Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gościówka

Jak tam Loki, dobrze się synek czuje? Wyjaśniło się od czego wymioty?
Mój wczoraj zwymiotował, w sumie to było raczej większe ulanie, po mleku kokosowym z bananem. Jedno i drugie już jadł, najwyraźniej mix w tej formie mu nie podszedł.

Gościowka, Moni_miśka dziekuję - Szymonek czuje się dobrze. Już wczoraj nic mu nie dolegalo ale prewencyjnie zastosowalismy dietę - tylko mleko. Dziś już wcinal maliny, kupki normalne więc ok. Obstawiam jajecznice (może nie byla jednak do końca scieta) lub za dużo makaronu zjadl i mu stanął na żołądku. Wirus raczej nie bo nie mial goraczki ani biegunki.
Gościowka jednak te małe brzuszki jeszcze wszystkiego nie przyjmują. A Twój synek zwrócił/ulał od razu po posiłku czy po paru godzinach? Teraz już ok się czuje?
Moni_miśka co lekarz Wam zalecil? Jakieś lekarstwo? Dużo zdrowia życzę!

http://www.suwaczki.com/tickers/n59y2n0a6bii8fnq.png

Gość gościówka

Od razu po wypiciu zwymiotował. Widocznie coś mu nie podeszło, tak jak mówisz dzieci nie wszystko tolerują, ale nic się nie działo potem. Za to dziś dramat z jedzeniem, nic mu nie smakowało, jedyne co pochłonął to parówka - dałam dziś pierwszy raz i to był hit.

Moni_miśka cieszę się że już lepiej. Dzieci są mądre i wiedzą że mleczko w takich chwilach jest najlepsze. Z czasem apetyt wroci. Trzymajcie się :)
Gościowka - a mój po 4 godzinach zwrócił. Brzuszek próbował strawić a jak się nie udalo to out ;) A jaką paròwke dalas? Też bym chciala spróbować jakieś wędliny dać ale boje się tych nieciekawych skladow, soli itp. :/ Chyba wszystkie dzieci lubią parówki ;)

Dziewczyny super ze maluszkom przeszły rewolucje pokarmowe.
Dorosłym potrafi ostro dokuczyc a co dopiero takim bobasom.
Kasik udanego wypoczynku i cudownej pogody!
Dziewczyny mam pytanie, czy dawałałyscie juz swoim dzieciaczkom budyń, kisiel lub jogurt owocowy?
Mi juz pomysłów braknie. Mleko w ciągu dnia odpada a kaszka tylko na kolacje.

Gość gościówka

parówki z szynki 93% mięsa, bez glutaminianu sodu, nie pamiętam jaka firma. Są też parówki dla dzieci, np. Piratki w Lidlu podobno dobre, ale też mają sól w składzie. Ja wychodzę z założenia że raz na czas 'normalne' jedzenie nie zaszkodzi, nie planuję codziennie go karmić parówkami ;)

Mamy pierwszy ząbek :D W nocy niestety dużo poplakiwal i w dzień jest bardzo maminy. Powiedzcie Dziewczyny kiedy stosujecie i co na ząbkowanie? Mam maść Dentinox, czopki Viburcol i Pedicetamol. Póki co nic nie dawalam, jakoś przetrwalismy noc cycujac i lulajac ale nie wiem co dziś będzie. Nie chce go niepotrzebnie faszerowac ale też nie chece żeby sie męczył. Nie mam jeszcze takiego wyczucia co kiedy zastosować dlatego liczę na Wasze doświadczenie :)

Loki u nas odkad wyszly pierwsze zabki stosujemy nurofen forte o smaku pomaranczowym. Niby pisze ze powinno sie dawac 3-4 razy na dobe ale daje rano i na noc bo zauwazylam ze o tych porach najgorzej to znosi wiec po co ma sie meczyc.
U nas od dwoch dni mamy spowrotem dwie drzemki. Jeszcze nie ustalone godziny do konca i dlugosc ale mam nadzieje ze juz wracamy do nich. Dzisiaj spala jak kiedys. Tylko o 8.40 juz spala zamiast o 9. Ale obie drzemki po 1.5h. Druga o 15. Niby wczesniej tarla oczy itd ale jak juz zasnela to na 2 minutki i robila tak jakby aku ku :) i usmieszek a wiec zabralam ja na spacer. Plus tego ze mieszkam w lesie ze cienia duzo i nawet w ta duchote jakos szlo wytrzymac.
A kiedys pisalam ze zabawki segreguje i zmieniam co jakis czas. No i te co nie chce sie juz bawic wkladam w karton ktory stoi pod lozeczkiem i... odkad malotka chodzi na czworaka to pudelko jest najciekawsze :) bo tam sa zabawki :) wiec sobie wysunela :) cwaniak maly.

