Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

ataa z tym Hitlerem to padłam. ....a co ja mam powiedzieć jak cc mam na 01.04?pewnie z połowa naszych znajomych po dostaniu smsa z wiadomością ze urodziłam uzna to za żart prima aprilisowy.
Ale nie martw się. Tylko 5% kobiet rodzi dokładnie w dniu terminu. Ja znam dwie.

Co do brzucha po. Ja stosowałam krem poporodowy na brzuch z tej samej serii co mam teraz czyli z pharmaceris. Plus oczywiście pas lub majtki wysokie obciskajace.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Właśnie słyszałam kilka opinii ze mogą się pojawić problemy z jednością i ze po ciąży trzeba się bardziej pilnować niż w ciąży. Nie wiem sabs czym bym miała się smarować... tym samym ? W sumie używam palmers i ma on poprawiać jędrność i elastycznosc skóry ale są chyba tez takie socjalne poporodowe kosmetyki ujędrniające. Może doświadczone mamy nań coś doradza ?;)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Ataa nawet nie wiesz, jak bardzo chciałabym pójść na spacer ...ale ja już czwarty tydzień leżę (w sumie jutro zacznę piąty wraz z kolejnym tygodniem ciąży) i spacery, to dopiero z wózeczkiem raczej ;) ale fakt, że pogoda przyjemna. Czasem rzucam okiem na zatokę i otwieram okno - tyle musi mi wystarczyć :)

Paulinka jest nas sporo z problemami szyjkowymi, więc wsparcie masz gwarantowane ;) ale faktycznie raczej leż niż siedź

http://www.suwaczki.com/tickers/010ipc0z29zaqrhk.png

Szotka sorki, jakos ucieklo mi ze Ty z tych stale lezacych, ja naszczescie chodzic moge ale taki spacer to mega wysilek dla mnie i jak czytam ze do porodu warto zadbać o dobra kondycje to mi slabo..
Sylveco ta oliwka dla dzieci jest genialna, w zaden sposob nie przypomina tradycyjnej oliwki po ktorej wszystko jest tluste i nieprzyjemne, ta natluszcza skore ale to sie szybciutko wchlania i skora jest miekka i przyjemna w dotyku. Takie same doznania po kremie do twarzy i ciala ale mniej natluszcza raczej uczucie nawilzenia. I zupelnie zero zapachu.

Vena dzieki, ja jadlam normalnie i mleko mialam jeszcze 1,5 miesiaca po skonczeniu karmienia. Mam w sumie herbatke laktacyjna ale czeka moze teraz bedzie potrzebna. Nie wiem wlasnie jak to bo pierwszy miesiąc tak jak piszesz zdrowo i w miare normalnie, pozniej p pologu wiekszy ruch i dieta. Kiedys mialam diete i schudlam duzo duzo i bylam chudzinka ale ta dieta nie nadaje sie na karmienie piersia. Co prawda rok ale i tak sie dziwie ze zęby cale i wlosy;))
Nie no mi wiecej zajmie bo ja musze 2 ciaze zrzucić:))
A i tak najtrudniej to utrzymac.

paulinajeszcze kilka tygodni wytrzymasz oby jak najdluzej tylko sie nie stresuj. Tyle tu dzielnych mam i kazda dzien do przodu, bedzie dobrze. Moze ominie Cie szpital, jak nie to dla dobra dziecka zniesiesz i to. Do kwietnia\coraz mniej czasu.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Flawia
secondtry Ty już jutro kończysz 27tc a zaczynasz 28tc.

Czy jak się brzuch spina to jest takie ciągnięcie w dole a brzuch robi się twardy? Tak się zastanawiam bo czasem mnie coś takiego łapie. Jest nieprzyjemne ale na chwile się położę i zaraz przechodzi.

flavia tu w szpitalu lekarze liczą inaczej, jutro zaczynam 27tc i skoncze go jak wybije 27tc+6dni. Moja Pani dr tez mi tak tlumaczyla. Jak wybije w suwaczku 37tc to rozwiążą ciaze cięciem cesarskim.

