Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie też forum nie działało.
Monia86 nie słyszałam o bezpłatnych szczepieniach na pneumokoki ale jeśli zdecydujesz się szczepić teraz to radzę nie łączyć z odra-świnka-różyczka. Mój Szymon do tej pory wszystkie szczepienia znosil bezproblemowo również pnemokoki a po tej prioriks (mmr) juz trzeci dzień gorączkuje... Kolejną dawkę pnemo będziemy mieli za 4 mce razem z 6w1 (taką kombinacje juz mielismy i było ok, tak też lekarka zalecila).

Kasik_81 dziękuję za odpowiedź. Temperatura nadal skacze, najczęściej ma ok 38. Paracetamol daje tylko na noc żebyśmy wszyscy spali spokojniej. A jak Michaś?

Ism mnie najdłużej nie bylo 2h i Mlody niby ok ale co jakiś czas podchodzil do drzwi wejściowych bo widzial mnie tam po raz ostatni. Muszę czesciej wychodzić bez niego żeby się oswoil.

http://www.suwaczki.com/tickers/n59y2n0a6bii8fnq.png

My jeszcze przed szczepionkami i trochę się boję tej mmr. Ale lekarzem Natalki jest nasza Ciocia także zrobi tak by było jak najlepiej.

Natalce wychodzą 4 zęby na górze na raz!!! Nie śpi w nocy, w dzień na rękach tylko i marudna jest strasznie.

A z zostawianiem małej nie ma problemu całe szczęście. W piątek była u mojej mamy 4 godziny, w sobotę 6 godzin została. Tylko jak wychodzę to trochę płacze ale to sekunda i już po płaczu. Za to jak wracam to rzuca mi się na piersi :-D. Staramy się jak najczęściej ja zostawiać bo pod koniec grudnia do pracy wracam niestetY.

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzkrhmyazn2yo4.png

U nas wczoraj teZ taka goraczka byla i tez tylko na noc dalam nurofen ale mala co chwile i tak poplakiwala i ja mozna powiedziec ze w ciagu nie przespalam jedej godziny. Kolo 5 udalo mi sie ja uspic na rekach potem zjadla mleko i spala z nami na lozku o 8 ale i tak co chwile sie budzila. Tyle dobrze ze jak sie budzila to ja przytulalam i spala dalej wiec wstawac nie musialam. Dzisiejszej nocy bylo juz lepiej bo tylko dwa razy sie przebudzila ale usnela po chwili. I spala do prawie 7 a wiec i ja sie wyspalam bo tak zwykle wstajemy. Za to w dzien zasypia na drzemke jak zwykle zje mleko i sie budzi a wiec razem z zasnieciem i zjedzeniem mleka spi 20 minut. Po okolo 1.5h do 2h jest tak spiaca ze kladzie aie tylko na poduszce i dobrze nie zaczne spiewac jej kolysanki a juz spi. Pozniej albo znowu spi kolo 16 albo wcale. Wydaje mi sie ze to przez zeby i ta temperatura tez. A moze chce juz na jedna drzemke przejsc. Zobaczymy teraz mam caly tydzien siedzenia w domu to sie moze ureguluje bo widze po niej ze tez umeczona.

A kiedy planujecie odpieluchowywac? Ja mam zamiar w czwartek kupic nocnik i nakladke bo beda w biedronce po 17zl. Powoli bede probowac jak tylko ureguluje jej sie dzien i mina wrazenia.

Pozdrawiamy :)

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

My tez szczepilosmy na mmr tym prioriks i tez goraczka nie przekracza 38.2. Wiec to chyba norma. Na pneumokoki my mamy szczepionke 8 listopada. Miesiac po mmr. Tak nam zalecilo. I ja nie place za nia bo moja jest wczesniakiem. A i jeszcze 5w1 bedzie ale to pozniej bo mala ostatnio jak bylo z pneumokokami to marudna mocno byla.

Jesli chodzi o zostawanie to i u nas nie ma problemu tylko ona zostaje tylko z babcia albo tata. Wydaje mi sie ze jakby miala zostac z jakas ciocia to byloby ciezko. Ostatnio jechala ze mna ciocia w aucie i mala tak plakala ze szok. Drugim razem tak samo i jak wiozlam moich dziadkow to tez. Jak jade z nia sama albo z babcia to jest dobrze tylko na "obcych" tak reaguje. Nie pomoglo nawet przestawienia fotelika na przod.

