Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Nie miałam wyjścia. Młody rozplakal się na maxa - jak nigdy na spacerze.Do domu daleko żeby wrocic, do parku za daleko żeby dobiec...Strasznie na początku stresowaly mnie wyjscia na spacer jak nie spal dlatego w razie 'W' nosilam porcje mm w torbie, bo swojego mleka nie bylam w stanie sciagnac.Teraz sztucznego nie noszę bo stwierdziłam ze musze pokonać wstyd. I przyjac karmienie piersią ze wszystkimi zaletami i wadami. Koleżanka powiedziała ze widziała ostatnio kobietę chodząca pomiędzy alejkami w hipermarkecie i karmiąca dziecko piersia wiec to dopiero dla mnie przejście na wyższy poziom wtajemniczenia :)
Aaa nie sądzę żeby wielkość biustu miała jakieś znaczenie. Spróbuj pochodzić w domu i karmić. Sadze, ze jest tylko kwestia na jakiej wysokości ułoży się przedramię.

Pytanie o nosidlo: jakie będzie najlepsze na poczatek? Dziecko z tych dluzszych :) 7 tyg - 5250 gr

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkkh371jd71afnh.png]Tekst linka[/url]

Ewee a dlaczego masz wizytę u pediatry z 2 tygodniową córeczką? Ja pytałam ostatnio położnej, mówiła że jak nic się nie dzieje, to na razie żeby nie iść do pediatry...
Co do butelek, to u mnie medela calma też się nie bardzo sprawdziła, za to dr Brown antykolkowa super, mała wcina z niej mm, a pierś też śsie koncertowo, także ja polecam jakby co:)
Chyba zaczęły mi się robić rozstępy na cyckach...

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

heltinne - nam aftin nic nie pomógł. lekarka zapisała nystatyne, ale do tej pory zostały mu dwie na polikach.. to już prawie miesiąc..
kurcze jakoś nie mogę się przekonać do ściągania pokarmu.. pewnie by to ułatwiło życie..
heltinne Ty szyjesz, VEna druty.. a ja jakoś się nie mogę zabrać za haftowanie.. ciągle czuje się zmęczona.
earwig - nie boisz się, że jak będziesz chodzić to większa możliwość zakrztuszenia przez dziecko?

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png

unatu ja też chodzę i karmię już drugie dziecko… nie zauważyłam żeby częściej krztusiło się przy chodzeniu mamy, raczej to kwestia łapczywego jedzenia.

Anna u nas harmonogram wizyt był 2tyg po urodzeniu, 1m, 2m a później co 2 miesiące już leci do skończonego 1 roku.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

kurde, jak zwyklę cały dzień po trochę podczytuję forum, coś chcę napisać i nie ma czasu, a teraz już nie wiem co do kogo miało być ;) to napiszę tak ogólnie

spanie u nas ogólnie słabo z tym samodzielnym zasypianiem, ale tak było od samego początku, już pierwszej nocy w szpitalu była awantura i spokój nastąpił dopiero gdy położyłam ją obok siebie na łóżku. nie wiem jak nauczyć Małą samodzielnego zasypiania, zdarza jej się to tylko sporadycznie, czasem przyśnie sobie na brzuszku, a tak zazwyczaj szczyt samodzielności to jak zaśnie na naszym łóżku, ale ktoś jest obok niej (niekoniecznie ją tuli, byle być blisko), tak poza tym to od razu jest płacz, ale może tu też moja wina, bo nie pozwalam jej sobie popłakać (młodą matkę serducho za bardzo boli ;) i w miare szybko próbuję ją uspokoić
waga ja z dumą mogę powiedzieć, że od tygodnia mieszczę się we wszystkie swoje ubrania sprzed ciąży, żegnajcie dresy!! też mam już jakieś 2kg mniej niż przed ciążą, trochę się boję, że za szybko waga mi leci w dół szczerze mówiąc... buty też ciasne, chociaż opuchlizny nie widać
Czarna laktator też kaleczy sutki, a jeśli są poranione to już wgl, ja ściagam ręcznie, laktatora wcale nie używam
earwig szacun za to karmienie na stojąco, ja sobie jakoś jeszcze tego nie wyobrażam. bez poduszek dałabym radę pewnie gdzieś na ławce, ale tak to nie wiedziałabym jak dziecko złapać :D
laktacja u mnie mam wrażenie coraz więcej mleka się produkuje, ściągam z prawej piersi (nią teraz nie karmię) kilka razy dziennie jakieś 100-120ml
Paulina a czy ten 5letni paszport później koniecznie trzeba zrobić w Polsce? bo ja tak wyczytałam, że chyba można tutaj, ale trzeba mieć już polski akt urodzenia. i transkrypcję aktu plus nadanie numeru PESEL chyba też można załatwić w ambasadzie, chyba nawet korespondencyjnie za jakąś tam opłatą. ale nie wiem czy dobrze to wszystko zrozumiałam. wiesz coś?