Co do brzucha, ja czuje twardnienia na leząco jako takie 10-15 sekundowe napięcie calej macicy. To nie boli i nie ciagnie mnie w samym dole. Raczej to uczucie napecznienia i jak dotykasz to cala macica twarda.
Przy chodzeniu nie wiem jak to jest. Pewnie i ciagnie do dołu. Ja mam do tego takie uderzenie gorąca i odrazu staram sie gleboko oddychac, zeby dotlenić dzidzie na tym skurczu, szybciej odpuszcza.

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

secondtry to chyba tylko w Zośce tak liczą. Moi lekarze zawsze powtarzają ze liczy sie skończony tydzień. 37tc w suwaczku to skończony tydzień 37.jakby liczyli jak piszesz to cc byś miała 37+6. A przecież ciąża donoszą to skończone 37tc.wiem bo urodziłam synka w 37tci nie jest wczesniakiem.
Z ciekawości zapytaj się jakiejś położnej w Zosce.

Dziewczyny, ale ostatnio stron produkujecie :P

Kinia ja miałam OM 10.07 - więc możesz sobie odejmować 3 dni ode mnie, tak jak mówi Secondtry pełne 27 tygodni mamy kiedy je kończymy, wtedy jest 27+0 i zaczęty 28, który skończymy za kolejny tydzień. Ja jutro kończę 27 i zaczynam 28, ale dla lekarzy to będzie 27, w sobotę 27+1 itd.

Secondtry bo ja zawsze jestem w gorącej wodzie kąpana, okazało się, że kuzyn mojego męża ma sklep z wózkami i można u niego ściągnąć nowiutką Mime w kolorze, który chce kilkaset zł. drożej niż wyszła nas używka (na rabaty i nie przyciął na nas nic), więc kiedy się o tym dowiedzieliśmy, wystawiliśmy nasz do sprzedania, a zamówiliśmy u niego nowy. Ciesze się, bo trochę żałowałam, że mam używany mimo, że w bardzo dobrym stanie.

Przy pytaniu o luteine 3x100mg... staram się oszukać organizm, bo od niej jestem jakaś płaczliwa + tak jak mówisz, chce mi się rzygać, dziś rano długo walczyłam, żeby nie zwrócić śniadania, udało się. Nie zdąża mi się ona rozpuścić w środku, kiedy aplikuje kolejną dawkę + to brudzenie bielizny na biało mnie dobija, chyba już czas na wkładki, których nienawidzę :S
Zobaczymy czy mi się te skurcze uspokoją po zwiększonej dawce, ale jeśli miałabym je opisywać to dokładnie jak Ty, spina się cała macica, jest twarda jak kamień i można ją niemal złapać (taka typowa kulka).

Z tym Sylveco, ja Ci powiem, że jestem ostrożna przy kupowaniu nowych kosmetyków, bo mam wrażliwą skórę i na tą chwilę tylko jedno serum mi pasowało (nie wywoływało podrażnień i rzeczywiście nawilżało), ale po posmarowaniu się tym kremem, mogę serio powiedzieć wow! zobaczymy jak po paru dniach, na razie bomba po pierwszym kontakcie :)

Vena kurcze, Twój plan dochodzenia do siebie po mega mi się podoba, bo zakłada (wiem, że to na Twoim orgaznizmie działa a na moim nie musi), że dojdziemy do siebie po 3 miesiącach od porodu (ale by było!), ja koniecznie te majtki ściągające czy tam pas, bo chce mieć z powrotem mój brzuch, który zawsze uwielbiałam (wzięło mnie na wspominki i oglądam zdjęcia z wakacji..).

