Skocz do zawartości
Forum

Pyszne ciasto na zimno (lodowiec)


Monika1980

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

- 3 kg pomidorów
- 1kg papryki
- 1kg cebuli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 szklanka octu
- sól
- pieprz
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki Vegetty

Wykonanie

Pomidory parzymy, zdejmujemy skórę i usuwamy tzw. głąb, kroimy w kostkę, posypujemy łyżką soli, czekamy aż puści sok. Ok. 2 godziny. Następnie sok wylewamy, bo sos byłby zbyt wodnisty. Resztę składników (papryka, cebula, ananas) kroimy w kostkę.
Wszystko wrzucamy do dużego garnka , dodajemy przyprawy i cukier, mieszamy bardzo dokładnie i gotujemy 1 godzinę. 15 minut przed końcem dodajemy ocet i dalej gotujemy. Podczas gotowania składniki puszczą dużo soku. Gorące nakładamy do słoików, można nie pasteryzować.
Zimą podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w paski, zalewamy sosem, chwilę dusimy i podajemy z ryżem. Jeść i mlaskać :Śmiech:

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

specjalista od pizzy jest u nas moj maz. a oto jego przepis. szybki i prosty

PIZZA
3 szklanki maki
½ szklanki mleka
Jajko
Lyzeczka soli
50 gr drozdzy
Lyzka cukru
3 lyzki oleju

Podgrzac mleko, rozpuścić cukier i drozdze. Wsypac szklanke maki i zrobic rozczyn, zosawic do wyrośnięcia. Jak wyrosnie dodac reszte maki, jajko, olej, sol i wyrobic ciasto. (jeśli będzie za twarde można dodac cieplego mleka).

farsz:
1 - mieso mielone, przyprawa do pizzy i zapiekanek, koncentrat i cebulka. Razem podsmażyć, na koncu dodac koncentrat. Wyłożyć na ciasto, posypac serem.
2 - można z szynka i ananasem. Pokroic w kostke, dodac pora, podsmażyć i wyłożyć na ciasto, posypac serem zapiekac

Pieczemy 20-30 min

http://by.lilypie.com/Tzvwp2/.png

http://lbyf.lilypie.com/Yhlwp2.png
nasz Aniołek

16.09.09http://lb2f.lilypie.com/rWIfp1.png
Odnośnik do komentarza

Witam,

Mam bardzo ciekawy przepis na pasztet z soi. Przed ciążą często go robiłam bo jest bardzo smaczny. Można go jeść na kanapkach ale my też jadamy jak takie słone ciasto.
Raczej dla mam które karmią piersią się nie nadaje ale można spróbować po okresie karmienia.

Pasztet z soi
0,5 kg soi - soję namoczyć przez całą noc, następnie ugotować do miękości z warzywami: cebulą, marchwką i przyprawami: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, kostka rosołowa.
Po ugotowaniu wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa dwa razy. Dodać 2 jajka trochę oliwy i wymieszać. Wysmarować foremkę tłuszczem i posypać bułką tartą. Wymieszaną masę wyłożyć do foremki. Piec w temperaturze ok 150 st C przez ok 40 min.
Z mojego doświadczenia mogę poradzić żeby nie dodawać dużo marchwi bo masa robi się za bardzo wodnista. Ogólnie pasztet robi się jak pasztet mięsny. Można dodać też do smaku pieczarki albo czosnek.

