Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Gość KasiaMamusia aa

Madika
~Olijaa
Kasiamamusia jeszcze odnosnie zebow to u nas caly czas trze lewe uszko mimo ze i lewe i prawe gorne idą-nie wiem czy to ma znaczenie ale wyglada jakby ją zab tam bolal i probowala przez ucho sie do niego dostać. Ale ze w jednym czasie i lewy i prawy idzie to ciezko mi powiedzieć ktora strona jest wrazliwsza. A innych zależności nie zauwazylam. Trzymam kciuki za Nikolkę!!!

A Hanula zauwazylam ze co jakis czas dlubie w ktoryms uchu ale nigdy nie wiazalam tego z uszami :D Myslicie ze to jest to?

No ja stawiam na to właśnie....
A zmianę w apetycie wasze dzieci mają?
Nie wiem ile bym chciała, aby jadła.....To jest tak , że jak widzę że nie ma apetytu to co jakiś czas ją podkarmiam;)i pić dużo daję,nawet z kubka jak potrzeba

Dzisiaj zrobiliśmy 3 kroczki trzymając za rączki:) normalnie jesteśmy dumni i niunia też:)

~strrrunka
Kalae, o to obniżenie etatu mozna max na pól roku?
Placki puchate... Dajesz cokolwiek tłuszczu? Miałam wrażenie, ze jak przy drugim podejściu dalam tyci tyci oleju (tak jakby kilkanaście kropel rosy na patelni bylo) to w koncu w miare smazyly mi sie te placki i juz wszystkie do końca bez dodawania tłuszczu.

ja nie dodawałam tłuszczu, ale wydaje mi się, że trzeba dovrze rozgrzać patelnię, a potem zciszyć ;)

np do ciasta na naleśniki dodaje około łyżki oleju, potem już smażę bez tłuszczu.

Tak max pół etatu :) Nie ma ograniczenia co do ilości wniosków, tak jak w wychowawczym, i długości trwania też tzn można jeden wniosek na 1/2 etatu na 3 miesiące, potem na 3/4 na rok, a np 7/8 na 2 lata. ;)
Przynajmniej ja to tak zrozumiałam. A i co ważne wniosek pracodawca musi zaakceptować, ale jeśli wniosek jest np. na rok, a po pół roku zechce się wrócić np na cały etat, to może ale nie musi się zgodzić.

Gość KasiaMamusia aa

~Lili jka
~KasiaMamusia aa
Lilijka aż nie wyobrażam sobie co przeżywałaś w tamtej chwili:(

My tylko raz na szczęście mieliśmy zdarzenie jak raczkując chciała się chwycić i się nie udało i cała warga była we krwi,aż mój synuś kochany chciał ją przytulać i pocieszać

Chciałabym mieć jeszcze więcej sympatii i miłości i tego spokoju w sobie co ty Lilijka;) choć dużo już mi pomogłaś:)

W ogóle dziewczyny dzięki wam stałam się bardziej opanowana i stanowcza,władcza ale z umiarem
Niby człowiek doświadczony bo z jednym dzieckiem, ale dopiero teraz się nauczył jak to powinno być;)
Obym nie zspeszyła dzisiejszych dzień bez Ibufenu i tylko może z dwa razy użyty Dentinox:)

O rany! Dziękuję, to miłe. A w czym ci pomogłam?

Po dzisiejszym "wypadku" nie ma praktycznie śladu. Nic nie widać już na dziąśle, nic przynajmniej nie zauważyliśmy wieczorem. Ale fakt ile strachu się najadłam i mąż też to nasze. Dzięki dziewczyny!
Tak, tak Strunka będziemy podrzucać sobie dzieci... W górę chyba ;)
Kalae jeśli będziesz chciała to podrzuć cypiska, nie ma problemu ;)
I faktycznie, forum nam odżyło aż miło ;)

;) M.in.w tym że stałam się bardziej spokojnym człowiekiem:)

Gość KasiaMamusia aa

Renia74
Michasiowi przebiła się prawa górna jedynka, wiedziałam o tym bez zaglądania do buzi bo zaczął zgrzytać :-/ dziąsłami się nie da... ale ślini się dalej, teraz pewnie kolejne zęby będą się pchały, kataru dzień kolejny, do tego zaczął pokasływać, nie wiem czy katar mu spływa do gardła i ślinotok, czy coś gorszego się dzieje, ale jak śpi to nie kaszle, no i to pokasływanie tak raz na jakiś czas a nie co chwila. Nie chciałabym bez potrzeby ładować się do ośrodka w to siedlisko bakcylów.

