Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

KasiaMamusia
Tangoya
Cześć Mamusie:) Mogłabym do Was dołączyć? Wiem, że udzielacie się od czasów ciąży i spadam tutaj z księżyca ale na to forum trafiłam przypadkiem tydzień temu i podczytując Was jakoś tak mi głupio, więc nawet jesli mnie zignorujecie to przynajmniej się przywitam;) Także jestem marcową mamą. Bartuś urodził się 15marca przez cc. Pomimo tego że mamy już 5letnią córeczkę, to i tak ciągle pojawia się milion potań i fajnie jest móc poradzic się osób, które mają Bąble w tym samym wieku.

Witaj;)
15 marca fajna data:)
Też mam 5-latka synka i teraz jest córcia:)

ja tez, ja tez! Mam córkę 5latke i 3 tygodniowa corke:-)

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1rdnvc3liu.png

http://www.suwaczek.pl/cache/57f2833102.png

~przyjazna
~kalae
wizyta prywatna u endokrynologa dziecięcego na 28.07, masakra

A my mimo zalecenia wizyty w poradni kadriologicznej w okresie noworodkowym zostaliśmy zarejestrowani na UWAGA marzec 2017 ! Zajebisty NFZ..
I co ? Jedziemy prywatnie.

ja jeszcze zobaczę kto lepszy nfz czy prywatnie :)
choć mam skierowanie pilne.

Gość magdalenka851

Na pocieszenie dodam, ze mój Wojtek chodzi spać ok 20, budzi się ok 1 i dwie godz z głowy, je odbija,wierci się, pryka i nie śpi.2godz tak walczy i zasypia zeby się o 4tej znów obudzić i walczyć i tak juz do samego rana eh

~magdalenka851
Tangoya witamy Cię w naszej sekcie;) juz się od nas nie uwolnisz. Kazda wolna chwile będziesz spędzać na forum, zaczną się dogadywania męża ze za długo czasu nam poświęcasz,stanie się zazdrosny aż wkońcu...przywyknie:D a Ty...wciagniesz się na dobre i karmiąc będziesz czytała i pisała posty jak my wszystkie:D
Czeka.ana nie daj się zgryźliwym to Twoje dziecko i jak będziesz chciała i czuła się na silach to będziesz chodzić.zapytaj czy te osoby cio w tym czasie juz na spacery chodziły to przeszły to samo co Ty?! I utnij temat krótko bo szkoda Twoich nerw. Po co Ci to.
Czarna.ana i tangoya to nieźle jak wasze nawet te dwie chrostki na policzkach tak jak u mojego a może to przejściowe? A Wy odstawiacie produkty mleczne? Ja chyba sprobuje na kilka dni.swoja droga z nowości to wprowadziłam szpinak z feta i może to feta mu nie podchodzi.
Rany przed chwila w wiadomościach mówili ze zmarł przedszkolak z powodu meningokokow:( cale przedszkole zdezynfekowali. Przerazilam się.
My już po wizycie u pediatry-5min trwała.pepek zaklejony bo brzydko wychodził a na brzuchu mój boss leżeć nie chciewa. Na siusiaku chrostka pomoc sama zniknie i nie wymaga interwencji chirurga uff i oby tak było.a mleczne kazała odstawić:(
Ortoda daj cynka co Twój pediatra stwierdzi u Twojego Wojtusia. A swoja driga to mnie dziwi ten "trądzik" tzn te dwie ropne chrostki na buzi za starszakiem takich atrakcji nie było..skad się to bierze. Moze to jedzenie faktycznie zeszło na psy w ciągu tych kilku lat. Aż strach pomyśleć ile natury a ile chemii w nim jest

jeśli trądzik to hormony matki i/lub przegrzewanie dziecka

~magdalenka851
Na pocieszenie dodam, ze mój Wojtek chodzi spać ok 20, budzi się ok 1 i dwie godz z głowy, je odbija,wierci się, pryka i nie śpi.2godz tak walczy i zasypia zeby się o 4tej znów obudzić i walczyć i tak juz do samego rana eh

a może on potrzebuje drugiego dania? ja zauważyłam tak u Antosi, że potrzebuje sobie dojeść jeszcze

~magdalenka851

ooo, moja troszke inaczej, ale tez nie ma szalu.
chodzi spac o 20.30-23.30
I potem juz co 1h-1,5h chce cyca, az do rana.

W dzien tez najchetniej co 1h by piła. Czasem zasypia na 1h, rozplakuje sie, pokarmie ja z obu cycow i dosypia znow 1h.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1rdnvc3liu.png

http://www.suwaczek.pl/cache/57f2833102.png

Witam nową mamę! Im nas więcej tym lepiej i tak jak dziewczyny pisały, uważaj, to strasznie wciąga ;)

Czarna.ana nie przejmuj się głupim gadaniem, nie potrafią zrozumieć przez co przeszłaś i nie mają za grosz empatii.

