Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Tak dziewczyny. Chodziło mi o tętnice maciczną... Trzeba uważać na te "mądre" programy, które lepiej od nas wiedzą co chciałyśmy napisać;-)
W każdym razie podobno jedna jest ok a druga ledwo się mieści w normie i się teraz stresuję... Ponowne badanie będzie w 27 tygodniu... Więc za 4 tygodnie. Mam nadzieję, że będzie w porządku!!!
I do tego trzeci dzień odczuwam bóle jak przy miesiączce:-( chyba do następnej wizyty muszę się szpikować nospą co mnie też stresuje bo boję się wpływu na dziecko...
Oby jutro był lepszy dzień!

mamalina sukieneczka śliczna :) tez mi się podoba :)

mamalina a powiedz mi jak to jest z tą krwią pępowinową? Jakie są wszystkie opłaty? Bo ja tak się właśnie nad tym zastanawiam ale jeszcze z lekarzem chce o tym porozmawaiąc bo to taki facet który na pewno nie będzie mnie wpędzał w niepotrzebne koszta

migotka84 a z tymi bólami miesiączkowymi nie chcesz udać się szybciej do lekarza?

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3dqk3qzk9fgf5.png]Tekst linka[/url]

Mamalina ta ostatnia sukienka jest piękna:) Nic dodać nic ująć!
Migotka te bóle na Twoim miejscu bym skontrolowała jak najszybciej, lepiej dmuchać na zimne.
Co do laktatorów kupię ręczny z Aventa, nie chcę wydawać na to dużo pieniędzy, bo nie wiadomo czy go w ogóle użyję.
Aniu bardzo dobre podejście z tym cc. Chociaż słyszałam kiedyś że celowo ustala się termin cc wcześniej żeby nie doszlo do akcji porodowej, czemu nie wiem?
Dziewczyny jak z Waszym spaniem? Mój kręgosłup tak daje popalić, że nie śpię pół nocy, najmniej boli jak leżę na plecach, tylko że za jakieś 10-15 min mam przez to bezdechy;/ Chyba zainwestuje w tą poduchę do spania, może ona coś da.
Ostatnio stworzyłam własną listę wyprawkową i trafiłam na fajną stronę: http://abc-bobasa.pl/content/7-wyprawka-dla-noworodka
Na tych 2 listach jest w 95 to co mam na swojej. Parę rzeczy dopisałam, kilka usunęłam ;)
Dziewczyny a co sądzicie o podgrzewaczu do butelek? Na początku myślałam że to zbędny zakup, ale teraz już sama nie wiem...

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5ei6ibpnmb.png

justi90 ja będę kupowała podgrzewacz bo nastawiałam się na karmienie piersią ale chce też karmić z butelki bo z doświadczeń koleżanek widzę że jak karmiły tylko piersią to później dzieciaczek nie potrafił pić z butelki. A czasami przyda się w podróży butelka mleka czy wody czy czekogolwiek.
Czytałam sobie o podgrzewaczach i wybrałam ten
http://www.okazje.info.pl/dd/dla-dziecka/sisibabycare-plus-avent-podgrzewacz-auto-dom.html
Głownie ze względu na to że często jeździmy samochodem i dobrze mieć w ssamochodzie podgrzewacz żeby w razie czego móc coś podgrzać :)

justi90, nie śpij na plecach-unikaj tego. Dziecko już ma swoją wagę i uciska na jelita i główne naczynia krwionośne, to zwiększa bóle kręgosłupa i zmniejsza dopływ krwi do Twojego serca i Maluszka (stąd bezdech). Oczywiście nie panikuj jak obudzisz się na plecach :), ale unikaj tego. Najlepiej śpij na boku, pod brzuch podłóż poduszkę i poduszkę między zgięte nogi. Przekręcanie się na drugi bok może być trochę uciążliwe z takim obłożeniem :), ale znacznie zmniejsza dolegliwości. Niestety nie do końca, dla mnie od 4 rano zaczyna się już koszmar, a nie sen...