No właśnie..
Ciągle też mamy katar, kaszel zrobił się mokry, ślini się ciągle a do gardełka ciężko zajrzeć, właśnie niedawno z rykiem się przebudziła i rączki do buźki, dawała znać że ją boli

Mamy 5 lekarzy w naszej przychodni, gdzie pediatra tylko w środy, jeden z lekarzy to dziwny-to ten co jeszcze kalae na fb ostatnio pisałam, że po co przyszłam.....

Tak z mężem tylko nasluchujemy które dziecko jak śpi, czy charczy czy spokojnie śpi
I znowu do lekarza się chyba w środę z małą wybiorę (wtedy pediatra) ,8 lutego umówiłam na 3dawke pneumokoki
A trzymacie Dentinox w lodówce?Ja tak wtedy taki chłodny to czasem aż sama dziubek otwiera by posmarować:)

Wspolczuje Kasiamamusia u Was tych chorob :/ masakra,ze tak sie dzieciaki mecza...
Widzialam dziś w wiadomosciach ,ze duzo ludzi teraz na grype choruje.
Dobry pomysł z Dentinoxem,zeby do lodowki wlozyc :)
Ja mam w sypialni pod reka,zeby szybko zasmarowac ;) pomaga na szczescie :)
Mati wykapany o 20 pojadl cycusia,dostal 40 ml mm ,cycusia i ululany śpiocha..oby dluzej troszke zebym film obejrzala i zdazyla pospac haha :D

A tak mi sie plackow ziemniaczanych zachcialo o 19 i nasmazylam pare i zezarlam z jogurtem i cukrem :D
Gastrofaza jaakas :)
Okres spoznia mi sie tydzien,test ciazowy negatywny,napuchnieta jestem jak balon,obolala jakas ech
P.zaoferowal mi "pomoc",ale jestem taka zajechana,ze zero checi.Dzis ma nocke..fajnie sie tak wywalić na wyrku :D
Dobranoc :*

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

~Misiakowata
Sylwia trzymam za Was kciuki :Dtesciowa bedzie Ci jeszcze wdzieczna,ze uratowas jej syna przed totalnym dnem :*

Grupa tajna to taka,ktora nikt nie wyszuka i znajomi nie zobacza Twoja aktywnosc tam.
Ktos pytal,nie pamietam kto.

Justyna maz malym gestem Ci wynagrodzil..mam nadzieje,ze atmosfera bedzie spokojna u Was.
Ja dostalam dzis Prymulke :)
Tzn bylismy w Castoramie i sobie wybralam ahha

Misiakowata, gdzie trzymasz prymulke? Bo też mi Marcepan sprezentowal i przyniósł w poniedziałek. We wtorek podlalam a dziś ledwo zipi :(

http://www.suwaczki.com/tickers/o148jw4zryx0935t.png

http://www.suwaczki.com/tickers/74dianliy9gjlbfs.png

Gość justyna_mama

Nadrobiłam i ja :) Dentrinox my też trzymamy przy łóżku żeby w razie czego szybko zasmarować, pomaga, tak fajnie go ciumka :) gratuluje ząbków i oczywiście cieszę się, że przy wypadkach, upadkach nic poważnego sie nie stało. Ruchliwe robaszki kochane :) co do wychowawczego ja też sie wybieram tylko, chyba na początek złożę wniosek na pół roku później zobaczymy czy nie będziemy starać sie o kolejne maleństwo bo z tego co mi powiedziano w kadrach to w razie ciąży na wychowawczym musze wrócić do pracy żeby później ewentualnie iść na zwolnienie. Zobaczymy jak wyjdzie...
Dzisiaj też słyszałam w radiu że duza zachorowalność na grypę panuje i nawet w jakimś mieście zamknęli szkołę z tego powodu. Aaa i słyszałam że gdzies tam w Polsce po kolędzie chodziła Pani kucharka z drugą Panią bo ksiądz nie mógł z powodu choroby, Panie ze swojego zadania wywiązały sie wzorowo bo świeciły mieszkania :)