Papapapapapapap

Odnośnik do komentarza

Witam oto mój przepis ma pyszne skrzydełka glazurowane. Skrzydełka ok. 1kg dokładnie myjemy i osuszamy. następnie dodajemy: delikat do mię ,paprykę ostrą(w zależności jak bardzo pikantne mają być) i słodką, imbir świeży lub suszony, pokrojony w plasterki czosnek- 3-4 ząbki i cebulę i pieprz. Całość dobrze mieszamy dodając troszkę oleju i odstawiamy najlepiej na 2-3 godziny, może byś oczywiście dłużej, całość lepiej się zamarynuje.
Po ty czasie skrzydełka wyjmujemy z marynaty, przyklejony czosnek i cebulkę zdejmujemy ze skrzydełek żeby podczas pieczenia nie przypaliły się. Teraz robimy glazurę czyli: bierzemy jedną trzecią szklanki miodu, może być sztuczny lub naturalny zależy jaki mamy, ja polecam naturalny, do tego dodajemy keczup pikantny niecałą szklankę i po troczku wszystkich przypraw uprzednio dodawanych do marnowania skrzydełek, całość mieszamy najpierw w kubku potem moczymy skrzydełka i wykładamy na wysmarowaną olejem blachę. Pieczemy ok 45 min. do godziny w temp 180 -200 stopni na ciemno złoty kolor. Podczas pieczenia przewracamy skrzydełka aby równomiernie się opiekły. Jeśli zostało nam glazury to pod sam koniec pieczenia możemy jeszcze raz posmarować nią skrzydełka. możemy także zrobić do nich sos czosnkowy: Dwie łyżki majonezu, trochę mleczka do rozrzedzenia i starty lub posiekany czosnek, do tego odrobina pieprzu, soli i cukru wymieszać dokładnie i gotowe.
Najlepiej podawać je z pieczywkiem, są naprawdę przepyszne. Mój mąż je uwielbia.
Polecam gorąco rozpala umysl i ciało:36_2_25:

Mam dwa latka na imię mam Agatka, a mama jest szczęśliwa, że mnie mam, a już niedługo będę miała rodzeństwo.

Odnośnik do komentarza

3-4 udka bez skór
1-2 papryki czerwone
przecier pomidorowy (lubię Pudliszki z ziołami)
1-2 cebule
pieprz, przyprawa do Tzatziki, sól

Udka podsmażyć, zasypać pokrojoną papryką i cebulą. Podusić trochę, zalać przecierem rozcieńczonym wodą. Kiedy mięso jest już miękkie i łatwo odchodzi od kości, wyjmuję je z sosu i oskubuję z wszystkich nieciekawych elementów (unikam operacji na talerzach familii ;)). Sos przecieram przez sitko i zalewam nim oskubane mięso.

http://lbym.lilypie.com/XOUHp2.pnghttp://my.lilypie.com/BwJqp2/.png

Odnośnik do komentarza

po 250g malin i jeżyn
6 jajek
150g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
125g mąki
180g mielonych migdałów
2 śmietan-fixy
5 białek
szklanka cukru pudru
2-3 łyżki płatków migdałowych
sól
cukier puder do posypania

*Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Ubijając dodawać żółtka. Połączyć z mąką i migdałami.
*Ciasto rozsmarować na blaszce (ok.25cm x 40cm) i piec 30 minut w 180C. Wystudzić
*Ciasto posypać śmietanfixem. Umyte i osuszone owoce ułożyć na cieście.
*Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem pudrem na sztywną pianę. Rozsmarować na owocach. Posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać 20 minut w temp 170C.

Pyszne. Robiłam na razie tylko 2 x i za każdym razem wyszło.

http://lbym.lilypie.com/XOUHp2.pnghttp://my.lilypie.com/BwJqp2/.png

Odnośnik do komentarza

1/3 kostki masła - rozpuścić (w rondelku), dodać łyżkę mąki (czubatą) wymieszać (cały czas na małym ogniu), dodac szklankę bulionu (ja dodaję kostkę rosołową rozpuszczoną w szklance goracej wody) i 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (można troszke więcej koncentratu).Dokadnie wymieszać. Pycha. Sosikiem można zalać pulpeciki- moje uwielbiaja.

Odnośnik do komentarza

Tym razem zachciało mi się pierogów ruskich, znalazłam ciekawy przepis na ciasto pierogowe, które nadaje się do każdego rodzaju pierogów. Pierogi wyszły pycha i postanowiałam się podzielić tym wynalzakiem, bo ciasto naprawdę jest rewelacyjne.