Pochwalcie sie co potrafia wasze maluszki. Bo mnie to tak cieszy ze takie male stworzenie a tak duzo rozumie i po swojemu tlumaczy. Moja np. ciagle pokazuje jaka jest duza i jakie to ona ma zmartwienia, zlosc tez jest na tapecie i ostatnio jeszcze klaskanie i robienie pa pa, a najlepszy jest buziak. Jak mowie zeby dala buziaka to dziubka wystawia. Troche rozdziobionego i czasem z jezykiem ale zawsze cos :) juz nie mowie ze jest taka odwazna ze puszcza sie od lozka i chce isc ale jej nie wychodzi :)

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

Loki gratulacje dla synka :) oby jak naj lagodniej wychodzily kolejne. U nas jest juz 7 :) w poniedzialek mialysmy ciezki wieczor i noc co 2 godz przy piersi, plus placz i marudzenie, a rano okazalo sie, ze gorne dwojki wyszly jednoczesnie. Ja malutkiej nic nie daje, bo zelem nie pozwoli posmarowac, bo mysli, ze to jedzenie, a z tym wiecie jak jest u nas. Syropu tez by nie wypila, a czopek to tez stres. Zreszta nawet jak placze, to pomaga mamusiowy przytulak, buziaki i mizianie policzka. Szybko sie uspokaja, wiec nie chce jej faszerowac i stresowac tym.
Zrobilam Natalce morfologie i zelazo- wyniki podrecznikowe. Troche sie uspokoilam, ze jednak z mojego mleczka nic malej nie brakuje, ale problem niejedzenia sen z powiek mi spedza.
Co do umiejetnosci to Natusia poki co opanowala do perfekcji siadanie i wyrywa sie do stawania, ale tu jeszcze nie do konca kojarzy o co chodzi :)
Miny tez robi- najczesciej "fu-fu", tak ja nazwalismy, bo marszczy nosek i taki odlos wydaje, chce przy tym zachowac powage i groze, ale szybko sie lamie i zaczyna smiac bo my sie smiejemy. Potrafi tez klaskac, robic papa. Chce ja nauczyc buziakow, ale ona nie chce;)
Radosc i szczescie w czystej postaci :)

http://www.suwaczki.com/tickers/1usavcqgksnzvxwk.png

Moja Madziula siedzi, raczuje, staje przy meblach i puszcza sie czasami i laduje na pupci :)
Klaszcze, otwiera usteczka jak tata probuje dac buziaka (jak ja to nie:( ), mruzy oczy jak gwiazdeczki, umie robic babelki sliny i same pierdzioszki. Umie sie krzywic jakby cytryne jadla a potem sie smieje.
Jak sie wkurza gdy stoi to sie wychyla do tylu i wisi jej glowka, a jak siedzi na lozku to tez do tylu probuje ale widowiskowo sie kladzie :P
Tez robi papa, ale po swojemu, bo macha raczka tylko nie podnosi jej do gory. Ale i tak slodko :P
No i przy raczkowaniu i stawaniu przy mebli odwraca sie i sprawdza, czy patrze i czy wolno ciagnac kable :)

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09tgf6q1ldij01.png

Hej Michalinka już zdrowa ;) tylko jeszcze nie chcę jeść nic oprócz cycka. Z umiejętności Michalinka opanowala raczkowanie staje przy meblach i chodzi przy meblach. Robi pa pa klaszcze, paluszkami po ustach przesuwa i robi brym brym przy tym i inne odgłosy śmiesznie to wygląda:) i oczywiście jak coś psoci to odwraca się i patrzy na mnie co ja zrobie:)

Szymonek dziekuje za gratulacje :) Chyba idzie druga jedynka ;)
Aniaba85 super wieści :) A lekarz cos powiedzial na tą mleczną dietę?
Szymon coraz więcej chodzi przy meblach, często się puszcza i stoi kilkanaście sekund, ukucnie i znowu wstaje. Umie rzucać piłką (można się z nim już fajnie bawić w rzucanie bo odrzuca), pokazuje gdzie jest lampa, piłka, autko. Jak robi kotek? -"mi", a krówka? - "mu" ;)

Postanowilismy posiedziec w domu, dac dziecku w koncu sie wyspac. No i jest super. Zasypia o tych samych porach, bez krzyku i awantur. Spi od 40 min do 1,5h. Ale zeby nie bylo tak kolorowo... budzi sie na dobre o 5:40-6:00. I nie ma sily zeby uspic go dalej.

