nie twardnieje to spokojnie.

Mmj trzymam kciuki, żeby wszystko skończyło się dobrze :***

Cześć.
Ja dziś miałam wieczór dla siebie i sporą jego część przeleżałam w wannie:)

Wszystkie robótki ręczne prześliczne. Zdolniachy z Was dziewczyny. To prawda, co napisała któraś z Was (chyba Fiolka), że daje to dużą satysfakcję, szczególnie gdy robi się to do ukochanej osoby - dla mnie największą, jak do tej pory, przyniosło malowanie bajkowych zwierzątek polnych na ścianie w pokoju dzieci, gdy oczekiwaliśmy na Liliankę:)

Cieszę się z Waszych pomyślnych wizyt i gratuluję chłopców i dziewczynek.
Mmj wierzę, że żołądek Twojego Malucha w normie, i że to tylko błąd pomiarowy albo faktycznie w złym momencie robione USG, gdy był głodny:)

Kukurydza moim zdaniem sluszna decyzja z przeprowadzką na czas ŚDM do rodziców. Przecież to tylko kilka dni, i może akurat wtedy chłopaki nie będą chcieli się jeszcze z Wami spotkać, a Ty będziesz spokojniejsza w razie W. Po całym zamieszaniu wokół ŚDM wracasz do Krk i wtedy będziesz rodzić w szpitalu swojego gin?

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Mamalina mam dwie opcje, albo zdecydować się na szpital w rodzinnym mieście i tam siedzieć i grzecznie czekac na poród, a druga jest taka ze wyjechać do domu tylko na czas śdm, wtedy gdyby coś się stało to bylabym przyjęta na oddział "awaryjnie" z izby przyjęć. Ostateczna decyzje podejmę pewnie bliżej terminu, ale przypuszczam, że skończy się tak,ze zostane przy Krakowie i tylko na czas dni mlodziezy pojadę do domu. Dzis juz trochę spokojniej podchodzę do tematu, porozmawialam z mężem (najpierw była "afera", ale później poszliśmy na kolacje i udało nam się porozmawiać na spokojnie, choć mąż jest zupełnie niezadowolony) wiec staram się myśleć pozytywnie :)

Ufff, wrocilismy... Prawie dwie godziny poslizgu w poradni, weszlismy dopiero po 21ej.
Mmj - u mnie taka sama sytuacja z zoladkiem. Doktor okreslil jako malo wypelniony. Do kontroli przy najblizszej wizycie.
Potwierdzila sie mala akrobatka. Cale badanie siedziała zlozona doslownie w pol, stopy kolo glowy. I tak mamy ma zdjeciu. I pokazala nam kciuka OK!
A teraz skopala tate.

Dziewczyny, piekne robótki. Ja jestem artyantytalencie.

Dobranoc, lece odpoczac.

https://lb3m.lilypie.com/dYNLp1.png

Dziewczyny mi lekarz tez zapobiegawczo kazał leżeć i nic nie robić ale ja sobie nie wyobrażam codziennie a to zakupy, pranie, okno, obiad kurze... a córa przy tym robi swój bałagan wiec jakbym tak leżała całe dnie to strach pomyśleć. Ale już z górki jutro tylko coś z małą upieczemy i czekamy na zająca :D oczywiście ta ciąża ucieka tak szybko mało czasu na cokolwiek a będzie jeszcze mniej jak starsza do przedszkola mi się nie dostanie ale jestem dobrej myśli

W zeszłym tygodniu kumpela z UK kupiła mi już kilka rzeczy z nexta bo wszystko było za pół ceny a jestem zakochana w ich ciuszkach ; )

Gratuluję zdrowych dzieciaczków ❤

Lenka a do kiedy masz brać tą luteinę? Ja do 20 tc i juz doczekać się nie mogę. ..

