Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

misiakowata30
Hej hej :D
My dzis lenia ammy,ale niedlugo ruszamy obejrzec zagtode żubrów,na plaze,obiadek i cos i dzien zleci..jutro po obiedzie wracamy.W sumie dobrze..odpoczywamy itp.ale nie ma jak w domu :D

Madika ciesze ,ze fotka sie podoba.Specjalnie dla Ciebie dodalam.A wiaze sie hm..nie wiem ajk to sie nazywa.Robie kieszonke,krzyzuje z tylu na ramiona .Wkladam Matiego w kieszonke,dociagam z ramion..krzyzuje pod pupa i nozkami i do tylu i zwiazuje..Fajna sprawa..na wieczor na plaze wyjsc akurat bez wozka ;)
Sylwia a mówiłam, ze sloneczko sie usmiechnie do Ciebie :)
RedNails pogoda super. Malutkie ochlodzenie idzie ale dobrze..na plazy tylko wieje..dzis juz bluzy bierzemy :)

Zmykam kochane :*milego dnia :*

Ps.Kalae.ja to samo..tesciowa raz na miesiac jest w sam raz. Codziennie to masakra ;)

No to tak jak ja tylko ze widze ze Ty nie rozkladasz tej chusty miedzy pupa a nozkami. Bo ja nie zostawiam takich "kielbasek" tylko prostuje chuste. Nie wiem czy to dobrze wytlumaczylam :D My w chuscie chodzimy podlewac wieczorem ogrodek. Hanula sama rwie sie do szlaufa i sama chce podlewac. Wczoraj raczki pod strumien wody wsadzila i nas wszystkich pochlapala. Ale jaka miala zdziwiona mine :D Nie wiedziala co sie stalo :D hehhe

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Strunka ciesze sie, ze operacja taty sie udala =)
Czekam na relacje ze spotkania marcowkowego :*
Ja dzisiaj dzialam z sokiem z malin na zime =)
Dziekuje Wam wszytkim za mile słowa :*
Strunka ja przez ten caly czas starałam sie szukać we wszystkimp pozytywow zeby sie nie zalamac. Najwieksze szczęście dawala mi oczywiscie coreczka i mysl, ze jest zdrowa. Najwieksze zalamanie mialam jak trafila do szpitala, ale musialam sie szybko ogarnąć bo prawie wtedy pokarm stracilam.
Gratuluje ząbków :*
Ann1ee u nas tak samo sloiczek na 2dni =)
Martynce srednio wchodziły te sloiczki, ale za rada Kalae kupilam pasternak z hippa i to byl strzał w dziesiatke =) szamala az sie jej uszy trzesly =) dziekujemy :)

nati91
Nadrobiłam :) ostatnio mam kryzys w nocy i nie mam siły czytać, a w dzień też jakoś szybko to leci.
Ciąża, moja właśnie od skończonego 4 tego miesiąca się budzi często. Ostatnio co 2h. Nie wiem, kiedy to minie, ale już na nic nie liczę...
Nam już prześwitują obydwie jedynki, więc niedługo pewnie wyjdą całkiem.
Alexann - dobrze wiedzieć z tymi okładami. Córcia jeszcze nigdy nie miała temperatury, ale na przyszłość się przyda.
Arwena, fajnie, że dzielisz się z nami wiedzą o kurczakach :D
To ja jeszcze w kontekście jedzenia zapytam skąd wziąć jabłka dla córci, skoro te w sklepach są tak pryskane? :/ czy może wystarczy je dokładnie umyć i obrać?
Sylwia, cieszę się bardzo, że już po wszystkim, możecie odetchnąć z ulgą. Wydaje mi się, że mama kiedyś zrozumie swój błąd, pytanie, czy będzie miała odwagę się do tego przyznać.
Tangoya, to normalne, że dziecko chce mleczko jak jest głodne, bo jeszcze nie wie, że takim obiadkiem może zaspokoić głód :) dlatego na początku powinno się wprowadzać pokarmy, jak dziecko nie jest głodne :) oczywiście też nie bezpośrednio po mleczku.
Jak dajecie słoiczki nowo otwarte to podgrzewacie, czy w temperaturze pokojowej dajecie? Myślę, żeby zobaczyć, czy córcia będzie chciała ze słoiczka jeść, bo na razie blw nie jest zbytnio zainteresowana. Kupię dziś na spróbowanie. Coś z dynią najlepiej? :) dynia marchewka?
U nas często marudzi ostatnio, ale zwalam to na ząbki. A jutro jadę na mistrzostwa do Poznania :) tym razem z mamą, bo mąż pracuje. Ciekawe jak to będzie. Na szczęście prognoza pogody się poprawiła, bo jeszcze niedawno zapowiadali deszcz cały weekend. Oby już zostało bezdeszczowo.
Udanego spotkania! :)