~justyna_mama
Nadrobiłam i ja :) Dentrinox my też trzymamy przy łóżku żeby w razie czego szybko zasmarować, pomaga, tak fajnie go ciumka :) gratuluje ząbków i oczywiście cieszę się, że przy wypadkach, upadkach nic poważnego sie nie stało. Ruchliwe robaszki kochane :) co do wychowawczego ja też sie wybieram tylko, chyba na początek złożę wniosek na pół roku później zobaczymy czy nie będziemy starać sie o kolejne maleństwo bo z tego co mi powiedziano w kadrach to w razie ciąży na wychowawczym musze wrócić do pracy żeby później ewentualnie iść na zwolnienie. Zobaczymy jak wyjdzie...
Dzisiaj też słyszałam w radiu że duza zachorowalność na grypę panuje i nawet w jakimś mieście zamknęli szkołę z tego powodu. Aaa i słyszałam że gdzies tam w Polsce po kolędzie chodziła Pani kucharka z drugą Panią bo ksiądz nie mógł z powodu choroby, Panie ze swojego zadania wywiązały sie wzorowo bo świeciły mieszkania :)

To u mnie te panie po kolędzie :D:D:D tzn kolo wioska obok mojego miasta. Odkąd z diecezji Wrocławskiej, Legnickiej i jeszcze jednej (Kłodzkiej?) wyodrębnili naszą Świdnicka dużo takich kwiatków nadających się do tv się dzieje. W innej wiosce inny ksiądz przy okazji Pierwszej Komunii wyzywal dzieci od pajaców, a w stronę rodziców postawił transparent z napisem (uwaga pisownia oryginalna) ZŁODZIEJ / KRADZIERZ
A potem się dziwić że ludzie do kościoła nie chodzą jak trafia na takich księży. No ale gospodyni po kolędzie to już na prawdę przegięcie pałki.

Gość KasiaMamusia aa

Misia nie wiem czy pamiętasz z moich wypowiedzi?Ja w grudniu okresu nie miałam!:D spóźnił się 24dni, aż też test kupiłam;) ale nie ma tego dobrego i się pojawił cholernik(przydałaby się zła buźka)
Już miałam teorię że więcej kp to może się wstrzymał;) co mnie jeszcze zdziwiło to przed pojawił się silny stan zapalny i udało się wyleczyć i od razu okres..... Ponoć tak może być
Choć nie czuje go by był, tylko czuje się jak balon;)
A mi jak się młoda tak budzi, że co 1h to śpi Wtedy ze mną:) Synek niestety znów też z mamą,tata sam,ale nie mamy sumienia mu odmawiać bo widzimy że bardzo potrzebuje być blisko mamy;)no taki etap ma:)
Dzisiaj robiliśmy domowe drożdżówki;)jeny "wiesz jesteś najlepsiejsza mamusia na świecie";)milutko, to nic że dla siebie nie ma człowiek czasem czasu, jutro pewnie też coś upichcimy, czeka na nas ser na sernik obiecany spóźniony....Coś jeszcze myślałam pisać ale pisze w ratach i mi z głowy wylatuje:)
A peonia(dobrze?) Ja właśnie tym sadzaniem na nocnik mam zamiar przyzwyczaić;)jak sadzamy przy zmianie pampersa to tak fajnie nóżką tupa;)jest to jej znak rozpoznawczy, że jest zadowolona;) wasze dzieci też mają swoje sposoby na zadowolenie?Jak reagują?

A tak w ogóle to dobry wieczór :)

Jeszcze słówko do Lilijki-całe szczęście że na strachu się skończyło. Musiało to okropnie wyglądać :( Ania twarda dziewczynka jest, to szybko się zagoilo :)

My dziś cały dzień w rozjazdach, znów Wrocław z Wawrzkiem. Tym razem wizyta u kardiologa. Ma na pograniczu ilość uderzeń serca na minutę (norma od 60 i tyle on ma) i jeszcze coś złego dokładnie nie rozumiem, ale to Marcepan z nim był u doktorki, serce mu za szybko zwalnia(?). W każdym razie za 2 tygodnie podłączą mu na 24 aparat holtera. Mój mały wielki chłopiec, tyle już musi przejść. Ale reszta całkiem dobrze, doktor prowadząca zadowolona z prowadzenia :)