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvmg7yia7b44tb.png

Cześć dziewczyny :-)
Nie było mnie z 1-2 dni a tu tyle napisane. Gratuluję wszystkim mamusia synkow i coreczek:-)
Misia
Poszukam książki i postaram się Ci zrobić skan odnośnie mobilizacji blizn. W skrócie chodzi o to że podczas operacji są przecinają skóra powiezie i różne tkanki, czasem mięśnie zależy jakie cięcie. I normalnie te struktury względem siebie się ruszają, slizgaja. Po operacji dochodzi do zaburzenia tego ślizgu i sklejania tych struktur. W mobilizacji chodzi o przywrócenie fizjoligi między tkankami.
Właśnie miałam pisać odnośnie CC dziewczyny które się na nie decydują zaopatrzcie się w wyższe majtki, blizna jest na wyskosci owłosienia lonowego i nizsze majtki draznia blizne po operacyjna :-(
Druga sprawa po operacji maksymalny ciężar który można dźwigać to waga dziecka więc przez pierwsze 6 tygodni będziecie potrzebować pomocy. Chodzi o to by blizna się dobrze zrosla. Zapomnijcie o dzwiganiu dziecka w nosidelku, foteliki lub znoszeniu wózka. Pisze to z własnego doświadczenia a nie po to żeby się wymadrzac. Po prostu możecie sobie zaszkodzic:-(.

http://s1.suwaczek.com/201305174562.png
http://s7.suwaczek.com/201608031761.png

Witam :)
Dziewczyny czy któraś z Was ma problemy z kręgosłupem? Ja mam przepuklinę kręgosłupa lędźwiowego, a w szyjnym i piersiowym wypukliny. Zaczęło się od niewinnego bólu pośladka podczas ćwiczeń. Od dwóch lat rehabilituję się i jest mega poprawa, nawet teraz w ciąży póki co jest ok. Wyjątkiem jest kiedy przegnę ze sprzątaniem i dużo się nachylam, wtedy resztę dnia mam załatwioną. Mój lekarz ku mojemu zdziwieniu powiedział, że przepuklina nie jest wskazaniem do cc ale boję się, że poród siłami natury zniweczy całą rehabilitację i bóle wrócą. Umówiłam się na konsultację z ortopedą z nadzieją, że jednak wypisze mi wskazanie do cc. Czy któraś z Was ma podobny problem, a może rodziła sn z przepukliną? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjggcijuva7.png

Masakra z tymi dniami młodzieży. Ja rozumiem, że trzeba być gościnnym i blablabla ale to naprawdę jest problem dla ludzi z Krakowa. I rozumiem Twój stres, Kukurydza. Jak tak zaczełaś o tym mówić to sama się zastanawiam co jeśli i ja urodzę wcześniej właśnie w te dni. Ale to chyba musiałabym mieć naprawdę pecha... :P

Dziś zaczęłam 17 tydzień, zrobiłam zdjęcie porównawcze i jestem w szoku. W ciągu tygodnia brzuch urósł mi o połowę. Chyba już teraz nie powiecie, że mam mały brzuszek :P nie patrzcie na skarpetki... ^^"

monthly_2016_03/sierpniowki-2016_45607.jpg

[url=http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/p19uflw1g37bzopx.png

Natalia jest!! Widać brzuszek wiec możesz już się nim oficjalnie cieszyć :)))
Najgorzej mają osoby, które na ten czas faktycznie mają wyznaczony termin. Przyznam, że w takiej sytuacji na pewno ja bym zrezygnowała z porodu w Krakowie. :/
A u nas na pewno będzie dobrze, ja się zamartwiam bo jak to mówią, lepiej dmuchać na zimne i w moim wypadku musze być gotowa i przemyśleć taka ewentualność. A do tego wielu moich znajomych i z rodziny pracuje w Krakowie w różnych służbach (policja, szpitale) wiec jak mi naopowiadali to mi serce stanęło. :/

Marta_Joanna super,żeto napisałaś. Dziękuję. :) To bardzo cenne informacje, wiec jeśli jeszcze coś Ci się przypomni to pisz koniecznie!!

