Skocz do zawartości
Forum

Wrześniówki 2015

Gość chuda

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MarAla 86

Joasiag - duży chłopak z Szymka i jak ładnie siedzi.

Szczęśliwa 84 - od dwóch tygodni oduczam Alę jedzenia na żądanie i je o 7, 11, 14, 17 i 19. Tak wyczytałam w jednej z mądrych książek (tzn. Tam nie było karmienia o 17 ale tak dziecka nie glodze). Oczywiście są od tego odstępstwa, czasami ewidentnie chce się napić odrobinę więc pozwalam. No i w nocy to od dwóch razy do 10 nawet razy je , niestety. ..Wg tej książki to dzieci w wieku 4 miesięcy powinny zjeść przed 19 a później ok 22.30 i spać spokojnie do 7. U nas tak to nie działa jak w autorka by chciała.

Ciężko było ale wysiedziec na zajęciach ale wypiłam kawę rano bo mleko sciagalam na uczelni i wylewa łam, więc z czystym sumieniem wypiłam kawkę.Jeszcze jutro Wykłady.

Ala zasnęła po 12 minutach w łóżeczku. Cwaniara odczepia się od cyna, łapie pieluszke i się wściekła dopóki nie odloze jej. Później trochę pomarudziła, obowiązkowo nakryla się na twarz i zasnęła. Teraz ściągam mleko bo mam wrażenie, że jest go mniej niż kiedyś. Więc pobudzam do produkcji. Chociaż cała szuflada w zamrażarce jest mleka to coraz daję "stare" a nowe zamrażam aby było jak idę do szkoły.

Dobra dziewczyny. dobranoc

Dzieki dziewczyny :) kurde tez chcialabym juz odpuscic z tym liczeniem i odliczaniem czasu podczas karmienia, ciagle chodze z telefonem, nawet mam specjalna aplikacje...ale boje sie, ze jak nie bede pilnowac to nie bedzie dobrze przybierac...
Wypilam maly kieliszek wina, goraco mi sie zrobilo, lece sie kapac i spac bo nigdy nie wiadomo kiedy ksieciuniu sie zbudzi :)
Dobranoc :)

I mi skasowalo!

Hej
Wczoraj bylismy w niankach. Dzis kisilismy sie w domu, jak slonce wyszlo zaczelam nas szykowac zeby pospacerowac troche, my do wyjscia a tu zaczelo padac :/

Maly zasnal a ja siedze i sie martwie bo maz pojechal dosc daleko z moim szwagrem- mega szatanem na drodze...

Czy u waszych dzieci w kupkach czasem zdarzaja sie strozki krwi? U nas sie pojawiaja przewaznie jak zrobi wiecej niz jedna. Lekarka mowila ze to moze naczynko peklo, ja czytalam ze moze byc od alergii na bialko ale jest przrciez na nutramigenie. Jesli podaje sie zelazo to tez. Martwie sie. W pn mamy isc na szczepienir i porozmawiamy z pediatra i cos czuje ze da nam skierowanie na jakies badania i znowu przelozy juz po raz 3, a to dopiero druga dawka bedzie.

Moj syn codziennie daje koncertyl) czasemaz uszy bola, ale jemu tak sie to podoba:)

joasiaG jejku jaki duzy i siedzacy Szymus:) to juz pol roku wow ale czas leci..
monikulek kasiatko duuzo zdrowka. Bartus sliczna buzka:)
muminka mmm lubie:) ja dzis robilam ciasto bananowe
Szczesliwa to podobnie jak u nas, oby wiecej:) i nas o 3 i 7 i czasem spi dalej albo jiz wstajemy
Ollikakuruj sie dalej. Stas czasem placze w dzien jak juz sie wybudza a sie nie wyspal i tez tylko jak podniose i przytule to sie uspokaja.

Spokojnej nocki
Ja peenie nie zasne dopoki maz nie wroci..

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvze6ydg7w61lsu.png Szczesliwa :)

Dziękujemy za miłe słowa :-)

Szymek śpi, tak się dziś śmiał i piszczał że prawie chrypki dostał.

Monikulek współczuje chorobska. Oby Tymkowi jak najszybciej przeszło bo to odciąganie to dla dziecka nic przyjemnego. Duuużo zdrówka :-)

Szczesliwa u nas jest karmienie mnie więcej o 7, 10,15,19 no i w nocy różnie zazwyczaj 2 lub 3 razy.

