Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2016

Paulii

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mamuśki, dawno mnie tutaj nie było .
Ale miałam małe problemy a teraz gonie dzień za dniem.

Mam pytanie czy dobrze pamiętam, że któraś z was miała robione badania odnośnie HOMOSYSTEINY ?
Mam pytanie bo w poprzednich badaniach miałam ją w normie i nic nie musiałam brać dodatkowo choć była w bardzo niskim przedziale a teraz mi spadła i mam 4,25 a norma 5,10 - 15,40 mam wizytę we wtorek ale nie wiem czy wytrzymam :D

Pozdrawiam wszystkie jutro będę na dłużej u was a teraz czekam na którąś mamuśkę która mi o tej homosysteinie napisze :*

My już spakowani, teraz mąż wszystko do auta ładuje i nad ranem wyjazd, witaj Polsko, cieszę się, choć boję się tej trasy...

Daria ja wprawdzie nie robiłam badania na wartość hemocysteiny ale słyszałam o tym kiedyś i z tego co się orientuje to wyższe wartości są niebezpieczne, a poniżej to chyba nie, ale niech może ktoś się wypowie kto na tym się lepiej zna

Mp1 w takim razie gratuluję chłopaczka :) a jednak niespodzianki nie będzie :) bardzo sie cieszę że wszystko jest dobrze :)

Agata my z mężem nic sobie nie kupujemy, cała kasę na prezenty wydajemy na córkę ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5smg7yp5sgjy82.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3rq5wsl7y.png

Dziewczyny po wizytach gratulacje zdrowych dzieciaczkow :) piękne rozciągające zdjecia:)
Majka i Mp1 szczęśliwej i spokojnej drogi :)

My też z mężem nie robimy sobie prezentów. Teraz kiepsko u nas z pieniążkami bo mi zus jeszcze nie wypłacił chorobowego.

Witajcie nowe majoweczki:)

Dziewczyny ja mam wrażenie że brzuch bardzo szybko mi rosnie i jak idę wyprostowana to mam takie wrażenie jakby mi skóry brakowało i czuje dyskomfort w okolicy blizny. Martwie się trochę tym:( sama nie wiem czy to normalne...ech już czasem płakać mi się chce bo ciągle czyms się martwie. Biedne to moje dzieciątko :(

http://www.suwaczki.com/tickers/j4x9g8ddtfc3h0jt.png[url]
http://www.suwaczki.com/tickers/74diiei3pjhtpmm7.png

Gość Justyna_krk

Hej dziewczyny,
Tez mam termin na maj ;-) czytam sobie Wasze wpisy i od razu troche mi lepiej. Mam spory brzuch, tez ciagnie mnie skora plus kazdy material to zgroza dla sutkow.. lanolina troche pomaga, ale codziennie cos innego mi sie wykrzacza.
Powiedzcie czy na 2gim genetycnym USG wszystko u Was bylo widac? Jak to jest z tym obrazem 4D? Co myslicie?
Pozdrawiam!

Majka dziękuje Ci za odpowiedź no właśnie też się zastanawiałam czy to właśnie jak bym miała za dużo to by było groźne bo wtedy kwas foliowy się nie wchłania i trzeba podwójne dawki brać na receptę nawet mam wypisaną na wszelki wypadek myślę, że niedobór nie jest taki straszny :)
Może ktoś jeszcze coś na ten temat wie . Nie chce googlować bo wiem, że później tylko się stresuje jak coś wyczytam ;)
udanej podróży i bezpiecznej oczywiście dużo postojów na rozprostowanie róbcie :) Koniecznie napisz jak będziesz na miejscu w Polsce :)

Dołączę się do pytania JustynY KrK - Odnośnie usg i zdjęcia 4D ? orientuje się któraś mama ile kosztuje ? Bo ja chodzę prywatnie do gin co wizytę mam usg i zdjęcia 3D ale chciałam właśnie teraz na wizycie mieć 4D bo już lepiej wszystko widać . wizytę mamy we wtorek i tak się zastanawiam.