moje dziecko to prawdziwy żarłok! jak ściągam te ok 100ml i daję jej w butelce, to ona później jeszcze dobre 5 min ssie cyca! czy to trochę nie za dużo? Wiki nie ma jeszcze 3 tygodni... we wtorek jedziemy do przychodni (prawdopodobnie czeka mnie przejażdżka autobusem z wózkiem, już mnie żołądek boli na samą myśl), nie mogę się doczekać ważenia mojego pulpecika :D wagę urodzeniową dawno przebiła, jestem pewna

http://www.suwaczki.com/tickers/43ktgu1rrbb8avjd.png

unatu- W zasadzie sie nad tym wczesniej nie zastanawialam, ale nie, nie obawiam się. Poruszam się w domu w trakcie karmienua w zasadzie na kilka kroków- z reguły w poszukiwaniu telefonu albo książki. Bardziej obawiam się ewentualnego zakrztuszenia cofajacym się mlekiem. Bo w przeciwieństwie do zakrztuszenia spowodowanego karmieniem mogę być przy tym nieobecna/mogę spać. Ale dzięki za zwrócenie mi na to uwagi. Może faktycznie powinnam być bardziej ostrozna.

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkkh371jd71afnh.png]Tekst linka[/url]

Groszek zgadzam się z tym, co napisałaś na temat dobrych rad. mimo wszystko to my jesteśmy matkami, w najgorszym razie będziemy się uczyć na własnych błędach ;) ja słucham, że źle robię, że biorę na ręce, śpię itd., swoje na ten temat myślę, ale bardzo mnie drażni jak ktoś mi w kółko to samo powtarza. ja też, tak jak dziewczyny pisały, bardzo lubię tulić swojego maluszka i nic nikomu do tego :)

http://www.suwaczki.com/tickers/43ktgu1rrbb8avjd.png

Anna tak nam zalecili przy wpisie ze szpitala. Wydawalo mi się ze to standard. A moze to ze wzgledu na zoltaczke? Teraz następna wizyta jak Mala bedzie miala 1mc. Czyli podobnie jak u Veny.

Zresztą. .. czeka nas teraz seria wizyt poniewaz zaczynamy diagnozowac tego naczyniaka na nozce. W IMiD udało się umowic wizyte na 10.06 wiec super szybko. Ale jesli chodzi o poradnie kardiologiczna to zapisuja juz na następny rok:/ jutro bede dzwonic do innych poradnii. Moze sie uda szybciej. Jak nie to pójdziemy prywatnie i w Medicover... chociaż nie wiem czy tam dobrze to zdiagnozuja bo jak powiedziala pediatra "to bardzo rzadka zmiana" :/

laktator ja to nie wiem jak Wy to robicie ale mi sie udaje ściągnąć max 30 ml. Po odciaganiu gdy nacisne piers to jeszcze mleko leci ale do laktatora nie chce.

dobre rady... mnie zastanawia dlaczego kazdy przestrzega przed noszeniem... bo wychodzi na to ze kazdy nosi a później przestrzega innych. Ja mam inne podejście.. jesli potraktuje to jako cos normalnego, jako podstawowa potrzebę dziecka - tak samo jak karmienie lub zmiane pieluchy, to nie bede tego postrzegac jako problem :D

Ataa ja tez mam male cycki i najlepiej mi sie karmi w pozycji klasycznej ukladajac Aniele na przedramieniu tak by sie "skulila" dzieki temu mam reke wolna. No i od kilku dni karmimy sie w pozycji polezacej -tzn Mala jest brzuszkiem na moim brzuchu. To tez jest ok przy nieduzym biuscie.
Nienawidzilam obkladania sie poduszkami wiec probowalan i udali nam sie znaleźć wygodną pozycję dla nas obydwu.

pielęgnacja dziewczynki kochane, jak gleboko myjecie genitalia dziewczynek? W szpitalu mówili by tylko przemywac, bez wycierania bialego sluzu a wczoraj pediatra kazala tez myc miedzy wargami "do czysta".