Basia doskonale Cię rozumiem. :) Ja juz miałam dwa podejścia do odstawienia luteiny. Raz się udało niestety tylko na dwa dni, a teraz nie biorę juz od tygodnia. Pod koniec to już odliczałam tabletki :p

Miłego dnia dziewczyny dla Was i dla maluszków :)
Ja od wczoraj walczę z bólem migdałka i niestety zaczynam się obawiać, ze nabawilam się infekcji albo stanu zapalnego. De facto boli mnie po tej stronie, po której spuchlo mi gardło po zabiegu u dentysty, ale być może zauwazylam to tylko z uwagi na moje uprzedzenie :D ;) Poki co mąż wysłany do apteki po tantum verde, bo jeśli przez święta infekcja się rozwinie to prenalen na gardlo nie pomoże. :)

dzień dobry :)

Kukurydza - w 100% Cię rozumiem i chyba też tak bym zrobiła. A powiedz mi rozumiem że jak się coś zacznie awaryjnie to mąż może wyjść z pracy i pędzić do Ciebie ? Jeśli tak to może zdąży :) nawet mimo dni młodzieży :)

Lenka gratuluję chłopaka :)

Mamalina - super że się zrelaksowałaś :) Kto jak Kto ale Ty powinnaś :D

Ja to w ogóle jestem przeciwna dniom młodzieży i takim wydarzeniom. Nikt nie pytał Krakowian czy życzą sobie takich atrakcji.

Któraś z Was nie pamiętam która pytała o mój wzrost a pro pos spodni, to ja mam 176 cm - więc z se spodniami odwieczny problem.

Gratuluje udanych wizyt - trzymam kciuki aby żołądeczki po prostu okazały się nienajedzonymi :)

Ja dziś od rana posprzątałam, zrobiłam chrzan z jajkiem, przygotowałam rzeczy do , zaraz jadę po tort dla Miłosza, a potem po niego :)
Mam wrażenie że ten mój brzuch to ze mnie robi żarty , raz jest malutki a raz większy.
Oczywiście nadal niepokoję się brakiem odzewu mojego lokatora i co chwilę mam myśli żeby pojechać na wizytę do Medicover i zobaczyć czy ok, ale potem się powstrzymuję . Mam nawet taki pomysł aby kupić taki detektor dźwięku aby podsłuchiwać bicie serca..
Po południu jedziemy i będę mieć myślenice..

http://www.suwaczki.com/tickers/wff29vvjsn8exyqa.png

Marta_Joanna, najlepiej krem alantan plus albo jeśli nie masz, to jakiś bepanthen i nie ruszać. Po świętach jak nie przejdzie to pokaz lekarzowi. Jakbyś cokolwiek zmywala to załóż rękawiczki ale niepudrowane, najlepiej gumowe kuchenne. :**
Jest jeszcze dobry krem hydrocortizonum bez recepty, ale nie powinno się go w ciąży stosować bez konsultacji z lekarzem, szczególnie, że to coś alergicznego. Ściskam :)

Catya tak, myślę, że w razie czego do Myślenic dojedzie nawet szybciej. Ale szkoda mi też, żeby brał urlop na czas, jak ja będę w szpitalu bo wtedy dostanie go mniej, jak dzieci będą w domu. Wiec weźmie pewnie na żądanie tylko w ten wielki dzień, a potem już na wyjście :)
Mam też cicha nadzieje, ze w śdm pozwolą im pracować z domu, więc może się uda, że pojedzie ze mną do rodziców ale to się pewnie okaże dzień przed.

Ja tez uważam, że Kraków nie jest na tyle dużym miastem,że nadaje się do organizacji masowych imprez. Rok rocznie jest jakis problem nawet w głupie juwenalia a to jedna setna takiego przedsięwzięcia jak śdm. Popieram cała ideę światowych dni mlodziezy, ale nie uważam, że Kraków to dobra lokalizacja.
Była zresztą kiedys piosenka, nie przenoscie nam stolicy do Krakowa ;))) Jak dla mnie to miasto nie potrzebuje wielkich imprez i patosu. :)

Nie spałam dziś pół nocy. Fizka więc jedziemy na tym samym wózku. stwierdziłam że skoro miesiąc wcześniej jak byłam z mężem pokazywał mu wszystko i 2 m-ce wcześniej też nic nie wzbudziło jego niepokoju, to nie ma się czym martwić. Poza tym gdyby coś się stało to ważne że lekarz będzie szybko wiedział i da się to zoperować. Nie ma co się martwić bo synuś będzie smutny.