Anka_hey - też masz problem z ZUSem długo już czekasz za pieniędzmi ? Bo ja mam ten sam problem nie dostałam i nic się nie kwapią do tego żeby wypłacić ;/
Mam tak samo brzuch mi tak idzie do przodu że co rano jak na siebie patrze to brzuch większy i większy chyba zacznę sobie go mierzyć hah ;D
Mam duży już jak na 2o tydzień zaraz i też strasznie ciągnie .

A ja mam jeszcze do was pytanie też macie może taki twardszy ten brzuszek teraz ogólnie bo ja zauważyłam że mam i cały czas chodzę do męża " zobacz jaki twardy czy to tak ma być bo się boję " cały czas chyba panikuje i nie wiem czy już na głowę nie dostaję .
a z brzuszkiem i blizną na pewno wszystko dobrze brzuszek się rozciąga i na pewno bliznę bardziej czujesz - gdyby coś to lekarz pewnie by Cię ostrzegł odnośnie tego że masz zwrócić uwagę czy boli :) będzie dobrze Kochana .

ja dziś po sklepach polatałam z mężem bo już się w kurteczkę nie dopinałam i w h&m dostałam za 50% jak znalazł ;) i od razu sukienkę na święta musiałam zakupić bo w nic się nie mieszczę w biuście i w brzuszku ;)

Daria może nie aż ta długo ale od 12.11 jestem na zwolnieniu a podobno mam dostać pierwsze pieniądze w styczniu. Zaznaczę, że musiałam zapłacić jeszcze pół zusu za listopad w grudniu. Gdyby nie mąż to nie miałabym za co żyć. A biorę pod uwagę, że w styczniu mogą nie wypłacić. Im na czas trzeba zapłacić ale im się nie spieszy jak mają wypłacać chorobowe. Taka instytucja..
Pocieszylas mnie, że też czujesz taka napięta i ciągnąca skórę. Ja też już ciągle panikuje i też ciągle marudze mężowi a to że mam twardy brzuch, a to, że mały za długo się nie rusza i tak w kółko. Niech te 4 miesiące szybko zleca...ech. Dobrze, że jest komu się wyzalic i zapytać w razie wątpliwości. Sciskam

DariaO i Justyna_Krk ja miałam teraz połówkowe i lekarz wszystkie organy sprawdzał normalnie i przełączał na 3D lub 4D gdy chciał Nam pokazać dokładnie buźkę lub całego dzidziusia.. Ogólnie buźkę juz ładnie widać ale dzidziuś juz jest na tyle duży że nie mieścił się cały w kadrze :P ja płaciłam za to badanie 200 zł - nie mialam liczone dodatkowo za 3D i 4D :) kilka stron wcześniej wrzuciłam zdjęcie buźki w 4D więc sobie zerknijcie jak to wygląda - tylko że u Nas dzidziuś akurat spał i ziewał cały czas :)

Kornelka ❤ ur. 2.05.2016, 3460 g, 53 cm ❤

Czesc dziewczyny :)
Musze sie Wam pochwalic ze od 3 dni chyba czuje ruchy :D jedna noc prawie nieprzespana bo myślałam ze jakichs skurczy dostalam i od razu panika.
Ciesze sie ze brzuszki Wam rosna, skora pociagnie i przestanie. Na jakis czas ;) mi takie brzuszysko wywalilo na poczatku 3 msc ze myslalam ze mi rozerwie brzuch tak szczypalo po bokach ale teraz stopniowo przybywa i juz nie ciagnie :)
Wszystkim podrozniczkom szerokiej drogi i wygodnych foteli!
Trzymajcie sie cieplo, pozdrawiam :)