A pochwale sie ze Nataszka juz smiga po calym domu. Nosi przerozne rzeczy i zaglada najczejsciej tam gdzie nie wolno :D

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

Dzieki za odpowiedzi. Za miesiac bede musiala ja zostawic na prawie 1,5 dnia i poki co czarno to widze.
Z tata zostanie ale tylko jak bedzie u nas w domu. Przedwczoraj u tesciow ja zostawilam na 20min to nawet tacie sie nie dala uspokoic, a jak wrocilam to naprawde placz chwytajacy za serce :(

Miodzia juz biega biega az o nozki swoje sie potyka, bardzo czesto niestety.. tez chodzi w zakazane miejsca - najchetniej do kosza na smieci,ktore zabiera do lazienki i rzuca do wanny :)

A za poltora godziny echo serca, a potem pediatra

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09tgf6q1ldij01.png

Cześć dziewczyny!
100 lat mnie tu nie było, ale wszystko ciągle na wariata i się normalnie nie ma czasu siąść 5min an dupie i odezwać.....

Czasami podczytuje w biegu, a teraz mnie Magdalena tematem nocnika podpuściła. U nas nocnik był w ruchu od 7miesiąca. Teraz jest nakładka na kibelek, bo spodobało jej się jak słychać kiedy sika więc 2 korzyści w 1. Jest bardziej chętna i mniej sprzątania. Jak ją zapytam czy idziemy siku to mówi "ta" i leci do łazienki. W 90% coś tam siknie chyba, że już na prawdę nie ma czym. Wczoraj np, pierwsze pieluchomajtki zmieniłam po 8h od wstania (po drzemce dopiero), bo przed wszystkie siku na toaletę. Z kupą gorzej, ale luz mamy czas. Dzisiaj właśnie przyszły zamówione pieluchy wielorazowe tylko wkładki dokupię i będę dalej lecieć z tematem.

Co do wchodzenia w zakazane miejsca, wyciągania, zbierania itp. to ja ani nie mówię. Charakterna jest młoda i to aż za bardzo. Drze się ciągle i o wszystko co tylko jej nie spasuje, kopie, gryzie i bije. Jak ją chcę uspokoić jest tylko gorzej....

Zęby... u nas już są wszystkie. Wszystkie 3 szły razem z górnymi 4. W sumie 6 szt w kilkanaście dni. ARMAGEDON. Gorączka i biegunki do tej pory, pobudki po kilkanaście razy w nocy to standard. Syrop na uspokojenie nawet jej kupiłam, Sedalia się nazywa i ciut lepiej, ale bez szału. Liczę, że jak już urosną te zęby to się uspokoi... oby

Na szczepieniu nie byłyśmy i raczej nie pójdziemy póki się organizm po batalii zębowej nie uspokoi.

Lecę coś w domu kopnąć póki panna śpi, bo potem zaś mi żyć nie da. Trzymajcie się i pozdrawiamy.

PS. @crispnlight gratulacje i dużo zdrówka dla was! :)

Gosciowka widze ze konto zalozylas :)

Sheviolet rzeczywiscie cie tu dlugo nie bylo. Moja powoli leci za mna do toalety jak mowie ze ide sou siu. Ale jeszcze pewnie nie kojarz. Od wczoraj narazie wie gdzie ma isc spac. Rytual taki sam tylko mowie zeby weszla do lozeczka i tam zasypia. Bo mi juz ciezko ja przenosic do lozeczka. Ale powoli wszystko sie naucza.

Pozdrawiam

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

U nas po szczepieniu jak na razie bez objawów oby tak dalej :-)
Aktualnie wychodzi lewa górna czwórka już przebiła się przez dziąsło.

Łał już zaczynacie przygodę z nocniczkiem ja jeszcze nie planuję najwcześniej na wiosnę łatwiej wtedy zdjąć pieluchę i puścić wolno.

Dobrze że pneumokoki będą za darmo i cieszę się że wstrzymałam ze szczepieniem oby nie zrobili ograniczenia wiekowego.

U nas debiut z rozstaniem będzie w sobotę wybieram sie na spotkanie klasowe i tatuś zostaje z dziećmi planuję 5h nieobecność bo na wieczorne karmienie muszę już być bo nadal jesteśmy cycusiowi no chyba że tatusiowi uda się dać butlę. Do tej pory zostawał tak max 2h z tata lub babcią i nie było dramatu. Ciekawe jak będzie teraz.

http://s6.suwaczek.com/201510101762.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pqegjmni5.png