MarAla ooo jak ja bym chciala żeby Szymek zjadł przed północą i spał do 7....ciekawe jak ta autorka książki do tego doszła że dziecko powinno tyle spać bez karmienia.

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5e2al7gjj6.png

Kurcze Dziewczyny, jak to dobrze, ze Was zapytałam bo myslałam, ze znowu u nas cos jest nie tak z tym karmieniem tzn, ze za malo, ale widze, ze u Was podobnie :))
Zaczelam wypelniac ta ksiazke o Antosiu, kiedy sie o jego istnieniu dowiedzielismy, pierwsze usg, ruchy itd...wyje jak bobr...pisalam juz, ze staralismy sie o niego 5 lat, juz papiery o adopcje skladalismy, a tu taka niespodzianka od losu :) Dlatego kazdy tydzien ciazy dokladnie pamietam, ze wszystkich mdlosci sie cieszylam bo to bylo moje marzenie. Teraz jest z nami, z dnia na dzien coraz wiekszy, madrzejszy. Na wspomnienia mnie wzielo...najlepsze jest to, ze zaszlam w ciaze dokladnie w rok po tym jak mialam bardzo powazny wypadek na autostradzie, gdzie samochod calkowicie skasowany, a mi sie nic nie stalo. Jednak mialam zyc by dac zycie...
dobra ide spac bo przynudzam :)

Dobry wieczór :)
My dziś zaczęliśmy dzień od basenu - właśnie zaczął nam się karnet. Przez 3 tygodnie Witkowi nic się nie odmieniło i basen mu się podoba. No, w każdym razie się nie boi, bo całe zajęcia był bardzo skupiony. Po zajęciach, w domu, zasnął na 2 godziny. Może pospałby i dłużej, ale musieliśmy już jechać do teściów. Tam też zachowywał się ok, teściowie też grzeczni. Na obiado-deser zjadł gruszkę. Gruszka to jak do tej pory rewelacja! Wciąga 100 ml i aż otwiera buzię szeroko i próbuje wyrwać łyżkę. Gruszki lekko ugotowałam na parze z odrobiną gałki muszkatołowej, Rzeczywiście wyszły pyszne :)
Teraz śpi, a mąż poszedł na urodziny, więc ja chyba pooglądam serial :) ostatnio rzadko mam okazję.
Marika jasne, jak tylko będzie pogoda, to zrobię zdjęcie w stroju ;)
Szczęśliwa oby już tak zostało z karmieniami. U nas niestety, wczorajsza noc nie była już tak udana.
Co do kp to nie mamy takiej jakiejś regularności. Ciężko powiedzieć, czy mniej karmień w nocy powinno oznaczać dołożone karmienie w dzień. Mojego, jak nie ma ochoty, to się nie zmusi i już. Ciężko więc byłoby coś dokładać.
kasiatko ale Bartuś figlarnie zakręcony wąs ma :) życzymy mu zdrowia!
Muminkaa wszystkiego dobrego dla Tomka. Witamy w klubie 5-miesięczniaków :)
JoasiaG jej, jaki śliczny chłopczyk ten Twój Szymuś! I jak fajnie już siedzi. Pół roku... Ale to leci...
A o której godzinie macie karmienie posiłkiem stałym?
MarAla mój Witek w ogóle tych książek nie czytał i nie wie, że nie powinien jeść już w nocy. Z jednej strony chciałabym mieć ustalony rytm dnia, ale z drugiej to zawsze nam coś wyskoczy, jakiś dzień inny od wszystkich (np. ćwiczenia 2x w tygodniu). I co wtedy? plan się sypie, ja zestresowana, dziecko też. Może to się jakoś ułoży? Cieszę się, że Ala zaczęła już wykazywać oznaki normalnego sypiania.
KingaM życzę bezpiecznego powrotu męża. Nie dziwię się, że się martwisz...
Witek też ma coraz ciekawszy repertuar. Teraz są piski i takie gruchanie jak gołąb. A poza tym wyrabia najdziwniejsze miny ustami. A u ciebie jakie koncerty? :)
Co do strużek krwi, to teraz już tak nie obserwuję, bo ze stałym pokarmem zmieniła się konsystencja kupy i trudno obserwować ;) ale zdarzały się i to raczej od żelaza. A wy też bierzecie żelazo?