Przepis znalazłam na: Pierogi ruskie

Składniki:

Ciasto:
- 1/2 litra maślanki
- 1/2 kg mąki pszennej

Farsz:
- 80 dag ugotowanych ziemniaków
- 25 dag białego sera
- 1 duża cebula
- pieprz i sól

skwarki
10 dag słoniny,
10 dag boczku wędzonego
10 dag boczku surowego

Ziemniaki zmielić razem z serem, wymieszać z posiekaną i podsmażoną na złoto cebulą. Doprawić do smaku.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie to podsypać mąką. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać kółka. Łyżeczką nakładać nadzienie, zlepić pierogi. Układać np. na posypanej mąką desce do krojenia, przykryć ściereczką żeby nie wysychały.
W miedzyczasie w garnku zagotować posoloną wodę, wkładać po kilka pierogów, od razu zamieszać delikatnie drewnianą łyżką żeby nie przywarły do dna, poczekać aż wypłyną do góry, gotować jeszcze ok. 2 minuty.
Wykładać na talerz lub do miski i od razu polać odrobiną oleju żeby się nie sklejały, przemieszać żeby każdy był natłuszczony.

Pokroić w kostkę słoninę oraz boczki. Na suchej, rozgrzanej patelni najlpierw wrzucić słoninę. Kiedy trochę się rozstopi dorzucić boczek surowy i wedzony. Smażyć powoli aż skwarki sie zrumienią - uważając żeby skwarki się nie spaliły.
Następnie polać przygotowane pierogi ruskie.

Smacznego :)

A tu fotka (robiona telefonem)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w343r84udf5lrs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3honre8ze.png

Odnośnik do komentarza

6 papryk dowolnego koloru
2 duże cebule
2 torebki ryżu
30dag mięsa mielonego
pieprz i sół lub wegeta

Odkroić te zielone ogonki powybierać te małe nasionka paprykę wypłukać w środku z tych nasionek i sparzyć wrzątkiem jej środek.
Farsz
Ugotwać dwie torebki ryżu cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju następnie na rozgrzanym oleju przesmarzyć mięso mielone . Ugotowany ryż wrzucić do miski następnie wrzucić zeszkloną cebulkę i pzesmażone mięso mielone wszystkie składniki razem połączyć dodać przyprawy pieprz i sól lub wegetę jak kto woli i wszystko razem wymieszać następnie łyżką nakładać farsz do środka papryczek kiedy już wszystkie papryki będą z farszem to w dużym garnku rozgrzać olej i układać te paryczki smarzyć kilka minut poczym podlać wodą i posypać na wierzchu wegetą przykryć i dusić aż będą miękkie czyli tak gdzieś około 45 minut poczym wyłączyć i można podać na stół można jeszcze do tych papryczek zrobić sos pomidorowy.

Odnośnik do komentarza

2 puszki tuńczyka w sosie własnym
2 puszki kukurydzy
2 puszki ananasa,
5 jaj,
2 cebule
czosnek,
słodka papryka czerwona,
pieprz,
sól,
zioła prowansalskie,
majonez

Do miski wrzucić odsączonego tuńczyka, do tego kukurydza, pokrojony ananas. W miedzyczasie ugotowac jajka na twardo. Pokroić w kostkę cebulę i dorzucić do miski. Dodać kilka przeciśniętych ząbków czosnku (jak sie lubi czonek to można dużo czosnku dodać). Pokroić w kostkę ugotowane jaja i dodac do sałatki. Zamieszać, trochę posypać słodką czerwoną papryką i znowu zamieszać. Żeby sałatka nie była za sucha można dodać odrobinę soku z ananasa. Dodac troszkę majonezu, posolić i popieprzyć - wszystko zamieszać. Wygładzić łyżką, górę posmarować majonezem, posypać słodka czerwoną papryką oraz posypać ziołami prowensalskimi. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem wszystko dobrze wymieszać i nałozyć na talerzyki.

Dzięki papryce czerwonej sałatka przybiera ładny kolor a dzięki ziołom prowensalskim sałatka pięknie pachnie.

SMACZNEGO !!!

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w343r84udf5lrs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3honre8ze.png

Odnośnik do komentarza

3 platy sledziowe marynowane
5 ogorkow konserwowych
maly sloiczek pieczarek marynowanych
2 cebule
3 jajka na twardo
majonez
sol,pieprz
Platy sledziowe obciagnac ze skorki i pokroic w kostke.Dodac pokrojone ogorki,pieczarki,cebulke i jajka.Calosc wymieszac dodac majonez i doprawic do smaku

http://fajnamama.pl/suwaczki/xnu9nz9.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/840da4k.png

http://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/cf8ca9bc.gif

Pamiętamy o Tobie nasz Aniołku 6.11.2011[*]