http://www.suwaczki.com/tickers/thgfkrntqwyr5dkp.png

Karmelek to cudownie ze juz czujesz maluszka!
Anka-Hey ja dostałam 16grudnia pierwsza wypłatę z zusu za okres od 4-16 listopada czyli nie dość że płacą tak jakby za pół miesiąca to w połowie następnego. Ciekawe jak będzie dalej...
Mi też dokucza to napięcie w brzuszku czasem to chodzę jak garbata babcia bo jeszcze brzuch się spina.
Daria a co do twardego brzuszka bierzesz może magnez? Ja mam problem z twardniejaca macica to teraz mam magnez i nospe. Jak bardzo Ci twardniejaca to częściej odpoczywaj i zapytaj lekarza jeśli cię to martwi.
My też raczej bez prezentów będziemy bo krucho z kasą a jeszcze chrzciny w święta i mój chrzestnym będzie.
Majka i mp1 tez życzę szczęśliwych podróży i szerokiej drogi.
I dziś tez półmetek swietuje:) razem z Majka:)

Madzia ur.06.09.2018, 3280g, 51cm szczęscia :)
Marysia ur.25.04.2016, 2960g, 50cm szczęścia :)

Hej Nowe Mamuśki :) I "Stare" też hej! ;))
Ale duzo dobrych wieści - Majka, mp1, cieszę sie razem z Wami :)

Kasiast - łożysko przodujące zdiagnozowane w połowie ciąży to nie jest jeszcze powód do obaw. Oczywiście jeśli lekarz nakazał odpoczynek, to nie dyskutujemy, tylko odpoczywamy :) Ale ja w poprzedniej ciąży na usg połowkowym tez miałam przodujące, zestresowałam sie, a 6 tyg pózniej juz sie "podniosło", nie miałam żadnych problemów, rodzilam naturalnie. Macica w ciąży nierównomiernie sie rozciąga, dlatego sie mówi, ze łożysko to organ wędrujący. Jeszcze wszystko może sie zmienić. Ale tak jak pisałam, dopóki jest stwierdzone przodujące, to trzeba słuchać lekarza i sie oszczędzać. Tylko nie zamartwiaj sie na zapas, bo to i tak nic nie da, a juz za kilka tygodni może byc wszystko dobrze.

Ja mężowi kupiłam torbę na ramię w ccc, sam sobie wybrał :)

Dziewczyny w podróży, pamiętajcie, żeby minimum co 2 godziny robić przerwy i sie przejść, poruszać. Na pewno o tym wiecie, ale przypominam na wszelki wypadek :) Nie wolno za długo siedzieć bez ruchu, bo to grozi tworzeniem sie skrzepów.

Anka_hey, wydaje mi sie, ze dyskomfort w okolicy blizny jest normalny. Zgłoś to lekarzowi, ale przecież minął rok od operacji, wiec skóra na pewno w tym miejscu pracuje inaczej. A na swędzenie, pieczenie brzucha, co juz jest zupełnie normalne, polecam częste smarowanie czymś tłustym. Mi tez w tej ciąży jakoś szybciej idzie rośnięcie i mimo ze skóra juz raz sie rozciągała, to tez czasem poszczypuje.

Z kolei twardnienie brzuszka - przepraszam, pogubiłam sie kto i tym pisał - może byc normalne, a może byc groźne. Trzeba spytać lekarza. Juz niedługo powinny zacząć sie tzw skurcze braxtona- higgsa, czyli takie skurcze szkoleniowe. Macica trenuje poród i to jest dobre zjawisko ;) Często takie skurcze powodują fałszywy alarm porodowy i mamuśki jadą na porodówkę, a potem są odsyłane do domu. Ale nie wiem czy to na nie nie za wcześnie - jeśli lekarz tak stwierdzi, może przepisac magnez i/lub nospę. W każdym razie trzeba zgłosić, zwłaszcza jeśli twardnienie jest częste i bolesne.