Co do jablek to trzeba kupowac te najbrzydsze z jakimis parchami. To wtedy jest gwarancja ze jie sa az takie pryskane. Po 2 trzeba obierac ze skorki grubo bo podobno tam jest najwiecej tego sialatajstwa.

Co do sloiczkow zacznij od marchewki bo jest slodka i smaczna tak sama z siebie. Tylko pamietaj ze moze zatwardzac. Wiec podobno wiecej jak 10 lyzeczek nie wolno dawac. U mnie 8 to juz za duzo bylo i sok jablkowy musialam jej wciskac.

Dynia jest tez smaczna. Marchewka z ziemniaczkiem. Ale na poczatek proponuje marchewke i dynie bo malo dzieci ma problemy po tym. Tulko kontroluj kupki po marchewce i nie wystrasz sie ze beda pomaranczowe i zbite. To normalne.

Alexann
Ja słoiczkowe obiadki podgrzewam, deserki nie. Wychodzę z założenia że zimny obiad raczej nie zachęca.

nati91, u nas dynia to największy przysmak, bardzo lubi np. zupę dyniową z ryżem (bobovita)

Ja obiadki tez posgrzewam bo mam takie samo zdanie. A szczegolnie gdy jest juz tluszcz. Co do deserkow to zalezy jakie sa cieple bo czasem tez podgrzeje. Noi obowiazkowo jak sa z lodowki.

Musze zobaczyc ta zupe dyniowa bobovity :D Bo Hanula uwielbia dynie i wsumie jako deserwk by mogla ja jesc :D

Jola88
Sylwia uffff juz większość za Wami. Teraz piiees do przodu i nowe zycie:)
Arwena a może wiesz czy warto kupować te kurczaki farmio itp? Duza roznica?

Mam nadzoeje ze Was jutro znajdę i dam rade dojechać bo dzis 5km na 3,razy jechałam bo Olis tak krzyczał. A i mam nadzieje ze Was poznam chociaż kilka mam z dzieciakami chyba ciężko noe zauważyć.
Kalae ja wlasnie wiem o tych kaszkach zakupilam ale jeszcze nie daje. Olis ma dopiero 5.5msc a potem bede wprowadzać.

Jolu akurat farmio nie badamy, widocznie badają swoje stada w innym lab. Ale każdy certyfikat jest sprawdzany co pewien czas przez Główny Instytut Weterynarii tak samo jak laboratoria badające próbki więc myślę że są ok :)

Kupiłam w końcu zupę dyniową z ryżem, zanim przeczytałam Twój post Alexann, więc mam nadzieję, że będzie smakować :D i kupiłam przy okazji bidon ze słomką niby 12+, ale ona ostatnio zasysa wszystko, co weźmie do buzi, więc mam nadzieję, że załapie przy okazji takie picie :D
Madika, dzięki za radę z jabłkami, właśnie trzeba się przestawić, bo zawsze szuka się tych najładniejszych :) moja babcia ma papierówki, może jakieś przetrwają do zimy. Mieszka w Bieszczadach, więc myślę, że ziemia jest dobra, wokół nikt nic nie uprawia.

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

Madika
maddalena82
A dzisiaj tak sobie pomyślałam o tym jaką to perspektywę na to jak toczy się nasze życie po pojawieniu się dzieciaków mieliby nasi mężowie i niemężowie jakby się spotkali na takim marcepanowym forum???;)

Oooo to by bylo ciekawe :D

Moj mezulek bal sie przyjsc na spotkanie bo stwieedzil ze za duzo rzeczy o nim wiecie i czolby sie skrepowany :D heheh

Arwena super ze napisalas o tej hodowli. Teraz spokojniej bede konsumowala kurczaka :D hehhe

A tak z ciekawosci to to prawda z tymi antybiotykami i innymi rzeczami dla kurczakow? Bylo tak kiedys? Czy to jakas propaganda byla?

