Skocz do zawartości
Forum

Grudnióweczki 2015 - czyli ostatnie dwupaczki tego roku :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Hej:-)
Żoo
Już nawet taki eksperyment robie, że na popoludniową drzemkę kładę ją bez pieluchy, tylko na nieprzemakalnym podkładzie, i oczywiście pieluchy zmieniam jak tylko coś tsm jest, nawet w nocy. Pewnie masz racje, że dopuki ten cały syf nie wyjdzie z Julki, to ciężko będzie to wyleczyc:/ co do opieki- do 15 mąż, a potem ja. Dlatego pisze o tak barbarzyńskiej porze!
Miłego dzionka kobietki :-)

http://fajnamama.pl/suwaczki/wlc5bpf.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/uek4z02.png

Mamawcześniaka

Moja panna pije tylko z butelki ze smoczkiem. Co prawda nauczyła się pić i jakiś czas piła z niekapka i lovi 360 ale jak wychodziły jej dolne dwojki to nie chciała pic wcale więc wróciłam do smoczków. Na razie jej odpusciłam.

Jo

A jak Krasnal w nocy bez cycka?

skakanka
Faktycznie bardzo dużo mleka wypija. Próbowałaś dawać coś innego? Wodę, sok?

My dzisiaj w domu. Temperatury nie ma, ale katar zrobił się bardziej gęsty. W nocy młody tak charczał, że uruchomiliśmy katarka. O 18 mamy wizytę u pediatry. Stwierdziłam, że lepiej żeby go osłuchać przed długim weekendem, bo potem może być ciężko znaleźć lekarza.

http://www.suwaczki.com/tickers/gg64j44jigxjyf5q.png

kurdeczek, ale mam tu zaległości.
czytam dalej, ale póki co o fotelikach.

Też zaczęliśmy ze Starym sprawdzać ten temat. Polecam Wam blog i grupę na fb osiem gwiazdek. Generalnie, jak długo się da to lepiej nie zmieniać tego pierwszego fotelika (tzn. jeżeli dziecko nie przekroczyło zalecanej wagi i głowa nie wystaje ponad fotelik). Jeżeli chodzi o kolejny fotelik, to im bardziej dopasowany do wagi dziecka, tym bezpieczniej. Oczywiście warto patrzyć na testy, jak np. adac, ale dobrze czytać za co dano lub obcięto przy danym foteliku punkty (np. fotelik w testach bezpieczeństwa wypada na 5, ale obcięto mu punkty za czyszczenie i ostatecznie jest 3). No i jeszcze jedna uwaga, są 3 główne kategorie fotelików - poduszkowce, jazda przodem i jazda tyłem - każda z tych grup ma swoje mocne i słabe strony. Testy fotelików są uniwersalne dla tych wszystkich trzech grup.
My pierwotnie zdecydowaliśmy się na poduszkowca cybexa juno2 fix. Ale w międzyczasie nasz główny samochód padł śmiercią naturalną i wozimy się teraz starym swiftem (bez isofix), co wykluczyło fotelik po raz pierwszy. Po drugie, poduszkowce wypadają w większości testów dobrze (no poza dachowaniem..), ale tylko o ile dziecko jest zapięte w foteliku w sposób zalecany przez producenta - tzn. siedzi prosto i nie zalega na poduszce. Jeżeli pozycja inna, to już jedziemy na własną odpowiedzialność. I po trzecie, nasza Kluska mogłaby nie czuć się komfortowo, jak poduszka napiera na jej brzuszek (całkiem spory), a latem dodatkowo grzeje.
Osobiście uważam, że najlepiej prezentują się fotele montowane tyłem do kierunku jazdy. Ale inna kwestia ile taka przyjemność kosztuje. Rozumiem, że na bezpieczeństwie nie powinno się oszczędzać, ale taki fotelik kosztuje więcej niż nasz obecny samochodzik. No i nie oszukujmy się, w przypadku wypadku nasz stary swift to od razu kasacja, bo strefa zgniotu jest równa 0cm.

Czytam Was dalej.

Lilianka

Tobie jak żal, to też możesz się wypowiedzieć na jakis temat.

Skakanka

Może spróbuj dac Julce w nocy do picia coś co lubi np. soczek lub herbatkę. Może być tak, że ona tym mlekiem nie jest w stanie ugasić pragnienia i stąd te błędne koło.

Peonia

Mi się jeszcze przypomniało, że daje Zosi ser kozi z Biedronki.

Któraś z was pytała o barierki na schody ale tyle tu postów leci że zapomniałam która . My mamy z salonu do przedpokoju 3 schody o szer 180 cm i z przedpokoju na piętro już o normalnej szerokości, i mieliśmy duży problem ze znalezieniem tak szerokich bramek w przystępnej cenie, a Michaś jak tylko nauczył się raczkować w wieku 6,5 mca to nie interesowało go nic prócz łażenia po schodach i trzeba było szybko coś wykombinować. W końcu kupiliśmy używane łóżeczko za 70 zł. Dłuższy bok 120 cm zamontowany jest na stałe a ten 60 cm na zawiaskach służy jako bramka :) dno łóżeczka zamontowaliśmy na prowadnicach na dole schodów na piętro , a na górze jest orginalna bramka metalowa. Całość wyszła super, ja jestem zadowolona z efektu.

Cześć. Witam Was Noworocznie. Życzę Wam samych pomyślności w Nowym Roku. Nie wiem czy mnie jeszcze pamiętacie.
Mój Szkrab Jaś ma rok i miesiąc.
Dużo się u mnie różnych rzeczy działo, lepszych i tych mniej dobrych.
Jednym z moich postanowień jest udzielanie się na forum. Mam nadzieję, że go dotrzymam.
Nie czytałam na bieżąco więc niektóre rzeczy na pewno mi umknęły.
Mnie też czeka poszukiwanie barierki. Jaś jeszcze samodzielnie nie chodzi bo zdecydowanie szybciej raczkuje. Nie mogę Go czasem dogonić zwłaszcza w trakcie zmiany pieluchy.

Co do fotelika to od dość dawna jeździ już w większym, bo należy do dużych chłopców. Ubranka na 86 są takie akurat. No i niestety opcja tyłem do kierunku jazdy nie wchodzi w grę, bo widok za oknem jest najważniejszy. Zwłaszcza jak może z mamą jechać z przodu, to wtedy jest w pełni szczęśliwy.