Szotka - ja siedziałam/leżałam na kocu przy oknie z poduszką i herbatą, pozawijałam się, uchyliłam i tak 'spacerowałam' na tym słońcu, znam ten ból kochana ;)

Kosmetyki PO ciąży mi się wydaje, że nie ma to większego znaczenia czy mają napisane po czy w trakcie, mają spowodować większą elastyczność skóry, co za tym idzie - dostosować ją do istniejących warunków, to tak na moją logikę. Też używam Palmers i wiem, że krem do biustu jest na PO ciąży. Myślę, że najważniejsze to pić wodę i wykonywać masaże pod prysznicem szczotką z naturalnego włosia, warzywa i dojdziemy do siebie! akurat się zaczną wszystkie nowalijki :)

Wlasnie u mnie tez tak licza ze skonczony a nie rozpoczety. Urodzilam w 35+5 a w karcie jest 35 i my mowimy 36 ale w szpitalu 35. Tak samo na obchodach nie obchodzilo ich ze 5 dni lub 2 dni nieskonczony to nieskonczony.

Ah wspominki to ja sobie musze swoje zdjecie sprzed 2 ciazy wystawic bo nawet moja mama zobaczyla mnie w mini i pytala czy to ja? Masakra haha dlatego juz probuje sobie jadlospis spisac tylko tez musze nakarmic corke, obiady chyba bede jadla z rodzina tyle ze ptasia porcje.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

miila secondtry zwariuje z wami;) wy jutro kończycie 27tc i zaczynacie 28tc a ja kończę 28tc i zaczynam 29tc. Co w karcie do następnego piątku będzie nadal odpowiednio 27tc i 28tc.
Miila podziwiam Cię ze wytrzymalas tyle bez wkładek. Ja juz jestem od nich uzależniona od pierwszej ciąży. Przy luteinie sporo tego wypływa ale gin mi powiedziała ze to tylko otoczka bo progesteron wchłania się błyskawicznie.

Właśnie przyszedł mi otulaczek z motherHood i pieluszki tetrowe pudrowe retro....dziś odgrzebalam sterylizator ....patrzę a tam środku butelki aventu.....szkoda ze używane ......zastanawiające na co ją liczyłam chowając je tam?;)

Dzieki za info o sylveco. Przetestujemy bo ceny sensownie wygladaja.

Po porodzie pierwszym smarowalam sie mustellą po kazdej kapieli i 2-3 razy w tygodniu szczegolnie na brzuszek, biodra i uda czysty kolagen, ladnie dzialalo takie zestawienie.
Ilosc spacerow i aktywnosci macierzynskie mocno pomagają też skorze i miesniom i cellulitowi:) I im mlodsza mama tym skora szybciej sie regeneruje, teraz mam stracha ze bez lasera sie nie obejde bo tym razem mustella tez jest a juz dwa rozstepy przywitalam... blee

Paulina witaj, tematy szyjkowe u nas ostatnio na tapecie.
Ja leze od 18tc bo szyjka miekka, skrocila sie, i jeszcze inne przygody do po drodze.
U mnie najwazniejsze to sluchac lekarza, lezeć, nie siedzieć absolutnie. Luteina, nospa magnez, posiew z szyjki koniecznie przy skracaniu trzeba robic, bo bakterie to czesto przyczyna skracania.
Przed szpitalem kazdy sie broni jak moze, to jasne, ale tu nie ma żartow!
Sama leze wlasnie kolejny raz i sie zlosze, ze mnie nie wypisza w poniedzialek, ale z drugiej strony tu jestesmy z Corcia bezpieczne i pod kontrolą.

Narazie sie nie stresuj, odpoczywaj i kontroluj sytuacje koniecznie na usg, zebys widziala jaka jest dlugosc szyjki i czy nie robi sie rozwarcie wewnetrzne. Na szyjke nie krotsza niz 1,5 cm mozna zalozyc pessar lub szew, ktory bedzie pomagal i donoszeniu ciazy. Chyba ze lozysko jest przodujace, tak jak u mnie, wtedy gorzej. Ale swoim przypadkiem nie chce Cie straszyć.

Ataa sie uchachalam z tym Hitlerem, wyobraz sobie ze ja mam imieninny 20.04 razem z tym typem musze coś swietować, bryyyyyy

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Dzięki dziewczyny za info o nospie, bo mi w sumie powiedział, że mam brac 3x dziennie, a dziś tak mnie spina i boli brzuch, a wstaję tylko na jedzenie. I myślałam czy w razie W mogę wziąc 4 tabletkę, ale przy Waszych dawkach to widzę że spokojnie mogę.