Oj ciągle w biegu i nie ma czasu nic napisać.. choć staram się czytać regularnie .. wszystkiego najlepszego dla wszystkich przeszłych obecnych i przyszłych solenizantow pazdziernikowych. U nas juz po imprezie. Odbyla sie w niedzielę na sali, wszystko super pięknie jedzenia tyle że przez cały tydzień chyba jeszcze nie będę gotować jedyny minus że parę dni przed mnie rozłożyło i nie obyło się bez antybiotyków przy okazji i mały coś zalapal wiec impreza antybiotykowa. mały uzbieral trochę kasy więc na wiosnę chcemy mu kupić autko

Jak zwykle post uciety .. wiec kontynuuje;

Autko z tych co sam może jeździć lub rodzic pilotem kierować) od nas wcześniej dostał fotelik z Fisher price i jest nim zachwycony. Robot bebo chyba jeszcze trochę musi poczekać na swój czas ..
A tak z innej beczki chce powoli odzwyczaic małego od cycusia choć wiem że będzie to mega trudne i pytanie do dziewczyn które niedawno oduczaly czy podajecie w zamian mm ? Czytałam że nie powinno niby się podawać bo to bez sensu i że dziecko już nie potrzebuje starczy odpowiednia ilości nabialu ,serkow itd . Próbowałam małemu wczoraj pierwszy raz dać mm bo dostałam próbkę ale Kubuś tym pluł, zresztą kaszek na mm też nie chcę. Za to bez cycusia na noc nie usnie

Co do szczepienia to niestety przez infekcje musimy trochę poczekać..

Pozdrawiam i miłego dnia

Hej Mamusie, u nas tez czasu brak na wszystko i choc czytam regularnie to czesto zasypiam odpisujac ;) skonczylismy roczek w poniedzialek, tez juz nie mamy niemowlaczka ;) impreza dopiero przed nami, w sobote swietujemy, choc bylo juz 100 lat i proby dmuchania swieczki, to skonczylo sie na zalu, ze zgasla ;)
Z jedzeniem u nas bez zmian, nie chce mi sie nawet o tym pisac... Do tego chyba kolejne zabki w natarciu (mamy juz 8), bo ostanie dwie noce strasznie niespokojne.
Gratuluje wszystkim mamusiom, ktore nosza pod sercem kolejna fasolke :) sama wspominam czas z przed roku z duzym rozrzewnieniem, ale nie jestem gotowa na powtorke. Chociaz zawsze marzylam, zeby byla mala roznica wieku :/ Zeby zycie bylo prostsze... Z drugiej strony trzeba cieszyc sie z tego, co mamy i byc wdziecznym za te Skarby, ktore rok temu podbily nasze serca :)
Milego dnia wszystkim :) niech pogoda sprzyja jak najdluzej spacerkom :)

http://www.suwaczki.com/tickers/1usavcqgksnzvxwk.png

U nasz na szczescie goraczka minela. Ja sie przeziebilam i moj tez. Malej nic nie rusza. Kurujemy sie domowymi sposobami. Malej tez daje troche naszych specyfikow wiec moze to ja trzyma. Ale za to chyba ktores zeby mocno dokuczaja bo mleka nie chce pic juz wogole. Tak jakby nie pptrafila zlapac smoka. A jak juz jej sie uda to po chwili puszcza. A wiec jestesmy od wczoraj tylko na stalych posilkach. Ale pije duzo wody wiec nie ma problemu. Moze jej przejdzie i bedzie znowu chciala a jak nie to trudno. Albo przestalo jej mleko smakowac. Nie wiem juz. Chociaz umyc zebow tez nie daje. Czasem przemyje jej gaza jak przypadkiem otworzy buziaka. A takto to na przymus.

Pozdrawiam zakatarzona i zycze duzo slonca w te ponure dni :)

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

Ism sto lat!!!! sto lat !!!! sto lat dla Madzi :-) jejciu jaka różnica na zdjęciach, śliczna dziewczynka:)

Martyn ja też się zbieram żeby odcycusiować ale jak na razie z marnym skutkiem, teraz znowu odwleczemy bo Michaś ma infekcję i nie jest to dobry moment.

Zdrówka dla wszystkich chorowitków i udanego weekendu, ja za chwilkę zbieram się na spotkanie klasowe z podstawówki może być ciekawie :-)

Ism od nas rowniez sto lat, zdrowka i szczescia. :*

Mi juz przechodzi choroba. Nataszki nie ruszylo na szczescie. Ale dalej daje jej syropek z cebuli i mleko z miodem a i popija ze mna nawet herbatke z sokiem malinowym cytryna i miodem. Mimo ze miala uczulenie od malin w sezonie to teraz ani jednej krostki. Nawet od jogurtu i owocow. :)

Wlasnie poleglam na kanapie. Udalo mi ugotowac dwa obiady, wstawic pranie i ppzmywac. Zostalo jeszcze pozamiatac i pomyc podlogi ale zostawie to mojemu zeby nie czul sie niedoceniony ze nic w domu nie robi. Mala jak zasnela nam w aucie o 12.30 tal jeszcze spi. W miedzyczasie wypila mleko. Wiec chyba zabki przestaly dokuczac.