Jasiek mi też "kaszle" a raczej odkasłuje w nocy najczęściej. W dzień czasem też jak się zgrzeje. Przynajmniej ja to tak widziałam, tak powiązywałam ze zgrzaniem organizmu i wtedy ręką w lodeczke i oklepywałam. To szwagierka dziś do mnie że ona musi mi zwrócić uwagę żeby iść z Nim do lekarza. Kurde i teraz sama nie wiem czy ja jestem "zimna ryba" czy ona przewrazliwiona.

A jeśli chodzi o pracę to jutro mamy wyniki że żłobka. Jak Jasiek się dostanie to z celów na ten rok zostanie zmiana pracy. Co prawda powrót zapewniony mam, ale chcę znalesc coś w mojej branży, po mojej specjalizacji. Mam nadzieję że mi się uda. Wcześniej miałam milion pomysłów jak będzie wyglądać wszystko po maciezynskim, a życie i tak samo weryfikuje plany. Zobaczymy :)

Dobra to się rozpisałam. To miłej nocy :)

Gość nocna misia

Prymulkę trzymam w kuchni na oknie,gdzie wiekszosc kwiatów mi pieknie rosną :)
Dziś podlałam i zobaczymy :)
RedNails trzymam kciuki za Twoich chłopaków :)
i za żłobek..Mi się chyba nie uda i zaproponowałam ,żeby zapytać teściową o opiekę z zapłatą.Zawsze dorobi do renty,a i zacheci może..takie czasy :D
Kasiammusia u mnie okres nie ma nic wspolnego z karmieniem raczej,bo w dzień mało co Mati je pierś,a w nocy różnie..Kiedy jadł sporo to dostalam i dwa pierwsze miałam w terminie..ostatnio tabsy tarczycowe mam wieksze to moze i to wpływa.no i jestem rozdrazniona i może niepotrzebnie się czasem odzywam.
Z matką wolę nie rozmawiać,bo ostatnio mnie tak zdenerwowała swoimi Pisowskimi poglądami na temat Owsiaka,że mam odwyk :)Oby przyszedł,bo czuję się jak słoń :)Okres nie Owsiak he he :D:D
Justyna mama hehe panie po kolędzie hehe super :D

Miałam spać,zbierac siły na pobudki..ech
spokojnej nocy :D

Anikod przy obnizeniu etatu przez rok sie jest chronionym przed zwolnieniem. Bo jakos mi sie wkradlo pol. Sorry.

Strunka obnizac mozna x razy do czasu az przysluguje wychowawczy. Zle napisalam Anikod z tym pol rokiem, mialoby ze rok jest sie chronionym przed zwolnieniem przy obnizonym etacie.

Melduję się po nieobecności. mam 30 stron do nadrobienia. Nie miałam kiedy czytać bo mały znów miał nawrót 4 dni gorączka po 39.6 nic nie pomagalo. Już jest ok czekamy na wyniki co mu jest. bo Ma szpital się nie zgodziłam pojechaliśmw do dwóch że skierowaniem do przyjęcia ale same miejsca z epidemia jakiejś ciężkiej grypy. Ale pobrali mu ponad 15 badań ż tym pneumokoki nerki itp ale chyba monolukleoza. USG itp ok. dobra czytam co u Was bo dużo do nadrobienia. Z nowości krwiąk siostry się wchłonął i jestem przeszczesliwa.

Kalae, dzięki :) juz się wystraszyłam, ze czegos nie doczytałam ;)
Jola!!! Super, ze u siostry wyszlo na prostą! I trzymam kciuki za małego.

Dzis dzwonilam do pracy i koleżanka mowila, ze ma tyyyyyyle zielonek, ze aż Glowa boli.
Kojarzę, ze to juz któryś rok z kolei kiedy w styczniu wzrosła zachorowalność i to głównie na grypę.