Pierwsze dni bylo tak: pobudka 6:30, drzemka 9:30, druga drzemka 14:30, kapiel 18:30, cyc i spanie. Pobudka ok. 1:00-2:00 bez cycka, pobudka ok. 4:00 cyc i pobudka na dobre 6:30.
Teraz, po kilku dniach: pobudka 5:40/6:00, drzemka 8:30, druga drzemka 13:30/14:00, kapiel 18:30, cyc i spanie. No i bez pobudek do 5:40/6:00.
Zanim zaczelam to moje dziecko ciagac gdzie popadnie, co prawda w porach drzemek to tez tak to wygladalo. Pozniej, jak zrobilo sie cieplej i wiecej bylismy poza domem sie rozregulowal, bo wiecznie nie mogl dospac. Bo drzemki w aucie czy wozku to maks. 15-45 min.
Ale 5:40 czy 6:00 to malo przyzwoita pora. I nie mam jak go przeciagnac, bo on jak sie budzi to od razu wstaje i mnie wola.

Gość gościówka

Z tym przeciąganiem rano, to myślę że by pomogło zaciemnić całkiem pokój. Mój też tak wstawał jak był mniejszy, ciężko go było uśpić o 4-5. Przenieśliśmy go do własnego pokoju, gdzie ma 100% ciemno, stopniowo wyciągaliśmy coraz później i z czasem zaczął zasypiać po takiej pobudce. No bo budził się, ciemno, nudno, to z nudów zasypiał. Twój teraz woła, bo jest przyzwyczajony że zaraz przychodzisz i go wyciągasz. A próbowałaś wyjąć go ale zostać z nim w pokoju? Albo nie wiem, siedzieć przy nim, głaskać, uspokajać, nie wiem co tam na niego działa. Ale nie wychodzić z sypialni.
A druga sprawa, jak już dziecko uda się zostawiać w łóżeczku/sypialni ale w ciemnym pokoju, to nawet jak nie zaśnie, to nie męczy się tak bardzo (nie ma za wiele bodźców) i łatwiej wtedy przesunąć pierwszą drzemkę na później. Bo nadal wydaje mi się że u Was wczesna drzemka to główna przyczyna wczesnego wstawania. Wiem, że nie jesteś do tego przekonana, ale póki będziecie mieli rano wcześnie drzemkę, to chyba pozostaje pogodzić się ze wczesną pobudką. Choć właściwie to noc bez pobudek do 5.40 to i tak jest nieźle.

a co do planu dnia, ten pierwszy wygląda nieźle, oczywiście poza pobudkami nocnymi. Jak one wyglądały? budził się wesoły, gadał, czy raczej płakał?

Ja mysle, ze on mnie wola, bo mnie widzi. Nie mam dla niego osobnego pokoju, bo nie mamy poki co takich warunkow mieszkaniowych. Jak nie reaguje przez 3-5 min to sie zlosci a po 7 zaczyna na mnie krzyczec a po 8 plakac :)
Pobudki wczesniejsze to takie troche wiercenie sie bylo. Bez placzu krzykow.
Wczoraj zasnal pare minut po 19. Spal do 3:30, wiec stwierdzilam, ze go nakarmie to moze pospi dluzej i co? Punkt 6 oczy jak 5 zl i wola "mama mama" z lozeczka :) O 9 drzemka 50 min.

Loki88 lekarz skomentowal jedynie wyniki, ze wszystko ok. Powiedzial, ze moze nasz klimat jej nie sluzy- ale to byl raczej zart w jej wykonaniu. Wizyta trwala 3 minuty. Na moje pytanie co moge zrobic uslyszalam tylko, zeby probowac dalej. Z drugiej strony nikt nie nauczy mojego dziecka jest. Skoro wyniki ma dobre. Nie potrafie jej zmusic. Moze jest dla niej za wczesnie:/ sama juz nie wiem.

http://www.suwaczki.com/tickers/1usavcqgksnzvxwk.png

Aniaba85
Loki88 lekarz skomentowal jedynie wyniki, ze wszystko ok. Powiedzial, ze moze nasz klimat jej nie sluzy- ale to byl raczej zart w jej wykonaniu. Wizyta trwala 3 minuty. Na moje pytanie co moge zrobic uslyszalam tylko, zeby probowac dalej. Z drugiej strony nikt nie nauczy mojego dziecka jest. Skoro wyniki ma dobre. Nie potrafie jej zmusic. Moze jest dla niej za wczesnie:/ sama juz nie wiem.

Najważniejsze że wyniki dobre, nie martw się. Wszystko w swoim czasie. Mój uwielbia maliny - próbowałas dać? Może jej też posmakuja? Szymek jak siedzi u mnie na kolanach i daję mu prosto do buzi to więcej zje (bo jak je sam to bardziej rozgniata ;) ). A karmisz w krzeselku czy na kolanach? Może warto spróbować żeby miala możliwość wyjadac cos Tobie z talerza? "Dorosle" pokarmy są ciekawsze ;)