Odnośnik do komentarza

kurczak wedzony(piers+udko)
2 jajka ugotowane na twardo
1 ananas(moze byc z puszki)
1 torebka ryzu ugotowanego na sypko
1 puszka kukurydzy
1 cebula
5 duzych ogorkow konserwowych
sol,pieprz,papryka ostra
majonez
Kurczaka,jajka,ananasa,ogorki konserwowe i cebule pokroic w kostke.
Dodac ugotowany ryz i kukurydze.Wszystkie skladniki wymieszac z majonezem,sola,pieprzem i papryka ostra.

http://fajnamama.pl/suwaczki/xnu9nz9.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/840da4k.png

http://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/cf8ca9bc.gif

Pamiętamy o Tobie nasz Aniołku 6.11.2011[*]

Odnośnik do komentarza

Dziś nie miałam co zrobić na kolację i tak pokombinowałam, że wyszło coś pycha :)

Potrzebne na 5-6 grzanek (w ilościach na oko, jak kto woli tak daje więcej lub mniej):
posiekany czosnek (ok. 2-3 ząbki)
masełko (jakieś 2-3 łyżeczki)
łyżka majonezu
3-4 łyżki odsączonego tuńczyka sałatkowego (w sosie własnym)
ser żółty starty
pół ogórka kiszonego lub korniszonka posiekanego drobniutko
chleb tostowy (2 kromki na grzankę)
odrobina pieprzu, soli (vegety)

Wszystko mieszamy na maź, potem taką solidną łychę nakładamy na kromeczkę chlebka i przykrywamy drugą kromką. Pieczemy aż wierzchnia kromka będzie chrupiąca. Ja zjadłam z ketchupem, ale można jakiś sos tysiąca wysp dać :)
W ogóle zamiast chlebka tostowego można tym nadziać bagietkę albo kajzerkę i też będzie pyszności :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-26026.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68097.png

Odnośnik do komentarza

ciasto maślankowe ze śliwkami

2,5 szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
śliwki - połówki, skórkami do dołu, mogą być mrożone ale trzeba rozmrozić:Śmiech:

kruszonka
150 gr masła lub margaryny, maka, cukier, wiórki kokosowe - na oko wszystkie sypkie składniki kruszonki w równych częściach, zagnieść z masłem, żeby nie kleiło się do rąk, kulkę włożyć do lodówki

wymieszać w misce suche składniki - mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia
w drugiej wymieszać mokre - maślankę, olej, jajka,
suche wsypać do mokrych, wymieszać byle jak, tak, żeby się tylko połączyły, wylać na blaszkę, ułożyć śliwki, skórkami w dół, posypać kruszonką, piec w nagrzanym piekarniku 175 st ok. 40 min, trzeba sprawdzać nakłuwając

http://m.forum.parenting.pl/galeria/data/958/DSC008041.JPG

http://m.forum.parenting.pl/galeria/data/958/DSC008071.JPG

http://m.forum.parenting.pl/galeria/data/958/DSC008191.JPG

http://m.forum.parenting.pl/galeria/data/958/DSC008391.JPG

http://www.suwaczek.pl/cache/4ccc13b87c.png
serdecznie zapraszam, zniżki dla parentingowców:Śmiech:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3249849

Odnośnik do komentarza

4 - 5 ugotowanych ziemniaków.
ok. 3 ząbki czosnku (według uznania!)
majonez.
3 ogórki konserwowe.
1 czerwona cebula.
majonez.
szynka.
0,5 pora.
majonez.
buraczki ze słoika - wiórki.
majonez.
4 - 5 jajek - białka.
5 - 5 jajek - żółtka.
pietruszka.

do przezroczystej miseczki dać: pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek bardzo cieniutko posiekany albo przeciśnięty, cienka warstwa majonezu, ogórki w kostkę, cebulę w kostkę, cienka warstwa majonezu, szynka w kostkę, por cieniutko posiekany, cienka warstwa majonezu, warstwa buraczków odsączonych na sitku, cienka warstwa majonezu, białka w kostkę, żółtka pokruszone, pietruszka posiekana.

składniki są na większą miskę, w zależności od tego jaką miseczkę macie - zmniejszamy lub zwiększamy proporcje. wszystkiego ma być tyle, żeby kolejna warstwa składników przykryła poprzednią. :)

sałatka może nie należy do najmniej kalorycznych ale jest naprawdę smaczna!

