Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Asik właśnie tego nie rozumiem czy jak wezmę najpierw 100% a później 60% to nie będę bardziej stratna. Jeśli chodzi o czytanie lektur to byłaby jakaś porażka aby takie małe dzieci musiały całą przeczytać. Ja pamiętam że pierwsze lektury były w 4 klasie i to też Janko Muzykant, Nasza Szkapa, Dym i Antek. To jakoś dało się opanować.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09piqvv3v7dr48.png

Renia83
Nika u nas chyba całość czytali bo dopiero skończyli. 1,5 miesiąca im to zajęło. Mój się nie nudzi, ledwo nadąrza. A chodza z nim do kllasy dzieci nawet półtora roku starsze. Książki ma te rządowe, za darmo dostawali.
Felcia jednak szpital?

Jaką masz hemoglobine?ja dzis 10,6 wiec kiepsko,a czemu pobyt w szpitalu?pozdrawiam

anna13 hemoglobine mam podobna, 10, 6 albo 10,4, nie chce mi się książeczki wyciągać :) A zaczynałam od ponad 13. Nie jest zle, powiedział że delikatna anemia.
Dwa lata temu miałam hemoglobine około 7, to byłą anemia :D dostałam wtedy 18 zastrzyków z żelaza.
Do szpitala idę w związku z bliznami po cc i jeszcze 3 innych operacjach na macicy. Mają ocenić jak długo jeszcze te blizny wytrzymają. Najgorzej że bede leżeć w Łodzi, 80 km ode mnie. Ale jak trzeba to trzeba.

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwl6d878ytfrqp.png

Szkoda,ze u mnie w szpitalu nie ma takiego oprowadzania :/ co do wyprawki to na stronie mojego szpitala jest nieaktualna. Napisalam maila,ale chyba bede musiala zadzwonic bo nikt nie odpisuje. A sami zachecaja na stronie zeby maila napisac z pytaniami.
Oj dziewczyny znowu sie zaczyna sezon na szpital. Zycze zebyscie szybko wyszly :)
Renia duza dziewczynka :)

Renia83
Moja dziewczynka jest raczej drobna :)
A hemoglobine sprawdziłam, mam dokładnie 10,9

Ja startowałam z hemo 12,1 wiec bez szału teraz w 21 tyg mam 10,6 pewnie żelazo dostane.ale pozytytw taki ze tsh jest ok i nie nabawiłam sie swiezej toksoplazmozy :) reszta wyników w wiekszej lub mniejszej normie :).dziekuje renia za odpowiedz.tez bede miec dziewczynke :)

Renia czyzbys do Matki Polki jechala? Jakby co to Cie odwiedze :D hehe

Co do tych 6 latkow. Moja bratanica poszla do szkoly. Jest bardzo bystra i inteligentna dziewczynka ale emocjonalnie jeszcze nie dorosla... Nawet ostatnio wykrzyczala zeby nikt sie nie wazyl jej mlodszej siostry puszczac jako 6latki do szkoly.

Najgorsze jest to ze ta 1 klasa zbiegla sie z moja ciaza a ona ja bardzo przezywa (jestesmy bardzo zzyte). I ostatnio na tyle sie pogorszyla sytuacja ze doszlysmy do wniosku ze bez psychologa sie nie obedzie...

Wiec ja tez nie jestem fanka reformy... ale nie wiem czy to nie jest wina podejscia szkoly i nauczycieli do dzieci....

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

anna13 dobrze że reszta badań w normie :) a z anemii się szybko wyleczymy, nie jest zle. Ja dostałam tabletki Tardyferon, żelazo+kwas foliowy. Gratuluje dziewczynki :)

Madika własnie chyba nie w matce polce, mówił mi nazwe ale nie pamiętam :) specjalnie pytalam czy tam, bo znam tylko matke polke w Łodzi :) no ale dowiem sie na nastepnej wyzycie.

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwl6d878ytfrqp.png

Asik85
Ernesto powodzenia na połówkowych :) Na ogórkową nie mam ochoty, po tym jak w pierwszym trymestrze szybciej wyszła niż weszła. Za to ogórki kiszone do kanapki wcinam aż miło. No ale gołąbki to jest to :D

Ola dziwnie, że od razu nie miałaś usg, ale dobrze, że lekarz nie olał sprawy. Posprawdzają wszystko i będzie dobrze.

Co do 6 latków w szkole to nie mam doświadczenia. Moja koleżanka posłała tak córkę i zadowolona. No ale ta córka chodzi na masę jeszcze zajęć dodatkowych, od baletu przez muzykę po basen. I to mi się właśnie kojarzy z nadgorliwością rodzica. Z drugiej strony koleżanki z pracy poslaly dzieci, jedna córkę druga syna jako 7 latki, bo mogły wybrać. I ciągle narzekały, że i tak jest ciężko, że dzieci sobie nie radzą.

Jeszcze wrócę do tych urlopów macierzyńskich. Teraz jest tak, że jest 20 tyg. macierzyńskiego, 6 tyg. dodatkowego macierzyńskiego i 26 tyg. rodzicielskiego. Razem 52 tyg. No i można było kasę brać przez 52 tyg. 80%, albo przez czas urlopu macierzyńskiego i dodatkowego macierzyńskiego czyli razem 26 tygodni 100%, a przez czas rodzicielskiego czyli też 26 tyg. 60%.
Od stycznia to się zmienia. Łączna długość dalej 52 tygodnie, ale 20 tyg macierzyński i 32 rodzicielskiego. Tylko pytanie jak z płatnościami. Jak całość to pewnie 80%, ale jak ktoś najpierw chce 100% to czy będzie stratny te 6 tyg. co obcięli z dodatkowego macierzyńskiego, czy będą wyrównywać z rodzicielskiego. Muszę doczytać sobie.

mi się własnie wydaje, że to musi być podzielone na pół tzn 100% i te 60%
poza tym ten urlop rodzicielski mozna sobie dzielić.
i też wniosek tzreba złożyć na 14dni przed porodem jeśli chciałby się iść na te 52tyg od razu.

myślałam isć najpierw na macierzyński a potem zdecydować co i jak o tym rodzicielskim, ale jeśli 20tyg byłoby 100% a reszte 60% to się nie kalkuluje, lepiej od razu 80%

Urlop rodzicielski jest udzielany po dodatkowym macierzyńskim. To znaczy ze jak urodzisz i wiesz ze chcesz przebywać na rodzicielskim to piszesz wniosek (masz na to 14 dni po porodzie) ze zamierzasz korzystać z dodatkowego macierzyńskiego 6 tyg + rodzicielski. Wystarczy to zrobić na jednym wniosku. Należy pamietać ze można dzielić sobie rodzicielski albo np. Wrócić do pracy na pół etatu. Tak jest na dzień dzisiejszy a 2016 pokaże:)

http://www.suwaczek.pl/cache/8ee24712b2.png