Melly, myślę, że rodzinie nic nie będzie, jak będą jedli chude mięso ,ryby, kasze i sałatki razem z Tobą. Tak jak piszecie, akurat będzie dużo warzyw i owoców świeżutkich, mniam, mi aż ślinka cieknie. Ja mięso to tylko piekę albo duszę, schabowe czy inne smażone od czasu do czasu tylko. Możesz na przykład upiec kurczaka, im dac udka a Ty zjesz pierś bez skóry. Do tego nawet ziemniaczki mogą byc, tyle że bez masełka, z samym koperkiem. Tak samo warzywa typu szparagówka, brokuły, kalafior - po prostu z wody, bez bułeczki tartej. Jajecznica bez masła, same jajka na teflon. Pieczywo ciemne. Zupy ja gotuję chude, np. na wywarze ze skrzydełek. Śmietanę daję bo sama lubię, ale kupuję już tylko 12%, nie 18%. Tak samo mleko, 1,5-2%. Takimi małymi kroczkami spokojnie schudniesz i rodzina się zdrowo odżywi:) A jak raz na 2 tygodnie zjesz z nimi schabowego czy mielone, to też Ci nic nie będzie:)))

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Ja się do tej pory nie odzywałam jak mówiłyscie ile przytylyscie albo na temat diet bo mi aż wstyd ale powiem ;) ja juz 10 kg przytyłam. Pocieszam się że przed ciążą byłam na granicy niedowagi i wagi prawidłowej wiec stwierdzam że mogło być gorzej. Mam nadzieje jednak ze uda mi się wrócić do wagi z przed ciąży dość szybko bo mam kilka par ulubionych spodni i bardzo chce się w nie jeszcze zmieścić ;) no i nie wiem w czym ja będę po porodzie chodziła bo w te spodnie się na pewno odrazu nie zmieszcze a ciążowe będą za duże pewnie. Ale zobaczymy nie to jest najważniejsze ;) jak mawia mój mąż podzielę się na 2 osoby wiec przed podziałem trzeba nabrać zasobów ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Unatu w sumie to mieszkam 40 km od Poznania i wybrałam szpital w mojej małej miejscowości, 500 m od mojego mieszkania, oczywiście jesli wszystko bedzie przebiegało poprawnie bo szpital ten nie jest za bardzo przygotowany na jakies komplikacje. Dobre opinie słyszałam o Lutyckiej w Poznaniu, natomiast Polna podobno mimo dobrego sprzętu, przy porodzie bez powikłań traktują bardzo masowo. Ale chyba jednak zdrowie maluszka jest najważniejsze wiec na Polnej zawsze bezpieczniej. Jednak wciąż zastanawiam sie nad wyborem i moze ty mnie przekonasz do jakiegoś szpitala w Poznaniu. Dziewczyny moje maleństwo dzis tak szaleje! Jak ja uwielbiam ten stan, to jedno z piekniejszych uczuć, mogłabym godzinami patrzec na ten skaczący brzuch, jednak spoglądając czasem w lustro mam taka depresje ze szok. Moja skóra cała w celullicie a cera, włosy i paznokcie tragedia!! U mnie +7 kg a jeszcze tyle przede mną!

A ja po luteinie znów spać nie mogę i mam milion myśli na sekundę na temat wyprawki. Wszystko mnie po tych hormonach przerasta i czuję że woda mi się zatrzymała i właśnie cera pogorszyła. Najgorszy jest ten depresyjnych nastrój . Nawet do synka nie mam cierpliwości i chęci na zabawę. Jak tego g... nie brałam było super

Szymonek jest już z nami.
Miłość matki to siła, która sprawia, że zwykły człowiek potrafi dokonać rzeczy niemożliwych.
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5emigsm8f5.png
:Aniołek: Kochamy Cię Adrianku(34tc) . Na zawsze w naszych sercach