My po wizycie u pediatry. Doktorka myślała że przyjdziemy z zabiedzonym, niedożywionym i apatycznym dzieckiem. A Miki w 2 tygodnie przytył pół kilo :D wyniki są gorsze niż mały wygląda i dobrze że dostanie leki zanim wpadnie w anemię. Muszę sobie rozpisać kiedy to wszystko podawać żeby się nie pogubić. Mamy brać żelazo i Wit. C dwa razy dziennie, kwas foliowy i Wit. B6 raz dziennie i jeszcze z wcześniejszych Wit. D, dicoflor i espumisan. Wczoraj po całkowitym przejściu na mm Mikołaj zrobił zieloną kupę, podobno to normalne, bo była zmiana w jedzeniu, teraz przez żelazo mogą być nawet czarne. A morfologię ma słabą prawdopodobnie przez to że ja w ciąży miałam kiepskawe wyniki, w trakcie porodu miałam krwotok plus odklejanie łożyska i sam fakt tego że jest wcześniakiem. Mam nadzieję że po tej serii będzie już wszystko ok

Dzięki dziewczyny za słowa pocieszenia. Próbuje olewac takie komentarze ale i tak to denerwuje.

Misiakowata Ty to kobieta anioł nie czlowiek :) dla każdego zawsze masz tyle współczucia i pozytywnej energii do przekazania ;)

Magdalenka jedzenie moje nie wpływa na wygląd krostek. Nawet po czekoladzie bez zmian. Ale jak jest małemu za ciepło to od razu wyglądaja gorzej. Podobno niedługo samo to przejdzie a teraz przemywamy tylko twarz przygotowana woda.

My już po wizycie wracamy do domu. Prawe bioderko jednak gorsze niż lewe, nosimy szelki kolejne 7 tygodni i 2 czerwca wizyta. Oby się polepszylo bo jak nie to kolejnym etapem jest operacja i długie leczenie:(
MamaMi tak to te słynne 500+:) wniosek składałam osobiście 4 kwietnia.
Mi udało się na dwójkę dostać tylko dlatego że mój mąż ma swoją działalność a ja zajmuje się jego księgowością, więc wiecie:)

Moja złodziejka czasu dała mi chwilę na napisanie. Poczytuję was podczas karmienia gorzej z pisaniem, a jak już mam czas na pisanie to nie pamiętam co komu miałam napisać :(

ortoda nie martw się, ja też tak mam z Małą. Ostatnio już tak zrozpaczona byłam, że już 3 dzień jem tylko suche bułki z inką bezglutenową (z ciążowym nadbagażem juz się pożegnałam). Dostałam zagęstnik, po którym Miśka już nie ulewała-ona po każdym zjedzeniu czy z cyca, czy z butelki wszystko chlustała. Wczoraj taki cały dzień był. Odstawiłam zagęstnik, karmię cycą, często odbijam i odpukać od nocy już jest ok. nie ulewa.
Co do krostek, Miśka też jest wysypana na buźce, lekarz w poniedziałek stwierdził ,że to trądzik. Mój siostrzeniec miał skazę i mu przeszła, ale był na nutramigenie. Więc jestem już spokojniejsza, że to nie skaza. A i krostki też ma na szyji i ramionach ale po tej stronie gdzie częściej śpi.

Co do zielonych kup to po pierwsze pokarm ! Jak jemy coś nowego dla brzuszka noworodka i co wpływa na trawienie dziecka to kupa zielona. U nas tak przynajmniej było.

Co do białej czekolady (i innnych niewskazanych produktów) to zanim Mała dostanie niestrawności ja mam okropne uczulenie :D Swędzi mnie nie do zniesienia.

Dziewczyny zazdroszczę wam, ze możecie tyle różności jeśc :D U mnie cała ciąza dieta, karmienie - dieta. Kurcze marzę o kawałku ciasta, tortu a nawet kosteczce czekolady czy ptasiego mleczka :(

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c8iik408njqat.png
przepisa Agi na gofry strona 3718