Uhhh... dzisiaj ciezki dzień bo Aniela nie chciala spać od południa. Gdy wczesniej spala nie ogarnelam (wolalam sie zdrzemnac) obiadu co poskutkowalo tym ze z zoladkiem na supelek ratowalam sie jakas mrozonka z lodowki.
Ehh... Dopiero tance przy piosenkach z pana Kleksa pomogly i Aniela zasnela na rękach. Tak wiec jak tylko maz wrócił z pracy dostal córeczkę śpiąca w wózku, gotowa do spaceru :D a ja moge w końcu odpocząć i Was poczytac.

spacer kiedy wychodzicie na spacer? Gdy dziecko juz przysypia czy gdy jest aktywne? U nas po karmieniu w dzien zazwyczaj jest okolo 1.5-2 h aktywnosci i wtedy Mala wyje na spacerze. Jednak gdy zasnie, boje sie ze ja wybudze przy ubieraniu...

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Groszek mysle ze możesz wyrobić ten 5 letni paszport w ambasadzie bez problemu. Jedynie ci to potrzebujesz wszystkich tych dokumentów co piszą, w szczególności pesel i ten akt urodzenia. Mysle ze oni bedą w stanie to załatwić bo sprawy z urzędu stanu cywilnego tez załatwiają. Tylko koszty chyba sa całkiem spore. Ja bede w Polsce gdzieś ok. 2 miesiące wiec sobie wszystko pozałatwiam na spokojnie tam.

Tez czytam na raty i jak przychodzi do odpisywania to maly sie budzi albo cos innego. Moj nie zasypia sam. Tylko w wozku na spacerze (w ciagu dnia robi tylko jedna 4 godz drzemke)albo w nocy przy cycu. My na spacer chodzimy o stalej porze okolo 13. I dziecko jest wtedy juz senne albo juz spi i ubieram na spiocha. Troche sie budzi ale zaraz usypia. Nie wiem czy wasze dzieci tak duzo waza czy moj tak malo. Co do sciagania to ja tez na jeden raz nigdy niesciaglam wiecej na raz niz 60 ml z obu piersi. Ale ja mam reczny laktator. Elektrycznym pewnie lepiej idzie. Reka nie leci mi wogole. Jak te moje dziecko cos uciaga? Moze malo przybral z glodu? Czy 1010 gram w 4,5 tyg. To malo? Zazdroszcze wam takiej ilosci pokarmu. U mnie puste worki. Lece na herbatkach. A maly gryzie i szarpie...

Bartuś 14.04.2016 r. :-*

http://www.suwaczki.com/tickers/zem36iye9v5ivesn.png

Gość Czarna23789

Eh i ja nie mogę nic uciągnąć więcej.. Akurat dziś jak mi te mleko potrzebne. Elektrycznym laktatorem 1,5h po karmieniu ze zdrowej piersi uciągnęłam 10 ml :/
Z tej drugiej nawet nie kapnęło samo.
W pon jak tak zrobiłam też po kąpieli to z jednej 60 przez chwilę a z drugiej aż się lało.
Tak czuje zresztą że coś mniej pokarmu mam bo maly mniej łyka.
Chciałam dziś kupić kozieradkę, ale mogą mi zamówić na jutro. Jutro nie mam czasu odebrać więc zostaje poniedziałek.

Ewee trzymam kciuki za pomyślne wizyty.

Myślicie że jest sens iść na kontrole poporodową mając okres?? Bo do wtorku pewnie jeszcze coś będę miała, a to już 8 tyg po porodzie.
I nie wiem, iść niech chociaż bliznę po cc zobaczy, czy zapisać się na inny termin.

czarna dzieki! Na razie jestem dobrej myśli i staram sie nie zamartwiac na zapas :)
Co do wizyty. .. ja bym przełożyła. Tym bardziej jeśli z blizna wszystko w porzadku :)

Co do blizny to jutro znowu bede musiala jechac na IP bo widze ze krwiak znowu się robi :/

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Dzięki dziewczyny, z tymi 'odleżynami' - odparzenie, pomógł po jednym użyciu kremik na pupe 'Momme', polecam, bardzo fajny.