"dziecko to uwidoczniona miłość" /// mama 3-letniego szczęścia! :)

Odnośnik do komentarza

4 piersi z kurczaka (osolić i ugotować z: por, seler, pietruszka, marchewka, po ugotowaniu pokroić na malutkie kawałeczki)
duża puszka kukurydzy.
3 korniszony (w małą kostkę)
3 jajka ugotowane (w małą kostkę)
1 por sałatkowy (jeśli nie macie to może być zwykły - cienko pokroić na plasterki, kostka - według uznania)
1 papryka czerwona. (w małą kostkę)
1 papryka zielona. (w małą kostkę)
sól
pieprz
majonez
płaska łyżeczka musztardy.

wszystko wymieszać, dodać przyprawy, majonez, musztardę i gotowe. :)

"dziecko to uwidoczniona miłość" /// mama 3-letniego szczęścia! :)

Odnośnik do komentarza

1 puszka selera rolnik (odsączyć na sitku)
3 ugotowane marchewki średniej wielkości (w kostkę)
3 jajka (w kostkę)
150 g szynki (w paseczki pokroić)
5 krążków ananasa z puszki (w kostkę)
puszka kukurydzy
majonez
sól
pieprz

wszystkie składniki wymieszać, dodać sól, pieprz i majonez.
smacznego!

"dziecko to uwidoczniona miłość" /// mama 3-letniego szczęścia! :)

Odnośnik do komentarza

bardzo polecam, jako szybki obiad. ;)

ugotowany makaron (dowolny, według uznania)
mięso mielone upieczone na patelni z oliwą/olejem i dodanym ketchupem
knorr zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulką (marynata zrobiona według przepisu)
tarty ser do posypania.

wszystkie składniki wymieszać razem, dodać pieprz, sól, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać serem, zapiekać w piekarniku na 180 stopni ok 20 minut. ;)

"dziecko to uwidoczniona miłość" /// mama 3-letniego szczęścia! :)

Odnośnik do komentarza

Makaron wstążki na szybko

Składniki (większość na oko)
paczka makaronu wstążki (pyszny wypuściła Lubella)
szpinak rozdrobniony
ser topiony naturalny lub gouda (taki w "kiełbasce" się naljepiej wytopi)
słodka śmietanka 18%
czosnek
sól, pieprz, odrobina papryki suszonej
ewentualnie jeszcze ser pleśniowy niebieski

Makaron gotujemy. w duzym rondlu podsmażamy chwilę szpinak z czosnkiem, dodajemy serek topiony, mieszamy, wlewamy smietankę, mieszamy, żeby konsystencja była jednolita. Przyprawiamy do smaku. Ja jeszcze na koniec dodaję jeden ząbek czosnku, żeby była smak bardziej intensywny. W ten sos wrzucamy ugotowany al dente makaron, mieszamy, żeby sos obelpił wstązki i serwujemy :)

Pyszne i mega szybkie :) Obiad w 20 minut

http://suwaczki.maluchy.pl/li-26026.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68097.png

Odnośnik do komentarza

Hejka

Sałatka caprese, klasycznie, ale w ciut innym wydaniu:

Pomidorka i mozarellę kroić w zwykły sposób, tj na plasterki. I tu wkracza "inność" - bazylii nie podaję w formie listków. Biorę mikser (blender... cokolwiek, co mi zmieli, posieka to na miazgę) i wrzucam: listki bazylii (sporo), pietruszki (też sporo, ale do smaku), poza tym daję trochę oliwy, ciut wody, soku z cytryny, troszkę siemienia lnianego (idealnie jak ktoś ma jakieś orzechy, ale ja nie mam...), pieprz, sól, ciupeńkę sukru i jesli ktoś lubi ostre jedzonko to troszkę ostrej papryki lub chilli. Wszystko miksuję na taki prawie gładki sos.
Pomidorki i mozarellę układam na przemian na ładnym talerzu i ładnie :) I całość polewam tym zielonym sosem w esy-floresy :) Wygląda cudnie i tak smakuje!
Smacznego!

http://suwaczki.maluchy.pl/li-26026.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68097.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...