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73i09k760n1xx3.png

Dziś na szczęście lepiej. W zasadzie ma razie nie boli ale też od rana tylko leżę. Wizytę mam w środę więc przez najbliższy tydzień będę maksymalnie się oszczędzała. Zauważyłam, że chyba czasami te bóle brzucha spowodowane są zaparciami...
Co do spania... Zdarza Wam się też drętwienie rąk? Te poduszki dla ciężarnych są fajne ale mnie było szkoda kasy i zamiast tego wkładam między nogi dość sztywną lateksową poduszkę która miałam w domu i też śpi się lepiej :-)

Tetide staram się nie spać na plecach, ale jak już nie daję rady to na kilka min się obracam żeby sobie ulżyć. Na prawej stronie jest najgorzej, chociaż staram się jak najwięcej tak leżeć. Śpię z poduszką między nogami, ale to nic nie daje, jest lepiej jak zwinę sobie trochę kołdry za plecy i się oprę o nią. Ja dopiero koło 1 - 2 w nocy zasypiam normalnie i koło 6 się budzę. Chyba taki mój urok;/
Migotka dobrze że dziś już lepiej. Mnie przy zaparciach ciągnie skóra, czuję jak bym miała balon w brzuchu.
Z drętwieniem rąk nie pomogę, nigdy mnie to nie spotkało.

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5ei6ibpnmb.png

mamalina - śliczna sukienka, w sumie wszystkie te które brałaś pod uwagę i ta, na która ostatecznie się zdecydowałaś są świetne!!

igotka84 - dobrze, że na razie lepiej, ale tak jak pisała justi w razie ponownego pojawienia się bym to skonsultowała z lekarzem.

Podgrzewacz fajna sprawa :) Ja chyba się wstrzymam w zaopatrywanie się tego typu urządzeń, bo nie wiem jakie będą potrzeby, a nie chce żeby później okazały się niepotrzebnymi.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgtv73c8c0dfkw.png

Gosia W wózek nie jest od razu potrzebny więc możesz wybrać model a zamówi go mąż jak będziesz w szpitalu:-) ja jednak myślę że kupię trochę wcześniej. Zależy ile będzie trzeba czekać na wymarzony model;-) być może będzie trzeba zamówić w kwietniu żeby na czerwiec zdążyć...

Dziewczyny jak z tymi podgrzewaczami... Bo kiedyś czytałam, że mleko w proszku po zrobieniu nie może być ponownie podgrzewane... Moja siostra prosiła zawsze o trochę wrzątku i robiła"na świeżo". Nic się z tym mlekiem nie dzieje jak np. 2 godziny po zrobieniu jest konsumowane?

MIGOTKA, do 2 godzin możesz podać dziecku. Ja na spacer brałam torbe termiczną i tam wkładałam mleko dla synka ale na dłużej to też wolałam świeże robić. Brałam wodę a w pudełku odmierzone mleko.
Z podgrzewacza ani laktatora nie korzystałam. Zawsze miałam zagotowaną wodę w czajniku i w butelce odlaną zimną i jak robiłam mleko to po prostu mieszałam gorącą z zimną. Pewnie, że podgrzewacz ułatwia życie ale zdecydowanie można się bez niego obyć.
A laktator AVENTU za 100 zł kupiłam jeszcze w ciąży a potem się okazało, że i tak nie mogę karmić więc leżał nieużywany. Ale to zależy od kobiety bo bratowa używała i przy pierwszym i przy drugim dziecku.

Hej! Ale dzis maraton mialam. Jeszcze rolnicy zablokowali centrum Krakowa. A na domiar zlego jakis samochod staranowal tramwaj i pol miasta stanelo... Ale na szczescie udalo sie wrocic nam z Dancia do domu, tylko mialysmy maly spacerek, raptem z 7 km;)

Justi w planowych cesarkach jest tak, ze ten termin sie robi wczesniej jesli skurcze porodowe moga zaszkodzic dziecku lub mamie. Niektorzy lekarze zgadzaja sie na cc po pierwszych skutczach i licze ze moja mnie przekaze w rece tskiego,, ktory na to skie zgodzi:)

Co do podgrzewacza to zastanowcie sie czy jest Wam na prawde niezbedny. Zawsze mozna korzystac z termosu aluminiowego. Wlac wode i na szybko zmieszac. A sa tez takie wklady ktore ogrzewaja mleko. Zreszta dziecko moze spokojnie wypic mleko w temperaturze pokojowej:) w anglii np praktykuje sie podawanie maluchom mleka z lodowki...
A dla karmiacych piersia podgrzewacz jest niepotrzebny. Przy wylacznym karmieniu nie podaje sie wody bo mleko z piersi ja zastepuje szczegolnie mleko pierwszej a takze trzeciej fazyssania:)
Jak juz sie rozszerza diete malcowi to woda do posilkow jest super ale wtedy z bidonu lub sportowej butelki z dziobkiem. Ewentualnie z kubka doidy lub 360:) i wtedy wode podaje sie w teperaturze pokojowej wiec podgrzewacz zbedny.
A jak chcecie podgrzac odciagniete mleko to butelke mozna zanuzyc na dwie minuty w cieplej wodzie lub wsadzic pod kran z ciepla woda.
Mi szkoda pieniedzy na taki gadzet i nie mam miejsca na skladowanid tego wszystkiego.

