Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie jakoś tak ostatnio smutno dzień w dzień rutyna wstaje obudzona przez 20 miesięczna córkę która krzyczy mamo mniam mniam! z bólem wstaje robię jej jedzenie i się zaczyna bieganie od zlewu po toaletę strasznie mnie te wymioty męczą ustają po jakiś dwóch godzinach ,idę na 10 do pracy ale całe dnie mnie muli nic zjeść bo jak tylko pomyśle o jedzeniu to mi nie dobrze , na wieczór udaje mi się coś zjeść jakieś płatki na mleku chrupki kukurydziane bo wszystko inne mi śmierdzi, najgorsze , że trzeba dziecku obiad ugotować i wtedy znów się zaczyna, nie wiem jak to przetrwam odechciewa się wszystkiego , jeszcze przez dwa dni się niepokoję bo jednego dnia miałam dwa razy skurcze takie w plecach i brzuchu dość bolesne , że się ruszyć nie mogłam a wczoraj przechodziły mi takie prądy przez pochwę , pamiętam ,że miałam tak ale pod koniec pierwszej ciąży dlatego się niepokoje dlaczego teraz tak się dzieję :( w poniedziałek mam wizytę mam nadzieję , że zobaczę serduszko i będzie wszystko dobrze.

http://www.suwaczek.pl/cache/e7e4d559ba.png[/url]
http://fajnamama.pl/suwaczki/e107ec8.png[/url]

Ja wlasnie odebralam wyniki - toxo ok, morfologia generalnie ok, mocz niebardzo - pewnie dostane jakies leki bo mi liczne bakterie wyszły i erytrocyty swieze i wylugowane... :/

Miałam tez cytomegalie robioną ale tylko IGG i wlasnie nie wiem czy lekarz zapomnial o IgM czy fakt ze juz to miałam badane w pierwszej ciaży a teraz cos sprawdzał...

całą reszte - HIV itp do piątku mają być.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3vfxmrus1pbao.png

Kinia1984
Ja wlasnie odebralam wyniki - toxo ok, morfologia generalnie ok, mocz niebardzo - pewnie dostane jakies leki bo mi liczne bakterie wyszły i erytrocyty swieze i wylugowane... :/

Miałam tez cytomegalie robioną ale tylko IGG i wlasnie nie wiem czy lekarz zapomnial o IgM czy fakt ze juz to miałam badane w pierwszej ciaży a teraz cos sprawdzał...

całą reszte - HIV itp do piątku mają być.

Lekarze nie karzą robić IgM ze względu na to ze Igm mówi czy coś jest. A Igg mówi o tym ze to coś jest dodatnie albo ujemne. Także jeśli byś miała ta cmv to wyszło w Igm ze jest ale lekarz nie potrafi powiedzieć czy jest aktywne(+) czy uśpione (-) wiec polecają robić tylko klasę Igg czy jest dodatnie czy ujemne i tym sposobem jesteśmy jakieś 30 zł bogatsze ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/7v8rvfxmp0yccf5s.png
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9anli0sqk28t0.png

tokso robi się 3 razy w ciąży, albo i więcej jeżeli nie miałaś kontaktu czyli IGg i IGm masz minus, wtedy robi się kontrolnie, bo istnieje ryzyko zakażenia. Jeżeli IGg jest dodatnie, a IGm ujemne znaczy, że kontakt z tokso był, bo to taka blizna immunologiczna, wtedy nie powtarza się już badania.

Ja mam tylko dziwną sytuację bo IGg minus a IGm plus, zrobiłam drugi raz już, i chyba do chorób zakaźnych pójdę na konsultację, ale to się w poniedziałek okaże, z tego co wyczytałam w necie to oznacza jednak seronegatywne. Czyli trzeba szczególnie uważać, żeby się nie zarazić.

Możesz kotu zrobić badanie na toxo, ale ogólnie to zarazić się możesz przez zjedzenie niedogotowanego lub surowego mięsa, albo nieumyte owoce, czyli nie musisz mieć kota żeby się zarazić. Ogólnie to jeśli masz kota niewychodzącego to się od niego raczej nie zarazisz, ponadto sprzątając kuwete to ręce potem na pewno myjesz dokładnie.
Z tego co się zdążyłam zorientować wszystko zależy od tego jakie masz IGg i IGm.
Nie martw się na zapas, bo to nic nie da :)

ciężko powiedzieć jaki jest dobry wynik toxo :) wg mnie najlepszy jest gdy IGg jest dodatnie, a IGm ujemne - bo oznacza, że infekcja była kiedyś i mamy blizne immunologiczną.
przy ujemnym IGg i IGm sytuacja też jest dobra, bo oznacza, że nie ma i nie było infekcji, ale trzeba uważać bardzo i najlepiej wszystko w rękawiczkach.
ten co ja mam, dwa razy wyszedł identyczny i znaczy to podobnie jak w drugim przypadku.
dodatkowo czasem lekarz zleca jeszcze awidność IGg.

Duze macie różnice pomiędzy terminem porodu z OM a tym z USG?

Gość pierwotniak

Wirus opryszczki może być groźny w powikłaniach. Przy pierwszej ciąży, w pierwszym trymestrze miałam opryszczke. Leczona domowymi sposobami, uszkodziła serce mojego pierwszego syna. Dowiedziałam się o tym dopiero w Krakowie, kiedy zauważono płyn wokół serca chłopca w 6 miesiącu ciąży i na podstawie badań lekarze stwierdzili wirus w pierwszym okresie ciąży- wtedy sobie o nim przypomniałam:( dotrwalismy do 7 miesiąca.. syn rósł, ale serduszko nie wytrzymało.
Pisze o tym, bo czasem nie warto zwlekać do lekarza?
Albo pisze, bo taki mój obowiązek