Gość justyna_mama

Witam mamusie, pochwale się a co! :) moje dziecko dzisiaj spało 12h!!!!! Aaaaa!!!!
Jola widzisz pisałam, że jeśli u mnie było ok to obu sióstr będzie, super niech maleństwo teraz sobie rośnie:)
RedNails no proszę jaki ten świat mały, musze zadzwonić do radia i powiedzieć, że takie kolędowe kwiatki to u marcowkowej mamusi :) trzymam kciuki za maluszka oby szybko mu przeszło no i oczywiście za Wawrzusia bo do niego mam specjalny sentyment ze względu na imię (mój tato też Wawrzyniec) no i mój Mikuś też ma na drugie Wawrzyniec:) dlatego Twój starszak jest mi tak bliski :)
U mnie okres spóźniał się najwięcej 40 dni wtedy Mikołaj miał 4 miesiące wizja drugiej ciąży była przerażająca dlatego taki podziw dla Alexan no i po tym czasie postanowiłam brać tabletki, ale jak,okres sie pojawił to przecież już było wiele argumentów przeciw tabletkom i nie biorę, jakoś się udaje :)

Gość niewyspana misia

Jola88
Melduję się po nieobecności. mam 30 stron do nadrobienia. Nie miałam kiedy czytać bo mały znów miał nawrót 4 dni gorączka po 39.6 nic nie pomagalo. Już jest ok czekamy na wyniki co mu jest. bo Ma szpital się nie zgodziłam pojechaliśmw do dwóch że skierowaniem do przyjęcia ale same miejsca z epidemia jakiejś ciężkiej grypy. Ale pobrali mu ponad 15 badań ż tym pneumokoki nerki itp ale chyba monolukleoza. USG itp ok. dobra czytam co u Was bo dużo do nadrobienia. Z nowości krwiąk siostry się wchłonął i jestem przeszczesliwa.

Jola no i super,że siostrze się krwiak wchłonął :D
Mówiłam,że bedzie dobrze :)
Za Olisia trzymam podwójne kciuki :*:*

Gość niewyspana misia

~justyna_mama
Witam mamusie, pochwale się a co! :) moje dziecko dzisiaj spało 12h!!!!! Aaaaa!!!!
Jola widzisz pisałam, że jeśli u mnie było ok to obu sióstr będzie, super niech maleństwo teraz sobie rośnie:)
RedNails no proszę jaki ten świat mały, musze zadzwonić do radia i powiedzieć, że takie kolędowe kwiatki to u marcowkowej mamusi :) trzymam kciuki za maluszka oby szybko mu przeszło no i oczywiście za Wawrzusia bo do niego mam specjalny sentyment ze względu na imię (mój tato też Wawrzyniec) no i mój Mikuś też ma na drugie Wawrzyniec:) dlatego Twój starszak jest mi tak bliski :)
U mnie okres spóźniał się najwięcej 40 dni wtedy Mikołaj miał 4 miesiące wizja drugiej ciąży była przerażająca dlatego taki podziw dla Alexan no i po tym czasie postanowiłam brać tabletki, ale jak,okres sie pojawił to przecież już było wiele argumentów przeciw tabletkom i nie biorę, jakoś się udaje :)

12 godzin??o matko i córko ..i synu..hehehehe super :D Wyspana,czy czuwałaś i co godzinę zaglądałaś do łóżeczka?:)

czarna.ana
Madika
~strrunka
Czarna.ana, masz rację co do griPexu. Miałam przygodę z nieleczoną infekcją i podejrzeniem zapalenia mięśnia sercowego. Pierwsze pytanie lekarza, czy brałam gripex.

O kyrcze to nawet nie wiedzialam... Dobrze ze mowicie o tym- chyba wymienie leki na takie z ibuprofenem zamiast paracetamolem. Bo jak Czarna pisze ze one na bol glowy badz inny taki pomoga ale przy chorobie to po cholere to trzymac w domu.

Nie wszystkie bóle spowodowane są stanem zapalnym ;) paracetamol jest łagodniejszym środkiem, mniej podrażnia podobno żołądek, na niektórych szybciej działa :). A np od niesteroidowych leków zapalnych łatwo się uzależnić. I z własnego doświadczenia po akcji kręgosłup powiem że im częściej bierzesz takie leki tym więcej musisz brać aby pomogło. Wydaje mi się że każdy musi dobrać leki pod siebie a nie ogólnie coś zakładać. A najlepiej to w ogóle skonsultować z lekarzem. Ibuprofen jako substancja lecznicza też ma długą listę przeciwskazan.