Jak było kiedyś to dokładnie nie wiem bo za krótko pracuję no i nie jestem wetem tylko biologiem. Ale możliwe że były za duże dawki antybiotyków, bo była inna metoda robienia antybiogramów (na płytkach badano tylko który antybiotyk działa a nie badano w jakim stężeniu, co ciekawe to antybiogramy dla ludzi w szpitalach robi się jeszcze starą metodą) i częściej może dawali antybiotyk "na zapas" jak i u ludzi ;)

My z Tosią już w domu, rehabilitacje do końca miesiąca będziemy mieć w piątki, potem się okaże. Także może uda się zaplanować kolejne spotkanie ze strunką, a mi szkoda że tak krótko byłam :)

A co do samej rehabilitacji, to jest napięcie w barkach, głównie lewa ręka. Ale to akurat czułam przy ubieraniu lub myciu pod pachami. A co do pani Nowak, to może nie wprost ale skrytykowała ją pani rehabilitantka. Pokazałam jej te cwiczenia, ktore miałam robić i nie do końca zgodziła się że to metoda nd bobath (jakkolwiek się to piszę), ogólnie nie podobało jej się to szczególnie te 2 ostatnie których nie chciałam robić.
Także jakby ktoś na śląsku chciał rehabilitować dziecko to niezbyt polecam panią Ewelinę Nowak, fizjoterapeutę.

~kalae
My z Tosią już w domu, rehabilitacje do końca miesiąca będziemy mieć w piątki, potem się okaże. Także może uda się zaplanować kolejne spotkanie ze strunką, a mi szkoda że tak krótko byłam :)

A co do samej rehabilitacji, to jest napięcie w barkach, głównie lewa ręka. Ale to akurat czułam przy ubieraniu lub myciu pod pachami. A co do pani Nowak, to może nie wprost ale skrytykowała ją pani rehabilitantka. Pokazałam jej te cwiczenia, ktore miałam robić i nie do końca zgodziła się że to metoda nd bobath (jakkolwiek się to piszę), ogólnie nie podobało jej się to szczególnie te 2 ostatnie których nie chciałam robić.
Także jakby ktoś na śląsku chciał rehabilitować dziecko to niezbyt polecam panią Ewelinę Nowak, fizjoterapeutę.

Ja zawsze jestem chętna na spotkania:):) to dobrze że trafiliście z Tosia na jakąś porządna babkę teraz bo z tego co pisałyście o ile dobrze pamiętam to z tą panią Nowak były problemy z kontaktem z nią rehabilitacja działa cuda widziałam na własne oczy :) a krótka relacja ze spotkania na Śląsku byłyśmy w piątkę siedziałysmy na zielonej trawce na kocykach było miło i przyjemnie Tosia wąchała Lilce włosy ponadto interesowała ja tylko trawa :) Nelcia pół spotkania przespała Ania z kolei chwaliła się że już prawie raczkuje i nam to prezentowała a jedyny kawaler Oliś pokazał dziewczynom jak się pije z kubeczka :) spotkanie uważam za udane dajcie znać dziewczyny do której siedzialyscie i czekam na kolejny termin spotkania:)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s82c32i0uff4z.png

karolaa
~kalae

Ja zawsze jestem chętna na spotkania:):) to dobrze że trafiliście z Tosia na jakąś porządna babkę teraz bo z tego co pisałyście o ile dobrze pamiętam to z tą panią Nowak były problemy z kontaktem z nią rehabilitacja działa cuda widziałam na własne oczy :) a krótka relacja ze spotkania na Śląsku byłyśmy w piątkę siedziałysmy na zielonej trawce na kocykach było miło i przyjemnie Tosia wąchała Lilce włosy ponadto interesowała ja tylko trawa :) Nelcia pół spotkania przespała Ania z kolei chwaliła się że już prawie raczkuje i nam to prezentowała a jedyny kawaler Oliś pokazał dziewczynom jak się pije z kubeczka :) spotkanie uważam za udane dajcie znać dziewczyny do której siedzialyscie i czekam na kolejny termin spotkania:)