Witek
17.09 g. 4.20

Szczęśliwa pięknie napisane... Aż mi głupio, że ja nie umiem tak wzruszająco mówić o swoim dziecku... A z tym wypadkiem masz rację, tak musiało być.

Czy zwróciłyście uwagę na Marcówki 2016? Tam to dopiero idzie produkcja postów! (na grupę nie wchodziłam, tylko patrzę na to, co się z prawej strony wyświetla) Niedługo zawstydzą Wrześniówki 2015 ;)

Witek
17.09 g. 4.20

Nadal czekam...
kolczykM tak, bierzemy zelazo. Troche mnie uspokoilas :)
Rano jak wstaje to lezy i przyglada sie na miski ktore stoja na jego regale i straszy je takim delikatnym : łu :) i ten dzwiek z reguly mnie budzi, uwielbiam :-*
I gdzy podchodze do lozeczka to zawsze dostaje przepiekny przeslodki przekochany usmiech i od razu zaczynam go wycalowywac i sie chichra:) piekne mam poranki :)
A w ciagu dnia ogolnie krzyczy, piszczy i przeciaga te piski tak smiesznie. Stara sie po mnie powtarzac rozne dzwieki i podobnie ulozyc usta i smieszy mnie strasznie jego staranie i skupienie w tym momencie :)
szczesliwa juz wiem dlaczego taki nick masz:) jestes przeszczesliwa:) kiedys myslalam ze zycie bez dzieci moze byc fajne, a teraz bez Stasia nie wyobrazam sobie zycia

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvze6ydg7w61lsu.png Szczesliwa :)

JoasiaG jak Szymcio pieknie siedzi. Wielkie buziaki dla niego z okazji tych 6mcy. A ile on ur się przed czasem?

Moniklek zdrówka - ja już mam dość tego chorowania.

KingaM rozumiem Cię bo ja też nigdy nie zasnę jak mąż poza domem.
Szczepieniem sie nie martw u nas tez dopiero 2 dawki. A co do tej krwi nie pomogę bo u nas nie było. U nas zamiast pisków teraz jest takie rrrrr jakby Bartuś gardło płukał.

Szczśliwa pięknie napisane. Wcale się nie dziwie że masz takie podejscie. Moja córka wyczekiwana 2 lata potem ur się jako wcześniak i strasznie o nią się bałam. Bartuś pojawił się niespodziewanie i tego Tobie też życzę :)

KolczykM gdyby nie fb pewnie zaden wątek nie miał by tyle wpisów co nasz.

Moja starsza pojechała do dziadka "na ferie" a teściowa miała zostać z małym a my z M na pizze ze znajomymi ale Bartolini tak wył że babcia się przestraszyła i klops :( spał tylko 2godz w dzień i nie mógł i tak usnąć wieczorem. Teraz wogóle jak zasypia wali się piastką w głowe. Starsza też tak miała. Powinnam się tym martwić?

Witamy się w tą ponurą niedzielę...mój od rana uśmiech więc damy radę:-)

Szczesliwa tak pięknie to napisałaś że czytajac aż ciarki mnie przeszły. Dzieci to naprawdę wielki Skarb.

KolczykM super sprawa z tym basenem, u nas niestety nie ma warunków na takie niemowlaki. Szymek dostaje obiadek między 12 a14. Podaje mu jak widzę że już by chciał cyca. Faktycznie marcówki zasuwają ale po porodach pewnie trochę zwolnią...zresztą my jesteśmy najlepsze z 2015 hi hi

Kasiatko Szymek urodził się 13 dni przed terminem. A przy zasypianiu często uderza się rączką w buźkę tak jakby chciał ją włożyć do ust. Czasami podczas snu też tak robi.

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5e2al7gjj6.png

Nawala mi forum. Znowu w nocy kilka razy wstawalam i karmilam dwa razy. Tych dwoch karmien 1-2 i 5-6 nie da sie zastapic smoczkiem ani woda ani kolysaniem na rekach.
Wczorajszy dzien udany w gronie rodzinnym a dzis mnie czekaja odwiedziny u tesciowej co nieszczegolnie mnie cieszy.
joasiaG Szymus cudny:)
szczesliwa nie wyobrazam sobie jak to musialo byc trudne starac sie zajsc w ciaze przez 5 lat. Ja odstawilam antykoncepcje i od razu dwie kreski na tescie.
kingaM ja tez uwielbiam poranki!!:) jak Sebus gada i gdy zobaczy ze sie obudzilam to sie caly rozpromienia! Cudowne:)
KolczykM tez mi zal ze dyskusja przenipsla sie czesciowo na fb i zeby was nie stracic zagladam i tu i tam.
Co do karmien piersia to na dobe wychodzi 7-9