Marta u nas to samo, nie mam czasu zjeść śniadania :P

Vena przykro mi, że tak się podziało po tym szczepieniu :( najważniejsze, że nic grożnego.

Czarna ja bym się chyba martwiła o maluszka zostawiając z babcią i jadąc (nie będąc blisko w razie W.) choć wizualizuje sobie tą sytuację na przykładzie swoim i swojej mamy :D
Skóra po ciąży i u mnie sucha, ogólnie w ciąży i jakieś 4 tyg po była piękna, teraz już gorzej.

A jak u Was z włosami? mi chyba już troszkę wypadają :(

Vena, Heltinne skąd Wy bierzecie 'wolną chwile'? ech, ja poważnie nie mam dla siebie nawet godziny dziennie. Jak mały pójdzie spać wieczorem to idę się kąpać, siadam chwile i przeglądam Instagram, ogarniam kuchnie/pranie/zwierzyniec i budzi się na kolejne karmienie, a wtedy idę spać.

SZCZEPIENIA
Dziś mi pielęgniarka z przychodni zadzwoniła zapytać dokładnie co i jakie chcę na 24.05, to szczepienie 5w1 jest ponoć tylko Pentaxim dostępne, to drugie od września, rota - robicie Rotatek czy Rotadek?

Vena czy to Ty mialas rozstep miesni brzucha? Bo tak wlasnie sobie ie sprawdzilam i niestety mam. Podrzucisz jakies cwiczenia?

My mamy wesele 18.06, bierzemy Malego i jedziemy na chwile. Raczej bym go nie zostawila, bo o niczym innym bym nie myslala, a poza tym moja mama za granicą, wiec musialabym zostawic z tesciowa, a ta by pewnie siedziala i mowila o jejku, wiec nie, dziekuje. :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6anliryno1zd8.png

Milla ja szczepiłam ROTARIX Tymuś wypił z przyjemnością ta szczepionkę ;) 5w1 szczepiłam Infanrix hexa ale jest ogromny problem z dostępnością tej szczepionki, bo obecnie brakuje komponentu do produkcji (tak mi powiedzieli w przychodni).

melisa a kp w każdej herbatce laktacyjnej jest melisa, ja pije ok 4-5 herbatek dziennie i nie mam problemu z brakiem pokarmu.
kozieradka mam ja w domu, bo wcześniej stosowałam na włosy, dodałam wczoraj do rosołu i myślałam, ze cycki mi w nocy pękną!
divana spróbuj pić te herbatki i maksymalnie dużo płynów. Gdzieś czytałam, ze kobiety kp powinny pić ok 4 litrów wody dziennie, wiec pij ile wlezie może to powinno pomóc laktacji.
WŁOSY mi wypadaja jak szalone, w ciąży wypadał mi jeden włos dziennie, teraz wyypada ich MNÓSTWO. Nie chce brac suplementu na włosy (na rynku dostepny jest jeden dla kobiet KP) ale zastanawiam sie czy podczas KP można stosować wcierki na włosy np. z kozieradki czy pokrzywy? Kozieradka rewelacyjnie działa na włosy, tylko troszke rosołem pachnie...

Tak jak kiedyś wam wspominałam, mam w rodzinie dziecko 17 dni starsze od Tymka. Dzisiaj spotkaliśmy sie na spacerze i oczywiście zaczęło sie porównywanie, bo tamten juz robi to a mój tego nie robi. I jest mi smutno. Tamto dziecko już śmieje sie w głos, ciagle "gada", mówi "a-gu" a mój Tymuś tylko ŚPI i ŚPI. Delikatnie sie uśmiecha do babci ;) a ja oczywiście panikuje, ze on juz powinien to wszystko robić, a nie robi.....

Tymon Jan ur 04.04.2016

Gość Marty leb obdarty

Kumi, a jak sobie sprawdzilas, ze masz rozstep miesni?
Och Milla, ja tez nie mam czasu na nic innego tylko maluda, rano szybki Prysznic, sniadanie a pozniej Jesli sie uda to pranie, jakis obiad, okrzatniecie chaty na szybko, jak mi sie w koncu uda usiasc to Tymulina juz sie budzi. Spi tez na spacerze, ale wtedy niczego nie zrobie... Chyba,ze polozylabym sie na lawce gdzies w parku jak jakis chlor.
Skora - i ja mam sucha, zwlaszcza na plecach i dloniach, na dekolcie zaczely wylazic jakies krostki.
Jesli szukacie oliwki to naprawde polecam Hipp, pachnie pieknie, ladnie sie wciera i skorka jest boska, a no i Sroka rekomenduje.
Jesli chodzi o wlosy to narazie ani brzydsze ani ladniejsze.
Dziewczyny czy przy skoku rozwojowym maludy robia sie marudne i przylepne? Juz nie mam na co zwalic jego zachowania przez ostatnie 3 dni.
Dzisiaj po raz pierwszy od porodu zamowilismy zarcie, tajskie pad thai noodle i spring rollsy z kaczka, mam nadzieje, ze maly nie zareaguje na nowe smaki.
Dobranoc
Marta

