Skocz do zawartości
Forum

Syn nie chce wracać do przedszkola

heoun

Rekomendowane odpowiedzi

To był drugi dzień mojego syna w przedszkolu (i pierwszy pełny, bo poprzedniego dnia był tam tylko krótko). Do tej pory cały czas przebywał w domu ze mną. Dzisiaj powiedział mi, że nie chce tam wracać, bo czuje się samotny – kiedy próbował namówić inne dzieci do wspólnej zabawy, odmawiały.

Serce mi pęka, gdy o tym myślę, ale nie wiem, czy to tylko typowe trudności początkowego okresu, czy może powinnam poprosić nauczycielkę o pomoc w nawiązaniu przez niego znajomości, czy co robić... Na placu zabaw zazwyczaj jest bardzo towarzyski i otwarty na innych, więc wiem, że ta sytuacja jest dla niego naprawdę trudna 

Będę wdzięczna za każdą radę!

Bardzo współczuję, to na pewno niezwykle trudny moment dla Was obojga. Myślę jednak, że możesz być spokojna, to dopiero drugi dzień i takie sytuacje na początku adaptacji zdarzają się bardzo często. Dzieci w nowym otoczeniu dopiero się oswajają, a grupy dopiero się tworzą.

Twój pomysł z rozmową z nauczycielką jest świetny. Warto jej o tym powiedzieć, panie w przedszkolu mają swoje sposoby i na pewno pomogą synkowi wejść do grupy i zachęcą inne dzieci do wspólnej zabawy. Skoro na placu zabaw jest towarzyski, to jestem pewna, że szybko złapie kontakt, po prostu potrzebuje chwilki na aklimatyzację. Powodzenia 🙂