O to super recenzja:D

Recenzja super!
Od siebie dodam, że Ania zaskoczyła mnie swoim spokojem, Lila swoją opalenizną, Nela z kolei swoją pucułowatością :) Tosia swą bujną grzywą. No i nasz rodzynek w towarzystwie - Oliś swoimi zdolnościami.
Było niezwykle. Czekam na kolejne. Obowiązkowo ze Strunką!

Strunka, no właśnie jak tam zdrowie?

strunka7777
Dziękuję, mam nadzieje, ze ku dobremu.
Mala jeszcze ma katar, ale noce p niebo lepsze.
Mnie dusi, ale czekam jak antybiotyk zadziała.
:)
Kurka. Tak długo czekałam na jakikolwiek odzew! Normalnie jak matka czekajaca na dziecko wracajace z imprezy. Takie nerwy! Zeby mi to bylo przedostatni raz!

następnym razem już musisz być

To ja czekam aż ktoś się podejmie znów zorganizowania i ogarnięcia tego (pewnie znów Lilijka bo się świetnie spisała:):) ) i spróbuję się dostosować. Na trawie może już będzie gorzej ale wiem że kiedyś w Parku ustawiali takie altany niby grillowe ale może by się nadały tylko nie wiem za bardzo gdzie one są. Miejsce jednej kojarzę ale nie wiem czy one dalej stoją i nie pamiętam za bardzo jak one "w środku " wyglądały.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s82c32i0uff4z.png

Gość Ciaza31666

~kalae
Tosi gorączka spadła w nocy, że się obudziła i gadać zaczęła, potem zjadła i pospała do 6, nie miała gorączki nad ranem, zjadła i poszła spać do 10. Teraz ma 37.4, ale dałam paracetamol, bo jak szybko jej wzrosła rano z 37.1 do 38.7 to wolałam dać teraz wcześniej.
Jakby ktoś się decydował szczepić Bexsero na meningokoki B to jednym ze skutków ubocznych są właśnie wymioty i brak apetytu. Ogólnie szczepionka należy raczej do bolesnych, bo Tosia jeszcze aż tak się nie zanosiła po szczepieniu. Szkoda, że nie dostałam ulotki, lub lekarz mnie nie poinformował, bo przyznam że po tym jak zwymiotowała to trochę spanikowałam. :) W necie nie ma ulotki tej szczepionki, dopiero siostra mi znalazła na jakiejś ichniejszej stronie i powiedziała jakie są skutki uboczne.

Czytam wlasnie o Tosince. Bidulka malutka. Mam nadzieje ze juz ok z nia. A czasami nie kazda szczepionka na meningokoki b ma takie skutki uboczne? Bo te szczepionki sa okropne. Po pierwszej chyba to Mya nawet w aucie przez godzine na paracetamolu sie darla;-(

karolaa
~kalae

Karolaa recenzja pierwsza klasa-aż przeczytałam mojemu mężowi:) no i oczywiscie bardzo dziekuje calej ekipie za spotkanie i za przyjemną i serdeczną atmosfere. Fajnie bylo tak posiedziec na trawce z Naszymi Cudenkami. Nela wymeczona atrakcjami zasneła slicznie wiec moze szykuje sie lepsza noc dzisiaj.

Strunka a jak masz na imie? Tak sie na kocyku zastanawialiśmy...

No i na pana ze wspolnoty mieszkaniowej sie oczywoscie spoznilam ale moj D mnie milo zaskoczyl i do pana sie urwal z pracy i nawet nic nie psioczył że musial wczesniej wyjść jak mnie uradowaną po spotkaniu zobaczyl.

Kalae mam nadzieję ze obecna fizjoterapeutka bedzie w porządku i nie bedzie cwiczyc czegos na co Tosia ma spokojnie czas.

Lilijka dzieki jeszcze raz ze wzielas organizacje w swoje rece:)

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn36vgcou73qeg3.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/ic529mw.png