Ja też mam 5 latka i 3 tyg córeczkę. My mamy zmienić bebiko ha na bebilon pepti że względu na obciążony wywiad.
Haniutek Ja pytałam wczoraj rodzinnego czy muszę mieć zasw od alergologa na to mleko (z synem musiałam Ale też nie na pierwszą receptę tylko kolejne) a lekarz ze nie ze on wpisze co trzeba w rozpoznaniu, do alergologa na spokojnie pójdziemy bo lekarka mówiła żeby mała się profilaktycznie pokazała (syn ma AZS) więc odrazu z dwojka pójdę.
Arwena pięknie Miki przybiera, moja nie dużo bo mm dostaje Max 120 ml na dobę a wy przeszliscie na mm jwdnk?
Ola mamy tego nuka, On ma odpowietrzacz Ale z nuka mleko samo leci wystarczy nadusic więc może też za szybko dla Majki? Mamy też lovi i tezwba tam ssac ( młoda się buntuje przy niej) ale ona ssie długo 30ml to może by lepiej Mai spasowalo na to ulewanie. Zaciekawiłas mnie tym cieknieciem mleka bokiem bo moja czasem tak ma.
Trochę się wkurzulam bo byliśmy wczoraj u pediatry z tym katarem, bo się martwilam, zwazyl posłuchał. Dał skierowania a w książeczce nic nie wpisał, żadnego śladu wizyty. Dopiero w domu zobaczyłam, przecież nie będę się teraz drugi raz zapisywać na patronazowa, a gdybym miała to by powiedział, tymbardziej że pytałam o szczepienie to nie mówił żeby się jeszcze zgłosić.

Aga2801
Lilijka, właśnie pisze z Monimoni na fb o paragonach. Jest na nich miejscowość i o to mogą się czepiać,chyba ze nasz jakieś za zakupy przez Internet. Sory za marudzenie.
Ja się teraz z małym trochę przespalam. Dobra i godzina.

Arwena Aga Kasia Misiakowata dzięki!! :*

Aga ale jakbys wzięła od jednej dziewczyny np Lilijki paragony, to mogłabys powiedzieć że byłas u rodziny czy gdzieś i tam robiłas zakupy, przecież nie będą chyba doszukiwać się czy bralas paragony od koleżanek z forum :D bo faktycznie jakbys brała od każdej ale od jednej to hmm?

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

Haniutek, cieszę sir razem z Toba :)

Magdalenka, skonsultuj ta rzekomą skaze z dermatologiem!
U mojego młodszego pediatra podejrzeeala, katoralam sie dieta, ktora nie dawała efektu, a babel dalej byl wysypany... Poszłam do dermat i ta, ze w ogóle zadna dkaza, tylko trądzik. Przepisala tonik ręcznie robiony, dwie maści trz ręcznie i na drugi dzien o niebo lepsza buzia!!

Warto skonsultować!!! Zwłaszcza, ze u mojego widziała lekarka skore hak te krostki wyschły i mogly dac imitację AZS. Czasem ma do tej pory niby takie krostki na czole, ale to od potu.

Izabel, przechodzimy na mm na tydzień bo Miki ma jeszcze wysoką bilirubinę i jedną z metod jej szybkiego obniżenia jest rezygnacja z piersi na jakiś czas. Ja już po jednej dobie widzę efekt :) ja odciągam mleko i mrożę, będzie na później jak już bilirubina będzie w normie :)

Magdalenka nie ma sprawy, daj znać jakby co:)

Olka, mój Ksawi miał podcięte wędzidełko, naprawdę nic strasznego, nawet krwi nie było, sekunda płaczu i po bólu. Ale niestety ulewanie nie ustało, nic się nie zmieniło w tym temacie:/

Nasza Zuzia też miała wysypkę, dość mocną, zaostrzała się jak płakała czy było gorąca, cala czerwona się robiła i te krostki były takie wyraźne, a po spaniu w wózku na spacerze buzia była blada i gładka. Najpierw odstawiłam nabiał bo to najczęstsza przyczyna i nic. Na wizycie u pediatry spytałam o te krosty to stwierdziła że to reakcja na moj pokarm, cos ją uczula ale on nie bedzie zgadywał i nie kwalifikuje się to do testów alergicznych bo niemowlęta czesto tak mają i najcześciej im po jakims czasie przechodzi. Zaczęłam powoli jesc nabiał i nic się nie pogorszyło m, czyli to nie było to. A ostatnio jakby mniej ma tych krostek, gładsza cerę, może jej przechodzi, oby!

http://www.suwaczki.com/tickers/lprkzbmhlydqtmyx.png
http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5e9sf8amqv.png

~arwena 89
Witam nową mamę! Im nas więcej tym lepiej i tak jak dziewczyny pisały, uważaj, to strasznie wciąga ;)

Czarna.ana nie przejmuj się głupim gadaniem, nie potrafią zrozumieć przez co przeszłaś i nie mają za grosz empatii.