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3p07wr09wc777.png

Witamy sie z rana :)
U nas nocka dość dziwna, Tomek wybudził sie po 1 w nocy z rykiem nie wiadomo o co, i tylko na rękach sie uspokoił i potem jedzenie po 3.
Wstaliśmy o 8, a teraz zalicza poranną drzemke.
Też uwielbiam te jego minki i uśmieszki za każdym razem jak sie przejdzie koło niego, albo jak jego tata wróci w tedy też tak wytrzeszcza oczy i robi taki zaciesz ;)
Pogoda za oknem również paskuda, pada i poonuro jest.
Wrzucam kilka zdjęć mojego zbuja m.in. marcheweczka ;)
I zaczął intensywnie łapać sie za obie stópki. Kochany

monthly_2016_02/wrzesniowki-2015_44164.jpg

monthly_2016_02/wrzesniowki-2015_44165.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/relg9vvjid6oxral.png
https://www.suwaczki.com/tickers/k0kdi09kagkbb6i2.png

Macie rację Dziewczyny, gdyby nie fb, to by się przez nasze forum chyba serwery na parentingu popaliły :) Z 2015 jesteśmy najlepsze.
Pogoda za oknem brzydka i chyba ze spaceru nici. Szkoda, myślałam, że trochę z mężem pospaceruję.
Muminkaa wszystkie postępy Tomka pięknie udokumentowane :) czy jest jakiś sposób na uchwycenie uśmiechów? Bo u mnie sprzęt fotografujący wywołuje powagę. ;)
JoasiaG jesteś obcykana w rękodziele - podpowiedz mi, gdzie mogę kupić coś w rodzaju takich kolorowych przezroczystych kuleczek jakby z masy. Kiedyś się takie zbierało w szkole :) nie umiem tego lepiej opisać... Chcę zrobić dla Witka takie butelki sensoryczne wypełnione różnymi paciorkami, brokatem, itd.

Witek
17.09 g. 4.20

Pogoda fatalna. Pada i wieje strasznie. Na jutro zapowiadali 13 st i slonce. Chyba sobie jaja robia.
Udalo mi sie dzisiaj pocwiczyc wziac prysznic i ogarnac a teraz jedziemy do tesciow. Sama sobie wspolczuje.
muminkaa jaki on szczuplutki! A jaka radosc z marcheweczka na buzi:)
mamajasia tez mam dosc nocnych pobudek. Kiedy sie skonczy? Nie wiem ale moj starszak ktory niedlugo skonczy 7 lat dzis w nocy znow obudzil mnie placzem i wolaniem. Znowu jakis zly sen.

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3p07wr09wc777.png

MamaJasia kaszka jaglana HIPP chociaż bez cukru to nawet smakowała. Niestety nie jest aż tak dobra jak te kaszki ze słoiczków.
Wczoraj Antek zaczął zasypiać podczas jedzenia i zjadł tylko pół porcji. Muszę karmić go wcześniej, bo od kilku dni o 19 pada ze zmęczenia. Noc na szczęście była lekka. Jedna pobudka o 23 na cyca, a potem pobudka o 5 rano.
Dzisiaj testowaliśmy Doidy Cup. Antek wypił soczek do dna.

monthly_2016_02/wrzesniowki-2015_44170.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09k4zs4lxbh.png

Karolina83 sliczny Antos :)
Krzeselko w ktorym siedzi to chico polly magic? Bo wlasnie takie zamierzamy kupic dla naszego Antka:)
Dzisiaj ugotowalam dyni, sprobuje podac pierwszy niemleczny posilek :)
Mama mi wczoraj zadzwonila, ze oprawila krolika, gotowe paczuszki po kilka kosteczek mieska, ale to dopiero po 5 mc. Beda czekac zamrozone. A wracajac do tej dyni, wystarczy ugotowac i zblendowac, prawda?
kasiatko odnosnie uderznia sie piastkami w glowke to, czytalam, ze niektore dzieci w ten sposob sie uspokajaja. Nie ma nic w tym zlego, oczywiscie jezeli dziecko nie robi sobie krzywdy. Moj Antol kreci szybko glowka od prawej do lewej, dziwnie to wyglada, jak w jakims transie bylby :)