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/22756

Cześć kochane :-)
Ja dziś wstałam z okropnym bólem głowy tak już od 2-3 dni ale za to w cudownym nastroju :-) aż dziwne takie połączenie :-) chyba dotarła do mnie wiadomosc że będzie synek i jak mega się w nim zakochałam, już mówiłam mężowi że ma teraz przekichane bo będzie musiał dawać synkowi dobry przykład i bardzo dbać i rozpieszczac mamusie :-)
Twardnienie bez bólu czy plamien w tym czasie jest raczej normalne chyba że magnez lub no spa nie pomaga i dzieje się to często to warto się przebadać.
Mnie szybko urósł brzusio i jest już mega duży zaczyna swędzieć i jest często napięta skóra, wczoraj poszłam na zakupy i kupiłam oliwkę z hipp jest cudowna. Ładnie pachnie a skóra przez całą noc ładnie naoliwiona. Ulga dla brzucha :-) a stosuje też palmers i olej migdałowy ale one mi tak ladnie nie nawilżają. Ta z hipp jest póki co naj :-)
U nas 4d z nagraniem na cd kosztuje dodatkowo. Normalnie wizyta z przełączaniem na 3d kosztuje 130 zł a taka z 4d 300 ale też trwa dwa razy dłużej ok 1 h. Standardowo badanie plus dla rodziców podgląd maluszka w 4d. No i ta płytka cd fajna sprawa. Fakt nie ogląda się tego często ale jak dzieci będą miały 18 stki lub ślub to im dam :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgimul4pjv.png

I od dzisiaj do świąt znowu jestem na zwolnieniu. Lekarka podejrzewa, że może jakaś alergia powoduje kaszel, więc dostałam jeszcze 2 leki prócz wcześniejszych wziewów i 23 grudnia kontrola. Spodobała mi się nowa lekarka, bo dwóch wcześniej chciało mi dać antybiotyki a Ona kombinuje. Jak mi kaszel i duszności nadal nie przejdą to ma mi dać pilne skierowanie do pneumologa, bo może on coś znajdzie i nie będę musiała brać antybiotyków.

mamoolka Karmelek
Olcia93Gratuluję mocnych ruchów.
Anka_hey My z mężem mamy wrażenie, że od zeszłego tygodnia z każdym dniem ten brzuch się robi coraz większy. Na razie nie ciągnie, ale chyba mi na biuście się rozstępy pojawiły mimo, że się smarowałam...
Majka1982Jak przeczytasz pewnie już będziesz w Polsce, więc witaj w domu:)
DariaO Ja mam homocysteinę co 6 tygodni, ale u mnie norma jest 5-12 a ja mam około 7 i 8, więc nie wiem co może oznaczać mniejsza homocysteina. U mnie może tylko wzrosnąć (im wyższa tym wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia mikro zakrzepów krwi - co może spowodować obumarcie dziecka) i to jest niebezpieczne, ale wydaje mi się, że zbyt niskie (tym bardziej niewiele u Ciebie) nie powinno aż tak niepokoić by iść wcześniej do lekarza.
mp1 Gratulacje chłopczyka, poprawiasz nasze statystyki. Również witamy w Polsce:)
agata magdaMężowi kupiłam nerkę. Odkąd jesteśmy razem, chyba 7-9 lat, (wiem, że nie jest romantyczne, ale sami się zastanawiamy od kiedy:)) ma jedną i tą samą i nosi ją codziennie na portfel i telefon, bo straszenie nie lubi w kieszeniach. Więc na pewno mu się przyda a koszt był około 90 zł, więc ok.
karola_krakowSuper zdjęcie z USG.

Witam wszystkie nowe majóweczki. Idę po zamówione leki do apteki, więc może później uda się odezwać.

http://www.suwaczek.pl/cache/32a5239a22.png

Hej :)
mamoolka dziękuję bardzo za słowa otuchy - też mam nadzieję że następne (połówkowe) USG pokaże, że łożysko ładnie podchodzi na swoje miejsce :)
Dziewczyny strasznie Wam zazdroszczę tych ruchów. U mnie jeszcze cisza, albo ja jestem jakaś nie czuła, bo tak na dobrą sprawę nie wiem czy jak coś mnie zakłuje to jest ruch czy raczej po prostu kłucie ;). Pozdrawiam gorąco i życzę zdrówka i szczęśliwych i wygodnych świątecznych podróży (co i mnie jutro czeka :))