My po wizycie u pediatry. Doktorka myślała że przyjdziemy z zabiedzonym, niedożywionym i apatycznym dzieckiem. A Miki w 2 tygodnie przytył pół kilo :D wyniki są gorsze niż mały wygląda i dobrze że dostanie leki zanim wpadnie w anemię. Muszę sobie rozpisać kiedy to wszystko podawać żeby się nie pogubić. Mamy brać żelazo i Wit. C dwa razy dziennie, kwas foliowy i Wit. B6 raz dziennie i jeszcze z wcześniejszych Wit. D, dicoflor i espumisan. Wczoraj po całkowitym przejściu na mm Mikołaj zrobił zieloną kupę, podobno to normalne, bo była zmiana w jedzeniu, teraz przez żelazo mogą być nawet czarne. A morfologię ma słabą prawdopodobnie przez to że ja w ciąży miałam kiepskawe wyniki, w trakcie porodu miałam krwotok plus odklejanie łożyska i sam fakt tego że jest wcześniakiem. Mam nadzieję że po tej serii będzie już wszystko ok

arwena, a jaką hemoglobinę miało Twoje dziecię? bo moja Zuzia miała 12,6 i też nam zleciła doktorka żelazo.

U nas dzisiaj pada od rana, dupna pogoda, że hej.

Co do spania z dzieckiem. Ja się czuję komfortowo, kiedy zabieram Małą do łóżka,gdy mój mąż jest na nocce w pracy. Mam ją przy sobie, ona śpi obok (zabieram jej poduszkę, żeby nie spała na miękkim) i gdy się budzi jeść to tylko cyca wystawiam, je i śpimy dalej. Jak mąż jest w domu na noc, to Zuzia śpi w łóżeczku, ale zazwyczaj nad ranem (ok 5-6) ląduje tez u nas i śpimy razem :) całej naszej trójce to odpowiada i nie widzę w tym nic złego.

Wczoraj złożyłam wniosek do PZU za pobyt w szpitalu (ponad 3 tygodnie) i dostałam 900zł juhuuuu :D takie miłe niespodzianki :D chociaż tyle dostanę, bo na becikowe czy 500+ nie mam co liczyć :/

Temat krostek na buźce też mnie zastanawia. U mojej jest kilka czerwonych krostek na twarzy, ale czasem znikają, czasem się pojawiają. Nie przejmuję się nimi specjalnie, na skazę mi to nei wygląda. Będziemy 21go szły się zaszczepić to podpytam doktor.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgeli2cuo5h.png

Arwena dokładnie, moja Majka robi teraz czarne kupy, masakra! Z tym że fakt ona dostaje potężną dawkę żelaza, jak dla dorosłego człowieka, stąd ma straszne zaparcia :(

Monimoni no nawet mi nie mów z tym ulewaniem:(
Nieraz ja przebieram z bodziakow, załoze nowe, a tu chlust! I znów kolejne, no już nieraz to pustki w komodzie mimo że ciuszkow od cholery!

Izabel o kurcze, dzięki za podpowiedź, spróbuje może innego i zobaczymy :)

Madika Trzymam kciuki!! :*

Ja już jestem strasznie zmęczona tym wszystkim.. Może nie fizycznie ale psychicznie :(
1. Latanie po 7 specjalistach.. Jak już mam nadzieję że to koniec to 'proszę zapisać się za 3 tygodnie' i tak się ciągnie... Za 2 tygodnie mamy czterech lekarzy w tygodniu! ..
Wiadome że wolę sprawdzić, ale tak bym chciała żeby było wszystko ok :(
Poza tym ten refluks, ta anemia i zagrożenie przetaczaniem krwi, problem z jednym bioderkiem, te straszne zaparcia, ciągle pobierania krwi (co półtorej miesiąca 2x jest kluta:() i dziennie dostaje 9 razy jakieś leki czy inne rzeczy... Ciągle jakiś szpital.. Tak mi jej szkoda, tak bym zabrała od niej wszystkie problemy, cały ból i cierpienie :(
Jeszcze ten ząb jej wyjść nie chce cholera, smyram ja po tych dziąsłach to się uspokaja.. :(
Sorki musiałam się wyzalic :(

W drodze do Krakowa :)

monthly_2016_04/marcoweczki-2016_46586.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

MamaMi1
~magdalenka851

ooo, moja troszke inaczej, ale tez nie ma szalu.
chodzi spac o 20.30-23.30
I potem juz co 1h-1,5h chce cyca, az do rana.

W dzien tez najchetniej co 1h by piła. Czasem zasypia na 1h, rozplakuje sie, pokarmie ja z obu cycow i dosypia znow 1h.

A myślałam, że tylko moja tak!Kurde dobrze wiedzieć, że nie jestem jedyną :D

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png