Pozdrawiamy i milego weekendu zyczymy :)

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

Hej powiedzcie mi jak to jest z ząbkowaniem u Waszych maluchów. Kubuś ma dolne i górne jedynki, górne dwójki a teraz patrzę że dół z jednej strony już się przebił prawie ząbek a druga strona opuchniete strasznie nie wiem który to może być bo mały nie da buzi otworzyć jedynie palcem udało mi się "wymacac" wygląda jakby to 4 miała być.. A ja się dziwilam czemu mały ostatnio cały czas na "cycu" wisial i mało co chciał jeść..

Martyn Michaś ma jedynki i dwójki a teraz przebija się przez dziąsło czwórka górna lewa bo już ja czuć pod palcem i opuchnięte jest dziąsło po lewej i też wygląda to na czwórkę bo tak głębiej niż trójka a co wyjdzie zobaczymy :-)

Msgalena3 czy przeszłyście już na jedną drzemkę?

U nas ze spaniem koszmar jak pośpi rano do 7.30 to spać pójdzie przed 12 ale tylko na 1,5 no i od 17 zaczyna się jęczenie bo już zmęczony na drzemkę za późno na sen nocny za wcześnie i tak do 19.30 się męczymy aż padnie przy cycku. Jak nie dam mu cycusia o 6 i już wstanie to do pierwszej drzemki 9.30 jest jęczący bo nie dospał ale za to śpi ok. 1,5 i druga drzemka ok. 1h a na noc ok. 20 śpi. Pewnie ząbkowanie też ma na to wpływ ale pomyślałam że może chce się przestawić na jedna drzemkę tylko za krótko ona trwa bo później wieczorkiem jest zmęczony. Jak Wasze dzieciaczki śpią 1 czy 2 drzemki?

Kasik to chyba jak u nas tez chce na jedna drzemke. Zwykle wstawala max o 7 a czasem i o 6 i okolo 10 drzemka i pozniej kolo 15. Spala okolo 1.5h na kazdej. Ostatnio spi do 8-8.30 a drzemka kolo 12-13 i spi do 3h. Pozniej troche ciezko przed 20 ale narazie nie ma placzu. Zasypia miedzy 20 a 21. Zobacze od jutra jak to jej sie ustawi. Ale nie wyglada na zmeczona przez tyle godzin a jak biore ja wczesniej na drzemke to niby przysypia ale po chwili wstaje jakby soe zregenerowala po 5 minutach lezenia.
Nowy tydzien sie zaczyna to nowe obserwacje. :)

W sprawie zabkow to Nataszka ma wszystkie jedynki i gorne dwojki. Dzisiaj widzialam biale i opuchniete dziaslo z prawej strony jak jest trojka i czworka a i na dole z prawej tez czworka. Doktorka mowila mi ze najpierw ida czworki a potem trojki. Ale ona jeszcze dwojek nie ma na dole :D kazdy szkrab inny to pewnie inaczej ida. Wazne zeby to dobrze znosily.

Milej i spokojnej nocki zycze.

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

U nas drzemka jest 1 od jakiegoś 1,5 miesiąca 10:30-14/15, i trwa 40min-3h. Także baaaardzo różnie. Śpi od ok. 20 do 6-7, na szczęście już mniej pobudek. Dla nocnych wstawaczy polecam syrop Sedalia, u nas zdziałał cuda.

Przejść z zębami już wam współczuję. U nas na szczęście już wszystkie 16 szt :) Było strasznie ciężko, biegunki, katar, gorączki, darcie i co tylko możliwe. Teraz z każdym dniem jest już lepiej mimo, że cały czas rosną.

Byłyśmy na bilansie ostatnio, ale że osłabiona po zębach to nie szczepiliśmy narazie. Waży 11kg i przy ścianie ma 82cm.

monthly_2016_10/pazdziernikowe-maluchy-2015_51653.jpg

u nas 8 zębów i na razie nic dalej chyba. Ale do tej pory wszystkie wyszły niezauważenie, więc muszę chyba podejrzeć co tam w paszczy się dzieje.

my mamy dalej dwie drzemki ok 10 i 15 i nie mogę się doczekać jak przestawi się na 1. Te dwie są upierdliwe i do tego chodzi później spać, zasypia koło 19.30 a wolę jak śpi max 19 i mam wolny wieczór :P