Dziewczyny, mam pytanko odnośnie tego łożyska. Ja na tym usg w 13tyg mam zapisane czy jednym maluchu "przednia sciana wysoko", a przy drugim "przednia ściana nisko". Czy ta przednia sciana oznacza łożysko przodujące? Po świętach mam usg polowkowe wiec na pewno dopytam, ale moze Wy sie orientujecie? Aha, kilka stron temu pisalyscie kiedy robic to usg polowkowe, moja lek mówiła, zeby raczej nie przekraczać tego terminu 22tyg bo pozniej wapnieja kosci malucha i to chyba moze utrudniac to badanie. Milego dnia :)

Hej :)
mamoolka dziękuję bardzo za słowa otuchy - też mam nadzieję że następne (połówkowe) USG pokaże, że łożysko ładnie podchodzi na swoje miejsce :)
Dziewczyny strasznie Wam zazdroszczę tych ruchów. U mnie jeszcze cisza, albo ja jestem jakaś nieczuła, bo tak na dobrą sprawę nie wiem czy jak coś mnie zakłuje to jest ruch czy raczej po prostu kłucie ;). Pozdrawiam gorąco i życzę zdrówka i szczęśliwych i wygodnych świątecznych podróży (co i mnie jutro czeka :))

Kasiu wydaje mi się, że nie jest to łożysko przodujace. Gdyby tak było miałabyś napisane, że jest przodujace. A teraz łożysko mogło pójść do góry. Nie wiem czy jest to możliwe ale ja miałam na prenatalnych że jest na ścianę przedniej wysoko a teraz jest na tylnej. Więc jeśli u mnie aż tak powodowało to u Ciebie tez mogło się podnieść :)

Chillwood dobrze, że poszłaś na zwolnienie odpoczniesz sobie;) z brzuchem mam to samo nawet ludzie z mojej pracy widzą duża różnice. Rosniemy rosniemy:)

Ashica może też spróbuję z tą oliwka w sumie mój balsam już się kończy więc chyba zmienię na coś innego.

Mamoolka gratuluję kopniaczkow!!

Dziekuje dziewczyny za pocieszenie. Dziś rano obudzilam się z gorka po prawej stronie pepka i tam miałam twardsze poleżałam potem wstałam i gorki już nie było więc to chyba mój synek się tak wypial;) i teraz brzuch mam mieciutki :)
Przesyłam mój brzucholek ciągnący i mój druciany zimowy komplecik :)
Pokażcie jakie macie już brzuszki bo ja mam wrażenie że strasznie duża już mam...

monthly_2015_12/majoweczki-2016_41113.jpg

monthly_2015_12/majoweczki-2016_41114.jpg

Anka ale masz piękny brzusio i tylko na dole coś ci odstaje:), ale ty to szcuplutka tu pod biustem jesteś, mnie już biustonosz 90cm ciśnie.
A w ogóle dziewczyny zalogowała się na koncie tym epuap do zusu i co ja widzę dokładnie opisane kiedy wypłatę zasiłku dostane i ze następna część już jest od wczoraj na koncie- no to sprawdzam konto i faktycznie są pieniążki za cały miesiąc od połowy listopada do połowy grudnia i jeszcze napisane ze wypłata za drugą połowę grunia będzie 4 stycznia, no tak się ciesze bo straszny kryzys finansowy nam się zapowiadał na święta. Chyba polubiłam elektroniczny zus:)
Ja mam łożysko na ścianie przedniej w 13 tyg na usg pani mi mówiła i pytałam od razu czy to to przosujace i zakrywa ujście szyjki-to powiedziała ze nie zakrywa i ze się podniesie jak macica urośnie i ze nie ma się co martwić. Problem jest jak łożysko leży na ujściu szyjki wtedy jest to przodujace.

Madzia ur.06.09.2018, 3280g, 51cm szczęscia :)
Marysia ur.25.04.2016, 2960g, 50cm szczęścia :)

Anka ale boski brzuszek! ślicznie wyglądasz! ;)

Olcia ja chodzę prywatnie do dr Sylwii Łapińskiej - Szumczyk.