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e94eyon4y.png

Dzien dobry!

Dziewuszki klepiecie i klepiecie:D:D

czytam was na komorce, ale rano nie mialam pradu z bloku (chyba wszystkie Panie wlaczyly piekarniki na raz:P ) i czekalam na przywrocenie, zeby odpalic lapka:D

ja wlasnie sobie siedze i pilnuje pana ktory mi wymienia piecyk gazowy na nowy....:)

wczoraj bylam w ikea ogladac kuchnie juz mam dwa modele upatrzone :D okres oczekiwania az 48h wiec najpierw musze zrobic remont w sensie zerwac stare plytki wygladzic itp..

Ale powiem wam, ze moja "forma" mnie przeraza... po tej wyprawie do ikea tak padlam wymordowana, ze az bylam w szoku normalnie jakbym jakis maraton przebiegla:p
Noi jeszcze po drodze "zgrzeszylam" wyladowalam w KFC juz wieki tam nie bylam:P

Ogolnie ostatnio duzo mniej czuje Gabi, wiec potwierdzam to na pewno chodzi o ulozenie dziecka, bo wczesniej czulam non stop a teraz kilka ruchow dziennie... no ale zostala wybadana w tym tyg w szerz i wzdluz wiec jestem spokojna:D

Kukurydza123
w sumie nie wiem co Ci poradzic apropos SDM, ale chyba bym wybrala opcje ze jedziesz na tydzien do rodzicow i tam czekasz...
Nie wiedzialam, ze odnowili poloznictwo w Myslenicach ja pamietam je jak odwiedzalam moje kuzynki jakies 3-4 lat temu i oddzial lekko straszyl:P

ogolnie co do SDM (tu prosze niektorych o wyrozumialosc:P)
Ja nie jestem zbyt religijna osoba, wiec dla mnie podporzadkowanie calego miasta i mieszkancow, poniewaz grupa osob chce razem spedzic czas jest chore.... Nie rozumiem, czemu wszyscy maja to odczuc na swoim codziennym zyciu jesli wogole ich to nie obchodzi.. Wszystkie msze itp maja sie odbyc poza krakowem (Brzegi) i powinni tam sie skupic na wszystkim i wogole nie mieszac w to miasta Krakowa, ktory wogole nie jest gotowy na taka impreze...
Ja zobacze co jeszcze zrobie, ale tak jak Kukurydza nie chce, zeby moj maz bral wolne na ten czas i czekam w domu ze mna co sie wydarzy..wole zeby mial wiecej urlopu jak juz Gabi bedzie na swiecie :)

mamalina,
zazdroszcze wieczoru dla siebie! :D i jak zwykle podziwiam jak Ty na to wszystko znajdujesz czas:p

Nasze zdolne manualnie dziewuszki! Moje gratulacje ja jestem totalnie lewa w takich rzeczach typowy umysl scisly wiec cokolwiek manualnego nie wchodzi w gre:D

ktoras z was pisala o problemach z skora miedzy palcami... ja mam mega wsuszona skore na kostkach u rak (te co ida do paluszkow) ale ja tak czesto mam w zimie... i nie lacze to z ciaza:D w kazdym badz razie moja rada to nawilzac i jeszcze raz nawilzac ja stosuje to http://emolium.pl/produkty/krem_specjalny.aspx i jest ciut lepiej!

dziewczyny, ktorym wyszlo cos z brzuszkami na polowkowym... oczywiscie trzeba to kontrolowac, ale jak ja widze jak oni to mierza to uwierzcie mi blad pomiarowy jest bardzo mozliwy:) mi np we wt u mojego lekarza wyszly lekko inne pomiary niz na genetycznym w srode, a kazdy milimetr robi roznice:D

ja dzisiaj zbieram sie do rodzicow:D noi poleniuchuje sobie tam caly tydzien:D
dzisiaj tez bede miec nowa zabawke detektor tetna plodu:D wiec bede spokojniejsza!

milego dnia
buziaki

http://www.suwaczki.com/tickers/relgpiqvaekund3p.png