Gosia W
U mnie było to samo też słucham że wcześniej się nie kupuje, ale nie mam zamiaru sie tym przejmować jak tylko poczuje się lepiej ruszam na zakupy :)

Co do spania to też mam straszne problemy. Dziś przyszła mi poduszka dla kobiet w ciąży zobaczymy może pomoże. Jednak już nie do końca mi się podoba, chyba za szybko decyzje podjełam. Zdam relacje. Ostatnie noce są dla mnie chyba największą męczarnią od początku ciąży, przez katar gardło, głowę, dodatkowo coś mnie tak w prawym ramieniu bolało że apap musiałam wziąć bo nie mogłam wytrzymać. Wiecie po czym dopiero zasnełam? Zrobiłam sobie gorącą przygotowaną wodę (nie wrzątek) z miodem i dużą ilością cytryny. Zasnełam w ciągu 5 minut chyba i spałam do rana. Nie wiem czy to tylko na mnie tak działa ale polecam spróbujcie. Dwie noce ostatnie mi to pomogło zasnąć.

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3qtkfj2r8gfdn.png

Gosia W ja też nie wierzę w przesądy. Jeszcze co prawda nie kupiłam wózka ale jutro i w sobotę będę po sklepach z mężem biegała żeby coś wybrać i jak będzie o odpowiedniej cenie to kupuje :)

Dziewczyny nie wiem czy wiecie ale w oststnim tyg lutego są jakieś międzynarodowe targi z rzeczami dla dzieci i niemowlaków. Rozmawiałam z facetem w sklepie i powiedział że po takich targach cena części artykułów idzie w górę. Dlatego ja będę jeszcze teraz wózek kupowała żeby cena niższa była :)

Sabrinka a jaką w końcu wybrałaś poduszkę? Wstaw zdjęcie lub linka :)

justi co do podgrzewacza to też wydaje mi się, że na tą chwilę jest to zbędny zakup. Odciągnięte mleko można podgrzać w kąpieli wodnej, tak samo jak później słoiczki. Z kolei mleko modyfikowane robisz na bieżąco. Był taki okres u Nas na początku przy Lici, że piła mleko na raty - musiała mieć odstęp między pierwszą porcją mleka w butelce a drugą. Gdy już mleko wystygło, po prostu dorabiałam, zazwyczaj 30 ml, do odpowiedniej temperatury. Mleko ponownie nie było podgrzewane, a jednak gotowe do picia.
Ja kupiłam dopiero podgrzewacz z możliwością podgrzewania w samochodzie, gdy jechaliśmy nad morze - ok. 8 h jazdy. Uważam, że wtedy się przydaje. A stacjonarnie można sobie poradzić w inny sposób.

GosiaW witaj. Ja w przesądy też nie wierzę. Uważam, że kobieta powinna być przygotowana na przyjście na świat jej dziecka. Czasem na wózek trzeba czekać - ja np. na swój czekałam 6 tygodni.

Cieszę się, że Wam się podoba sukienka. Już do mnie "idzie":)

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Migotka, ja uzywałam 3 toreb. 1 to avent, taka dwukomorowa. Była ok ale na dłuższą metę niepraktyczna bo była za duża i jak wrzuciłam do torby przy wózku to mi miejsca na inne rzeczy brakowało. Druga to tez avent, granatowa, z paskiem, wygląda jak torebka ale wewnątrz wyłożona była folią termiczną. Ta akurat była pożyczona ale oddałam bez żalu bo bardziej się nadawała do ochrony przed ciepłem (np. do jogurtu latem) niż do grzania. A najdłużej mi służyła taka zwykła "tuba" kupiona w Carrefour. Mleko było ciepłe nawet po spacerach na mrozie.

Dziewczyny ja nie wierzę w żadne przesądy! Jako przykład podam to, że od kilku dni w naszej sypialni stoi cudny wózek :D jakoś nie mogę się przemóc i wynieść do piwnicy :D podgrzewacza na pewno nie kupię bo szkoda mi kasy. Lakrator z aventu pewnie ręczny będę miała, bo planuję kp i może akurat pomoże mi w odciągnięciu pokarmu gdy będę musiała wyjść na godzinkę.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png