No więc wrażenia po wczorajszej wizycie: w drodze do lekarza maleństwo tak fikało, że podczas badania było bardzo spokojne. USG trwało chwilkę, bo Pani tylko sprawdziła serducho i wszystko w porządku - tętno 140. Ginekologicznie też wszystko dobrze. Dostaliśmy namiary na specjalistę od połówkowego i niebawem umówię się na wizytę. Płci nadal nie poznaliśmy, a już miałam taką nadzieję, że się dowiem, kto w brzuszku buszuje. Liczę na to, że podczas połówkowego wszystko wyjdzie na jaw ;) I jak zwykle mam niskie ciśnienie 99/72. Waga 54, więc w ogólnym rozrachunku przytyłam niecałe 3 kilo.

[url=http://[url=http://www.suwaczek.pl/]http://www.suwaczek.pl/cache/ee63c21465.png

Hej dziewczyny:-)
Ale się rozpisałyście, już nawet nie wiem co, kto i o czym napisał...

Ja już po usg połówkowym na NFZ, ale szczerze to nie jestem zadowolona.. :-/ ani nie słyszałam serduszka, ani nie dostałam, żadnego wydruku oprócz mnóstwa ilości liczb... Idę pod koniec stycznia prywatnie, jak się zapłaci, to i inna obsługa...:-)
Płeć się nie potwierdziła, bo mała była odkrecona tyłkiem do nas i mimo kilku szturchańców nie miała zamiaru się odwrócić.. z tego co lekarz powiedzial to wszystko jest okey... Waga 300 g, wymiary mieszczące się w zakresie od 19 do 20 tygodnia... Pewnie jak bym się nie zapytała, to nic bym nie usłyszała strasznie mało rozmowny, nie lubię takich lekarzy...

Co do Zusu, do dziewczyn, które pracują na umowę o pracę... ZUS ma 30 dni roboczych od końcowej daty ostatniego zwolnienia na wypłatę pieniędzy... Ja za okres 14.09- 5.10 dostałam 8 listopada... Więc jest duże przesunięcie..:-/ na szczescie teraz dostałam przed świętami za resztę października i kawałek listopada...przydały się :-)

Co do twardniejącego brzucha usłyszałam, że to normalne... Ze pare razy w ciągu dnia może się tak robić...:)

Czujecie jak maluchy wam się przekręcaja w brzuchu? Że tak na chwilę napina się brzuch, robi się nagle wybrzuszenie z jednej strony czyli dupka, albo główka i przechodzi?

Ehh...myślałam, że będę spokojniejsza po dzisiejszym dniu Ale jednak nie jestem :-/

http://www.suwaczki.com/tickers/oar890bvnevvo7qm.png

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvh371ie7tqtzh.png

Zuzulinek ach to NFZ...ale to pewnie też zależy od lekarza, akurat musiałaś trafić na malomownego:( jak lekarz taki to ja też jestem zamknieta w sobie i nie umiem się o nic zapytać :/ dlatego uwielbiam mojego lekarza, który wszystko mi z wyrozumiałości tłumaczy. Nie martw się kochana najważniejsze że z dzidzia wszystko dobrze, chociaż domyślam się, że marzyłam żeby zobaczyć swoje malenstwo. Umów się prywatnie jak masz możliwość to najpewniej dostaniesz foteczki i usłyszysz serduszko :*
Ja mam działalność gospodarczą i nie wiem czy z wypłatą mi jest tak samo jak zatrudnieniem. Ale wiem, że pierwszy miesac chorobowego płacić pracodawca a potem w drugim już zus. I to by się niby zgadzało bo mam zwolnienie z listopada w pierwsze chorobowe ma być w styczniu. Tylko mi nie ma kto zapłacić tego pierwszego miesiąca. Zus to na pewno wyrówna więc nie będę narzekac;) cierpliwie poczekam.

Ja bardzo często tak mam, że czuję jak mój mały się kręci i wypina miałam tak dziś rano na przykład. A teraz jest spokojny i chyba sobie spi:) a na wieczór znów się zaczną kopiaki:)