No tak ale ja mowie o takich lekach typu gripex modafen. Ja na bol glowy lub tympodobne Cataflam (jest na recepte ale podobno jest wlasnie lagodny dla zoladka).

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

czarna.ana
Madika że tak powiem - nigdy już nie będzie tak samo :D

Cały czas kręgosłup troche boli ale dalej powraca na swoje miejsce więc jest coraz lepiej ;) zmniejszyły się uciski to od razu na nogi też lżej :) na żadną rehabilitację się nie zdecydowałam. Bo co to za rehabilitant który mówi tylko o masażu kręgosłupa albo o jakichś plastrach czy bandarzach a nie chce nawet wysłuchać co mi zdiagnozowano. :/ chyba rehabilitację powinno się dobierać do pacjenta. Może za słabo szukałam dobrego :)

No to rzeczywiscie jakas kicha z tymi rehabilitacjami. Ale chodzilas tak do rehabilitanta czy do jakiegos zespolu gdzie lekarz Cie oglada i zleca rehabilitacje dopiero u jego rehabilitanta?

Powiedz mi jeszcze z ciekawosci czy jeszcze chcecie zdecydowac sie na dziecko czy po tym wszystkim juz raczej nie?

Renia74
Ja to najpierw nie chciałam iść na zwolnienie w ciąży, potem jak już poszłam po wielkich naciskach rodziny to cały czas tęskniłam za pracą i w domu sobie miejsca znaleźć nie mogłam, i też chciałam wziąć tylko pół roku macierzyńskiego, a jak się mały urodził to wzięłam od razu cały rok, a teraz sobie nie wyobrażam powrotu do pracy. I jak tu takiej dogodzić ? :))

No ja zostalam zmuszona isc na zwolnienie w styczniu (szyjka mi sie skrocila). Bardzo nie chcialam isc tylko myslalam ze bede pracowac do konca albo przynajmnoej do polowy lutego (termin mialam na 19 marca).

Noi wlasnie... Babie nie da sie dogodzic bo zawsze co innego wypysli :D hehhe Taki juz nasz los :D heheh

A wlasnie dziewczyny odkrylam FANTASTYCZNA wanienke turystyczna a w zasadzie jak ktos ma malo miejsca to moze to byc wanienka normalnego urzytku. Moge ja wszystkim goraco Polecic :D zaraz poszukam linka do niej i Wam pokaze:D

~KasiaMamusia aa
Madika
~Olijaa
Kasiamamusia jeszcze odnosnie zebow to u nas caly czas trze lewe uszko mimo ze i lewe i prawe gorne idą-nie wiem czy to ma znaczenie ale wyglada jakby ją zab tam bolal i probowala przez ucho sie do niego dostać. Ale ze w jednym czasie i lewy i prawy idzie to ciezko mi powiedzieć ktora strona jest wrazliwsza. A innych zależności nie zauwazylam. Trzymam kciuki za Nikolkę!!!

A Hanula zauwazylam ze co jakis czas dlubie w ktoryms uchu ale nigdy nie wiazalam tego z uszami :D Myslicie ze to jest to?

No ja stawiam na to właśnie....
A zmianę w apetycie wasze dzieci mają?
Nie wiem ile bym chciała, aby jadła.....To jest tak , że jak widzę że nie ma apetytu to co jakiś czas ją podkarmiam;)i pić dużo daję,nawet z kubka jak potrzeba

Dzisiaj zrobiliśmy 3 kroczki trzymając za rączki:) normalnie jesteśmy dumni i niunia też:)

Jejku gratulujemy!!!! Cudnie ze zaczela lazic :D Zaraz tych naszych Smrodkow nie upilnujemy :D heheh

Misia mam nadzieje ze dzis lepsza juz noc niz wczorajsza. Oby Wam te zeby szybko wyszly i daly spokuj. A dajesz Matiemu na noc ibuprofenu? Bo ja po takiej nocy zawsze nastepnej daje zeby troche wypoczela zeby ja tak dziasla nie bolaly w nocy. Bo jak ona lepiej spi to i ja :D i mamy wiecej sily na astepny dzien.