Marta napisz jak mały zareagował na nowe jedzenie, ja cały czas trzymam dość rygorystyczna diete, zero nowalijek, nic smażonego. Własciwie to jem głownie 3 zupy i rybę lub suche ziemniaki z kefirem z owoców tylko banany.. Bardzo boje sie zjeść coś innego, zeby tylko małemu nie zaszkodziło

Tymon Jan ur 04.04.2016

herbatki dla niemowląt cz y któraś z Was podaje dziecku herbatki np. z kopru włoskiego lub rumianku? Mój Tymuś ma ostatnio jakieś problemy z brzuszkiem i nie może kupy zrobić, a jak robi to stęka przeokropnie. Zastanawiam sie czy taka herbatka mogłaby mu pomóc. Tylko nie wiem ile podać takiej herbatki dziecku.

Tymon Jan ur 04.04.2016

Vena Heltinne i ja Was pdziwiam za czas na druty czy szycie. Ja tesknie za moja robotka.. ale mi wolny czas schodzi na mycie siebie jedzenie robieniejedzenia ewentualne drobne porządki a tak moje dziecie jest micno absorbujace..
Dzis wystawilam go na balkon by spał. Bym mogla posprzatac mieszkanie z grubsza. Udalo sie. Pozniej wyszlusmy z mezem na soacer i zlewa wiosenna nas zlapala. Z nas cieklo ale dziecko uratowane. Pozniej byly trudy w usypianiu. Ze wzgledu na ulewanie po karmieniu.. ale dalismy rade. A tereaz mamy gosci wiec ciezka noc nas czeka eh..
Ale trudno mi tez pisac na bieżąco..

Gość Marty leb obdarty

Dam znac Anawee,
Wlasnie mialam moment baby brain, czytajac kilka ostatnich postow pomyslalam, boze ile u nas Tymkow na forum, myslalam, ze 3 a wyglada na to, ze minimum 5 a dopiero po chwili sie skapnelam, ze wszystkie posty byly od Ciebie hihih.

Anawee te hetbatki to podobno trzeba po konsultacji z lekarzem. Ale ile w tym.prawdy? Nie wiem.. na pewno Ty mozesz jesc kminek i to nuby dobrze dla dziecka na brzuszek ma dzialac. a dlaczego jestes na takiej rygorystycznej diecie? Podupadniesz na zdrowiu.. ja codziennoe najlepiej rano wprowadzam nowe produkty. W umiarkowanych ilosciach i jest ok. I staram sie jesc jak najbardziej roznorodnie.

Herbatki laktacyjne -pije jedna cAsem dwie. Tak jak pisze na opakowaniu max dwie. One maja koper to do malego przechodzi. I pyrka i kupki robi. Tez steka przy tym. Ale dorosly nawet steknie to nie panikuje :) a dzieci robia kupy calym soba bo jeszcze nie wiedza ktorych miesni uzyc.
Na scislej diecie bylam 3 tygodnie. Teraz jedna nowosc dziennie. Anawee jak sie boisz to probuj w malych ilosciach. Np cwiartke jablka itd. Ja z owocow jadlam banany, jablka winogrona kiwi. Wczoraj probowalam arbuza

http://martaokuniewska.pl/diastatis-recti-jak-bezpiecznie-poprawic-wyglad-brzucha-po-ciazy/
Rostep miesni brzucha. Ja chyba nie mam. Gorset chcialam kupic po porodzie ale sprawe olalam. Czasem do poludnia latam w koszuli. Na gorsety nie mam czasu. Zreszta boje sie po cesarce sciskac a nie ma zle. W stare ciuchy wchodze. Buty musze jeszcze sprawdzic bo wiem ze noga moze na stale zmienic rozmiar ale nie ma kiedy